8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

10 remedii de casă pentru iedera otrăvitoare

Trebuie să citești asta...

După cum sugerează și numele, iedera otrăvitoare este o plantă cunoscută ca fiind iritantă pentru piele. Este o buruiană comună care crește pe peluze, pe trotuare și în păduri.

Intrarea în contact cu această plantă poate duce la o erupție cutanată enervantă și mâncărime care poate persista uneori zile întregi. (1)

Acest articol împărtășește remedii casnice comune pentru a vă ajuta să gestionați o erupție cutanată cauzată de iederă otrăvitoare.

Ce este iedera otrăvitoare?

Iedera otrăvitoare(Toxicodendron radicans) se găsește în mod obișnuit în toată Europa și este una dintre principalele cauze ale reacțiilor alergice ale pielii de pe continent. (1 ) Această plantă face parte din familia cătinelor și este o rudă apropiată a stejarului otrăvitor și a sumacului otrăvitor. (2)

Ce cauzează o erupție de iederă otrăvitoare?

Planta de iederă otrăvitoare secretă o sevă care conține urushiol, care este o substanță toxică ce poate irita pielea și poate provoca o erupție cutanată roșie cu mâncărimi. Urushiolul poate rămâne pe hainele cuiva, pe blana animalelor de companie, pe unelte etc. și poate rămâne activ luni de zile. (3)

Remedii casnice pentru a ajuta la calmarea unei erupții de iederă otrăvitoare

Dacă erupția dvs. de iederă otrăvitoare este ușoară și nu pare să necesite intervenție medicală, puteți încerca câteva remedii casnice obișnuite pentru a grăbi procesul de vindecare.

Iată câteva remedii naturale eficiente pentru erupțiile cutanate cu iederă otrăvitoare: (4)

1. Aplicați felii de castravete proaspăt tăiate

Castravetele(Cucumis sativus) este plin de antioxidanți și compuși antiinflamatori care ajută la ameliorarea inflamației. Sucul de castravete conține vitamina C, care ajută la curățarea pielii și la reducerea iritației și a mâncărimilor. (5)

CITEȘTE ȘI:
Cum și de ce zahărul (și dulciurile în general) accelerează îmbătrânirea?

Cum se utilizează:

 1. Aplicați felii de castravete proaspăt tăiate, suc de castravete sau pastă de castravete măcinat pe zona afectată.
 2. Lăsați să acționeze timp de cel puțin o jumătate de oră.
 3. Clătiți-o cu apă rece.

2. Aplicați gel de aloe vera

Gelul de aloe vera este un remediu minunat pentru aproape toate afecțiunile pielii. Este bogat în antioxidanți, compuși antiinflamatori, apă și minerale.

Conținutul bogat în vitamina E din aloe vera hrănește pielea și stimulează producția de colagen. Aceasta poate ajuta la vindecarea rănilor, cum ar fi arsurile, tăieturile și mușcăturile de insecte. În plus, gelul de aloe vera are proprietăți răcoritoare care pot oferi ușurare în cazul iritațiilor pielii. (6)(7)

Cum se utilizează:

 1. Aplicați gelul de aloe vera direct pe zona afectată.
 2. Lăsați-l să acționeze timp de 20 de minute înainte de a-l spăla cu apă rece.
 3. Repetați de două ori pe zi.

3. Freacă o coajă de banană pe zona afectată

Cojile de banane sunt încărcate cu compuși fenolici, compuși antiinflamatori, antioxidanți și carotenoizi, toate acestea putând ajuta la calmarea pielii și la ameliorarea rapidă a iritației. De asemenea, acestea promovează întinerirea pielii și vindecarea bășicilor. (8)

Cum se utilizează:

 1. Frecați interiorul unei coji de banană pe zona afectată timp de 5-10 minute.
 2. Repetați de două ori pe zi pentru cele mai bune rezultate.
CITEȘTE ȘI:
Sindromul HELLP în sarcină: cauze, simptome, tratament

4. Faceți o baie cu fulgi de ovăz coloidal

Băile cu fulgi de ovăz sunt unul dintre cele mai eficiente remedii pentru orice erupție cutanată. Acestea sunt utile pentru a oferi ușurare în cazul dermatitei, eczemelor, alergiilor cutanate etc.

Făina de ovăz coloidal conține antioxidanți, proprietăți antiinflamatorii, saponine care ajută la curățarea pielii și fenoli care ajută la absorbția apei și la hidratarea pielii. (9)

Cum se utilizează:

 1. Măcinați 1 cană de fulgi de ovăz și adăugați-i în apa de baie.
 2. Înmoaie-te în această apă caldă timp de 15 minute.
 3. Spălați-o cu un săpun blând.

5. Aplică hamamelis

Hamamelisul este un alt remediu tradițional pentru erupții cutanate. Este plin de taninuri care au proprietăți astringente și antiinflamatorii. Uleiul de hamamelis este o modalitate rapidă și ușoară de a scăpa de iritațiile pielii. (7)

Cum se utilizează:

 1. Înmuiați un tampon de vată în puțin ulei sau extract de hamamelis.
 2. Aplicați acest lucru pe iritații și lăsați-l să acționeze timp de 10-15 minute.

6. Încercați uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de mentă, uleiul de arbore de ceai și uleiul de levănțică

Uleiurile esențiale sunt uleiuri vegetale extrase din frunzele, tulpina, florile sau rădăcinile acestora. Acestea sunt pline de compuși vegetali benefici și au, de obicei, arome caracteristice.

CITEȘTE ȘI:
Pete pe piele: 9 cauze ale acestora și ce trebuie să faci

Multe uleiuri esențiale posedă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Unele uleiuri esențiale comune care pot ajuta la calmarea unei erupții cutanate de iederă otrăvitoare sunt uleiul de lavandă, uleiul de mușețel și uleiul de mentă. (10)

Cum se utilizează:

 1. Amestecați 1-2 picături de ulei de levănțică, ulei de mentă și ulei de arbore de ceai.
 2. Adăugați 1 linguriță de ulei de nucă de cocos la acest amestec.
 3. Aplicați acest amestec de uleiuri pe zona afectată de două ori pe zi.

7. Folosește puțin turmeric

Turmericul conține un compus vegetal numit curcumină, care este un excelent agent antiinflamator. Acesta promovează vindecarea pielii și previne infecțiile.

Turmericul a fost folosit în medicina ayurvedică pentru a trata afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema și dermatita. (11)

Cum se utilizează:

 • Amestecați turmericul cu apă pentru a obține o pastă și aplicați-o direct pe zona afectată.
 • Alternativ, puteți prepara lapte de turmeric adăugând 1 linguriță de pulbere de turmeric într-un pahar de lapte. Beți-l o dată pe zi pentru a vă stimula imunitatea și a trata inflamația.

8. Încearcă să folosești iarba Jewelweed

Jewelweed a fost folosit de indienii nativi pentru a ameliora erupțiile de iederă otrăvitoare timp de secole. Acesta conține o cantitate mare de saponine care curăță zona și ajută să scapi de urushiol, compusul toxic care provoacă erupția. (12)

Cum se utilizează:

 1. Dacă aveți acces la frunze și flori proaspete de iederă, le puteți folosi pentru a face o tinctură sau o pastă pe care o puteți aplica pe zona afectată.
 2. Deoarece jewelweed este rar de găsit, puteți folosi săpunuri de jewelweed cumpărate din magazin pentru a curăța zona.
CITEȘTE ȘI:
Cei mai comuni 8 alergeni alimentari

9. Încearcă conopida

Conopida este o plantă care crește în anumite zone cu climă temperată și este recunoscută după florile sale de culoare roșie violacee. Rădăcina de conopidă conține compuși fenolici și alantoină, care ameliorează inflamațiile și mâncărimile, oferind astfel o ușurare a erupțiilor cutanate. (7)

Cum se utilizează:

 • Pregătiți un unguent de conopidă prin măcinare sau cumpărați unul din comerț pe care să-l aplicați pe erupție.
 • Alternativ, puteți bea ceai de consufletă.

10. Consumați capsule cu frunze de urzică

Frunzele de urzică au proprietăți antiinflamatorii puternice care ajută la combaterea inflamației și a iritației. Ele conțin un compus numit quercetină, care acționează ca un antihistaminic natural.

Frunzele de urzică sunt utilizate pe scară largă pentru a vindeca erupțiile cutanate și mâncărimile. (13)

Cum se utilizează:

Consumați câteva capsule de frunze uscate de urzică de două sau trei ori pe zi, timp de 2 zile.

Simptomele unei erupții de iederă otrăvitoare

Unele simptome comune ale unei erupții cutanate de iederă otrăvitoare pot apărea la o zi sau două de la expunerea la plantă. Acestea includ:

 • Roșeață și inflamație
 • Mâncărime și iritație
 • Vezicule dureroase (3)

Încercați să nu scărpinați erupția sau să atingeți bășicile, deoarece acest lucru poate duce la infecții secundare ale pielii.

CITEȘTE ȘI:
Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Tratamentul pentru o erupție cutanată cu iederă otrăvitoare

Dacă aveți orice erupție suspectă pe piele, cel mai bine este să consultați un dermatolog și să confirmați dacă este vorba de o erupție de iederă otrăvitoare înainte de a începe tratamentul. Medicul va putea să vă ofere un diagnostic precis și medicația potrivită. (4)

Cel mai frecvent tratament pentru o erupție de iederă otrăvitoare include unele sau toate medicamentele următoare:

 • Loțiune de calamină pentru a calma iritarea și mâncărimea pielii
 • Formulări topice de steroizi pentru a reduce inflamația
 • Tablete de steroizi sau injecții cu steroizi (în cazurile severe)
 • Antihistaminice pentru a reduce simptomele de alergie (3)

Alte sfaturi despre iedera otrăvitoare pe care trebuie să le știți

Iată câteva măsuri suplimentare pentru a vă ajuta să gestionați rapid o erupție de iederă otrăvitoare:

 • Clătiți-vă imediat pielea cu apă călduță, cu săpun. Dacă intrați accidental în contact cu iedera otrăvitoare, asigurați-vă că spălați bine zona afectată cu puțină apă caldă și săpun. Deși este posibil ca acest lucru să nu o vindece, vă va ajuta să scăpați puțin de iritație.
 • Spălați-vă hainele. Schimbați-vă imediat hainele, deoarece compușii toxici se pot agăța de ele și vă pot irita și mai mult pielea.
 • Lăsați bășicile în pace. Nu zgâriați și nu atingeți veziculele pentru a evita infecțiile bacteriene.
 • Faceți băi scurte și călduțe. Faceți o baie rapidă cu fulgi de ovăz în modul descris mai sus.
 • Folosiți loțiune de calamina sau cremă cu hidrocortizon. Tratamentele topice, cum ar fi loțiunea de calamină și crema de hidrocortizon, pot ajuta la ameliorarea mâncărimii și pot oferi o ușurare temporară.
 • Aplicați comprese reci pe pielea care vă mănâncă. Înmuiați o cârpă de bumbac curată în apă rece și aplicați-o pe zonă.
 • Luați în considerare administrarea de pastile antihistaminice. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie pastile antihistaminice pentru a ameliora mâncărimea.
CITEȘTE ȘI:
Diferențe între anorexie și bulimie

Măsuri de prevenire a erupției de iederă otrăvitoare

Dacă locuiți într-o zonă care are multă iederă otrăvitoare, urmați aceste sfaturi pentru a preveni erupțiile cutanate cauzate de iederă otrăvitoare:

 1. Acoperiți-vă cu haine: Încercați să vă acoperiți cât mai mult din piele. Purtați cămăși cu mânecă lungă, pantaloni și mănuși.
 2. Aplicați un blocant pentru iederă pe piele: Blocantele pentru iederă pot fi găsite în majoritatea magazinelor și farmaciilor din zilele noastre. Folosiți-l, mai ales atunci când trebuie să mergeți într-un loc cu multă verdeață.
 3. Evitați planta. Învățați să recunoașteți iedera otrăvitoare după aspectul său caracteristic, astfel încât să o puteți evita.

Cele mai multe întrebări puse despre o erupție de iederă otrăvitoare

Pot folosi oțetul de mere pentru a trata o iederă otrăvitoare?

Da, oțetul de cidru de mere este un bun remediu pentru mâncărimi și inflamații. Folosiți-l după ce l-ați diluat cu puțină apă pentru a evita iritarea suplimentară a pielii.

Pot freca cu alcool eruptia de la iedera otrăvitoare?

Da, frecarea cu alcool poate ajuta, de asemenea, să elimine o parte din urushiolul din erupție.

Care sunt posibilele complicații ale unei erupții cutanate cu iederă otrăvitoare?

Rareori, unele persoane pot avea o reacție alergică severă la iederă otrăvitoare. Simptomele șocului anafilactic includ probleme de respirație și umflături extreme. Această afecțiune necesită asistență medicală imediată, astfel încât persoana trebuie dusă imediat la spital.

Concluzii

Erupția de iederă otrăvitoare este o problemă enervantă de care să suferi. Cu toate acestea, de obicei nu duce la probleme grave și ar trebui să se rezolve de la sine după ce încercați remediile prezentate mai sus.

CITEȘTE ȘI:
Bolboroseli în stomac: cauze si remedii

Dacă erupția pare să se agraveze sau dacă nu sunteți sigur de cauza acesteia, este foarte recomandat să consultați imediat un dermatolog. (2)

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Aflaraspunsul.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete