10 beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta

10 Beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta

Descoperă cele mai importante 10 beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta și cum aceasta poate îmbunătăți digestia, sistemul imunitar și nivelul de energie. În plus, vom explora și alte proprietăți nutritive ale acestei făini, precum conținutul ridicat de proteine și fibre, care o fac un aliment ideal pentru dietele vegane sau vegetariene. Află cum să introduci făina de spelta în dieta ta și să îți îmbunătățești în mod natural sănătatea!

Nu obosim niciodată să ne arătăm recunoștința față de Mama Natură pentru abundența ei. Din când în când, încercăm să vorbim despre unele legume, fructe sau semințe miraculoase, care ne pot stimula sănătatea. Astăzi, vă vom explica beneficiile făinii de spelta și cum o puteți folosi pentru a avea o viață sănătoasă. Boabele de spelta fac parte din familia grâului și sunt cunoscute de omenire de mult timp. Iată câteva date rapide despre spelta:

Știați că!

 • Conform unor dovezi vechi(1), istoria spelta datează din mileniul 5 î.Hr. A fost o recoltă extrem de importantă în Europa de-a lungul Epocii bronzului și a Epocii fierului, răspândindu-se pe scară largă în Europa centrală și în special în Elveția și în sudul Germaniei.
 • Populațiile din Europa cultivau spelta de peste 300 de ani, dar a durat mult timp până să ajungă în Statele Unite, iar în cele din urmă a devenit parte a produselor alimentare din SUA în anii 1890.

10 beneficii incredibile ale făinii de spelta

Ei bine, nu trebuie să ghicești care sunt beneficiile făinii de spelta, pentru că suntem aici pentru a-ți răspunde la toate curiozitățile tale. Haideți să începem să vorbim despre avantajele făinii de spelta

1. Menține nivelul colesterolului:

10 beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta
10 Beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta Imagine: Shutterstock

Fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Făina de spelta este bogată în fibre solubile. Conform cercetărilor anterioare, fibrele alimentare solubile(2) pot reduce atât lipoproteinele cu densitate scăzută, sau puteți spune colesterolul din sânge. Conform unui studiu efectuat(3) în 2015, dacă luați fibre alimentare, va crește colesterolul bun sau lipoproteinele cu densitate mare sau HDL.

2. Scade tensiunea arterială:

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor sau CDC, o treime dintre adulții din SUA suferă de hipertensiune arterială. Consumul de făină de spelta sau alte cereale integrale poate reduce hipertensiunea datorită prezenței fibrelor alimentare.

O analiză a 24 de studii efectuate în 2005 sugerează că aportul de fibre reduce tensiunea arterială(4). Adulții cu vârsta de peste 40 de ani pot beneficia de acest lucru.

3. Reglează sănătatea cardiacă:

Potrivit American Heart Disease sau AHA, un consum suficient de fibre alimentare poate reduce amenințarea problemelor cardiace sau a complicațiilor cardiace. Conform cercetărilor, fibrele nutritive pot scădea riscul de boli coronariene și boli cardiovasculare.

O analiză a fost efectuată pe 247.000 de persoane, iar rezultatul a fost convingător. Rezultatul spune că, cu cât consumul de cereale integrale este mai mare, cu atât pericolul de accident vascular cerebral este mai mic.

4. Îmbunătățește digestia:

10 beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta
10 Beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Îmbunătățește mișcările intestinale în tractul digestiv. Dacă suferiți adesea de diaree sau constipație, atunci dieta dumneavoastră obișnuită are nevoie de mai multe fibre alimentare. De asemenea, ușurează balonarea și gazele, etc.

Studiile spun că, Boala diverticulară care deteriorează colonul, poate fi, de asemenea, redusă prin consumul de fibre.

5. Ajută la gestionarea greutății:

Dieta bogată în fibre poate ajuta la reducerea greutății sau poate ajuta la gestionarea greutății. Alimentele bogate în fibre vă vor ajuta să vă simțiți sătul pentru un timp mai îndelungat. Asta înseamnă că nu veți simți nevoia de a mânca compulsiv.

Conform cercetărilor, puteți reduce o cantitate substanțială de greutate dacă consumați 30 de grame de fibre în fiecare zi.

6. Reduce amenințarea de diabet:

Studiile spun, de asemenea, că un conținut ridicat de fibre ajută la scăderea diabetului. Fibrele se digeră lent, așa că nu există riscul de creștere a zahărului. O cercetare din 2013 spune că, dacă luați cereale integrale de două ori pe zi, vă poate proteja de diabetul de tip 2.

7. Îmbunătățește circulația sângelui:

Fierul este excelent pentru circulația sângelui. Spelta este bogată în fier și îndeplinește necesarul de fier necesar pentru noile celule roșii din sânge. Noile hematii roșii înseamnă că organele și țesuturile dvs. primesc mai mult oxigen și ajută la vindecare. O mai bună circulație sau aprovizionare cu oxigen înseamnă mai multă energie și un metabolism mai bun. Făina de spelta vă poate vindeca de anemie.

8. Echilibrează hormonii:

Făina de spelta este bogată într-o vitamină numită niacină. Niacina este bună pentru glandele suprarenale din corpul nostru. Sistemul endocrin este unul dintre aspectele esențiale ale corpului tău și menține funcțiile generale ale organismului tău. Iar niacina este ajută sistemul endocrin.

9. Promovează dezvoltarea oaselor:

10 beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta
10 Beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta. Imagine ShutterStock

Făina de spelta este plină de nutrienți care îmbunătățesc sănătatea oaselor. Mineralele sunt necesare pentru țesuturile osoase, iar făina de spelta este o mină de minerale. Făina de spelta poate preveni problemele osoase legate de vârstă și osteoporoza. Prezența fosforului, combinat cu proteinele, ajută, de asemenea, la creșterea țesuturilor și a oaselor.

10. Stimulează imunitatea:

Tiamina este cunoscută pentru că stimulează sistemul imunitar. O imunitate mai bună îmbunătățește sistemul imunitar natural al organismului nostru. De asemenea, tiamina ameliorează stresul psihologic și anxietatea. Iar spelta este o sursă bună de Tiamină.

Ce este făina de spelta și ce este atât de special la ea?

Făina de spelta și-a câștigat popularitatea în timp, deoarece este una dintre cele mai accesibile făinuri integrale nutritive. Beneficiile făinii de spelta sunt cunoscute de oamenii din antichitate, iar aceasta a jucat un rol esențial în bucătăriile vremii. Este o boabă de cereale, dar care nu se aseamănă cu grâul.

Gustul făinii de spelta este un pic dulce și cu gust de nucă. Mulți oameni o numesc o făină universală, deoarece poate fi folosită cu ușurință pentru a coace sau găti. Datorită prezenței “glutenului”, făina de spelta este o opțiune excelentă pentru pâine și prăjituri.

Așadar, adăugând sau folosind făină de spelta, veți obține gustul, toată valoarea nutritivă a făinii de spelta și, de asemenea, textura necesară. În afară de beneficiile nutriționale ale făinii de spelta, un alt motiv pentru popularitatea sa este, că este ușor de digerat și adaugă mai puține calorii.

Datele nutriționale ale făinii de spelta care o fac atât de bună pentru sănătate

Făina de spelta este o mină de valori nutriționale și o opțiune relativ mai sănătoasă decât orice alte cereale. În primul rând, este bogată în carbohidrați și poate furniza 21% din necesarul zilnic de proteine. O singură porție de alimente bogate în făină de spelta vă poate oferi 30% din necesarul zilnic de fibre dietetice.

În afară de datele nutriționale menționate mai sus, este, de asemenea, bogat în fier, mangan, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, niacină, seleniu, vitamina B6, tiamină și acid folic.

Acum, putem ghici beneficiile făinii de spelta din datele nutriționale ale acestei super cereale.

Sfaturi și trucuri pentru a folosi făina de spelta în scopuri zilnice

Acum că știm valorile nutriționale și beneficiile făinii de spelta, ar trebui să cunoaștem câteva sfaturi și trucuri esențiale de utilizare, depozitare și consum de făină de spelta. Așadar, iată câteva sfaturi:

 • Când cumpărați făina, verificați corect ambalajul. Dacă există vreun semn de umiditate sau de umezeală, atunci evitați să o cumpărați.
 • Puteți refrigera făina de spelta pentru a o păstra proaspătă. Depozitarea într-un loc răcoros în interiorul unui recipient etanș funcționează, de asemenea, bine.
 • Puteți amesteca făina de spelta în proporție de 50:50 cu făina obișnuită.
 • Capacitatea de înmuiere a făinii de spelta este mai mică decât a altor făinuri. Așadar, nu adăugați apă în exces atunci când faceți aluatul.
 • Făina integrală de spelta este mult mai sănătoasă decât făina albă de spelta.

2 rețete de facut acasa cu făină de spelta

Cum să începi să folosești făină de spelta? Ce să gătești pentru a beneficia de avantajele făinii de spelta? Iată care sunt răspunsurile. Vă oferim două rețete apetisante de făină de spelta:

Compozitie pentru clătite

 • Făină de spelta- 4 căni
 • Praf de copt- 3 linguri
 • Bicarbonat de sodiu- 2 lingurițe
 • Sare kosher- 1 linguriță
 • Sirop de arțar sau nectar de agave- după gust

Bateți toate aceste ingrediente. Și aluatul pentru clătite este gata.

Clătite cu quinoa:

 • Quinoa gătită și răcită- 1 cană
 • Făină de spelta- 1 cană
 • Ouă- 2
 • Lapte- ½ cană
 • Sirop de arțar/ miere – 3 linguri.
 • Nuci pecan crude, tocate- 1/3 cană
 • Praf de copt- 2 lingurițe.
 • Extract de vanilie- 2 lingurițe.
 • Un vârf de cuțit de sare

Într-un mixer, adăugați ouăle, laptele și siropul și amestecați bine. Adăugați quinoa gătită, făina, nucile pecan, praful de copt, extractul de vanilie și sarea.

Luați mai întâi 1/3 cană din aluat și adăugați-l pe o tigaie antiaderentă. Se gătește timp de aproximativ 1-2 minute. Când observați bule pe o parte a clătitei, întoarceți-o și gătiți-o pe cealaltă parte timp de aproximativ 1-2 minute. Clătita ta este gata.

Care sunt efectele secundare ale făinii de spelta?

Dacă suferiți de boala celiacă, atunci prezența glutenului în făina de spelta vă poate fi dăunătoare. Aceasta poate declanșa inflamația și poate afecta enorm digestia. Persoanele cu orice sensibilitate la gluten ar trebui să evite întotdeauna făina de spelta pentru binele lor. Dacă aveți alergie sau sensibilitate la grâu, atunci încercați mai întâi făina de spelta într-o cantitate mică. În timpul sarcinii, ar trebui să consultați întotdeauna un medic înainte de a începe/adăuga ceva nou la dieta obișnuită.

Dacă sunteți convins de beneficiile făinii de spelta, atunci aduceți o simplă schimbare în dieta dumneavoastră obișnuită pentru a deveni mai sănătos. Făina de spelta este disponibilă în majoritatea supermarketurilor și în magazinele online de produse alimentare. Este întotdeauna o idee bună să alegeți cerealele integrale în locul celor generale. Dar nu sugerăm niciodată să exagerați pentru a obține un rezultat diferit sau mai bun. Așadar, bazați-vă pe această cereală străveche, începeți cu puțin și aveți niște clătite gustoase, bogate în nutriție și valori alimentare.

Întrebări frecvente

Ce este făina de spelta și cum se diferențiază de alte tipuri de făină?

Făina de spelta este un tip de făină obținută dintr-un vechi tip de grâu numit spelta (Triticum spelta). Aceasta se diferențiază de alte tipuri de făină, cum ar fi făina de grâu, prin conținutul său mai mare de proteine, fibre și minerale precum magneziu și zinc.

Cum contribuie făina de spelta la sănătatea digestivă?

Făina de spelta conține un nivel ridicat de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipației și menținerea unei flore intestinale sănătoase. Fibrele din făina de spelta pot contribui și la reducerea riscului de boli digestive, precum sindromul de colon iritabil și diverticuloza.

Poate consuma făina de spelta persoanele cu intoleranță la gluten?

Deși făina de spelta conține gluten, acesta are o structură diferită față de cel din făina de grâu. Unele persoane cu intoleranță la gluten pot tolera făina de spelta în cantități moderate, dar cei cu boala celiacă ar trebui să evite orice produse care conțin spelta, deoarece glutenul poate provoca reacții adverse și agravarea simptomelor.

Cum pot să înlocuiesc făina de grâu cu făina de spelta în rețete?

Făina de spelta poate fi înlocuită în proporție de 1:1 pentru făina de grâu în majoritatea rețetelor. Cu toate acestea, este important să țineți cont de faptul că făina de spelta absoarbe mai multă apă și are o textură diferită, ceea ce poate afecta consistența finală a preparatului. S-ar putea să fie necesară ajustarea cantității de lichid sau a timpului de gătire pentru a obține rezultate optime.

Citește și aceste articole:

 • Mai Dulce și Mai Sănătos: Ghidul Alternativelor Naturale la Zahăr
  Ai dileme legate de utilizarea zahărului? Află despre alternativele naturale la zahăr și îmbunătățește-ți stilul de viață. Ghidul Mai Dulce și Mai Sănătos îți oferă toate informațiile necesare pentru a face alegeri mai sănătoase.
 • 6 Sfaturi pentru a face față schimbărilor la mijlocul vieții
  Schimbările de la mijlocul vieții pot fi provocatoare. Descoperă 6 sfaturi care te pot ajuta să le faci față cu grație și să găsești o nouă direcție în viață
 • Oferă apa infuzată beneficii suplimentare pentru sănătate?
  Descoperă dacă apa infuzată poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate și cum poți prepara băutura perfectă cu ajutorul acestui ghid complet. Află cum să-ți hidratezi organismul într-un mod delicios și sănătos
 • Este săritul peste micul dejun rău pentru inimă?
  Descoperă în acest articol dacă săritul peste micul dejun este rău pentru inimă și cum acest obicei poate afecta sănătatea ta cardiovasculară. Află ce alimente sunt esențiale pentru a-ți menține inima sănătoasă și care sunt efectele negative ale omiterii mesei de dimineață. Citește acum pentru a lua cele mai bune decizii pentru sănătatea ta!
 • Alimente bogate in carbohidrați și calorii
  Descoperă alimentele bogate în carbohidrați și calorii: evită cele nesănătoase, alege variante nutritive! Ghid complet: ce să mănânci și ce să ocolești pentru o dietă echilibrată. Informații utile și recomandări pentru sănătatea ta!
Google news
Google news

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ce este zahărul Demerara? 7 înlocuitori uimitori ai zahărului Demerara
Vrei să fii sănătos? Limitează consumul acestor alimente bogate în grăsimi saturate
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii