8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

12 Fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Trebuie să citești asta...

Se spune că râsul este cel mai bun medicament. Și există un oarecare adevăr în asta. Râsul și distracția au multe beneficii pentru sănătate. De ce râdem, cine a fost primul care a început să râdă și ce face pentru organism, va spunem in acest articol.

Oamenii au învățat să râdă înainte de a putea vorbi

De ce râd oamenii, nici măcar oamenii de știință nu pot răspunde astăzi. Există multe teorii, dar niciuna nu a fost încă dovedită. Ceea ce se știe este că femeile râd mai mult și bărbații glumesc mai mult. Dar, într-o companie bună, oamenii de ambele sexe se bucură la fel de mult de râs.

Unii oameni de știință sugerează că râsul a fost folosit de oameni ca formă de comunicare cu mult înainte ca aceștia să învețe… să vorbească.

Primul râs al unui bebeluș este după două săptămâni

De asemenea, experiența unui părinte a arătat că mai întâi învățăm să râdem și abia apoi învățăm să vorbim. Bebelușii încep să râdă pentru prima dată la aproximativ 17 zile după naștere. De asemenea, bebelușii născuți orbi sau surzi fac acest lucru.

Râsul nu depinde de numărul de glume

12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea
12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

De fapt, o glumă bună este un motiv rar de râs. Robert Provine, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea din Maryland, a realizat un experiment. El și studenții săi absolvenți au ascultat conversațiile de zi cu zi din centrele comerciale.

CITEȘTE ȘI:
Chimioterapia, pregatire procedură și efecte secundare

În cursul activității lor, cercetătorii au descoperit că, din 1.200 de episoade de râs, doar 10% au fost provocate de o glumă. În toate celelalte cazuri, râsul a jucat un rol unificator în comunicarea de grup. Cu alte cuvinte, oamenii râdeau pentru a fi aproape unul de celălalt, pentru a-și arăta afecțiunea.

Știai asta? Oamenii de știință estimează că vârsta la care oamenii râd cel mai mult este între cinci și șase ani.

Cuplurile care râd mult rămân împreună mai mult timp

Nu este un secret că râsul are puterea de a elimina stresul. De exemplu, un studiu din 2017 publicat în Advances in Physiology Education a constatat că râsul reduce producția de cortizol și adrenalină, hormoni ai stresului, și crește activitatea în zona creierului responsabilă de “sistemul de recompensă” și de distribuirea hormonului bucuriei, endorfinele.

Un studiu realizat de Universitatea din California a constatat că cuplurile care râd mai des sunt mai fericite în relația lor și rămân împreună mai mult timp. Studiul a fost realizat pe 150 de cupluri.

Râsul nepotrivit este un semn de probleme de sănătate

Dar este important să înțelegem în ce situații râsul poate fi considerat nepotrivit. Pentru că oamenii folosesc râsul ca o modalitate de a dezamorsa tensiunea, de a scăpa de stres, de a “topi gheața” în inima celeilalte persoane și în multe alte moduri.

Dar, în același timp, râsul care este tocmai nepotrivit și nu se potrivește în niciun fel cu situația poate indica o afectare cognitivă. Potrivit unui studiu, acesta poate fi un semn de demență.

Râsul este foarte contagios

12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea
12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Cei care vor să se distreze ar trebui să-și găsească o companie, în loc să lâncezească singuri. Asta pentru că oamenii râd mai mult în companie. Oamenii de știință au calculat chiar și numărul de episoade de râs. Se pare că, dacă o persoană este înconjurată de oameni, râde de 30 de ori mai des!

Oamenii de știință explică acest lucru prin faptul că râsul este contagios. Atunci când în jur este cineva care râde, oamenii sunt și ei atrași de râs.

Apropo!

Faimoasa scriitoare americană, autoare de povestiri pentru copii și adulți – Madeleine L’Engle susținea că un râs bun vindecă multe răni.

Râsul promovează pierderea în greutate

Poate fi greu de crezut, dar râsul ajută la arderea caloriilor.

Un studiu realizat de Universitatea Vanderbilt a constatat că 10 până la 15 minute de râs pe zi pot ajuta la arderea a 40 de calorii. Da, nu este mult, dar în tactici generale de pierdere în greutate – de ce nu?

Râsul îmbunătățește memoria la adulți

Așa cum am menționat mai sus, râsul este un mare medicament. Studiile au dovedit beneficiile sale pentru sănătate în cazul multor afecțiuni.

De exemplu, un studiu realizat de experți de la Universitatea Loma Linda, la care au participat adulți cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani, a constatat că râsul are un efect pozitiv asupra funcției cognitive și îmbunătățește memoria. Iar un studiu realizat de experți de la Școala de Medicină a Universității din Maryland a arătat că filmele amuzante îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și cresc fluxul sanguin. Experimentul a fost realizat cu un grup de vârstă tânără – persoane sub 30 de ani.

Capacitatea de a râde este determinată… de genetică

12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea
12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Northwestern, la care au participat peste 300 de persoane, s-a constatat că persoanele cu alela scurtă pentru gena 5-HTTLPR sunt mai predispuse să râdă la desene animate și videoclipuri amuzante.

Oamenii de știință au studiat aceeași genă și din perspectiva depresiei. Ei au descoperit că persoanele cu această trăsătură au mai multe șanse de a “prospera” și de a fi fericite într-un mediu pozitiv și de a suferi într-unul negativ. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie foarte atenți la împrejurimile lor.

Un cuvânt de precauție!

Râsul prea mult poate avea consecințe grave asupra sănătății – atac de astm, anevrism cerebral, sufocare. Printre persoanele celebre care au murit din cauza râsului se numără Chrysippus, filozof grec din secolul al III-lea, regele Martin de Aragon în 1410 și englezul Alex Mitchell în 1975.

Râsul este bun pentru sănătatea inimii

Experții Asociației Americane a Inimii le recomandă celor diagnosticați cu patologii cardiace să râdă mai des. Asta pentru că cercetările arată o legătură clară între râs și scăderea inflamației arteriale și creșterea producției de colesterol “bun”.

În plus, râsul îmbunătățește funcția vaselor de sânge și crește fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva atacului de cord și a altor probleme cardiovasculare.

Râsul funcționează ca un analgezic

În secolul al XIV-lea, chirurgul francez Henri de Mondeville a folosit umorul pentru a distrage atenția pacienților de la durere în timpul unei intervenții chirurgicale și pentru a-i ajuta să se recupereze mai repede.

Iar cercetările moderne arată că râsul crește pragul durerii. Aceste constatări au fost prezentate într-o lucrare din 2011 publicată în Proceedings of the Royal Society.

Râsul ajută în cazul depresiei

12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea
12 fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Distracția și râsul nu vor înlocui terapia medicală, dar vor îmbunătăți starea pacienților depresivi și îi vor ajuta să doarmă mai bine. Acestea au fost concluziile unui studiu din 2017 publicat în Korean Journal of Adult Nursing.

Opt ședințe de terapie prin râs, la care au participat 42 de pacienți din două spitale de îngrijire pe termen lung, au avut rezultate promițătoare: oamenii au avut simptome reduse de depresie, s-au simțit mai bine în general și au avut o calitate a somnului îmbunătățită.

Râdeți sănătos și fiți fericiți!

  • Râsul social este corelat cu un prag ridicat al durerii / Dunbar R. I. I. M., Baron R., Frangou A., et al // The Royal Society Publishing – 2012
  • Efectul umorului asupra memoriei pe termen scurt la adulții în vârstă: o nouă componentă pentru bunăstarea întregii persoane / Bains G. S., Berk L. S., Daher N., et al // Adv Mind Body Med. – 2014
  • Cheltuielile energetice ale râsului autentic / Buchowski M. S., Majchrzak K. M., Blomquist K., et al // International Journal of Obesity 3131 – 2007
  • Umor, râs, învățare și sănătate! O scurtă trecere în revistă / Savage B. M., Lujan H. L., Thipparthi R. R., et al // Adv Physiol Educ. – 2017

Citește și aceste articole:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

Ultimele rețete