12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)

Există multe modalități de a ușura durerile din timpul nasterii, travaliului și de a face nașterea mai confortabilă. Iată 10 pe care le puteți încerca, de la mersul pe jos și respirația profundă până la masaj și aromaterapie.

Trebuie să citești asta...

Durerea nașterii poate fi ameliorată prin resurse naturale, prin tehnici de respirație și de relaxare, cum ar fi, de exemplu, stând sau întins pe o minge de pilates, făcând o baie de înmuiere, aplicând căldură sau frig și făcând aromaterapie.

În cazurile în care tehnicile naturale nu sunt suficiente pentru a ameliora durerea sau când medicul indică faptul că există riscul de a interfera cu oxigenarea bebelușului, femeia poate solicita analgezie epidurală.

Durerea travaliului poate varia de la femeie la femeie și de la stadiul travaliului în care se află, adică dacă femeia se află în faza de dilatare latentă sau activă sau în faza de expulzie.

Astfel, în funcție de stadiul travaliului în care se află o femeie, pot fi indicate cele mai potrivite metode naturale pentru a ușura durerea travaliului.

Câteva sfaturi pentru a ușura durerea de travaliu sunt:

1. Schimbarea poziției

Evitarea de a sta întins cu spatele drept și de a rămâne în aceeași poziție mai mult de 1 oră poate ajuta la ameliorarea durerii în timpul travaliului. Culcat este o poziție care forțează femeia să facă mai multe împingeri abdominale decât ar face-o stând jos sau în picioare, de exemplu, ceea ce crește durerea.

Astfel, se recomandă ca femeia să schimbe în mod regulat pozițiile nu numai pentru a fi mai confortabilă, ci și pentru a favoriza modificarea dimensiunilor pelviene, ceea ce ajută, de asemenea, la ameliorarea durerii.

CITEȘTE ȘI:
Muzica poate ajuta persoanele cu Alzheimer

2. Utilizarea unei mingi de pilates

10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)
10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)

Mingea pilates este o modalitate excelentă de a promova relaxarea trunchiului și a pelvisului, favorizând ameliorarea durerii. Pentru a face acest lucru, femeia poate fie să stea pe minge, ceea ce ajută la întreruperea semnalului de durere care ajunge în măduva spinării, fie să își odihnească partea superioară a corpului pe minge.

3. Masaj

Masajul poate fi, de asemenea, efectuat pentru a promova ameliorarea durerii în timpul travaliului și ar trebui să fie făcut de către îngrijitor, cu condiția să fi primit îndrumări, sau de către doula. Masajul se efectuează de obicei în regiunea lombară prin mișcări circulare, ajutând la reducerea tensiunii și a durerii.

4. Mersul pe jos

Mersul pe jos în timpul primei etape a travaliului, pe lângă faptul că stimulează dilatarea, ameliorează și durerea, mai ales în pozițiile în picioare, deoarece ajută la coborârea bebelușului prin canalul de naștere.

Așadar, plimbarea în jurul locului unde va avea loc travaliul poate reduce disconfortul și poate ajuta la întărirea și reglarea contracțiilor.

5. Efectuarea terapiei cu apă caldă

Să stai sub un duș cu un jet de apă pe spate sau să stai întins într-o cadă cu hidromasaj sau într-o piscină de plastic, de exemplu, sunt opțiuni care pot relaxa și ameliora durerea.

CITEȘTE ȘI:
Prolapsul renal (nefroptoza), de la cauze la tratament

În cazul băii de imersie în cadă sau în bazin de plastic, este indicat ca apa să acopere burta și ca temperatura să fie la temperatura corpului sau puțin mai mare, pentru că în acest fel se poate garanta relaxarea și diminuarea durerilor din travaliu, mai ales în faza de dilatare.

6. Aplicarea căldurii sau a frigului

Plasarea unei comprese cu apă caldă sau a unei pungi de gheață pe spate poate reduce tensiunea musculară, îmbunătățește circulația și atenuează durerea. Apa la temperaturi mai extreme dilată vasele periferice și redistribută fluxul sanguin, favorizând relaxarea musculară.

7. Controlul respirației

De exemplu, în timpul contracțiilor este bine să respirați încet și profund pentru a oxigena mai bine corpul mamei și al bebelușului. În timpul expulziei, când bebelușul iese, se recomandă respirații mai scurte și mai rapide, conform sfaturilor echipei medicale, ale asistentelor și ale doula.

Totodată, respirația profundă scade și adrenalina, care este hormonul responsabil pentru stres, ajutând la controlul anxietății, care adesea intensifică durerea.

8. Audioterapie și aromaterapie

Audioterapia și aromoterapia sunt, de asemenea, măsuri naturale care pot ajuta la atenuarea durerii nașterii. Ascultarea melodiilor preferate pe o cască vă poate distrage atenția de la durere, poate reduce anxietatea și vă poate ajuta la relaxare.

CITEȘTE ȘI:
Naștere prematură: Cauze, semne și sfaturi preventive

Totodată, inhalarea uleiurilor esențiale cu proprietăți calmante și relaxante poate ajuta, de asemenea, ca femeia să fie mai calmă și mai puțin anxioasă, ameliorând durerea.

9. Efectuarea de exerciții în timpul sarcinii

Activitatea fizică regulată îmbunătățește respirația și mușchii abdomenului, oferindu-le femeilor mai mult control în momentul nașterii în ceea ce privește ameliorarea durerii. Totodată, există antrenamente pentru mușchii perineului și pelvisului care favorizează ușurarea și scad șansele de leziuni în momentul ieșirii bebelușului, deoarece întăresc regiunea mușchilor vaginului, pentru a-i face mai flexibili și mai puternici.

10. Analgezie

Analgezia este indicată în cazurile în care resursele naturale nu sunt suficiente pentru a ameliora durerea și când există un stres emoțional care poate aduce complicații pentru copil.

Astfel, femeia poate solicita aplicarea analgeziei epidurale, care constă în administrarea unui anestezic la nivelul coloanei vertebrale, capabil să elimine durerea de la brâu în jos, fără a altera nivelul de conștiință al femeii în travaliu și, permițându-i acesteia să asiste la naștere fără a simți durerea contracțiilor.

De ce este important să ușurăm durerea nașterii?

Ameliorarea durerii în timpul travaliului este importantă pentru a preveni apariția stresului emoțional și a unei nașteri traumatizante. De asemenea, dacă durerea nu este ameliorată, este posibil ca femeia să înceapă să respire mai repede decât în mod normal, ceea ce poate interfera cu livrarea de oxigen către copil.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare

Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a ajuta la ameliorarea durerii în timpul travaliului și, astfel, să se prevină schimbările în fluxul de sânge și oxigen către copil.

O modalitate de a avea o naștere mai liniștită este de a beneficia de sprijinul unei doici, care oferă sprijin psihologic și emoțional în perioada pre și postnatală, precum și în timpul nașterii, și poate indica cele mai bune modalități de ameliorare a durerii mai eficient.

  • CAPPELI, Angela . Studiu randomizat al utilizării stimulării electrice transcutanate a nervilor (TENS) în ameliorarea durerii în travaliu. 2018. Universidade Estadual Paulista Júlio De Mesquita Filho, Faculdade De Medicina .
  • OSÓRIO, Samara; JÚNIOR, Lourival; NICOLAU, Ana. Evaluarea eficacității metodelor non-farmacologice în ameliorarea durerii travaliului. Jurnalul Rețelei de asistență medicală din nord-est. 15. 174-184, 2014
  • DAVIM, Rejane; TORRES, Gilson; COSTA, Isabelle. Dușul ca strategie non-farmacologică în ameliorarea durerii la parturiente. . Revista eletrônica de enfermagem. 2008

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Gazele în sarcină: când încep și ce trebuie să faceți
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete