3.9 C
București
marți, decembrie 6, 2022

7 cauze pentru grăsimea de pe burtă

Trebuie să citești asta...

Grasimea de pe burtă este acumularea de grăsime abdominală care are ca rezultat creșterea dimensiunii taliei. Este cunoscută și sub denumirea de adipozitate centrală sau obezitate abdominală.

În timp ce există multe cauze ale grăsimii de pe burtă, există, de asemenea, multe modalități sănătoase de a o reduce și riscurile pentru sănătate pe care le prezintă.

7 cauze pentru grăsimea de pe burtă
7 cauze pentru grăsimea de pe burtă Photo by Towfiqu barbhuiya

Grasa corporală, cunoscută și sub numele de țesut adipos, îndeplinește funcții esențiale. De exemplu, amortizează și izolează corpul de temperaturile extreme. Datorită funcției sale în producerea de hormoni, țesutul adipos este considerat un organ endocrin.

Două tipuri principale de grăsime adipoasă se pot acumula în jurul abdomenului: viscerală (localizată în jurul organelor) și subcutanată (se găsește sub piele). Grăsimea viscerală înconjoară mai multe organe vitale, inclusiv stomacul, intestinele și ficatul.

Ambele tipuri de grăsime corporală sunt asociate cu un potențial de boală cardiometabolică. Cu toate acestea, grăsimea viscerală este mai puternic legată de creșterea factorilor de risc metabolic, rezistența la insulină, inflamația și mortalitatea generală.

Ce cauzează grăsimea de pe burtă

Există o multitudine de cauze potențiale ale grăsimii de pe burtă. Unele sunt sub controlul nostru pentru a le modifica, dar altele nu.

1. Excesul de calorii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale grăsimii de pe burtă este consumul de mai multe calorii decât are nevoie corpul tău. Un stil de viață sedentar necesită mai puține calorii. Dar, indiferent cât de activ ești, dacă mănânci în mod constant mai multe calorii decât are nevoie corpul tău în fiecare zi, creezi un dezechilibru energetic, ceea ce cauzează creșterea în greutate.

CITEȘTE ȘI:
L-Carnitina: 9 Beneficii+ dozaj și efecte adverse

2. Metabolismul

Metabolismul nostru încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că ardem mai puține calorii, iar grăsimea corporală totală crește treptat. Femeile au tendința de a obține un procent de grăsime mai mare decât bărbații pe măsură ce îmbătrânesc.

3. Distribuția grăsimii corporale

La persoanele care se confruntă cu menopauza, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate schimba distribuția grăsimii corporale. Acest lucru face ca mai multă grăsime să fie direcționată către secțiunea mediană, spre deosebire de partea inferioară a corpului.

4. Genele

Hereditatea poate fi, de asemenea, un factor. S-ar putea să fiți predispus genetic să luați în greutate în zona mediană mai mult decât în alte părți ale corpului.  

Modul în care genele noastre interacționează cu mediul înconjurător este, de asemenea, un factor. Oamenii au evoluat pentru a supraviețui foametei mâncând din belșug atunci când hrana era disponibilă, deoarece nu erau întotdeauna siguri când va fi următoarea masă.

În prezent, această tendință biologică ar putea lucra împotriva noastră. Aceasta se numește ipoteza “genotipului econom”.

5. Modificările hormonale

Hormonii și modificările hormonale pot afecta, de asemenea, acumularea de grăsime pe burtă. Leptina, un hormon care determină senzația de sațietate, este corelată pozitiv cu cantitatea de grăsime pe care o depozitează organismul.

Studiile timpurii despre leptină au sugerat că, pe măsură ce grăsimea corporală și nivelurile de leptină cresc, cantitatea de leptină absorbită prin bariera hemato-encefalică ar scădea, reducând semnalele care reglează greutatea corporală. Cu toate acestea, în cei 25 de ani în care au fost studiate leptina și obezitatea, încă nu se înțelege pe deplin modul în care acestea sunt legate între ele.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să iei melatonină în fiecare noapte?

6. Sănătate mentală

Stresul cotidian poate fi, de asemenea, un factor de creștere în greutate. Cercetările arată că nivelurile ridicate de cortizol (cunoscut și sub numele de hormonul stresului) pe o perioadă lungă de timp sunt “puternic legate” de obezitatea abdominală. Această relație funcționează, de asemenea, în sens invers, deoarece mai multă grăsime pe burtă duce, de obicei, la creșterea cortizolului, declanșând o secvență de cicluri de greutate.

Câteva condiții de sănătate mintală sunt, de asemenea, legate de creșterea în greutate. De exemplu, cercetările au constatat o rată de obezitate de 60% la persoanele cu tulburare bipolară și schizofrenie. Creșterea în greutate poate proveni atât de la boala mintală în sine, cât și de la medicamentele folosite pentru a o trata.

În plus, atunci când devenim stresați, avem tendința de a găsi alinare în alimentele de confort. Supraalimentarea cu alimente procesate și bogate în grăsimi poate juca un rol în creșterea în greutate atât în jurul stomacului, cât și în alte părți.

7. Medicația

O altă cauză frecventă a creșterii abdominale în greutate este reprezentată de medicamente. Diferite antidepresive și antipsihotice pot fi la originea creșterii în greutate, precum și unele medicamente anticonvulsivante și corticosteroizi.

Multe medicamente eliberate pe bază de rețetă sunt luate din cauza bolilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. S-a constatat că unele medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina, sulfonilureea și tiazolidinedionele, determină o creștere semnificativă în greutate în comparație cu placebo. Beta-blocantele și anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate adesea pentru tratarea hipertensiunii arteriale au fost, de asemenea, cunoscute ca fiind cauza creșterii în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul PANDAS: simptome, diagnostic, tratament

Cum se măsoară grăsimea de pe burtă

Măsurarea circumferinței taliei este o modalitate simplă de a afla dacă aveți mai multă grăsime abdominală decât se consideră sănătos.

Femeile cu o măsură a taliei mai mare de 35 de centimetri sau bărbații cu o măsură a taliei mai mare de 40 de centimetri pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire. Discutați cu medicul dumneavoastră despre circumferința taliei și întrebați despre riscurile corespunzătoare la următoarea programare.

Este grăsimea din burtă periculoasă?

Dacă aveți un exces de grăsime în jurul taliei, aveți mai multe șanse să dezvoltați probleme de sănătate decât dacă aveți grăsime în principal în șolduri și coapse. Grăsimea de pe burtă, în special grăsimea viscerală, vă poate crește semnificativ șansele de a dezvolta mai multe probleme grave de sănătate, printre care:

 • Mortalitate din toate cauzele
 • Boala cardiovasculară
 • Certe tipuri de cancer
 • Presiune arterială ridicată
 • Colesterolul LDL (“rău”) ridicat
 • Colesterolul HDL (“bun”) scăzut
 • Apnee de somn
 • Diabet de tip 2

Înțelegerea importanței grăsimii de pe burtă și a riscurilor asociate cu o secțiune mediană mai mare vă poate ajuta să începeți un program de reducere a grăsimii de pe burtă și să vă îmbunătățiți sănătatea.

Cum să reduci grăsimea de pe burtă

Puteți reduce grăsimea de pe burtă în mai multe moduri diferite. Cea mai bună abordare poate include o combinație a acestor strategii, inclusiv solicitarea de ajutor din partea unui furnizor de servicii medicale.

CITEȘTE ȘI:
Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă

1. Consumați o dietă nutritivă și echilibrată

Există multe modalități sănătoase din punct de vedere nutrițional de a pierde în greutate, dar poate fi nevoie de încercări și erori pentru a afla ce funcționează pentru dumneavoastră. Nu există o abordare unică pentru toți. Un dietetician autorizat vă poate ajuta să determinați cel mai bun model de alimentație sănătoasă pentru a vă atinge obiectivele dorite de pierdere în greutate.

Pentru mulți oameni, concentrarea pe consumul de carbohidrați mai complecși (cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele) și mai puțini carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea albă, pastele albe și băuturile zaharoase) poate fi o strategie simplă pentru a lucra la o dietă mai sănătoasă.

Cercetașii pot avea succes schimbând proteinele animale care sunt bogate în grăsimi saturate (cum ar fi carnea de vită) cu proteine de origine vegetală, cum ar fi soia (tofu, tempeh și edamame), fasole și linte, quinoa, nuci și semințe.

2. Incorporați exercițiile fizice în rutina zilnică

Creșterea în greutate poate fi rezultatul sedentarismului și al consumului de mai multe calorii decât ardeți într-o zi. Exercițiile fizice regulate pot contribui la pierderea în greutate și la menținerea unei greutăți sănătoase. Este util să variați tipul de antrenament pe care îl faceți și să includeți atât exerciții aerobice (cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau mersul pe jos), cât și antrenamentul de rezistență.

CITEȘTE ȘI:
Prevenirea balonării după ce mănânci. 21 Sfaturi dovedite

Înainte de a face orice schimbare în dietă sau de a începe un program de pierdere în greutate, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră.

3. Găsește modalități de a reduce stresul

Există o relație între creșterea nivelului de cortizol și creșterea în greutate, dar există o mulțime de strategii de ameliorare a stresului pe care le puteți folosi pentru a ajuta la contracararea acestuia. Strategiile pot include meditația, adăugarea yoga la planul de exerciții fizice și petrecerea timpului în natură.

4. Dormi suficient

Dormirea unei cantități adecvate este crucială pentru o pierdere în greutate de succes. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă ca adulții să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte.

Un studiu din 2014 a constatat că lipsa somnului poate determina oamenii să aleagă alimente bogate în calorii și carbohidrați, cu efecte care cauzează creșterea în greutate. Mai mult, faptul că nu dormi suficient poate face ca substanțele chimice din creier care joacă un rol în promovarea foamei și în reglarea sațietății să se dezechilibreze.

5. Cereți ajutor

Pierderea în greutate pentru sănătate nu este întotdeauna ușoară și poate necesita sprijin suplimentar. Dacă întâmpinați dificultăți în navigarea provocărilor, găsirea unui profesionist de încredere în domeniul sănătății care să vă ghideze în această călătorie poate fi cheia succesului.

Dacă vă simțiți confortabil, vorbiți cu prietenii și familia despre obiectivele dumneavoastră pentru o mai mare încurajare și responsabilitate. A face exerciții fizice cu un partener este o modalitate excelentă de a rămâne motivat și chiar vă poate ajuta să faceți mai multe exerciții fizice dacă începeți un plan de exerciții fizice.

CITEȘTE ȘI:
Semințele de susan, beneficii pentru sănătate, calorii și nutriție

Concluzii

Făcând tot ce poți pentru a reduce grăsimea de pe burtă este o modalitate bună de a minimiza riscul de a dezvolta boli precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de grăsimea de pe burtă, mai ales înainte de a începe orice nou plan de pierdere în greutate.

Surse:

 1. Mittal B. Tesut adipos subcutanat & țesut adipos visceralIndian J Med Res. 2019;149(5):571-573.
 2. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. Ce cauzează obezitatea & excesul de greutate?. Revizuit la 1 decembrie 2016.
 3. Karvonen-Gutierrez C, Kim C. Asocierea modificărilor la mijlocul vieții în ceea ce privește dimensiunea corporală, compoziția corporală și starea de obezitate cu tranziția la menopauzăHealthcare (Basel). 2016;4(3):42. doi:10.3390/healthcare4030042
 4. Office of Science, Office of Genomics and Precision Public Health. Factori comportamentali, de mediu și genetici, toți au un rol în determinarea oamenilor să fie supraponderali și obezi. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Revizuit la 19 ianuarie 2018.
 5. Izquierdo AG, Crujeiras AB, Casanueva FF, Carreira MC. Leptina, obezitatea și rezistența la leptină: unde ne aflăm 25 de ani mai târziu?Nutrienți. 2019;11(11). doi:10.3390/nu11112704
 6. van der Valk ES, Savas M, van Rossum EFC. Stres și obezitate: Există indivizi mai susceptibili?Curr Obes Rep. 2018;7(2):193-203. doi:10.1007/s13679-018-0306-y
 7. Institutul American de Stres. Stres, cortizol și grăsime abdominală.
 8. Taber E. Câștig de greutate legat de tratamentele psihiatrice. Alianța Națională pentru Sănătate Mintală. Publicat în februarie 2019.
 9. Verhaegen AA, Van Gaal LF. Medicamente care afectează greutatea corporală, distribuția grăsimii corporale și metabolismul. În: A: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., eds. Endotext. MDText.com, Inc.; 2000.
 10. Centers for Disease Control and Prevention. Assessing your weight. Actualizat la 15 mai 2015.
 11. Centers for Disease Control and Prevention. Efectele asupra sănătății ale supraponderalității și obezității. Actualizat la 15 mai 2015.
 12. Cox CE. Rolul activității fizice pentru pierderea în greutate și menținerea greutățiiDiabetes Spectr. 2017;30(3):157-160. doi:10.2337/ds17-0013
 13. Centers for Disease Control and Prevention. Cât de mult somn am nevoie?. Actualizat la 2 martie 2017.
 14. Greer SM, Goldstein AN, Walker MP. Impactul privării de somn asupra dorinței de hrană în creierul umanNat Commun. 2013;4:2259. doi:10.1038/ncomms3259
 15. Sleep Foundation. De ce este somnul atât de important pentru pierderea în greutate?.
 16. Rackow P, Scholz U, Hornung R. Sprijinul social primit și exercițiile fizice: Un studiu de intervenție pentru a testa ipoteza de abilitareBr J Health Psychol. 2015;20(4):763-776.
CITEȘTE ȘI:
6 Alimente bogate în proteine care reduc grăsimea din burtă
Arată mai multe +
{{ content }}

A fost util articolul 7 cauze pentru grăsimea de pe burtă ? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete