12 semne de intoleranță la gluten

12 Semne de intoleranță la gluten

În acest articol, veți descoperi cele mai clare 12 semne de intoleranță la gluten și cum să le recunoașteți. Vom discuta despre simptomele fizice și emoționale ale acestei afecțiuni, precum și despre diagnoză și tratament. Dacă aveți suspiciuni că suferiți de intoleranță la gluten, acest articol este esențial pentru a vă ajuta să înțelegeți simptomele și să luați măsurile necesare pentru a vă menține sănătos și confortabil.

Ce este glutenul?

Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în anumite cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul. Acestea se găsesc în alimentele de zi cu zi, cum ar fi pâinea de grâu și pastele. Glutenul poate fi, de asemenea, adăugat în alimente ca liant și agent de îngroșare. Așadar, dacă nu citiți corect ingredientele, ingerați gluten fără să știți acest lucru.

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten este atunci când organismul reacționează la consumul de gluten sau de alimente care conțin gluten și provoacă simptome. Intoleranța la gluten se mai numește și sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS).

Majoritatea oamenilor confundă intoleranța la gluten cu boala celiacă sau cu alergia la gluten și, deși evitarea glutenului poate ameliora cele trei afecțiuni, toate sunt diferite.

În cazul intoleranței la gluten sau al oricărei alte intoleranțe alimentare, sistemul digestiv nu poate tolera un anumit aliment, ceea ce duce, printre altele, la disconfort abdominal. Așadar, este vorba mai degrabă de o problemă digestivă.

Boala celiacă este o boală autoimună moștenită, în care concentrația anumitor anticorpi este mai mare decât în mod normal. Acești anticorpi reacționează la gluten așa cum ar reacționa la un virus sau la o bacterie care nu are ce căuta acolo. Acest lucru poate duce la reacții care provoacă inflamații și pot afecta intestinul subțire.

Alergia la grâu, pe de altă parte, este o reacție exagerată a sistemului imunitar care provoacă simptome care pot fi potențial grave sau care pot pune viața în pericol. Acestea pot include mâncărimi, vărsături și chiar dificultăți de respirație.

CITEȘTE ȘI:
Medicamente interzise în unele țări, dar permise în altele

Care sunt cauzele intoleranței la gluten?

12 semne de intoleranță la gluten

Cauza exactă a intoleranței la gluten nu este cunoscută, dar experții cred că se datorează complexității proteinei gluten în timpul digestiei.

Glutenul din grâul de astăzi, de exemplu, nu este forma originală a glutenului care se găsește în cerealele vechi, cum ar fi spelta și kamut. Acest lucru se datorează faptului că grâul original s-a încrucișat cu ierburi sălbatice în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Acest lucru a creat o structură mai complexă a glutenului care este dificil de digerat de către intestinul uman.

Astfel, intoleranțele apar din cauza dificultății de digerare și de absorbție a acestei proteine. În timp ce intensitatea acestor efecte poate varia de la o persoană la alta, ele sunt adesea aceleași pentru toată lumea.

De exemplu, dacă aveți probleme ușoare cu pielea și mâncați gluten în mod frecvent, ar fi dificil să atribuiți problema glutenului, chiar dacă acesta ar putea fi cauza. Prin urmare, este întotdeauna bine să stați departe de gluten, indiferent dacă recunoașteți sau nu simptomele.

De fapt, s-ar putea să nu vă dați seama că aveți intoleranță la gluten până când nu renunțați la gluten, deoarece vă dați seama că majoritatea problemelor cu care vă confruntați nu mai există.

Semne de intoleranță la gluten în intestin

1. Constipație

Constipația este o afecțiune în care există o dificultate în golirea intestinelor, adesea asociată cu scaune întărite. Aceasta apare adesea din cauza unui aport prea mic sau prea mare de fibre și a lipsei unui aport adecvat de lichide. Prin urmare, este greu de imaginat că glutenul ar putea fi cauza constipației.

Mai multe studii au confirmat faptul că sensibilitatea la gluten non-celiacă (NCGS) poate fi o cauză neobișnuită de constipație la pacienții care nu au nicio cauză de bază.

2. Diareea

Diareea este un alt simptom comun al intoleranței la gluten, care trece adesea neobservat. Din cauza efectului glutenului asupra absorbției nutrienților în intestine, inclusiv a apei, poate apărea diareea. Aceasta poate apărea în primele 60 de minute de la consumul de gluten; pentru alții poate dura până la 12 ore sau mai mult.

CITEȘTE ȘI:
Este o alergie sau o răceală? Iată cum să faci diferența

Simptomele de intoleranță la gluten pe piele

3. Acnee

Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii care apare atunci când porii pielii se înfundă cu ulei, piele moartă sau bacterii. Acest lucru poate duce la apariția coșurilor, a punctelor negre, a punctelor albe, a chisturilor și a petelor inflamate pe piele.

Deși nu există date clinice care să confirme faptul că glutenul poate provoca acnee, s-a demonstrat că acesta poate provoca alți factori care pot duce la acnee, mai ales dacă mediul intern este favorabil. Acesta este motivul pentru care unele persoane raportează că pielea lor devine mai clară după ce elimină glutenul din dieta lor.

Pentru a menține o piele clară și sănătoasă, sunt importante mai multe substanțe nutritive, inclusiv vitaminele A, B5, D și E și zincul. Cu toate acestea, persoanele cu intoleranță la gluten pot fi deficitare în acești nutrienți din cauza inflamației intestinale și a malabsorbției,

ceea ce poate duce la afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

Un studiu care a comparat nivelurile de vitamina A, zinc și vitamina E la persoanele cu și fără acnee a constatat că aceste substanțe nutritive erau semnificativ scăzute la persoanele cu acnee, ceea ce confirmă faptul că pielea ta are nevoie de aceste substanțe nutritive pentru a lupta împotriva acneei.

4. Eczeme

Eczema este un grup de afecțiuni ale pielii care pot provoca mâncărimi și uscăciune care sunt adesea iritante și dureroase. S-a demonstrat că afectează aproximativ 15-30% dintre copii și 2-10% dintre adulți.

Cercetările au arătat că eczema este în cea mai mare parte genetică; cu toate acestea, persoanele cu eczeme au raportat că anumite alimente le pot declanșa sau agrava simptomele. Glutenul este unul dintre suspecții vinovați.

Un studiu a constatat că 18% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă sufereau de probleme ale pielii, inclusiv erupții cutanate, eczeme și dermatite rău definite.

Un alt studiu, care a chestionat 169 de persoane cu eczeme, a constatat că 40% dintre acestea urmau o dietă fără gluten pentru a-și gestiona afecțiunea. Dintre acestea, 51,4% au raportat îmbunătățiri după renunțarea la gluten.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scazi glicemia fără medicamente? 11 modalități eficiente

Semnele digestive de intoleranță la gluten

5. Balonare

Balonarea este o senzație de plenitudine și de apăsare în stomac, adesea din cauza excesului de gaze. De asemenea, este posibil să simțiți că stomacul dumneavoastră este balonat. Acesta este un semn comun pe care majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten îl resimt după ce au consumat alimente care conțin gluten.

Balonarea poate fi cauzată și de consumul excesiv de alte alimente, cum ar fi fasolea. Așadar, este o afecțiune comună, dar poate fi mai frecventă la persoanele cu intoleranță la gluten.

6. Durere

Persoanele cu intoleranță la gluten pot experimenta, de asemenea, dureri abdominale care nu pot fi atribuite niciunei alte cauze.

Durerea apare atunci când glutenul provoacă inflamații în intestine, ceea ce duce la deteriorarea țesuturilor și, prin urmare, la durere.

7. Greață

Greața este un disconfort la nivelul stomacului care precede adesea vărsăturile, dar nu este întotdeauna urmată de vărsături. În timp ce greața poate fi un semn al diferitelor probleme, dacă apare după consumul de gluten, ar trebui să fie un indiciu clar că glutenul este cauza.

Semnele comune ale intoleranței la gluten includ

8. Durere și umflături

Dacă vă confruntați frecvent cu dureri articulare și umflături, ar trebui să evitați glutenul și să așteptați să vedeți dacă simptomele se ameliorează.

Semnele psihice ale intoleranței la gluten

9. Migrenă

Migrena este considerată o afecțiune genetică care se manifestă adesea în familie. Cu toate acestea, ea poate apărea și la persoanele care au intoleranță la gluten.

Migrenele afectează, de obicei, nervii din calea trigeminovasculară (TVP) – un grup de nervi care controlează senzația facială și mușcătura și masticația.

Consumul de gluten activează TVP, ceea ce duce la eliberarea de diverse substanțe chimice, inclusiv histamina.

Nervii TVP produc, de asemenea, o proteină numită peptidă legată de gena calcitoninei (CGRP), despre care s-a demonstrat că poate declanșa migrene.

CITEȘTE ȘI:
Ce este acidul folic vitamina B9, beneficii si riscuri

10. Oboseala cronică

O alergie la un anumit aliment poate duce la niveluri scăzute de energie. S-a demonstrat că glutenul deteriorează vilozitățile intestinelor, ceea ce poate afecta digestia alimentelor. Acest lucru poate îngreuna absorbția anumitor vitamine și minerale care sunt responsabile de producerea de energie, provocând oboseală.

11. Schimbări de dispoziție

Cercetările arată că glutenul poate inhiba disponibilitatea triptofanului, ceea ce duce la niveluri scăzute de serotonină. Triptofanul este un aminoacid care este transformat în serotonină în organism. Serotonina este un neurotransmițător sau o substanță chimică din creier care promovează sentimentele de fericire și ajută la ameliorarea stărilor depresive și a anxietății.

Atunci când mâncați gluten, nivelul de triptofan scade, ceea ce duce la schimbări de dispoziție și simptome asemănătoare depresiei.

12. Ceață cerebrală

Termenul “ceață cerebrală” se referă la diverse simptome care pot afecta gândirea. Acestea pot include confuzie, probleme de memorie, uitare, lipsă de claritate mentală, lipsă de concentrare și senzația de lene mentală. Ceața cerebrală este asociată în principal cu lipsa somnului, stresul și medicamentele, dar s-a demonstrat că și glutenul provoacă un anumit grad de ceață cerebrală.

Într-un studiu, pacienții cu sensibilitate non-celiacă la gluten care sufereau de ceață cerebrală, dureri de cap, senzații de furnicături și probleme de echilibru au raportat o îmbunătățire a simptomelor lor după ce au urmat o dietă fără gluten.

Cum se diagnostichează intoleranța la gluten?

I. Printr-o dietă de eliminare

Dacă bănuiți că apare o problemă atunci când mâncați gluten, ar trebui să faceți o dietă de eliminare înainte de a merge la medic.

Aceasta presupune eliminarea completă a glutenului din alimentația dumneavoastră timp de cel puțin 30 de zile și până la 3 luni, apoi reintroducerea acestuia. Dacă simptomele dvs. s-au ameliorat în timpul dietei de eliminare și au revenit după ce glutenul a fost reintrodus, este clar că glutenul a fost problema.

Pentru a obține rezultate precise, nu omiteți alte alimente, cum ar fi lactatele, în această perioadă.

II. Faceți un test.

Diagnosticarea intoleranței la gluten poate fi dificilă, deoarece nu există teste pentru aceasta.

CITEȘTE ȘI:
De ce se îngrașă femeile după 40 de ani?

Cu toate acestea, dacă apar simptome după ce ați mâncat gluten, medicul va dori să se asigure că nu este vorba de boala celiacă sau de o alergie la gluten.

Prin urmare, el vă va trimite la anumite analize de sânge pentru a vedea dacă există anumiți anticorpi care indică prezența acestor boli.

În unele cazuri, se poate face și o biopsie din țesutul tractului dumneavoastră digestiv.

Odată ce se confirmă că nu aveți boala celiacă sau o alergie, medicul vă va sfătui să evitați glutenul și toate alimentele care conțin gluten.

Tratamentul pentru intoleranța la gluten

Nu există un tratament pentru intoleranța la gluten, dar o dietă fără gluten poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Includerea probioticelor în alimentație poate ajuta, de asemenea, la refacerea florei intestinale deteriorate și la îmbunătățirea funcțiilor.

Cum să urmați o dietă fără gluten

Alegeți cereale fără gluten, cum ar fi:

Limitați aportul de alimente procesate.

Majoritatea alimentelor procesate pot conține ingrediente ascunse, inclusiv gluten. Evitând aceste alimente și consumând în schimb alimente integrale, puteți fi mai atenți la ceea ce mâncați și puteți evita riscul de a ingera gluten.

Ordonați-vă cămara

Un alt pas important este să vă ordonați cămara. Îndepărtați tot ce are legătură cu glutenul și înlocuiți-l cu alimente fără gluten.

Acest lucru poate fi dificil dacă restul casei nu este de acord, dar le puteți explica de ce faceți acest lucru. În acest fel, ei pot înțelege și chiar vă pot oferi sprijin.

De asemenea, puteți găsi rețete fără gluten pe care le puteți savura împreună cu familia.

Consumați o dietă sănătoasă și echilibrată

Atunci când treceți la o dietă fără gluten, asigurați-vă că mâncați alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și grăsimi sănătoase. Acestea vă vor menține sătulă mai mult timp și vor preveni poftele care v-ar putea abate de la obiectivul dumneavoastră.

Evitați băuturile care conțin gluten

Băuturile comune includ alcoolul, smoothie-urile gata preparate, băuturile cu cafea și unele milkshake-uri.

Citiți etichetele alimentelor

Pe lângă sursele evidente, cum ar fi pâinea și pastele de grâu, glutenul poate fi prezent și în majoritatea ingredientelor alimentare. Cel mai bun mod de a fi conștient de acest lucru este să citiți cu atenție lista de ingrediente.

Gătiți mai multe mese acasă

Deși din ce în ce mai multe restaurante oferă acum mese fără gluten, acestea vin adesea la un cost suplimentar. În plus, poate exista contaminare încrucișată. Cel mai bun mod de a economisi câțiva bănuți și de a vă bucura de o masă sănătoasă este să gătiți acasă.

În acest fel, aveți mai mult control asupra a ceea ce intră în mâncare și vă puteți bucura de masă fără să vă simțiți vinovat.

Evitați condimentele care conțin gluten

Acest lucru include lucruri precum

 • Unele pansamente pentru salate
 • Sosul pentru paste făinoase
 • Sosul pentru grătar
 • Sos de soia
 • Oțet de malț
 • Unele marinade
 • Sos Worcestershire
 • Sos Teriyaki

Considerații finale

Glutenul este un grup de proteine care se găsește în anumite cereale. Acestea se găsesc adesea în alimente precum pâinea și pastele. Chiar dacă vă place să le mâncați, glutenul poate fi dificil de digerat de stomacul dumneavoastră.

Acest lucru poate duce la ceea ce se numește intoleranță la gluten, care poate provoca diverse probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale, balonare, greață, migrene și ceață cerebrală.

Intoleranța la gluten nu poate fi tratată, iar evitarea glutenului din dieta ta este singura modalitate de a evita simptomele.

?Întrebări frecvente

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten este o reacție negativă a organismului la proteina gluten, care se găsește în grâu, orz și secara. Aceasta poate varia de la o sensibilitate la gluten până la boala celiacă, o afecțiune autoimună gravă.

Care sunt semnele și simptomele intoleranței la gluten?

Simptomele pot varia de la persoană la persoană, dar pot include balonare, dureri abdominale, diaree, constipație, oboseală, dureri de cap, eczeme și alte probleme ale pielii, anemie și dificultăți de concentrare.

Cum se diagnostichează intoleranța la gluten?

Diagnosticarea se face printr-o combinație de teste medicale, cum ar fi teste de sânge, endoscopie și biopsie intestinală. De asemenea, este important să se excludă alte afecțiuni cu simptome similare.

Cum se tratează intoleranța la gluten?

Tratamentul principal pentru intoleranța la gluten este adoptarea unei diete fără gluten, care înseamnă evitarea produselor ce conțin grâu, orz și secară. Acest lucru va ajuta la reducerea simptomelor și la prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Pot consuma produse fără gluten dacă nu am intoleranță la gluten?

Da, produsele fără gluten pot fi consumate de oricine. Cu toate acestea, nu există beneficii semnificative pentru persoanele care nu au intoleranță la gluten să adopte o dietă fără gluten.

Care este diferența dintre sensibilitatea la gluten și boala celiacă?

Sensibilitatea la gluten se referă la simptome negative cauzate de consumul de gluten, dar fără deteriorarea autoimună a intestinului subțire, așa cum se întâmplă în cazul bolii celiace. Boala celiacă este o afecțiune autoimună gravă, în care sistemul imunitar atacă și deteriorează intestinul subțire în prezența glutenului.

Pot exista complicații dacă intoleranța la gluten nu este tratată?

Dacă intoleranța la gluten nu este tratată, poate apărea deteriorarea intestinală, malabsorbția nutrienților, anemia, osteoporoza și alte complicații pe termen lung. Este esențial să consultați un medic și să urmați recomandările acestuia pentru a preveni aceste probleme.

?Citește și aceste articole:

 • 8 Ceaiuri pentru decongestionarea naturală a nasului
  Află care sunt cele mai eficiente 8 ceaiuri de plante medicinale pentru decongestionarea naturală a nasului înfundat cauzat de răceală, gripă, sinusită sau alergii.
 • Cum să combați pierderea musculară din cauza îmbătrânirii
  Află cum să previi și să combați sarcopenia, pierderea progresivă de masă și forță musculară asociată cu îmbătrânirea. Urmează sfaturile noastre practice și pline de valoare pentru a-ți menține mușchii sănătoși și puternici.
 • Ce este rezistența la insulină? Ghid Complet pentru ințelegere
  Rezistența la insulină este o afecțiune complexă în care organismul nu răspunde așa cum ar trebui la insulină, un hormon pe care îl produce pancreasul … Citește mai mult
 • Exerciții pentru osteoporoza coloanei vertebrale
  Dacă aveți osteoporoză a coloanei vertebrale, vă recomandăm să citiți acest articol despre 6 exerciții benefice pentru sănătatea oaselor.
 • Anexita, boala denumită popular „răceală la ovare”
  Anexita este o boală care afectează ovarele și trompele uterine, cauzată de o infecție bacteriană. Simptomele pot fi subtile sau severe și pot include durere pelvină, febră, scurgeri vaginale anormale sau tulburări menstruale. Anexita se tratează cu antibiotice, antiinflamatoare și analgezice. Dacă nu este tratată la timp și corect, anexita poate avea complicații grave, cum ar fi abces ovarian, peritonită, infertilitate sau sarcină extrauterină. Pentru a preveni anexita, este important să folosiți protecție sexuală, să vă testați periodic pentru infecțiile cu transmitere sexuală, să respectați igiena intimă adecvată și să vă controlați ginecologic regulat. Dacă vreți să aflați mai multe despre anexită, boala denumită popular „răceală la ovare”, citiți acest articol informativ și util.
12 semne de intoleranță la gluten

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ce alimente pot susține glanda tiroidă?
6 Cauze ale grăsimii de pe burtă
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii