15 semne de epilepsie bebeluși: epilepsia la bebeluși nu este întotdeauna vizibilă

15 semne de epilepsie bebeluși: Epilepsia la bebeluși nu este întotdeauna vizibilă

Cum știi dacă un bebeluș are epilepsie? Bebelușii abia încep să învețe despre lume, nu pot vorbi și nu se comportă ca adulții. Reflexele primitive controlează mișcările unui bebeluș, care pot părea foarte neobișnuite, așa că poate fi foarte dificil să detectezi simptomele, să distingi mișcările și comportamentul anormal de cel normal.

Chiar și cadrele medicale consideră că este foarte dificil să recunoască simptomele epilepsiei la sugari. Dar iată câteva simptome comune de care trebuie să fii conștient: ele pot indica faptul că un copil are epilepsie.

Convulsiile parțiale.

Epilepsia este cunoscută și sub numele de tulburare convulsivă, deoarece este o afecțiune caracterizată prin crize convulsive. Există două tipuri principale de convulsii, care cuprind și multe alte tipuri de convulsii – convulsii parțiale și convulsii clonice.

În cazul epilepsiei parțiale (“parțiale”), tulburarea neurologică afectează de obicei doar una sau două zone mici ale creierului. Acest lucru poate duce la crize focale, care pot fi simple sau complexe. Copilul va rămâne conștient în timpul unei crize simple, dar își poate pierde complet cunoștința în timpul unei crize complexe.

Convulsiile simple sunt destul de greu de detectat la un copil, dar în timpul convulsiilor complexe, comportamentul copilului dvs. poate deveni ciudat și neregulat – mai neregulat decât de obicei – deci urmăriți schimbările comportamentale care par neobișnuite.

Convulsiile clonice

Crize clonice

Convulsiile clonice sunt celălalt grup major de convulsii și sunt mai grave. Convulsiile clonice se mai numesc și convulsii generalizate, deoarece apar în urma unei tulburări neurologice care afectează întregul creier, nu doar anumite zone ale acestuia. Prin urmare, este clar că rezultatul, criza în sine, va fi – sau cel puțin va părea a fi – mult mai grav și mai supărător pentru părinți, spre deosebire de crizele parțiale, ale căror simptome pot fi destul de ușoare.

Important de știut!

Acest lucru nu înseamnă neapărat că astfel de crize vor dura – ele pot dura doar un minut sau mai mult. La sugari, acestea apar foarte rar și, de obicei, dispar de la sine sau pot înceta să se mai repete.

Simptomele sunt în esență mișcări convulsive – spasme excesive – care sunt cu siguranță în afara normei. Dar aceste simptome reflectă, de asemenea, semnele diverselor alte tulburări neurologice care apar la sugari și copii mici, așa că este important să descrieți complet totul medicului dumneavoastră (și, dacă este posibil, ar trebui să filmați criza).

Fapt!

Convulsiile febrile, care apar cu o temperatură corporală ridicată, sunt întâlnite la aproximativ unul din treizeci de copii. Sunt ele legate de epilepsie?

Oamenii de știință danezi au raportat un model: copiii cu crize febrile frecvente sunt mai frecvent diagnosticați cu epilepsie. Astfel, în medie, epilepsia apare la 2,2% din toți copiii. Dar la copiii cu un singur atac de convulsii febrile, aceasta este detectată în 6,4% din cazuri, cu două – în 10,8%, cu trei sau mai multe – în 15,8%.

Spasme infantile (crize convulsive infantile)

Spasmele infantile apar în primul an și pot indica multe lucruri, inclusiv epilepsie, caz în care vor urma un tipar de convulsii.

Din nou, poate fi foarte dificil să vezi dacă copilul are aceste spasme, deoarece multe dintre mișcările sale sunt destul de aleatorii. Ele sunt caracterizate de mișcări involuntare bruște, mișcări spastice în care mușchii se contractă brusc. Spasmele pot deveni destul de violente, ceea ce este un motiv de îngrijorare.

Bebelușii sunt încă în curs de dezvoltare, așa că spasmele, mai ales la început, pot fi o problemă serioasă. Sunt posibile spasme izolate, dar acestea tind să apară în grupuri la o vârstă fragedă și pot fi un semn al apariției epilepsiei. Citiți mai multe despre spasmele infantile într-un articol separat.

Comportamentul infantil

Comportamentul copilului

Încă de la o vârstă fragedă, se poate observa că un copil dezvoltă anumite caracteristici, anumite trăsături comportamentale. Există diferite tipuri de comportament la copiii cu epilepsie. Deoarece epilepsia este, în esență, o problemă neurologică care afectează fie anumite zone, fie întregul creier, această problemă neurologică se poate manifesta și în diferite moduri și poate duce la alte probleme neurologice.

Fiți cu ochii în patru dacă apare ceva neobișnuit, dacă suspectați probleme grave de dezvoltare la copilul dumneavoastră la o vârstă fragedă. Atunci când sugarul crește și devine un copil mic, el poate avea probleme de comportament și o serie de trăsături de caracter se pot schimba din cauza epilepsiei, de exemplu, poate dezvolta timiditate, retragere, introversie etc. din cauza rușinii față de boala sa.

“Senzație de ace care furnică pielea”

Senzația de ace care furnică pielea este un semn obișnuit că o crampă este pe cale să apară. Acest lucru este destul de evident pentru copiii mai mari. Dar cum știi dacă pielea bebelușului tău are furnicături? Bebelușii nu pot transmite cu exactitate această senzație ciudată. În schimb, va trebui să urmărești schimbările din comportamentul bebelușului tău.

Este posibil ca bebelușul să găsească această senzație foarte ciudată, ceea ce îl va supăra foarte tare. Acest disconfort poate fi resimțit și ca o mâncărime, astfel încât copilul poate începe să atingă sau să frece zona afectată și să se mănânce. Un alt semn obișnuit este contracția. Această senzație poate determina copilul să înceapă să se crispeze mai mult decât de obicei, să dea din picioare și să încerce să se “scuture de ace”.

Senzație de miros și gust ciudat

Acest lucru poate părea puțin ciudat, dar este cu siguranță un simptom al epilepsiei sau, mai exact, al apariției unor crize parțiale simple, în timpul cărora copilul rămâne pe deplin conștient. Oamenii experimentează adesea mirosuri și gusturi ciudate înainte de debutul unei crize parțiale.

Deoarece copiii găsesc majoritatea lucrurilor ciudate și majoritatea alimentelor și mirosurilor o experiență nouă, aceasta îi poate descuraja complet să mănânce.

Imaginați-vă că dacă ați avea un gust ciudat în gură sau un miros ciudat care să planeze constant în jurul dumneavoastră, ați vrea să mâncați? Astfel, dacă un copil nu țipă și refuză să mănânce mâncarea sa obișnuită la momentul potrivit, ar putea fi unul dintre simptomele crizelor și epilepsiei.

Emoții puternice

Emoții puternice

Acest lucru poate părea ridicol, deoarece la copii acest semn este dificil de detectat. Doar pentru că un copil râde și este foarte fericit și apoi plânge puternic o jumătate de oră mai târziu nu înseamnă că are epilepsie. Acesta este doar un lucru la care trebuie să fim atenți, care, în combinație cu unele dintre celelalte simptome de pe această listă, poate indica crize de epilepsie.

Uneori, bebelușii pur și simplu plâng, aparent fără motiv, se supără foarte tare din cauza a ceva, iar apoi râd brusc și sunt într-o dispoziție optimistă în minutul următor. Acest sentiment brusc de bucurie sau de teamă este un semn că este posibil ca crizele epileptice să fie chiar după colț.

Acordați atenție dacă un copil este brusc supărat din cauza unui lucru care obișnuia să provoace bucurie și invers.

Rigiditate musculară

Mișcările unui copil nu sunt încă fluide, nu sunt încă coordonate. De obicei, copiii par mai degrabă unghiulari în mișcările lor până când corpul lor își dezvoltă coordonarea musculară și reflexele. Cu toate acestea, bebelușii se mișcă foarte mult; au tendința de a se răsuci și de a se mișca în timp ce își explorează mediul înconjurător.

Dar unul dintre posibilele simptome ale epilepsiei este rigiditatea și înțepenirea. Acesta este unul dintre acele simptome care este destul de evident – dacă un copil devine imobil, este greu să nu observi. Poate că copilul stă întins în aceeași poziție, cu brațele abia mișcându-se, și se pare că nu poate ieși din acea poziție.

Acesta este un semn sigur că ceva nu este în regulă, nu neapărat epilepsie, dar ar putea fi. Mergeți la un medic!

Tremurături și tresăriri

Contracțiile sau tresărirea generală a trunchiului sunt destul de frecvente ca factor de predicție a unei crize epileptice. Poate fi o contracție a brațului, genunchiului sau piciorului, chiar și a feței.

Din nou, mișcările bebelușului sunt oricum destul de săltărețe, așa că poate fi greu să faci diferența între ceva și normă. Urmăriți să vedeți dacă se întâmplă pe o perioadă lungă de timp sau în combinație cu orice alte simptome și ce se întâmplă apoi.

Dacă contracțiile nu sunt crampe, țineți doar un ochi pe el, iar dacă vedeți că mușchii se contractă atunci când o faceți, raportați imediat medicului dumneavoastră.

Mestecatul și înghițirea

Bebelușilor le place să mestece și să mestece lucruri. De îndată ce încep să se târască, trag absolut orice în gură. Acest lucru este valabil mai ales atunci când încep să le erupă dinții. Așadar, mestecatul nu este în sine un semn de epilepsie.

Dar mestecatul mult combinat cu înghițirea mult este un simptom comun al epilepsiei, mai ales la sugari. Bebelușii au tendința de a mesteca lucruri cu gingiile, dar nu înghit neapărat în timp ce fac acest lucru. Dar dacă observați că bebelușul dumneavoastră înghite și înghite destul de des atunci când nu mănâncă, este un semn sigur că ceva nu este în regulă. Înghițirea repetitivă poate apărea de la sine sau poate fi rezultatul unei crize.

Furnicături pe piele

Pensule de frecat

Acest tip este asociat cu o senzație de furnicături pe piele. Copilul încearcă să frece zona afectată. Această senzație poate avea ca rezultat un simptom precum frecarea frecventă, ca și cum s-ar spăla pe mâini. Aceasta poate apărea din cauza furnicăturilor sau poate să nu aibă nicio legătură, dar este cu siguranță un simptom izbitor.

Nu este clar de ce frecarea constantă a mâinilor de către copii se manifestă în epilepsie, dar este un fapt. Dar este cu siguranță unul dintre simptomele la care trebuie să fim atenți.

Cercetătorii subliniază că astfel de automatisme – mișcări automate de frecare inconștientă a mâinilor – sunt cele mai frecvente în lista altor automatisme din epilepsie. Pot exista, de asemenea, călcatul în picioare, scuipatul, bătutul etc.

Mișcări și sunete aleatorii

Acest lucru poate părea destul de vag în ceea ce privește simptomul, deoarece majoritatea lucrurilor pe care le fac sugarii par ciudate și aleatorii. Dar, în timp, părinții recunosc anumite sunete și mișcări pe care le face bebelușul și învață să le înțeleagă.

Mișcările aleatorii bruște, în special mișcările convulsive care apar pe o perioadă lungă de timp, poate de mai multe ori pe zi, sunt un motiv de îngrijorare, la fel ca și sunetele aleatorii pe care copilul nu le-a mai făcut înainte.

Este important de reținut că aceste mișcări și zgomote nu trebuie să fie cauzate de o schimbare de activitate sau de ceva nou apărut la copil. În cazul epilepsiei, ele vor fi complet aleatorii, neobișnuite și vor apărea fără motiv.

Efectul absenței

Bebelușii nu sunt întotdeauna atenți sau total interesați de ceea ce spuneți sau faceți, dar cel puțin sunt atenți pentru că sunt curioși și doresc să comunice. De aceea, este destul de ușor să îți dai seama dacă un bebeluș are absențe, un tip de crize în care copilul își pierde cunoștința fără să fie observat și pentru o perioadă scurtă de timp, poate doar privind în gol.

Crizele de absență sunt un tip de crize generalizate, adică tot creierul este afectat, astfel încât copilul poate părea înghețat în timpul acelor câteva secunde. Deoarece afectează ambele jumătăți ale creierului în același timp, absențele apar rapid și în orice moment – nu există niciun indiciu real că o criză de absență este pe cale să apară.

Din fericire, ele durează de obicei doar câteva secunde și există medicamente care pot ajuta la prevenirea absențelor. Am scris mai multe despre motivul pentru care astfel de absențe, crizele de “epilepsie silențioasă” la copiii mai mari trec adesea neobservate și care sunt pericolele, într-un articol separat.

Plesnitul buzelor

Mouth smacking

Bebelușii își plesnesc buzele pentru că le este foame și vor să mănânce, sau poate imediat după ce au fost hrăniți. Dar dacă bebelușul începe să plescăie din buze fără discernământ, iar problema nu este foamea sau alimentația, ar putea fi un semn al declanșării unei crize de epilepsie.

Acest plescăit repetitiv al buzelor la care trebuie să acorde atenție poate indica o problemă. Din nou, nu există o explicație reală a motivului pentru care multe persoane cu epilepsie își plesnesc buzele atunci când se apropie o criză – este doar unul dintre acele lucruri care tind să se întâmple, unul dintre acele simptome care apar la persoanele cu epilepsie, inclusiv la sugari.

Reacții deficitare față de cei dragi

Dacă încercați să comunicați cu copilul dumneavoastră și nu primiți niciun răspuns în schimb, poate fi un semn că o criză este pe cale să apară sau că copilul a avut deja o criză, eventual o absență. Lipsa de răspuns este importantă pentru a determina debutul unei crize epileptice și poate chiar ajuta la identificarea unei crize.

Aceasta este una dintre principalele modalități de a face acest lucru la nou-născuți, deoarece multe dintre celelalte simptome de pe această listă sunt greu de detectat – chiar și profesioniștii din domeniul medical au dificultăți în încercarea de a evalua dacă un copil are epilepsie sau o altă afecțiune neurologică, sau dacă totul este în regulă.

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Tulburări de memorie: ce sunt și cum se manifestă
Candidoza vaginală ca semn de sarcină: adevăr sau mit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii