8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

6 Cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food

Trebuie să citești asta...

O industrie crudă, risipitoare și adesea înșelătoare.

Modul în care este produsă, procesată și comercializată mâncarea de tip fa?st-food are efecte pe scară largă care, în timp, pot fi dăunătoare pentru mediu și pentru sănătatea noastră. Citiți mai departe pentru a afla cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food.

Probabil ați auzit despre unele dintre lucrurile (brutale) pe care lanțurile de fast-food le fac în culise. La urma urmei, situația McDonald’s cu produse cu mucegai, dezvăluită de un fost angajat, este greu de uitat.

Dar realitatea este că aceste secrete continuă în întreaga industrie alimentară din America, nu doar fast-food. Și devine mult mai rău decât caramelul mucegăit…

50 de miliarde de găini sunt sacrificate pentru hrană în fiecare an

Se estimează că 50 de miliarde de găini sunt sacrificate pentru hrană în fiecare an – o cifră care exclude puii masculi și găinile neproductive ucise în producția de ouă.

Numărul animalelor mai mari, în special al porcilor, sacrificate este, de asemenea, în creștere.

Aproape 1,5 miliarde de porci sunt sacrificați pentru a satisface apetitul tot mai mare pentru carne de porc, șuncă, jambon și cârnați – un număr care s-a triplat în ultimii 50 de ani.

Jumătate de miliard de oi sunt duse la abator în fiecare an. Numărul de capre sacrificate a depășit numărul de vaci consumate în anii 1990, deși cifra pentru bovine exclude industria laptelui.

CITEȘTE ȘI:
Alimente de toamnă – ce merită să mănânci toamna?
Ferma de pui. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
I6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Stock /savushkin

Nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni adoptă diete vegane și vegetariene având în vedere acest fapt, după cum a raportat Animal Equality. Nu numai că aceste animale sunt ucise, dar suferă tratament crud în fermele din fabrici.

Puii sunt crescuți în magazii cu mii de alte păsări, oile mame sunt separate de mieii nou-născuți, curcanii sunt fierți de vii (neintenționat), iar vacile li se taie coarnele. Așadar, înainte de a comanda un McDonald’s Big Mac sau Shake Shack Chick’n, aruncați o privire la câteva dintre opțiunile lor vegane și vegetariene.

1.700 de litri de apă sunt folosiți pentru a face un baton de ciocolată

Ciocolata neagra. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Shutterstock

Potrivit Water Footprint Network, un baton de ciocolată de 100 de grame „costă” 1.700 de litri de apă, ceea ce echivalează cu aproximativ 449 de galoane. Cum ar putea fi aceasta? Ei bine, drumul de la boabele de cacao la ciocolată este unul lung. Între pasta de cacao, unt de cacao și pudră de cacao, se adaugă cantitatea de apă necesară în procesul de producție.

Un singur burger poate avea carne de la până la 100 de vaci diferite

Cheeseburger. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Shutterstock

Credeai că mănânci carne de la o vaca singulară în acel cheeseburger? Mai gandeste-te. Producătorii de carne combină adesea carnea multor vaci într-un singur produs.

CITEȘTE ȘI:
6 Cele mai bune obiceiuri de pregătire a meselor recomandate de dieteticieni

McDonald’s, de exemplu, a confirmat că chiftelele sale de vită pot conține carne de la o sută de animale diferite. Și același lucru este valabil și pentru carnea tocată de vită cumpărată din magazin.

Potrivit The Washington Post, un angajat Costco de la departamentul de carne proaspătă nu știa numărul exact de vaci dintr-un singur pachet, „Dar sunt mai mult decât câteva”, a spus el.

Peste 100 de miliarde de kilograme de alimente sunt irosite în fiecare an

Mancare irosita. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Shutterstock

În 2010, Departamentul Agriculturii din SUA a raportat aproximativ 133 de miliarde de kilograme de alimente risipite, ceea ce s-a ridicat la 161 de miliarde de dolari în alimente. Deșeurile apar în industria alimentară, fie că este vorba de agricultură, restaurant sau la nivel de consumator.

Numărările de calorii nu sunt 100% precise

Femeie care citește ingrediente pe cutie. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Shutterstock

Acea cutie de fursecuri ar putea avea mult mai multe calorii decât lasă compania. FDA afirmă că etichetele nutriționale pot fi inexacte în proporție de până la 20%. Cu o marjă de eroare atât de mare, putem doar presupune că numărul de calorii nu este ceea ce industria alimentară vrea să credem.

Mâncarea fast food este făcută pentru a crea dependență

Masă acoperită în boluri cu floricele de porumb, chipsuri, bomboane și alte alimente nedorite. 6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food
6 cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food. Shutterstock / beats1

Este prea ușor să mănânci o pungă întreagă de Doritos sau Lays la o singură masa- și există un motiv pentru asta. În 2013, The New York Times a raportat despre calculele strategice care intră în rețetele pentru alimente foarte procesate: aromele lor sunt menite să-ți păcălească creierul să-ți dorească mai mult. Nu este de mirare că CDC raportează că obezitatea adulților în America va fi de până la 42,4% în 2017-2018. Si cam aceiași situație este in întreaga lume “civilizată”.

CITEȘTE ȘI:
8 Fructe de vară care te vor ajuta să slăbești rapid

Ce este în neregulă cu ceea ce mâncăm [Video]

Mark Bittman, scriitorul de cărți de bucate din New York Times, explică ce este în neregulă cu modul în care mâncăm acum (prea multă carne, prea puține plante; prea multă mâncare de tip fast-food, prea puțină mâncare gătită acasă) și de ce pune în pericol întreaga planetă.

Citește si:

A fost util articolul 6 Cele mai șocante adevăruri despre industria fast-food? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete