10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Combinațiile unor alimente cu care ne-am obișnuit de mult timp nu sunt întotdeauna alegeri bune pentru sănătatea noastră. Potrivit nutriționiștilor și medicilor, unele dintre ele pot perturba digestia, altele ne pot lipsi de energie, iar altele ne pot trimite pe un pat de spital. Ce alimente este mai bine să nu mâncăm împreună, vă spune Organicsfood.

1. Carbohidrați și proteine animale

Mulți bucătari adaugă carbohidrați simpli la preparatele din carne, combinând rața cu mere sau iepurele cu rodie. Dar, din punct de vedere al sănătății, astfel de combinații nu sunt sănătoase.

Faptul este că proteina animală în sine este un produs dificil de digerat. Este nevoie de mult timp pentru ca organismul să o digere. Carbohidrații pot încetini digestia proteinelor și, în combinație, pot contribui la balonare, gaze și flatulență.

2. Carne și produse lactate

10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Această “pereche” ar trebui evitată de orice persoană cu un risc ridicat de anemie. Acest lucru se explică prin faptul că există substanțe care îmbunătățesc absorbția fierului și cele care, dimpotrivă, o împiedică.

De exemplu, absorbția fierului este favorizată de vitamina C, ceea ce înseamnă că este bine să combinăm carnea cu frunzele verzi. Și, în același timp, este împiedicată de calciul din alimentele lactate, așa că este mai bine să nu mâncați carne și lapte împreună.

3. Înlocuitori și ceai puternic

Subprodusele sunt un aliment ieftin care poate oferi multe beneficii pentru sănătate oamenilor. Este bogat în proteine, vitaminele B6 și B12 și fier. Ficatul, limba și inima au un conținut mai mic de proteine în comparație cu carnea, dar în același timp o concentrație mai mare de minerale valoroase, cum ar fi cuprul, manganul, zincul și altele.

Subprodusele sunt recomandate pentru anemie, deoarece au mai mult fier decât carnea. Dar, pentru a profita la maximum de ele, nu le combinați cu ceai tare, pentru că împiedică absorbția fierului.

4. Iaurt și căpșuni

10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Produsele lactate au multe beneficii pentru sănătate, dacă nu se are o intoleranță la zahărul din lapte. Iar căpșunile sunt o comoară de vitamine valoroase. De ce să nu le combinăm?

Adevărul este că căpșunile sunt bogate în oxalați, ceea ce reduce absorbția calciului din produsele lactate. Dacă o persoană consumă mai multe porții de produse lactate pe zi, așa cum recomandă experții, adăugarea de căpșuni la o masă nu va face diferența. Dar dacă conținutul de calciu din dietă este deja scăzut, este mai bine să refuzați această combinație.

5. Șuncă și ouă

Această combinație de alimente este foarte populară în stilurile alimentare occidentale. De exemplu, oamenii din Statele Unite mănâncă adesea ouă omletă și șuncă la micul dejun. Dar merită remarcat faptul că un astfel de tandem nu este o idee bună pentru sănătate.

Combinarea a două alimente bogate în proteine pune o presiune mare asupra sistemului digestiv, ceea ce poate provoca probleme digestive. Pentru a evita acest lucru, este mai bine să combinați proteinele cu legume bogate în fibre.

6. Fasole și brânză

Această combinație este foarte comună în bucătăria mexicană, dar nu o poți numi sănătoasă. Pentru persoanele cu un sistem digestiv slab, acest duo poate provoca creșterea gazelor și balonare.

Produsele lactate și legumele sunt greu de digerat, așa că este mai bine să nu le mâncați împreună.

7. Rață prăjită și murături

10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Acest duo (la fel ca și alte combinații de alimente care conțin grăsimi și multă sare) este considerat potențial dăunător pentru sănătate.

Sarea poate provoca retenția de lichide în organism și poate contribui la hipertensiune arterială, iar grăsimile pot contribui la un nivel ridicat al colesterolului “rău”.

Astfel de schimbări în organism sunt periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular, așa că este mai bine să nu vă asumați riscuri.

8. Coca-Cola și pizza

Multe lanțuri de fast-food fac reclamă la această combinație alimentară. Dar sucurile dulci și pizza sunt alimente incompatibile. Pizza are un conținut ridicat de proteine și grăsimi greu de digerat, datorită conținutului de brânză și carne. Iar cola este plină de carbohidrați rafinați.

Organismului îi este greu să digere abundența de grăsimi, proteine și carbohidrați rafinați, motiv pentru care se simte greu în stomac și are probleme digestive. În plus, carbohidrații pot crește falsa foame, ceea ce va contribui la comandarea mai multor pizza și, ca urmare, la supraalimentarea.

9. Spanac și roșii

Ambele alimente sunt în mod natural bogate în oxalați. Aceștia din urmă pot forma pietre de oxalat-calciu în rinichi.

Pacienții cu insuficiență renală sunt în primul rând la risc, dar și persoanele sănătoase ar trebui să fie prudente.

10. Miere și ghee

10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Această combinație de produse este inacceptabilă în Ayurveda și este considerată interzisă. Există o explicație științifică pentru acest lucru.

Atunci când mierea caldă (>140°C) este amestecată cu unt topit, cum ar fi în prepararea unei băuturi populare, brocatul, se eliberează o substanță numită hidroximetilfurfuraldehidă (HMF). Acest compus poate provoca efecte negative asupra sănătății. Acest lucru este conform unui studiu din 2010 publicat în revista Ayurveda.

Diferite enzime digestive acționează pentru a digera cu succes alimentele de origine animală, chiar dacă acestea sunt legume combinate în mod tradițional cu proteine animale.

Cartofii și carnea roșie, heringul și laptele nu aduc bucurie atunci când sunt consumate “într-o singură ședință”. De exemplu, castraveții sunt în mod convențional acizi, iar roșiile sunt alcaline. O salată vitaminizată energetic din castraveți și roșii, asezonată cu smântână, pare a fi bună pentru toată lumea, dar după ce o mănâncă, există o anumită greutate în organism. Acest lucru nu este periculos, dar este inconfortabil.

Oarecum mai bine netezește o astfel de combinație de legume nu este smântâna acră, ci uleiul vegetal de măsline. În plus, roșiile crude înainte de culcare vor duce la indigestie.

Băuturile alcoolice cu cafea, cacao și ciocolată, precum și în combinație cu lapte și dulciuri (de exemplu, biscuiți) sunt, de asemenea, nedorite.

Cu prudență, persoanele bine informate tratează băuturile carbogazoase, inclusiv cele create pe bază de amestecuri uscate diluate (și astfel sunt majoritatea astăzi), cu care nu este de dorit să se spele “alimentele de bază”. În acest caz, o rețetă imbatabilă este de a dilua băuturile și alimentele cu apă.

Combinarea bananei cu lapte și iaurt, a ananasului cu produse lactate, din cauza complexului enzimatic bromelaina, poate provoca chiar intoxicații.

De asemenea, este important să dozăm elementele experienței gastronomice. Una-două linguri de salată, precum și 50-100 g de cartofi și hering, nu vor duce la disconfort. Așadar, nu este atât de important ce ingerați și în ce combinație, ci cât de mult.

Este important să vă opriți la timp și să vă amintiți că, dacă nu sunteți sigur de beneficiile alimentelor și de combinația de ingrediente care le compun, este mai bine să mâncați “puțin câte puțin”, iar după 2,5 ore puteți să o faceți din nou. Și nu uitați să beți. Apa pură de calitate purifică organismul de toate efectele nedorite.

Mitul despre incongruența alimentelor are prea puțin de-a face cu nutritiologia. Toate conțin proteine, grăsimi și carbohidrați în procente diferite. Iar natura a aranjat lucrurile astfel încât un organism uman sănătos să poată face față oricărui aliment: în timpul mesei, în tractul gastrointestinal, împreună cu sucurile digestive și alte substanțe necesare, sunt eliberate toate enzimele necesare pentru a descompune proteinele, grăsimile și carbohidrații.

Altfel spus, “incompatibilitatea” dintre roșii și castraveți într-o salată sau, de exemplu, dintre brânză și cafea este mult exagerată. Dar există totuși “duouri” periculoase de care trebuie să ne ferim.

De exemplu, deserturile și fructele, cărnurile prăjite grase, murăturile, citricele și cafeaua nu pot fi combinate cu alcoolul. Acest lucru dă o sarcină grea asupra organismului în ansamblu și dăunează organelor individuale (ficat, stomac, vezica biliară, pancreas), duce la o intoxicație mai severă și la o mahmureală lungă.

O altă combinație pe care nu o recomand: fructe și orice alt aliment. Acest lucru se datorează faptului că fructele se digeră rapid, mai ales dacă le consumați pe stomacul gol.

Condiția “carne cu cartofi” poate fi “carne grasă à la française”, generos condimentată cu maioneză și brânză, sau poate fi carne de vită fiartă fragedă, cu cartofi fierți în felii, dar cu varză murată, dar cu un castravete proaspăt.

Alegeți metode sănătoase de gătit și aproape orice aliment va fi sănătos și combinat: nu degeaba echilibrul IG este una dintre principalele recomandări ale nutriționiștilor.

Pentru a fi sănătos, energic și pentru a nu avea probleme sub formă de stomac greu, arsuri la stomac, indigestie, flatulență și modificări ale scaunului, este necesar să combinăm alimentele potrivite între ele. Unele alimente, cum ar fi vitaminele, nu sunt “prietenoase”.

Procesul de digestie a acestora poate fie accelera, fie încetini. Prin urmare, este necesar să aflăm o dată pentru totdeauna ce alimente este mai bine să nu combinăm.

Top 6 cele mai incompatibile combinații

Fructe/mure după felul întâi

În cultura noastră alimentară, s-a stabilit că fructele în loc de desert sunt un lucru bun. Dar nu este de dorit să combinăm orice fel de mâncare cu fructe de pădure. Chiar dacă este cel mai sănătos terci de ovăz.

Fructele și fructele de pădure sunt mari surse de fibre, dar dacă le mâncăm imediat după prima, a doua și compotul, trebuie să aștepte mult timp pentru rândul lor. Având în vedere că ele conțin mult zahăr natural fructoză, începe procesul de fermentare, apare o greutate în stomac și alte fenomene negative.

În mod ideal, doriți ca fructele de pădure să meargă ca o masă separată – cu 30-40 de minute înainte de o masă sau la 1-2 ore după. Dacă ați consumat o porție de carne înainte, atunci după 2-4 ore.

Excepțiile sunt murele și zmeura. Acestea sunt pline de enzime digestive și un pumn mic va acționa ca un mesim natural. Luați aminte la această metodă necomplicată.

Carne și brânză.

Brânza conține fosfor, iar carnea este bogată în zinc, care este slab absorbit din cauza fosforului. Apropo, smântâna, pe care toată lumea îi place să o adauge la mâncărurile cu carne, dă și ea un efect antiefect.

Laptele și coacerea.

Dacă spălați produsele de patiserie dulci cu lapte sau cacao și lapte, riscați să vă faceți o fermentație neplăcută în stomac sau chiar arsuri la stomac.

Vin și desert

Această combinație de vară, preferată de mulți mâncători de dulciuri, poate avea un efect negativ asupra organismului. Alcoolul crește nivelul de zahăr din sânge și declanșează producția de insulină. Acest lucru poate face ca toate caloriile suplimentare din desert să meargă direct în “depozitul de grăsime”.

În plus, după ce a băut alcool, organismul sare peste una dintre fazele de somn, iar a doua zi, pentru a reface energia, o persoană este atrasă de carbohidrați, ceea ce duce la supraalimentare. Pentru a evita astfel de consecințe, alegeți o gustare adecvată cu vin – legume și proteine ușor digerabile.

Ceai și lapte

Ceaiul conține antioxidanți, iar laptele conține proteine care pun o barieră în calea absorbției antioxidanților. Ca urmare, nu primim toate beneficiile antioxidanților.

Vinul roșu și carnea

Taninurile din vinul roșu împiedică absorbția fierului, care este bogat în carne. Iar acesta este unul dintre cele mai greu de refăcut elemente din organismul nostru.

Citește și aceste articole:

 • Postul intermitent – ghid complet pentru începători
  Află totul despre postul intermitent: cum să începi, beneficiile pentru […]
 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • Cum să planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit
  Descoperă cum să îți planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit în mod eficient și durabil. Învață cum să alegi alimentele potrivite, cum să îți calculezi necesarul caloric și cum să îți stabilești obiective realiste. Transformă-ți corpul și stilul de viață cu ajutorul acestui ghid complet de slăbire!

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări
Germeni de năut: beneficii și contraindicații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii