0.1 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

4 Utilizări surprinzătoare pentru aspirină despre care nu știai că există

Trebuie să citești asta...

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este unul dintre cele mai ieftine, mai vechi și mai utilizate medicamente fără prescripție medicală. (1) Este clasificat ca medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) care poate ajuta la ameliorarea mai multor afecțiuni comune, inclusiv dureri sau dureri, febră, (2) și umflarea.

De asemenea, aspirina funcționează ca un anticoagulant, sau subțiretor de sânge, care poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge din vasele de sânge pentru a restabili fluxul sanguin adecvat în organism. Astfel de blocaje pot întrerupe alimentarea cu sânge a inimii sau a creierului și pot declanșa un atac de cord sau, respectiv, un accident vascular cerebral.

Așadar, medicii prescriu adesea aspirină pentru a reduce coagularea sângelui (3) și, prin urmare, riscul cardiovascular. (4)

Dar acest articol va face lumină asupra unora dintre utilizările topice mai puțin cunoscute ale aspirinei, astfel încât să puteți profita de întregul său potențial de vindecare.

Utilizări topice ale aspirinei

Iată cum puteți folosi aspirina pentru a aborda o varietate de probleme comune ale pielii la domiciliu:

Notă: Efectuați un test cutanat înainte de a utiliza aceste remedii.

1. Ajută la acnee

Aspirina conține acid salicilic, care este un acid beta hidroxi care este destul de popular în tratamentul acneei. Atunci când este utilizat local, acest ingredient activ ajută la micșorarea coșurilor și le face să doară mai puțin prin ameliorarea inflamației subiacente. (5)(6)

CITEȘTE ȘI:
Coșuri pe frunte: Cum să scapi de ele?

Cum se utilizează:

 • Zdrobiți o tabletă de aspirină în pulbere și amestecați-o cu câteva picături de apă pentru a obține o pastă. Dacă aveți o erupție în toată regula și trebuie să acoperiți o zonă mai mare, atunci amestecați 4 tablete de aspirină zdrobite în 2 linguri de apă pentru a face pasta. (5)
 • Aplicați pasta pe zona afectată.

2. Tratează mătreața și inflamația scalpului

Mătreața declanșează inflamația scalpului, ceea ce duce la simptomele sale caracteristice: mâncărime, roșeață, iritație, uscăciune și descuamare. (7)

Aspirina poate ajuta la controlul mătreții și al disconfortului simptomatic asociat cu aceasta prin reducerea inflamației subiacente a scalpului.

De asemenea, acidul salicilic care se găsește în ea ajută la dizolvarea și slăbirea fulgilor de piele moartă așezați pe scalp pentru a facilita îndepărtarea lor cu ușurință. De asemenea, ajută la fixarea umidității în scalp pentru a ameliora uscăciunea și a reduce descuamarea. (8) Din aceste motive, aspirina este adesea utilizată în șampoanele și produsele pentru păr anti-mătreață.

Dacă nu sunt tratate, mătreața și inflamația scalpului pot sfârși prin a vă deteriora foliculii de păr, ceea ce duce la căderea excesivă a părului sau chiar la pierderea acestuia. Aspirina topică poate ajuta la reducerea riscului unor astfel de complicații. (9)

Cum se utilizează:

 • Amestecați două tablete de aspirină zdrobite în șamponul dumneavoastră.
 • Folosiți șamponul așa cum ați face-o de obicei, masându-l pe tot părul și scalpul.
 • Lasă-l să acționeze timp de 2 minute înainte de a-l clăti cu apă plată. (10)
CITEȘTE ȘI:
Top 7 produse pentru a-ți proteja pielea în sezonul rece

3. Reduce apariția bătăturilor și a calusurilor

Calusurile și calusurile sunt mici pete de piele groasă și dură care se formează pe zonele care sunt supuse la multă frecare, efort sau iritație. Ele se formează de obicei pe părțile cele mai mult folosite ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele, unde pielea se freacă adesea de suprafețe dure.

Pielea se protejează de acest tip de traume fizice prin formarea de țesut cicatricial suplimentar peste zonele afectate.

Deși aceste leziuni sunt în general nedureroase, ele pot durea atunci când sunt presate, ceea ce poate îngreuna mișcarea. De asemenea, sunt destul de dureroase pentru ochi.

Aspirina poate ajuta la descompunerea pielii moarte groase care acoperă bătăturile și calusurile pentru a le face să dispară mai repede. Acest lucru se datorează în principal prezenței acidului salicilic, care dizolvă pielea întărită și o face să se desprindă, dezvăluind o piele nouă și sănătoasă dedesubt.

Cum se utilizează:

 • Zdrobiți 5-6 comprimate de aspirină într-un bol.
 • Turnați ½ linguriță de apă și ½ linguriță de suc de lămâie.
 • Amestecați toate ingredientele pentru a obține o pastă.
 • Aplicați pasta pe porumb sau calus.
 • Acoperiți-l cu o cârpă caldă timp de 10 minute.
 • Spălați-o cu apă plată.

4. Reduce cheloidele

Keloizii sunt cicatrici groase, umflate, ridicate, care adesea cresc mai mari decât rana și se dezvoltă după ce rana s-a vindecat. Excesul de colagen din piele duce la formarea de țesut cicatricial suplimentar în timpul procesului de vindecare, rezultând cheloidele.

CITEȘTE ȘI:
Vitamina B12 – Beneficii, sursa alimente și deficiențe

Cheloizii nu sunt o problemă comună și afectează mai ales persoanele cu pielea închisă la culoare. (11) Aplicarea de aspirină pe cheloid poate ajuta la micșorarea țesutului cicatricial sau la prevenirea creșterii acestuia în continuare. (12)

Cum se utilizează:

 • Zdrobiți 1-2 comprimate de aspirină pentru a obține o pulbere.
 • Amestecați în apă cât să obțineți o pastă groasă care se va lipi de piele.
 • Aplicați-o pe cheloid.
 • După ce pasta se usucă, spălați-o.

Concluzii

Aspirina nu se limitează la utilizarea sa orală, ci poate fi utilizată și la nivel topic pentru a aborda o varietate de afecțiuni dermatologice. (13)

Administrarea aspirinei pe cale orală înseamnă că efectele sale antiinflamatorii vor fi distribuite în tot corpul, ceea ce duce la un răspuns sistemic și gradual. Dar atunci când aspirina este aplicată pe o anumită zonă, efectul său antiinflamator este concentrat în acel loc, ceea ce duce la o vindecare mai rapidă a pielii.

Rețineți că aspirina poate avea efecte secundare dăunătoare, în special atunci când este amestecată cu alte produse. De fapt, șansele de efecte secundare cresc cu fiecare produs nou pe care îl utilizați, (14) așa că folosiți-o în mod judicios.

 1. Cadavid AP. Aspirina: Mecanismul de acțiune revizuit în contextul complicațiilor sarcinii. Frontiere în imunologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350130/. Publicată la 15 martie 2017.
 2. Lanas A, McCarthy D, Voelker M, Brueckner A, Senn S, Baron JA. Utilizarea pe termen scurt a acidului acetilsalicilic (aspirină) pentru durere, febră sau răceală – efecte adverse gastro-intestinale: O meta-analiză a studiilor clinice randomizate. Drugs in R&D. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586117/. Publicat la 1 septembrie 2011.
 3. Cryer B, Mahaffey KW. Ulcerele gastrointestinale, rolul aspirinei și rezultatele clinice: Pathobiologie, diagnostic și tratament. Jurnalul de asistență medicală multidisciplinară. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970722/. Publicat la 3 martie 2014.
 4. Cai G; Zhou W; Lu Y; Chen P; Lu Z; Fu Y; Rezistența la aspirină și alte preocupări legate de aspirină. Științe neurologice: revista oficială a Societății italiene de neurologie și a Societății italiene de neurofiziologie clinică. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573589/.
 5. Acnee-cauze și măsuri uimitoare de remediere a acneei – researchgate. https://www.researchgate.net/publication/340874478/.
 6. P; BSBKBVKP. Un studiu paralel randomizat al soluției topice de aspirină hidratantă vs. aspirina orală pentru nevralgia herpetică acută. Jurnalul internațional de dermatologie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11703529/.
 7. Cum se tratează mătreața. Academia Americană de Dermatologie. https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruff.
 8. Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Mătreața: Boala de piele cea mai exploatată din punct de vedere comercial. Jurnalul indian de dermatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2887514/. Publicat în 2010.
 9. Medicamente OTC care accelerează căderea părului: Rhrli – restaurarea robotică a părului din Long Island. Robotic Hair Solutions. https://rhrli.com/blog/otc-medications-that-accelerate-hair-loss/.
 10. Centrul JHM, Centrul JHM. Remedii la domiciliu pentru mătreață. Health Beat. https://jamaicahospital.org/newsletter/home-remedies-for-dandruff/. Publicat la 5 iulie 2016.
 11. Staff FE. Cum să scapi de cheloide – tratament. familydoctor.org. https://familydoctor.org/condition/keloids/. Publicat 22 septembrie 2020.
 12. Edriss AS, Mesták J. Managementul cicatricilor cheloide și hipertrofice. Analele de arsuri și dezastre de incendiu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3187998/. Publicat 31 decembrie 2005.
 13. Bubna AK. Aspirina în dermatologie: Revizuit. Indian dermatology online journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4693360/. Publicat în 2015.
CITEȘTE ȘI:
Lămâia un fruct care stimulează imunitatea, sănătatea pielii și slăbitul

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete