10 Boli infecțioase frecvente ale copilăriei

Iată care sunt simptomele și tratamentele pentru cele mai frecvente 10 afecțiuni medicale pediatrice.

Copilăria este perioada cea mai vulnerabilă la contractarea bolilor infecțioase. Majoritatea infecțiilor din copilărie pot fi prevenite. Iată 10 boli infecțioase la copii, care sunt simptomele, cauzele, ce tratamente pot fi aplicate si ce masuri de preventie sunt necesare.

Sistemul imunitar uman este format din sisteme imunitare înnăscute și adaptive. (1) Ambele sisteme imunitare sunt interconectate și trebuie să lucreze în colaborare pentru ca orice individ să se dezvolte în mod corespunzător și pentru a preveni îmbolnăvirea de diferite boli infecțioase. (1)

Atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea adaptivă necesită timp pentru a-și extinde prezența prin producerea lor în organele imune și timp pentru a se maturiza. Orice problemă cu procesul de producție sau de maturare a sistemului imunitar poate duce la diferite tulburări, cum ar fi alergie, deficiență imunitară sau dereglare imunitară. (2)

Copiii sub vârsta de 3 luni își construiesc rapid imunitatea prin creșterea producției de celule imunitare și prin crearea de „memorie” în sistemele lor imunitare adaptative prin diferite expuneri la mediul lor. În această perioadă, copilul este foarte vulnerabil la infecții bacteriene grave, cum ar fi cele cauzate de streptococul de grup B (GBS) și E. coli. (3)

Boli infecțioase la copii

Bolile infecțioase frecvente care afectează copiii includ bronșiolita, pneumonia, infecția tractului urinar, sinuzita, infecția cutanată, gastroenterita și otita medie acută (4), printre altele. Majoritatea acestor infecții sunt virale și doar o mică parte sunt cauzate de bacterii.

Deși majoritatea infecțiilor virale nu au un antidot specific, există adesea pași pe care îi puteți lua pentru a reduce riscul de infecție. Multe infecții bacteriene, dacă sunt identificate la timp, pot fi tratate cu antibiotice.

Unele boli virale grave ale copilăriei pot fi prevenite prin vaccinarea de rutină. Iată câteva boli comune, împreună cu strategiile lor de tratament și prevenire:

1. Răceli obișnuite

Răcelile obișnuite (infecția căilor respiratorii superioare, URI) sunt una dintre cele mai frecvente și frecvente boli ale copilăriei. (5) URI-urile afectează de obicei copiii sub doi ani. Unele rapoarte au arătat că copiii, în medie, pot primi 8-14 URI anual în primii 2 ani de viață. (6)

Cauză:

Cauza URI este, în general, de origine virală, fără tratament specific. Astfel de boli respiratorii tind să fie cauzate de o varietate de infecții virale, iar copiii le pot îmbolnăvi în mod repetat de-a lungul copilăriei.

Simptome comune:

Simptomele includ tuse normală, congestie, secreții nazale, febră și dureri în gât. Simptomele pot dura 10-14 zile și, în general, se agravează la 4-5 zile de la boală.

Tratament:

Ori de câte ori copilul are o URI, se recomandă terapie de susținere cu multă TLC (îngrijire iubitoare) pentru a se asigura că copilul respiră confortabil, fără retracție.

CITEȘTE ȘI:
14 Cristale și pietre vindecătoare despre care trebuie să știi

Până la 10% dintre copiii cu simptome prelungite de URI pot avea sinuzită, iar aproximativ 5% dintre copiii cu URI și febră prelungită pot avea o infecție concomitentă a tractului urinar (ITU), care este tratabilă cu antibiotice. (6)

Măsuri de autoîngrijire:

Măsurile de autoîngrijire includ spălarea frecventă a mâinilor și asigurarea distanței față de colegii bolnavi. De asemenea, este important să aveți în continuare un aport și debit bun de lichide (urinat la minimum la fiecare 6 ore).

Când să vezi un medic:

Când simptomele copilului persistă peste 2 săptămâni sau febra persistă peste 5 zile, copilul trebuie adus la medic pentru reevaluare.

Notă: Medicamentele pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi decongestionantele, agenții mucolitici și antitusivele, nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 10-12 ani, deoarece pot provoca mai mult rău decât bine.

2. Gripa de stomac

Gripa de stomac, denumită medical gastroenterită acută (AGE), (7) este de obicei o infecție virală care provoacă inflamarea mucoasei stomacului. Această afecțiune poate afecta oameni de toate vârstele, prezintă simptome ușoare și se rezolvă singur.

Cauze:

Diferite tulpini virale pot declanșa gastroenterita, dar adenovirusurile, rotavirusurile și astrovirusurile infectează copiii mici și copiii mici mai mult decât ceilalți. Norovirusul, pe de altă parte, vizează în mod egal copiii și adulții. (8)

Simptome:

Simptomele includ greață, vărsături, diaree apoasă, dureri de cap, febră, frisoane și dureri de stomac. (7)

Tratament:

Majoritatea cauzelor AGE sunt de natură virală; astfel, antibioticele nu ar fi foarte eficiente. Chiar dacă AGE este cauzată de bacterii, în locul tratamentului cu antibiotice ar fi preferată o monitorizare atentă. Tratamentul de bază pentru AGE este hidratarea (9) și îngrijirea de susținere.

Notă: Antibioticele pot prelungi adesea boala prin distrugerea florei bacteriene normale din intestin, provocând mai multe diaree și tulburări gastro-intestinale. (10) În cazuri rare, antibioticele pot deschide peretele bacterian, ceea ce poate duce la eliberarea de toxine care pot provoca boli mai grave, cum ar fi sindromul hemolitic uremic.

Sfaturi preventive:

Măsurile preventive pentru AGE sunt spălarea frecventă a mâinilor, (9) asigurarea că mesele provin din surse de renume și limitarea contactului apropiat al copilului cu colegii bolnavi.

3. Ochi roz

Ochiul roz, cunoscut în mod obișnuit ca conjunctivită infecțioasă, se caracterizează prin inflamarea conjunctivei (partea albă a ochiului) și a pleoapelor interioare. Este o infecție oculară frecventă la copii.

Cauze:

Ochiul roz poate fi rezultatul unor viruși, bacterii sau alergii. (11) Când un copil are ochi roz, este imperativ să se diferențieze cauza. Conjunctivita bacteriană are de obicei o scurgere mai purulentă și tinde să fie mai degrabă unilaterală decât bilaterală.

Simptome:

Simptomele conjunctivitei infecțioase includ o scurgere clară sau purulentă a ochilor, injecție roșie în conjunctivă, iritație oculară (12) și sensibilitate la lumina soarelui. Copilul, în general, nu pare bolnav, cu excepția faptului că are ochi roz.

CITEȘTE ȘI:
Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni

Tratament:

Dacă cauza ochiului roz este bacteriană, picăturile de antibiotice sau unguentul vor fi eficiente. Dacă cauza este o alergie, picăturile precum pentanolul ar atenua simptomele. Din păcate, o bună parte a conjunctivitei este de origine virală și, la fel ca multe boli virale, trebuie să o lăsați să-și urmeze cursul.

Sfaturi preventive:

Deoarece transmiterea ochiului roz tinde să se producă prin contact strâns și picături, cea mai bună metodă de prevenire este asigurarea unei bune igieni personale împreună cu spălarea frecventă a mâinilor. (12) Copiii ar trebui să se obișnuiască să nu împartă niciun produs de igienă, cum ar fi prosoape, ochelari de protecție sau husă pentru față, pentru a preveni transmiterea.

4. Boala mâinii, piciorului și gurii

Boala mâinii, picioarelor și gurii este o boală virală frecventă (13) care afectează copiii sub vârsta de 5 ani. Infecția implică de obicei mâinile, picioarele, gura și, uneori, organele genitale și fesele. (13)

Cauză:

Cel mai frecvent virus care provoacă această boală este virusul coxsackie. (13)

Simptome:

Simptomele sunt leziuni generalizate care se răspândesc din cap până în picioare, afectând mai ales mâinile, piciorul și gura.

Este foarte importantă diferențierea bolii mâinii, piciorului și gurii de leziuni mai importante, cum ar fi varicela. Unul dintre lucrurile importante de luat în considerare este că leziunile de varicela încep central și apoi se răspândesc la periferie. Leziunea mâinii, piciorului și gurii este localizată în principal în mână, picior și gură.

Tratament:

Tratamentul se concentrează în general pe simptome, cu accent pe hidratare.

Pentru durerile bucale, un popsicle cu gheață este, în general, o modalitate bună de a amorți rănile și de a crește hidratarea în același timp. Tratamentul farmacologic, cum ar fi Carafate și apă de gură magică, pot deseori să aibă grijă de simptomele orale.

Complicatii:

Leziunea în sine nu este de obicei dăunătoare, dar în rare ocazii, leziunea se poate răspândi la ficatul și la sistemul nervos central al copilului, provocând complicații severe.

Cele mai frecvente complicații sunt asociate cu infecția secundară a pielii din manipularea excesivă a leziunilor și/sau leziuni bucale care împiedică copilul să aibă un aport adecvat.

Notă: Dacă copilul este pe apă de gură magică pentru ameliorarea durerii orale, asigurați-vă că copilul poate să swipe și să scuipe. În caz contrar, lidocaina trebuie eliminată ca parte a ingredientului pentru a preveni complicațiile inutile.

Prevenire:

La fel ca pentru orice boală virală, asigurarea unei bune practici de igienă (13) și distanțarea de copilul bolnav sunt măsuri eficiente de prevenire.

5. Tuse convulsivă

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecție a tractului respirator care se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

CITEȘTE ȘI:
Astmul: Simptome, cauze, tratament

Atunci când persoana infectată tușește sau strănută, picăturile respiratorii care poartă agentul patogen infecțios sunt eliberate în aer. Oamenii care inspiră aceste picături ajung să se infecteze și ei. În plus, aceste picături contaminează suprafețele din jur, ceea ce poate răspândi infecția celor care le ating.

Această boală extrem de contagioasă se poate înrăutăți dacă nu este tratată corespunzător și poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia. Este în special în pericol pentru sugari. (14)

Cauză:

Bordetella pertussis este numele bacteriei care cauzează tuse convulsivă sau tuse convulsivă. (14) Tusea convulsivă este una dintre bolile copilăriei care pot fi prevenite prin vaccinare.

Fapt interesant: Din cauza apariției tehnologiei de vaccinare și a preocupărilor legate de siguranță, majoritatea copiilor născuți după anii 90 au primit vaccin DTaP acelular, mai degrabă decât vaccin DTP cu celule întregi. Datorită acestei schimbări, deși vaccinarea este mai sigură, protecția împotriva pertussis nu este la fel de puternică; astfel, putem observa o mică reapariție a bolii la copii. (15)

Etape:

Tusea convulsivă are în general patru etape: incubația (perioada asimptomatică, 5-10 zile), stadiul cataral (seamănă cu răceala obișnuită, 1-2 săptămâni), stadiul paroxistic (crize puternice de tuse care poate dura până la 10 săptămâni) și etapa finală de convalescență (tusea se diminuează cu recuperarea lentă și treptată). Un pacient cu tuse convulsivă este cel mai infecțios în timpul stadiilor catarale și paroxistice incipiente.

Simptome:

Simptomele pertussis pot diferi de la copil la copil. După cum sugerează și numele, simptomul caracteristic al acestei afecțiuni este tusea care produce un sunet „hoop”. Dar acest lucru este în general absent la sugarii mai mici de 2 ani.

Copiii cu pertussis suferă de obicei de o tuse ușoară, febră scăzută și secreții nazale, în timp ce bebelușii pot dezvolta apnee sau o scurtă întrerupere a respirației.

Tratament:

Antibioticele macrolide, cum ar fi azitromicina, vor ucide bacteriile cauzatoare. (16) Tratamentul poate scurta cursul și poate preveni răspândirea bolii. Tratamentul este eficient numai atunci când antibioticul este inițiat în stadiul cataral incipient.

Sfaturi de prevenire:

Cea mai bună metodă de prevenire nu este alta decât vaccinarea la timp împotriva pertussis și practicarea unei bune igieni.

6. Rujeola

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli infecțioase virale (virusul rubeolei), cu o rată mare de transmitere prin aerosolizare. (17)

Din păcate, nu fiecare țară din lume are un sistem medical robust precum Statele Unite și, din cauza lipsei de vaccinare în acele regiuni ale lumii, rujeola afectează încă o bună parte a populației pediatrice din întreaga lume (în special printre națiunile sărace).

Cauze:

Virusul responsabil de rujeolă este morbillivirus, care este activ în mare parte în lunile de iarnă și primăvară. Este predominant în rândul copiilor și poate fi transmis cu ușurință prin contact direct cu scurgerile din nas și gât.

CITEȘTE ȘI:
Miere și scorțișoară beneficii majore pentru un organism energic și sănătos

Simptome:

Simptomele rujeolei includ temperatura ridicată, scurgeri nazale, tuse, erupții cutanate, mici pete albe cu o gură albă-albăstruie și ochi roșii și lăcrimați.

Tratament:

Datorită vaccinului MMR extrem de eficient și programului de vaccinare de succes din această țară, această boală înfricoșătoare este rar întâlnită în zilele noastre. În Statele Unite, focarul tinde să aibă loc în rândul populației nevaccinate.

Ca și în cazul majorității bolilor virale, nu există un tratament pentru rujeolă. Cu toate acestea, cu unii copii cu deficit de vitamina A (mai ales în națiunile sărace), aportul crescut de vitamina A poate ajuta la scăderea severității bolii.

Complicatii:

Înainte de inventarea vaccinării MMR foarte eficiente, copiii aveau complicații respiratorii din cauza bolii. În cazuri rare, copiii afectați pot suferi de panencefalită sclerozantă subacută (SSPE), o formă severă de complicații ale creierului la 7-10 ani după recuperarea din boala inițială. (17)

7. Varicela

Varicela (varicela) este o infecție foarte contagioasă a pielii, care este destul de comună în timpul copilăriei. Se caracterizează prin dezvoltarea veziculelor generalizate pe tot corpul.

Cauză:

Varicela este cauzată de o variantă a virusului herpes cunoscut sub numele de virusul varicelo-zosterian (VZV). (18)

Simptome:

Simptomele varicelei includ, în general, erupție cutanată cu mâncărime severă sau leziuni care pot apărea pe tot corpul sau pot fi localizate în anumite zone, febră scăzută, stare de rău sau stare generală de rău și disconfort general. (18)

Tratament:

Tratamentul pentru varicela este același ca și pentru alte infecții virale, care este prevenirea prin vaccinare în timp util și gestionarea prin îngrijire de susținere. (19)

Majoritatea persoanelor suferă de un singur episod de varicelă și apoi rămân imune la aceasta pentru tot restul vieții. Astfel, înainte ca vaccinarea să fie disponibilă pe scară largă, era de obicei acceptat că, atunci când un copil se infectează cu această boală, părinții găzduiesc o „petrecere împotriva varicelei” pentru a infecta toți cei care participă pentru a crea imunitate de turmă.

După utilizarea pe scară largă a vaccinului împotriva varicelei, această practică nu mai este aprobată, având în vedere că virusul varicelei poate rămâne latent în interiorul nervilor copilului și poate provoca herpes zoster mai târziu în viață când este reactivat.

Complicatii:

Leziunile cutanate cauzate de varicela sunt destul de pruriginoase, iar zgarierea lor poate rupe si mai mult pielea si poate da nastere la infectii bacteriene secundare, (19) care pot duce chiar la celulita generalizata. Infecția virală se poate atașa și la ficatul, creierul și alte organe ale copilului, ceea ce poate duce la complicații sistemice.

8. Pecingine

Pecinginea este o infecție fungică a pielii și din punct de vedere medical este cunoscută sub numele de infecție cu tinea. Speciile de ciuperci care pot provoca boala variază în funcție de agenții transmițători și de gazdă.

CITEȘTE ȘI:
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Cauză:

Pecinginele sunt cauzate de creșterea excesivă a anumitor ciuperci numite dermatofite. Dermatofitele trăiesc în mod natural la suprafața pielii și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii fără a provoca niciun rău. Dar dacă se lasă să crească excesiv, declanșează infecții superficiale ale pielii, cum ar fi pecingine. (20)

Simptome:

Infecția cu tinea tinde să provoace o erupție cutanată cu margine ridicată și aspect central solzoasa. Leziunea tinde să fie foarte mâncărime.

Tratament:

Locația infecției ar determina planul de tratament și poate fi orală sau locală. Infecția de pe scalp sau patul unghiei necesită agenți antifungici orali. Unguentul antifungic topic ar fi foarte eficient în cazul infecțiilor fungice în alte părți ale corpului. (21)

Sfaturi preventive:

Cea mai bună metodă de prevenire este de a respecta bunele practici de igienă și de a evita împărtășirea oricăror produse de igienă între colegi.

9. Bronșiolită

Bronșiolita este o inflamație a tractului respirator inferior de la o infecție de orice fel. Boala tinde să afecteze copiii cu vârsta de 2 ani și mai mici și, ca orice altă boală virală, este tratată cu îngrijire de susținere. (22)

Cauză:

Cea mai frecventă cauză este virusul sincițial respirator (VSR). (22)

Simptome:

Simptomele bronșiolitei încep asemănătoare cu cele ale răcelii obișnuite, cum ar fi febră, tuse, nas care curge sau înfundat și pofta de mâncare diminuată, care sunt luate ca primele semne ale infecției.

Tratament:

Este important să practicați o bună igienă a mâinilor și să izolați cât mai mult posibil copilul bolnav. Subgrupul de prematuri cu antecedente de infecție pulmonară cronică este mai predispus la orice infecție în comparație cu colegii lor. Acești pacienți se califică pentru palivizumab, un vaccin împotriva RSV, pentru a reduce riscul de bronșiolită în primii 2 ani de viață. (22)

Factori de risc:

Copiii afectați de bronșiolită tind să sufere de dificultăți respiratorii și, în unele cazuri mai severe, necesită internare la spital pentru suport respirator. (22)

10. Streptococ

Faringita streptococică (faringite streptococice) este una dintre cauzele bacteriene ale infecției gâtului la copiii mai mari. (23)

Cauză:

Streptococ este o infecție respiratorie cauzată de bacteriile streptococ de grup A. (23) Aceste bacterii sunt prezente în secrețiile nazale și în saliva persoanei infectate și se pot răspândi cu ușurință altora prin contact direct sau indirect.

Strănutul sau tusea proiectează picăturile infectate în mediu, care ajung să fie inhalate de cei din apropiere sau să aterizeze pe obiectele din jur. Agentul patogen poate pătrunde în sistemul dumneavoastră prin inhalare directă sau prin contact indirect.

Contactul indirect implică atingerea unei suprafețe contaminate, care va transfera bacteriile în mâinile tale și apoi folosirea acelorași mâini pentru a-ți atinge nasul, ochii sau gura, ceea ce va transfera în continuare bacteriile în corpul tău.

CITEȘTE ȘI:
Anemia – Simptome, cauze, tratament, dieta

Simptome:

Copiii afectați de această boală au de obicei dureri în gât fără tuse și, din când în când, pot raporta simptome sistemice precum febră, dureri abdominale, erupții cutanate și dureri de cap. (24)

Tratament:

Tamponul rapid de detectare a streptococilor este foarte sensibil, iar tratamentul este antibiotic (oral sau IM). Streptococul gât ar trebui tratat prompt în primele 10 zile de la debut pentru a preveni febra reumatică și complicațiile cardiace. (24)

Tratamentul pentru faringite streptococi nu ar preveni dezvoltarea complicațiilor renale (glomerulonefrita poststreptococică, PSGN).

Complicatii:

În cea mai mare parte, faringita streptococică este o boală cu debut rapid și tinde să se auto-rezolve cu sau fără tratament, dar, în unele incidente, poate provoca complicații la rinichi și inima datorită reacției imune ulterioare.

Tratamentul bolilor infecțioase

Tratamentul bolilor infecțioase depinde de agenții infecțioși. Tratamentul bolilor bacteriene este antibioticele, iar tratamentul infecțiilor fungice sunt antifungicele respective.

Cu toate acestea, infecțiile cu virus tind să nu aibă antivirale eficiente, în special împotriva oricăreia dintre bolile comune ale copilăriei.

Măsuri preventive de auto-îngrijire

Respectați următoarele măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor de boli infecțioase:

În ceea ce privește prevenirea, bunele practici de igienă și spălarea mâinilor atât pentru copil, cât și pentru îngrijitor sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii oricărei infecții.

În apogeul pandemiei de COVID, 3 districte școlare mari din întreaga țară au inițiat politica 3 W în școală (spălați-vă pe mâini, purtați o mască și vegheați la distanță). Studiul a arătat că, pur și simplu, respectând aceste 3 reguli, toate cele trei districte școlare au în esență 0 transmisii de COVID în districtul școlar. (25)

Acest studiu și schimbarea politicii au demonstrat eficacitatea bunei practici de igienă și importanța izolării pacientului bolnav. În cele din urmă, vaccinarea promptă va reduce șansa de îmbolnăvire gravă și va reduce transmiterea oricărei boli infecțioase.

Când să vezi un medic

Dacă copilul are vârsta sub 3 luni, aveți întotdeauna un prag scăzut pentru a vă aduce copilul la evaluare dacă sunt prezente semne și simptome de boală infecțioasă.

Un copil cu vârsta sub 3 luni care are febră la sau peste 100,4 °F trebuie dus la spital pentru evaluare imediată. În calitate de pediatru, acesta este singurul lucru pe care îl subliniez în predarea la externare înainte de a trimite orice pacient acasă.

În alte incidente, dacă un copil are o boală prelungită de peste 5 zile și nu se îmbunătățește, prezintă semne de detresă respiratorie și are un aport oral slab, aduceți copilul înapoi imediat pentru evaluare.

Intrebari frecvente:

La ce vârstă este complet dezvoltat sistemul imunitar al unei ființe umane?

Sistemul imunitar crește rapid în primele 3-6 luni după naștere și continuă să se maturizeze și să se extindă de-a lungul vieții unei persoane pentru a-i asigura bunăstarea. Sistemul imunitar al unui copil se maturizează, în general, la nivelul său de adult în jurul vârstei de 7-8 ani, chiar înainte de pubertate.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva bolilor infecțioase?

Multe vaccinuri sunt extrem de eficiente în prevenirea bolilor transmisibile. De exemplu, vaccinările MMR și varicela sunt eficiente în proporție de peste 95%. Vaccinul antigripal este un program anual de vaccinare pentru orice persoană de 6 luni sau mai mult. Deși eficacitatea vaccinului antigripal variază de la an la an, vaccinul în sine tinde să reducă șansa ca orice persoană să sufere de o formă severă a bolii.

Altfel, multe dintre bolile infecțioase comune ale copilăriei cunoscute anterior, cum ar fi epiglota de la H. influenzae sau gastroenterita severă cauzată de rotavirusuri, au fost practic eliminate datorită programului de vaccinare de succes din această țară. Alte vaccinuri precum Hib și PCV13 sunt esențiale pentru reducerea la minimum a ratei meningitei și epiglotei în copilărie.

De asemenea, aș dori să susțin că vaccinul COVID și toate vaccinurile de renume sunt bine testate și foarte eficiente chiar și împotriva oricărei variante. Vă îndemn să luați în considerare cu tărie vaccinul dacă nu l-ați primit încă.

Ce boli infecțioase sunt mai frecvente la nou-născuți?

Nou-născuții cu vârsta sub 3 luni sunt imunodeficienți din cauza sistemului imunitar imatur. Sunt foarte predispuși la infecții bacteriene grave și ar trebui tratați foarte diferit dacă prezintă semne de boală sistemică. Copiii sub vârsta de 3 luni nu au, de asemenea, semne clinice care să indice severitatea bolii lor.

Concluzia

Există o mulțime de alte infecții bacteriene și virale care pot afecta copilul. Unele dintre aceste boli comune pot fi prevenite eficient prin vaccinare, cum ar fi gripa.

CITEȘTE ȘI:
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Pe măsură ce pandemia de COVID începe să afecteze din ce în ce mai multă populație tânără, vă îndemn să luați în considerare cu tărie vaccinarea pentru dvs. și pentru copilul dumneavoastră, dacă acestea sunt disponibile. Dacă se procedează astfel, infecția cu COVID se poate transforma într-o altă boală care poate fi prevenită prin vaccinare, iar lumea revine la normal.

Alte articole utile:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul 10 Boli infecțioase frecvente ale copilăriei? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături