10 cauze ale durerii de genunchi

10 cauze ale durerii de genunchi

10 cauze interne ale durerii de genunchi și ale alergiei Despre anatomia genunchiului și despre modul în care acesta funcționează.

Dacă ești o persoană activă sau ai un loc de muncă în care trebuie să te deplasezi, este posibil să ai dureri la genunchi pe care nu le înțelegi. Iată o listă cu 10 cauze ale durerii de genunchi, inclusiv durerea de genunchi cauzată de artrita reumatoidă, durerea articulară cauzată de tendinită și entorse.

Genunchiul este una dintre articulațiile din corpul uman care prezintă cel mai mare risc de accidentare și îmbolnăvire.

Durerea de genunchi provoacă adesea oamenilor un mare disconfort, limitând mersul și sarcinile zilnice. Din fericire, cele mai multe dintre aceste afecțiuni pot fi tratate în mod eficient și sigur.

10 cauze ale durerii de genunchi

Genunchiul este una dintre articulațiile din corpul uman care prezintă cel mai mare risc de rănire și de afecțiuni inflamatorii sau degenerative. Acestea se manifestă, de obicei, prin durere și dificultăți de mers. Iată 10 cauze interne ale durerilor de genunchi.

Articulația genunchiului este formată din femur, tibie și rotulă sau rotule. În interior, acesta este acoperit de cartilaj articular și lichid sinovial care limitează frecarea dintre oase. De asemenea, are două tampoane de amortizare numite meniscuri, precum și mai multe ligamente și tendoane de stabilizare.

În cele mai multe cazuri, disconfortul genunchiului este asociat cu un anumit tip de deteriorare sau leziune a structurilor interne ale genunchiului. Aceste afecțiuni sunt, de obicei, rezultatul unei traume, al unei accidentări sportive sau al îmbătrânirii. Îngrijirea medicală profesională la timp determină o ameliorare mai mare a durerii și un risc redus de complicații.

10 cauze ale durerii de genunchi

10 cauze ale durerii de genunchi
Cele mai multe probleme ale genunchiului pot fi tratate dacă vă adresați imediat unui medic.

Durerea de genunchi se poate manifesta în mod acut ca urmare a unei lovituri directe sau a unei răni provocate de o căzătură, de o întoarcere bruscă a piciorului sau de o poziție greșită. În mod similar, disconfortul la nivelul acestei articulații poate să apară progresiv și să crească în intensitate în timp.

În prezent, există mai multe cauze interne ale durerii de genunchi. Din fericire, acestea pot fi rezolvate în scurt timp, sub supraveghere medicală continuă. Printre cele mai frecvente 10 cauze se numără următoarele.

1. Leziuni ale ligamentului colateral medial (MCL)

Ligamentul colateral medial (LCM) este o bandă elastică care se întinde de la femur la tibie, pe fața internă a genunchiului. Ca și corespondentul său, ligamentul colateral lateral (LCL), are rolul de a stabiliza genunchiul și de a alinia piciorul cu coapsa.

Studiile afirmă că leziunile MCL reprezintă 42% din afecțiunile ligamentare ale genunchiului. Aceste leziuni apar atunci când ligamentul este suprasolicitat de o lovitură sau de o compresie directă pe partea exterioară a genunchiului, așa cum se întâmplă în sporturile de contact.

În cazurile ușoare, se produce o entorsă a MCL, în timp ce în cazurile mai grave MCL poate suferi o ruptură parțială sau totală. Toate aceste situații sunt cauze interne comune ale durerii de genunchi. Alte simptome asociate cu această afecțiune includ următoarele:

2. Ruptura meniscului medial

Meniscurile sunt cartilaje mici, elastice, in form de C, situate în interiorul genunchilor. Există două meniscuri în fiecare genunchi, unul pe partea exterioară și unul pe marginea mediană a articulației. Principala lor funcție este de a absorbi și de a amortiza șocurile generate de mersul pe jos, de alergare sau de sărituri.

În acest sens, meniscurile pot fi rănite sau rupte prin rotiri rapide și bruște ale genunchiului cu piciorul fixat pe sol sau prin traume directe. Astfel, ridicarea de greutăți, sporturile solicitante din punct de vedere fizic și săriturile de la înălțimi mari sunt cauze frecvente ale acestei afecțiuni.

Durerea acută în interiorul genunchiului și umflarea sunt simptome comune ale unei rupturi de menisc medial. În plus, oamenii pot avea următoarele simptome:

3. Subluxația rotulei

Subluxația rotuliană este cel mai frecvent tip de luxație la genunchi. Este cauzată de deplasarea bruscă și anormală a rotulei din poziția sa normală în partea anterioară a articulației. Este una dintre numeroasele cauze interne ale durerii de genunchi.

Cercetările sugerează că acest tip de subluxație este rezultatul unor mișcări bruște de rotație a genunchiului cu contracție susținută a cvadricepsului. Durerea severă, limitarea mișcărilor și deformarea genunchiului sunt, de obicei, cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni.

4. Fractura de genunchi

Fracturile de genunchi implică orice ruptură osoasă care apare la nivelul rotulei, femurului distal sau tibiei proximale. Acestea pot avea o mare varietate de prezentări și sunt asociate cu traume directe în zonă.

Simptomele variază, de obicei, în funcție de tipul de fractură, de gradul de deplasare a părților osoase și de gravitatea afecțiunii. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze interne ale durerii severe de genunchi în urma unei căzături sau a unei lovituri puternice. Alte semne ale acestei afecțiuni sunt deformarea și umflarea genunchiului.

Studiile sugerează că fracturile de rotulă reprezintă între 0,5 și 1,5% din toate fracturile osoase și sunt frecvente la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Dacă suspectați o fractură, nu ezitați să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

5. Bursita genunchiului

Bursita genunchiului nu este altceva decât o inflamație a bursei situate în articulația genunchiului. Bursa este un mic sac cauciucat, umplut cu lichid sinovial, care are rolul de a reduce frecarea și de a amortiza presiunea dintre oase, tendoane și mușchi.

În cele mai multe cazuri, cele mai frecvent afectate burse sunt cele situate deasupra rotulei sau pe partea interioară a articulației. Afecțiunea este însoțită, de obicei, de dureri ușoare până la moderate la mișcarea piciorului sau în repaus, de sensibilitate crescută în zonă și de umflarea genunchiului.

6. Tendinita

Tendinita rotuliană se mai numește și “genunchiul săritorului”. Este o afecțiune frecventă la persoanele care practică sporturi precum baschetul și voleiul. Cu toate acestea, poate apărea și la persoanele care nu practică sporturi care implică sărituri.

Afecțiunea apare prin inflamarea tendonului patelar, care este responsabil pentru conectarea rotulei la tibie. În cele mai multe cazuri, durerea de genunchi este primul simptom care apare. Inițial, acest disconfort apare în timpul exercițiilor fizice, dar, în timp, poate limita chiar și mersul pe jos, statul jos sau urcatul scărilor.

7. Sindromul durerii patelo-femurale (PFPS)

Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni musculo-scheletice la adolescenți și adulți activi din punct de vedere fizic.

Studiile estimează că PFPS reprezintă 11-17% din cazurile de dureri de genunchi. Este, de asemenea, mai frecventă la femei. Disconfortul apare, de obicei, în partea din față și în interiorul genunchiului.

Principala cauză a acestui sindrom dureros este suprasolicitarea articulației genunchiului în timpul sporturilor de mare intensitate. În cele mai multe cazuri, durerea este cauzată de ghemuire, alergare, urcarea scărilor sau statul prelungit în șezut.

8. Contuzia genunchiului

Loviturile directe la genunchi din cauza obiectelor rigide sau a căderilor de la înălțime sunt o cauză populară de echimoze la acest nivel. În aceste cazuri, genunchii au tendința de a se umfla și de a deveni de culoare roșu aprins, apoi devin purpurii și, în cele din urmă, galben-verzui.

Durerea ușoară până la moderată care se agravează la apăsarea zonei este, de asemenea, frecventă. Aceste leziuni pot fi tratate de obicei la domiciliu cu comprese reci, medicamente analgezice și odihnă.

9. Osteoartrita

Osteoartrita, sau “osteoartrita de uzură”, este cea mai frecventă boală degenerativă a genunchilor. Aceasta provoacă uzura progresivă și distrugerea cartilajului din articulație, ceea ce duce la durere și dificultăți în mișcarea genunchiului.

Durerea se agravează de obicei în timp, pe măsură ce cartilajul se uzează complet. În mod similar, rigiditatea și disconfortul la nivelul genunchilor este adesea mai rău în orele dimineții sau după o perioadă lungă de nemișcare.

10. Artrita reumatoidă (AR)

Este o afecțiune autoimună caracterizată prin inflamarea simetrică și progresivă a articulațiilor periferice. Este una dintre cauzele interne ale durerii de genunchi la femei și la adulții în vârstă.

Artrita reumatoidă se manifestă de obicei prin durere, umflături, rigiditate și pierderea mobilității articulare. Pe lângă aceasta, disconfortul genunchiului se agravează adesea la odihnă. Astfel, este mai intensă pe timp de noapte și interferează cu somnul oamenilor.

Când trebuie să solicitați asistență medicală?

În prezent, există o mare varietate de cauze interne ale durerii de genunchi. Acest simptom este asociat, de obicei, cu suprautilizarea articulației, lovituri directe și procese degenerative ale îmbătrânirii.

Leziunile ligamentelor și ale meniscurilor, dislocările și fracturile genunchiului necesită, de obicei, asistență medicală cât mai curând posibil.

Îngrijirea medicală din timp poate atenua disconfortul și reduce rata complicațiilor pe termen scurt. De asemenea, trebuie căutat ajutor de urgență în cazul în care persoana afectată sângerează sau își pierde cunoștința.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Toxinele din îmbrăcăminte, ce spun cercetatorii
Este sigur să iei melatonină în fiecare noapte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii