12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

10 beneficii ale alăptării pentru sănătatea bebelușului

Laptele matern are beneficii importante pentru bebeluși, cum ar fi întărirea sistemului lor imunitar și promovarea creșterii, deoarece este bogat în proteine și nutrienți special concepuți pentru fiecare fază a vieții copilului. Vezi toate beneficiile principale ale alăptării pentru copil

Trebuie să citești asta...

Laptele matern este un aliment esențial pentru bebeluș care, pe lângă faptul că asigură toate substanțele nutritive necesare creșterii și dezvoltării normale, aduce diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi evitarea diareei, întărirea sistemului imunitar sau prevenirea apariției deficiențelor nutriționale.

Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie un bebeluș până la vârsta de 6 luni și nu este necesar să i se suplimenteze dieta cu alte alimente sau lichide, nici măcar cu apă.

Datorită tuturor beneficiilor laptelui matern, o femeie ar trebui încurajată să alăpteze la sân ori de câte ori este posibil. Cu toate acestea, există unele situații în care alăptarea poate fi contraindicată, cum ar fi, de exemplu, atunci când mama este infectată cu HIV, consumă medicamente sau urmează un tratament împotriva cancerului.

Principalele beneficii ale laptelui matern pentru copil sunt:

1. Furnizarea tuturor substanțelor nutritive pentru copil

Laptele matern este produs într-un mod echilibrat, având o compoziție corectă de proteine, carbohidrați, grăsimi și apă pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea copilului.

În mod ideal, bebelușul ar trebui să sugă tot laptele de la un sân înainte de a trece la celălalt, pentru că astfel primește toate substanțele nutritive dintr-o alimentație completă.

2. Facilitează digestia

Laptele matern este ușor de digerat de către intestinul copilului, ceea ce favorizează o absorbție adecvată a nutrienților și o creștere a frecvenței hrănirilor.

CITEȘTE ȘI:
Calculatorul vârstei gestaționale: săptămâni, luni (și date importante)

De regulă, atunci când copilul consumă lapte praf pentru sugari, digestia este mai lentă, ceea ce poate provoca un anumit disconfort gastric.

3. Reducerea colicilor

Ușurința cu care se digeră laptele matern ajută, de asemenea, la prevenirea unor probleme precum gazele și colicile intestinale, precum și faptul că conține substanțe responsabile pentru protejarea și repararea intestinelor nou-născutului.

4. Prevenirea anemiei

Laptele matern conține un tip de fier foarte bine absorbit de intestinul bebelușului, precum și vitamina B12 și acid folic, care sunt importante pentru producerea de globule roșii, celulele responsabile pentru transportul oxigenului în sânge.

10 beneficii ale alăptării pentru sănătatea bebelușului
10 beneficii ale alăptării pentru sănătatea bebelușului

5. Prevenirea diareei

Laptele matern este bogat în bacterii care populează intestinul nou-născutului și creează o floră intestinală echilibrată, acționând ca o barieră protectoare care ajută, de asemenea, digestia și reglează tranzitul intestinal.

6. Întărirea sistemului imunitar

Deoarece este bogat în anticorpi produși de mamă, laptele matern este o modalitate naturală de a întări apărarea organismului copilului, protejându-l împotriva unor probleme precum astm, pneumonie, gripă, dureri de urechi și probleme intestinale, de exemplu.

Laptele matern ajută chiar și la prevenirea bolilor grave la începutul vieții nou-născutului. Dacă bebelușul se îmbolnăvește, organismul mamei crește cantitatea de proteine și de celule de apărare din lapte, ceea ce facilitează recuperarea copilului.

CITEȘTE ȘI:
Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

7. Stimularea dezvoltării sistemului nervos

Laptele matern este bogat în DHA, un tip de grăsime bună care participă la formarea neuronilor și favorizează memoria, învățarea și atenția.

DHA este una dintre componentele omega-3, un nutrient care este, de asemenea, important pentru prevenirea problemelor neurologice, cum ar fi ADHD, Alzheimer și demența.

8. Prevenirea obezității

Datorită efectului său antiinflamator, copiii care au fost alăptați la sân în timpul copilăriei au un risc mai mic de a avea probleme precum obezitatea, diabetul și problemele cardiace de-a lungul vieții.

9. Prevenirea alergiilor

Bebelușii care sunt alăptați exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni au șanse mai mici de a dezvolta alergii alimentare, în special alergii la lapte, soia, pește și crustacee, ouă și arahide.

De asemenea, aflați ce nu trebuie să mâncați în timpul alăptării pentru a evita problemele copilului dumneavoastră.

10. Întotdeauna gata să fie consumat

În sfârșit, pe lângă faptul că este cel mai bun aliment pentru bebeluș, laptele matern este întotdeauna gata, la temperatura potrivită și fără contaminări care ar putea provoca diaree și infecții la nou-născut.

CITEȘTE ȘI:
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete