8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Trebuie să citești asta...

Dacă vrei să trăiești mai mult, atunci urmează acești pași simpli pentru a-ți crește speranța de viață.

Speranța de viață poate fi mărită cu pași simpli și schimbări. Acest ghid vă va ajuta să găsiți modalități de a vă crește speranța de viață, de a vă îmbunătăți sănătatea și de a vă simți bine pe măsură ce îmbătrâniți. Să începem cu cel mai ușor: crește-ți speranța de viață cu lumina soarelui.

Ieșiți afară

Crește speranța de viațăcu un obicei simplu, pur și simplu ieșind afară. Când ieși afară, pielea ta este expusă la lumina soarelui. Această expunere activează celulele pielii pentru a produce vitamina D.

Această vitamină (de fapt un prohormon, dar să nu ne facem griji aici) este esențială pentru sănătatea oaselor și se dovedește importantă în depresie, boli de inimă, diabet și aproape orice. Menținerea nivelului de vitamina D trebuie să fie cea mai simplă și mai ieftină modalitate de a vă îmbunătăți sănătatea și de a vă crește speranța de viață.1

Potrivit unor estimări, 50% dintre adulți au un nivel scăzut de vitamina D, deoarece pur și simplu nu ieșim suficient afară (să stăm lângă o fereastră este bine, sticla filtrează prea multă lumină solară).

Citește si: Cum evită cei mai longevivi oameni din Blue Zone să se îngrașe

Ieșirea afară doar 15 minute pe zi și expunerea mâinilor și feței la lumina soarelui este suficient pentru a menține nivelul de vitamina D în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, expunerea repetată și/sau prelungită la lumina ultravioletă crește riscul de cancer de piele.

Luarea suplimentelor de vitamina D și consumul de alimente bogate în vitamina D sunt, de asemenea, modalități eficiente de a crește cantitatea de această vitamină pe care o obțineți.

Bătrânii ar trebui să acorde o atenție deosebită nivelului lor de vitamina D. Dacă sunteți îngrijitor, asigurați-vă că îl ajutați pe persoana iubită să iasă puțin afară în fiecare zi. Acest lucru nu numai că va îmbunătăți nivelul de vitamina D, dar ar putea, de asemenea, să îmbunătățească somnul, deoarece lumina soarelui reglează și un alt hormon din organism, numit melatonină, care vă controlează ciclul de somn.

CITEȘTE ȘI:
Ficat de rață: beneficii, calorii, nutriție
10 pași simpli pentru a crește speranța de viață
10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Ieșiți cu prietenii

Speranța de viață poate fi crescută prin simpla petrecere cu prietenii și familia. Cu cât cineva este mai conectat, cu atât sănătatea sa generală este mai bună. A avea relații pozitive cu soțul, prietenii și familia este cel mai bun mod de a rămâne conectat.

Nu suntem siguri de ce relațiile joacă un rol în sănătate și speranța de viață. S-ar putea ca oamenii din relații pozitive să aibă mai puține șanse să se angajeze în comportamente riscante și să aibă mai multe șanse să aibă grijă de ei înșiși. Este posibil ca a avea oameni în jurul tău să reducă impactul stresului asupra sănătății tale.

Oamenii care sunt implicați în relații „cu sens” au o sănătate mai bună și o speranță de viață mai bună.

O modalitate de a vă îmbunătăți relațiile cu oamenii este să vă obișnuiți să spuneți povești bune. Poveștile sunt modul în care comunicăm unul cu celălalt, iar a spune o poveste bună întărește comunicarea.

În loc să le oferi doar membrilor familiei îndepărtate o actualizare la telefon, spune o poveste despre ceva amuzant pe care copilul tău a făcut-o sau ceva nebunesc care s-a întâmplat la serviciu. Poveștile mențin relațiile vii.

Fă-ți mai mult timp pentru prieteni și familie. Mergeți să faceți lucruri împreună (creați povești împreună) și depuneți un efort real pentru a vă îmbunătăți comunicarea cu ei (fie prin e-mail, telefon sau în persoană) având întotdeauna o poveste bună gata de spus.

10 pași simpli pentru a crește speranța de viață
10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Faceți exerciții zilnice

Îmbunătățiți-vă speranța de viață angajându-vă să faceți mișcare zilnic.4 Un studiu a arătat că persoanele care făceau exerciții viguroase aproximativ trei ore pe săptămână aveau ADN și celule cu nouă ani mai tinere decât persoanele care nu făceau exerciții fizice. Trei ore pe săptămână înseamnă puțin peste 30 de minute pe zi.

CITEȘTE ȘI:
Orzo: beneficii pentru sănătate și efecte adverse

Cel mai simplu mod de a crea un obicei de exerciții fizice este prin repetarea zilnică. Când promiți să faci mișcare în fiecare zi, poți sări peste o zi, dar apoi să revii la program a doua zi.

Daca faci sport de trei ori pe saptamana si sari peste vineri, atunci ai fi trecut de miercuri pana luni fara exercitii fizice, in total patru zile fara miscare (foarte periculos, din perspectiva formarii obiceiurilor).

Citește si: Obezitatea afectează viata sexuală? Impactul greutății corporale in pat

Pentru speranța de viață, este mai important să faci exerciții an de an decât să treci prin perioade de exerciții intense urmate de fără exerciții fizice.

Exercițiile zilnice vă vor ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți somnul și nivelul de energie. Este important să accelerați întregul corp în fiecare zi. Amintiți-vă, exercițiile zilnice nu trebuie să însemne să mergeți la sală în fiecare zi. Exercițiile de acasă precum yoga, stretching, greutăți libere și multe altele pot fi incredibil de eficiente.

Utilizați ața dentară

Faptul că folosirea aței dentare zilnice poate prelungi speranța de viață se încadrează în categoria ciudată, dar adevărată.6 Ața dentară face două lucruri: previne bolile gingiilor (asta este destul de evident) și previne bolile gingiilor. bolile de inimă (nu atât de evidente). Prevenirea pe amândouă împreună este ceea ce adaugă ani vieții tale.

Când folosiți ata, ajutați la prevenirea inflamației gingiilor. Ce se întâmplă atunci când gingiile tale sunt inflamate este că ai o infecție bacteriană cronică în gură. Acest lucru dăunează arterelor prin două mecanisme.

Primul este că bacteriile își găsesc drumul în artere și rămân (care provoacă placa). De asemenea, corpul tău generează un răspuns imunitar la bacteriile din gură, provocând inflamație, care la rândul său poate determina îngustarea arterelor. Acest lucru îngreunează inima voastră să-și facă treaba și poate duce la boli de inimă.

CITEȘTE ȘI:
Cum să faci rețeta de ovăz peste noapte perfectă

Cum intri la un obicei solid de folosire a atei dentare? În primul rând, trebuie să vă asigurați că aveți puțină ață dentară. Există tone de diferite tipuri de ață dentară (aromatizat, fără aromă, fire, panglici și multe altele). Alege câteva și încearcă-le.

În continuare, trebuie să vă amintiți. Puneți ata dentară deasupra pastei de dinți. Greu de uitat așa. Atunci doar fă-o. Aveți deja obiceiul de a vă spăla pe dinți de cel puțin două ori pe zi, așa că ancorați-vă obiceiul de a folosi ața dentară.

10 pași simpli pentru a crește speranța de viață
10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Faceți mai mult sex

Speranța ta de viață poate crește dacă faci mai mult sex. Aceasta este o veste bună, mai ales că comunitatea medicală ia din ce în ce mai în serios problemele legate de sex și îmbătrânire.

Într-un studiu, bărbații cu o frecvență mare de orgasm au arătat o reducere cu 50% a mortalității.

De ce sexul ar trebui să fie legat de speranța de viață este un mister. Desigur, s-ar putea ca oamenii mai sănătoși să aibă mai multe șanse să facă mai mult sex și că descoperirile care leagă sexul de speranța de viață reflectă acest lucru, dar cred că sunt mai multe.

Am văzut în altă parte că a avea relații bune și a fi pozitiv sunt legate de o speranță de viață mai lungă. Poate că sexul este o piață pentru relații bune și pozitive.

Desigur, ar putea exista și un beneficiu direct pentru sănătate. Sexul declanșează tot felul de endorfine și hormoni în organism. Poate că acestea ajută la îmbătrânirea sănătoasă și la creșterea speranței de viață. Dar cui îi pasă cu adevărat de motiv? Simplul fapt este că a face mai mult sex este sănătos.

Fiți ca un vegetarian

Speranța de viață poate fi legată de trei factori în care vegetarienii excelează în ceea ce privește mai puține grăsimi rele, mai mulți antioxidanți și o greutate mai mică. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la modul în care a fi vegetarieni vă poate ajuta speranța de viață, trebuie să definim ce înțelegem prin vegetarian.

CITEȘTE ȘI:
Cum dăunează fumatul sănătății. Sfaturi pentru a renunța la țigări

Există unii vegetarieni care sunt „vegetarieni cu mâncare nesănătoasă”. Aceste tipuri de vegetarieni mănâncă pizza cu brânză și înghețată toată ziua. Acest lucru nu este bun pentru sănătate sau speranța de viață.

Ne referim la persoana care mănâncă multe legume preparate cu grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline) și limitează produsele de origine animală, precum brânza și smântâna. Vom numi acest tip de vegetarieni „vegetarian integral”.

Principala cauză de deces și scurtarea numărul unu a speranței de viață este boala de inimă. Pe măsură ce inima dumneavoastră îmbătrânește, este posibil să existe o acumulare de resturi în artere și propriile artere pot deveni mai dure.

Acest lucru face ca tensiunea arterială să crească și inima să lucreze mai mult, expunându-vă riscului de boli de inimă. Vegetarienii (vegetarienii cu alimente întregi) au unele dintre cele mai bune artere, deoarece consumul de legume sănătoase evită grăsimile rele și alte alimente nesănătoase

Oamenii care mănâncă multe legume consumă și o mulțime de antioxidanți. Antioxidanții vă ajută corpul să repare o parte din daunele cauzate de îmbătrânire. Cu cât mănânci mai multe plante (și mai variate), cu atât corpul tău va trebui să repare mai multe materii prime.

În cele din urmă, legumele pur și simplu vă satisfac foamea cu foarte puține calorii (dacă sunt preparate fără creme, unt sau brânză). O dietă vegetariană sănătoasă ar trebui să vă ajute să vă mențineți sau să pierdeți în greutate. O greutate sănătoasă este legată de o speranță de viață mai lungă. Prin urmare, fii mai vegetarian pentru a-ți crește speranța de viață și a trăi mai sănătos.

Reduceți-vă stresul

Speranța de viață poate fi afectată de stres în două moduri principale. Prima cale este prin efectele directe și dăunătoare pe termen lung ale stresului asupra corpului tău.

CITEȘTE ȘI:
Cel mai bun aliment pentru sex pe care să îl mănânci, ce spune Știința

Al doilea mod prin care stresul vă poate scurta speranța de viață este prin comportamentele negative pe care le declanșează stresul. Aceste comportamente includ mâncatul și fumatul. Învață cum să te relaxezi prin tehnici de reducere a stresului sau prin meditație pentru a-ți menține speranța de viață acolo unde ar trebui să fie.

Citește si: Cum să faci față stresului și să câștigi

Stresul a fost legat de zeci de afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă și cancer.

Stresul a fost, de asemenea, legat (nesurprinzător) de a se simți iritabil și de a nu dormi bine. Concentrându-vă pe stres, vă puteți îmbunătăți calitatea vieții chiar acum, îmbunătățindu-vă sănătatea pe termen lung și speranța de viață. Este o afacere destul de bună.

Vă puteți elimina stresul si crește speranța de viață printr-o gamă largă de tehnici. Ibe se numește răspunsul de relaxare. Aceasta este o tehnică de respirație dovedită științific, care vă va ajuta să vă antrenați corpul să nu răspundă la evenimentele stresante din viața dumneavoastră.

O tehnică de relaxare pe termen lung este meditația. Învățând să meditezi, nu numai că îți calmezi corpul, dar începi să-ți antrenezi mintea. Acest lucru este grozav pentru fitness mental, concentrare și (desigur) relaxare.

Faceți examene și teste de sănătate

Îmbunătățirea speranței de viață prin teste medicale și analize de sănătate nu este cu siguranță una dintre „modurile distractive de a trăi mai mult”, dar este cu siguranță una dintre cele mai eficiente modalități de a crește speranța de viață.

Testele și examenele medicale pot ajuta la tratarea bolilor devreme, atunci când acestea sunt cel mai tratabile, și pot prelungi speranța de viață chiar și cu o boală sau boală.

Citește si: M-am săturat să fiu puternică, este asta o problemă?

Desigur, provocarea este să ne dai seama ce teste să faci și când. Doar furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate spune cu adevărat 100% (fiecare individ este diferit în ceea ce privește factorii de risc și istoricul familial).

CITEȘTE ȘI:
5 Greșeli care te fac să mănânci prea mult înainte de culcare

S-a demonstrat că mamografiile, colonoscopiile și testele Papanicolau reduc mortalitatea și morbiditatea din cauza bolilor pe care le detectează.

10 pași simpli pentru a crește speranța de viață
10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Închideți televizorul

Nimeni nu a făcut un studiu care să compare speranța de viață a celor care se uită și a celor care nu se uita la televizor. Dar reducerea timpului în care vă uitați la televizor este probabil să îmbunătățească sănătatea majorității oamenilor și (astfel) să le mărească speranța de viață.

Iată câteva motive:

 • Privitul la televizor te face inactiv. Doar stai acolo, arzând cât mai puține calorii posibil, ceea ce ar putea duce la probleme de greutate.
 • Televizorul te face să mănânci mai multă mâncare. Oamenii care se uită la televizor mănâncă mai mult decât cei care nu se uită.
 • Televizorul te face antisocial. Ești acasă, în loc să vorbești cu oameni adevărați, față în față.
 • Televizorul este stresant. Știrile și multe programe sunt pline de povești stresante. Evită-le și poți simți că lucrurile nu stau chiar atât de rău până la urmă.
 • Televiziunea te împiedică să faci alte lucruri. O persoană obișnuită se uită la televizor în jur de patru ore în fiecare zi. Adică 19 ore pe săptămână sau mai mult de 1.000 de ore pe an. Dacă acel timp ar fi petrecut făcând exerciții, făcând voluntariat, vorbind cu copiii noștri etc., gândiți-vă ce lume diferită ar fi.

Evitați riscurile

Speranța de viață poate fi protejată asigurându-vă că nu vă asumați riscuri inutile. Pentru tineri, principalele cauze de deces nu sunt bolile sau problemele legate de vârstă.

Când adăugați anumite comportamente (cum ar fi fumatul) la acea listă (care reduce speranța de viață cu până la 10 ani), obțineți o listă de lucruri de evitat pentru a vă proteja speranța de viață.11

CITEȘTE ȘI:
14 activități energizante de făcut la țară sau in oraș

Iată lista:

Dacă poți face aceste lucruri, atunci îți mărești sansele de a crește speranța de viață. Concentrați-vă pe evitarea riscurilor și pericolelor evidente. Corpul tău este destul de uimitor și va continua mult timp atâta timp cât îl feri de necazuri.

Surse:

 1. Kennel KA, Drake MT, Hurley DL. Vitamin D deficiency in adults: when to test and how to treat. Mayo Clin Proc. 2010;85(8):752–758. doi:10.4065/mcp.2010.0138
 2. Golan D, Staun-ram E, Glass-marmor L, et al. The influence of vitamin D supplementation on melatonin status in patients with multiple sclerosisBrain Behav Immun. 2013;32:180-5. doi:10.1016/j.bbi.2013.04.010
 3. Yang YC, Boen C, Gerken K, Li T, Schorpp K, Harris KM. Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life spanProc Natl Acad Sci U S A. 2016;113(3):578–583. doi:10.1073/pnas.1511085112
 4. Reimers CD, Knapp G, Reimers AK. Does physical activity increase life expectancy? A review of the literatureJ Aging Res. 2012;2012:243958. doi:10.1155/2012/243958
 5. Reimers CD, Knapp G, Reimers AK. Does physical activity increase life expectancy? A review of the literatureJ Aging Res. 2012;2012:243958. doi:10.1155/2012/243958
 6. Vernon, S. Church, chocolate, sex and 3 other keys to living longer. CBS News.
 7. Davey Smith G, Frankel S, Yarnell J. Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly Cohort StudyBMJ. 1997;315(7123):1641-1644. doi:10.1136/bmj.315.7123.1641
 8. Fraser GE. Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):248]. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1607S–1612S. doi:10.3945/ajcn.2009.26736K
 9. Centers for Disease Control and Prevention. Heart disease facts.
 10. Morning Edition. Best not to sweat the small stuff, because it could kill you. NPR.org.
 11. Centers for Disease Control and Prevention. Tobacco-related mortality.
Arată mai multe +

A fost util articolul 10 pași simpli pentru a crește speranța de viață? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete