18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

5 remedii pentru exfolierea pielii de pe picioare făcute acasă

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Talpa picioarelor tinde să fie mai uscată și mai aspră decât restul corpului. Acest lucru se datorează în principal faptului că nu există glande de ulei la baza picioarelor pentru a menține pielea lubrifiată în mod natural.

De asemenea, picioarele poartă greutatea corpului și se freacă de diverse suprafețe dure în timpul deplasării. Astfel, pielea din această zonă este supusă la multă uzură din cauza acestei tensiuni și frecări constante, ceea ce o face să devină groasă, dură și deteriorată.

Din fericire, pielea este un organ care se autoregenerează și care se desprinde treptat de stratul superior deteriorat pentru a permite pielii nou formate să urce la suprafață. (1) Cu toate acestea, anumite condiții și factori, cum ar fi uscăciunea excesivă, pot face ca pielea exterioară să se desprindă mai repede sub formă de exfoliere vizibilă. (2)

În cele mai multe cazuri, nu este cu adevărat o problemă majoră de sănătate, dar poate fi destul de deranjantă, deoarece duce la mâncărimi și iritații generale.

De asemenea, pielea descuamată poate face ca picioarele să arate urât și neîngrijit. Lucrul bun este că unele intervenții simple la domiciliu și îngrijirea picioarelor pot ajuta foarte mult la abordarea și evitarea descuamării pielii de pe picioare. (3)

Remedii la domiciliu pentru a trata pielea pe picioarele tale

Iată câteva măsuri simple pentru a rezolva această problemă la domiciliu:

CITEȘTE ȘI:
Apa de orez pentru păr și ten: Funcționează cu adevărat?

1. Exfoliați-vă picioarele

Atunci când pielea începe să se exfolieze, este nevoie de câteva zile pentru ca stratul superior să se desprindă complet. Exfolierea delicată poate ajuta la accelerarea acestui proces. Ea slăbește fulgii de piele moartă, astfel încât aceștia pot fi îndepărtați cu ușurință de pe picioare, dezvăluind pielea moale, netedă și sănătoasă de dedesubt.

Ce trebuie să faceți:

 1. Folosiți o piatră ponce sau un exfoliant pentru picioare OTC pentru a exfolia ușor tălpile picioarelor. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este după un duș cald, o baie sau o baie de înmuiere a picioarelor cu sare Epsom, deoarece va înmuia pielea moartă dură, făcând-o mai ușor de exfoliat.
 2. Hidratați-vă picioarele după aceea.

Notă: Exfolierea nu este recomandată în cazul în care pielea dumneavoastră are răni sau răni deschise.

2. Folosiți măști de exfoliere a picioarelor

Măștile de peeling pentru picioare sunt practic măști de foi de unică folosință care conțin ingrediente chimice, cum ar fi acidul alfa-hidroxi, acidul glicolic și alți agenți de peeling care dizolvă celulele moarte așezate pe partea superioară a pielii dvs. pentru a le face să se desprindă mai repede.

Ce trebuie să faceți:

Aplicați masca pe picioare timp de o oră și apoi aruncați-o. Într-o săptămână sau cam așa ceva, stratul exterior uscat și deteriorat al pielii va începe să se desprindă în pete mari și va fi înlocuit cu o piele nouă, sănătoasă și moale ca un bebeluș. (4)

CITEȘTE ȘI:
Ce este dermatita atopică și cum se tratează?

3. Păstrați-vă picioarele hidratate corespunzător

Uscăciunea declanșează și agravează exfolierea pielii, așa că este important să o țineți sub control. În acest scop, trebuie să vă mențineți întotdeauna picioarele hidratate corespunzător.

Ce trebuie să faceți:

 • Având în vedere că pielea de pe picioare tinde să fie foarte uscată și dură, se recomandă folosirea unui lubrifiant profund hidratant, cum ar fi vaselina. Acest unguent ceros nu numai că hidratează pielea, dar formează, de asemenea, un strat protector gros peste ea pentru a ține la distanță agenții iritanți și pentru a preveni alte iritații sau leziuni. Aplicarea acestuia atunci când pielea este încă umedă va bloca hidratarea pentru efecte de lungă durată. (5)(6)
 • De asemenea, puteți obține șosete speciale din bumbac care vin cu o căptușeală de gel hidratant în interior pentru a vă menține picioarele hidratate și confortabile, protejându-le în același timp de daunele externe. Acestea se mai numesc șosete hidratante pentru picioare, șosete pentru călcâie sau manșoane pentru călcâie. Puneți-le pe ele pentru câteva ore în timpul zilei sau peste noapte.

4. Încearcă o mască pentru picioare cu fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt creditați cu proprietăți hidratante și antiinflamatorii care pot ajuta la ameliorarea uscăciunii și iritației asociate cu exfolierea pielii. Este recomandat în special dacă pielea exfoliată este rezultatul unei afecțiuni inflamatorii, cum ar fi eczema.

CITEȘTE ȘI:
Cum să-ți cureți porii pielii acasă cu ce găsești în bucătărie

De asemenea, fulgii de ovăz coloidal au o textură granulară, ceea ce îl face un exfoliant delicat pentru picioarele tale.

Ce trebuie să faceți:

 1. Amestecați ⅓ cană de fulgi de ovăz măcinați cu ½ cană de apă caldă pentru a face o pastă.
 2. Aplicați amestecul pe pielea afectată.
 3. Acoperiți picioarele cu o folie de plastic timp de aproximativ 30-40 de minute.

5. Aplicați gel de aloe vera

Gelul de aloe vera este destul de hidratant și plin de antioxidanți care ajută la ameliorarea inflamației pielii și promovează repararea pielii. Astfel, acest singur ingredient poate ajuta la ameliorarea uscăciunii pielii și, de asemenea, poate minimiza roșeața, mâncărimea și iritarea asociate cu exfolierea pielii.

Ce trebuie să faceți:

 1. Puneți la frigider o frunză proaspătă de aloe vera timp de câteva ore.
 2. Tăiați-i vârful pentru a stoarce gelul.
 3. Masați ușor gelul de aloe vera în zona afectată. (3)

Cauzele descuamării picioarelor

Pielea de pe talpa picioarelor poate începe să se descuameze din următoarele motive:

 • Sindromul mână-picior (eritrodisestezie) este un efect secundar rar al unor tratamente împotriva cancerului în care urme de chimioterapie se infiltrează din vasele mici de sânge în țesutul înconjurător, provocând o reacție inflamatorie care face ca pielea de deasupra să devină roșie, umflată, cu furnicături și descuamată. După cum sugerează și numele, această afecțiune este localizată la mâini și picioare. (7)
 • Sindromul de descuamare acrală a pielii este o afecțiune genetică neobișnuită caracterizată prin descuamarea exagerată, dar nedureroasă, a pielii care acoperă mâinile și picioarele. (8)(9)
 • Piciorul atletului este o infecție fungică comună, iar descuamarea pielii este unul dintre simptomele sale. (10)
 • Uscăciunea severă a pielii sau xeroza datorată daunelor provocate de soare, vreme aridă, fricțiune și utilizarea excesivă a săpunurilor pe bază de substanțe chimice (11) și alte produse pentru piele, printre alți factori, pot face ca pielea să se exfolieze.
 • Înotul în piscine foarte clorurate, expunerea excesivă la soare, utilizarea încălzirii interioare, dușurile fierbinți lungi sau frecvente și utilizarea de produse aspre pentru piele și de baie pot îndepărta umiditatea naturală a pielii, lăsând-o extrem de uscată și, prin urmare, mai predispusă la exfoliere. (12)
CITEȘTE ȘI:
Apa micelară 5 beneficii pe care trebuie să le știi

Simptomele peelingului picioarelor

Pielea descuamată de pe picioare poate fi însoțită de următoarele simptome:

Măsuri preventive împotriva descuamării picioarelor

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faceți și să nu le faceți pentru a împiedica descuamarea pielii picioarelor:

 • Nu mergeți desculț pe podelele umede din spațiile publice, cum ar fi piscinele comunitare, sălile de sport și camerele de hotel, deoarece acestea sunt terenuri de reproducere pentru germeni care vă pot infecta picioarele. Ciuperca responsabilă de infecția piciorului atletului se dezvoltă în astfel de medii calde și umede.
 • Păstrați-vă picioarele curate și uscate în permanență. Spălați-le zilnic cu apă și săpun, aplicați cremă hidratantă cât timp pielea este ușor umedă și așteptați ca picioarele să se usuce complet înainte de a purta șosete sau încălțăminte. (14)
 • Aplicați puțin jeleu de vaselină între degetele de la picioare pentru a preveni frecarea dintre ele. (15)
 • Nu aplicați corticosteroizi sau retinoizi sistemici (derivați de vitamina A) pe pielea exfoliată, decât dacă vă sfătuiește medicul. Ambele aceste unguente pot agrava problema și pot provoca efecte secundare grave sau reacții adverse ale pielii. (6)

Când să consultați un medic

Solicitați un consult medical în următoarele cazuri:

 • În cazul în care măsurile menționate mai sus nu oferă o ameliorare adecvată
 • Dacă aveți o arsură solară severă
 • Dacă problema revine sau se înrăutățește mereu
 • Dacă dezvoltați alte simptome neobișnuite, în special secreții de puroi, febră, umflături severe și roșeață, toate acestea putând indica o infecție
CITEȘTE ȘI:
Foliculită: Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Concluzii

Pielea descuamată de pe picioare poate fi rezultatul unei uscăciuni extreme a pielii sau simptomatic al unei probleme medicale subiacente.

Așadar, este important să ne dăm seama mai întâi de cauza principală a problemei și apoi să o tratăm în consecință. Dacă nu sunteți în măsură să faceți acest lucru pe cont propriu, mergeți la medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat. (13)

 1. Zani MB, Sant’Ana AM, Tognato RC, Chagas JR, Puzer L. Peptidazele legate de calicreinele tisulare umane sunt ținte pentru tratamentul bolilor de descuamare a pielii. Frontiere. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.777619/full. Publicat la 1 ianuarie 1AD.
 2. Piele uscată: Semne și simptome. Academia Americană de Dermatologie. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-symptoms.
 3. Chittenden B. Peeling feet: Cauze comune, remedii casnice și sfaturi de tratament. Doctors Health Press – articole gratuite zilnice despre sănătate și sfaturi naturale de sănătate. https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/peeling-feet/. Publicat în 4 iulie 2017.
 4. 6 remedii casnice pentru pielea uscată de pe picioare. Water’s Edge Dermatologie. https://www.wederm.com/2021/02/24/6-home-remedies-for-dry-skin-on-feet/. Publicat 7 iunie 2021.
 5. 5 moduri de a folosi vaselina pentru îngrijirea pielii. https://www.aad.org/news/petroleum-jelly-for-skin-care.
 6. Sindromul de descuamare a pielii. NORD (Organizația Națională pentru Tulburări Rare). https://rarediseases.org/rare-diseases/peeling-skin-syndrome/. Publicat la 2 aprilie 2020.
 7. C; H. Tulburări ale pielii descuamate: O paradigmă pentru descuamarea pielii. The Journal of investigative dermatology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30032785/.
 8. Mathew R, Omole OB, Rigby J, Grayson W. Sindromul de descuamare a pielii acrale cu debut la adulți la un geamăn non-identic: Un raport de caz în Africa de Sud. Jurnalul american de rapoarte de caz. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4319446/. Publicat la 31 decembrie 2014.
 9. Ilknur T; Demirtașoğlu M; Akarsu S; Lebe B; Güneș AT; Ozkan S; Sindromul pielii peeling. Jurnalul european de dermatologie: EJD. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16709496/.
 10. Tinea Pedis – StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470421/.
 11. Parker J, Scharfbillig R, Jones S. Moisturisers for the treatment of Foot Xerosis: O revizuire sistematică. Jurnalul de cercetare a piciorului și gleznei. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5297015/. Publicat la 7 februarie 2017.
 12. Publicat de Foot and Ankle Group. Picioare uscate &; călcâie crăpate: Cauze & Tratament. Foot and Ankle Group. https://www.footandanklegroup.com/dry-feet-cracked-heels-causes-treatment/. Publicat la 18 ianuarie 2021.
 13. Emad BY. Pielea descuamată pe picioare și degete, cauze, simptome, pe fond, tratament și Remediu. Healthrid. https://healthrid.org/peeling-skin-on-feet-toes-causes-symptoms-treatment/. Publicat în 19 august 2019.
 14. Cum să previi piciorul atletului. Academia Americană de Dermatologie. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/athletes-foot-prevent.
 15. Picioare uscate? sfaturi esențiale pentru tratarea pielii uscate de pe picioare. Vaseline. https://www.vaseline.com/in/en/articles/skin-types/dry-feet-essential-tips-for-treating-dry-skin-on-feet.html.
CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de pielea ta primăvara

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete