12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Trebuie să citești asta...

Descoperă cum alergiile, carbohidrații și pensionarea te pot afecta îmbătrânirea. Află 7 lucruri esențiale despre cum aceste factori pot influența îmbătrânirea ta și cum să-i faci față. Nu lăsa îmbătrânirea să-ți determine stilul de viață. Citește acum și începe să-ți iei măsurile!

Propriile obiceiuri și genele pot determina cât de repede îmbătrânește o persoană, dar există și anumiți factori externi.

Împreună cu toate celelalte procese corporale, îmbătrânirea de la o anumită vârstă este un proces natural și inevitabil. Până în prezent, oamenii de știință nu au găsit încă o modalitate radicală de a încetini acest mecanism și de a da timpul înapoi.

Dar este important de știut că schimbările legate de vârstă în organism sunt influențate nu numai de genele în sine, care au un program de îmbătrânire, ci și de obiceiuri, inclusiv de obiceiuri proaste și diverse patologii, cum ar fi alergiile, creșterea sau pierderea excesivă în greutate și somnul slab

Alimentația – mâncare nesănătoasă, prea mulți carbohidrați sau grăsimi și prea puține proteine – are, de asemenea, un anumit impact. Dar asta nu este tot – chiar și singurătatea sau pensionarea pot modifica dramatic procesul de îmbătrânire. Să discutăm aceste fapte mai în detaliu.

Se poate gestiona îmbătrânirea?

Deși programul de bază al îmbătrânirii se află în gene, încă de la concepție, acesta poate fi influențat într-o anumită măsură. Nu este surprinzător faptul că, de multe ori, oamenii își accelerează inconștient propria îmbătrânire.

CITEȘTE ȘI:
7 Alimente bogate în Omega 3 benefice pentru sănătatea noastră

Alimentele nesănătoase, pline de chimicale și lipsite de minerale și vitamine, nu sunt bune pentru noi. Fumatul îndelungat și stresul constant pot scurta viața și pot accelera dramatic procesul de îmbătrânire, cu un impact negativ asupra aspectului fizic.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Dar există, de asemenea, un număr destul de mare de factori externi care pot avea un impact negativ asupra îmbătrânirii și pe care nu îi cunoaștem. Desigur, nu putem alege ca părinții noștri să aibă genele ideale cu un program de îmbătrânire întârziată, dar este posibil să avem grijă de sănătatea noastră pe tot parcursul vieții.

Să vorbim despre unii dintre factorii mai puțin cunoscuți care contribuie la îmbătrânire și la schimbările corporale.

Alergiile

Una dintre problemele medicale globale de astăzi este reprezentată de alergii – o activitate alterată a sistemului imunitar care duce la reacții ale organismului la substanțe destul de inofensive. Alergiile pot varia de la reacții cutanate, respiratorii și gastrointestinale până la anafilaxie.

Practic, orice substanță din lume poate deveni, teoretic, un alergen. Alergiile la părul de câine, polen, alimente sau medicamente sunt neplăcute în sine, formând mâncărimi și roșeață la nivelul pielii, tuse sau stare de rău.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Dar diverse forme de alergii, cum ar fi febra fânului, astmul bronșic sau dermatita, pot accelera îmbătrânirea, iar persoanele care suferă de alergii par adesea mai în vârstă decât semenii lor. Inflamația cronică a membranelor mucoase ale ochiului duce la umflături, roșeață și mâncărimi, ceea ce duce la întunecarea pielii, pigmentare și formarea de riduri. Pielea uscată, cu mâncărimi pe față și pe corp are un efect similar.

CITEȘTE ȘI:
Enciclopedia cafelei: cum se deosebește mocha de latte, cum a fost inventat americano și alte date interesante

Dar există o veste bună, potrivit cosmetologilor, ridurile și petele întunecate, pigmentarea și imperfecțiunile pielii cauzate de alergii pot fi mai ușor de gestionat decât schimbările legate de vârstă.

Probleme de somn și odihnă

Dacă o persoană doarme mai puțin de 7-8 ore pe noapte, ea riscă să dezvolte diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, un somn prea lung (mai mult de nouă sau zece ore pe noapte) poate, de asemenea, să reducă speranța de viață și să accelereze procesul de îmbătrânire.

Nu este vorba nici măcar de durata somnului în sine, ci mai degrabă de imobilitatea prelungită în timpul odihnei de noapte.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Imobilitatea prelungită poate inhiba sau poate opri aproape complet procesele de vindecare a bolilor sau rănilor la bătrânețe. Acest lucru este deosebit de evident în cazul unei leziuni, cum ar fi o fractură de col femural la persoanele în vârstă.

Aproximativ 70% dintre persoanele în vârstă care își fracturează femurul mor în decurs de un an. Acest lucru se datorează faptului că nu se mișcă și sunt în permanență culcați.

Fluctuații de greutate: obezitate și subțire

Practic, toată lumea știe în zilele noastre că a fi supraponderal sau obez este o modalitate sigură de a crește șansele de moarte prematură și de îmbătrânire accelerată. Cu toate acestea, merită subliniat faptul că și subponderabilitatea este un factor de risc, mai ales dacă este rezultatul unei scăderi drastice și rigide în greutate.

CITEȘTE ȘI:
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Dacă sunteți o persoană matură sau în vârstă care este foarte slabă, cu puțină grăsime corporală, aveți mult mai puține rezerve pentru a face față diferitelor boli. Nu este fără motiv că există un concept – greutatea corporală ideală – și acest lucru este ceea ce vă permite să vă protejați sănătatea cât mai mult posibil.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Pensionarea

Pentru mulți oameni, pensionarea este o piatră de hotar, o experiență psihologică dificilă. Schimbările bruște în stilul de viață au un impact negativ asupra creierului. Rămânerea activ din punct de vedere mental este, probabil, un factor-cheie în inhibarea îmbătrânirii.

Un loc de muncă care necesită o concentrare constantă, îndeplinirea zilnică a anumitor sarcini și un anumit tip de activitate fizică va inhiba schimbările legate de vârstă.

Pensionarea aduce mai mult timp acumulat, schimbări de rutină, reducerea activității zilnice și stimularea procesului de îmbătrânire. Orice lucru care ne obligă să gândim, să judecăm și să planificăm, fie că este vorba de a învăța noi rețete sau hobby-uri, de a călători în lume, de a face activități active, poate contribui la încetinirea schimbărilor legate de vârstă.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Modificări ale auzului

Bătrânețea și pierderea auzului – conform percepției tradiționale a schimbărilor legate de vârstă – merg mână în mână. Dar pierderea auzului nu este neapărat pronunțată sau severă dacă o persoană limitează utilizarea căștilor la aproximativ o oră pe zi și menține volumul suficient de scăzut.

CITEȘTE ȘI:
Salată de kiwi – aperitive gustoase pentru petrecere și nu numai!

Este considerat suficient dacă persoanele din jurul dumneavoastră nu pot auzi ce se aude prin căști. Atunci când o persoană își pierde capacitatea de a auzi foarte bine și de a interacționa activ cu mediul înconjurător, aceasta o izolează parțial și alimentează îmbătrânirea.

Singurătatea

Vorbind de izolare, aceasta contribuie, ca și sentimentul de singurătate, potrivit psihologilor, la o speranță de viață mai scurtă și este asociată cu o deteriorare a calității vieții pe măsură ce îmbătrânim.

Deși unele persoane sunt dispuse să socializeze doar cu câțiva prieteni apropiați, ele se pot confrunta cu anumite probleme dacă toți cei din mediul lor au aproximativ aceeași vârstă. Atunci când oamenii se îmbolnăvesc sau mor, este foarte probabil ca persoana respectivă să aibă probleme de comunicare și să fie lăsată practic singură.

7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Zahăr și alți carbohidrați

Dacă alimentele conțin mult zahăr, făină albă sau carbohidrați ușori, merită să le evitați sau să reduceți cât mai mult posibil cantitatea acestora în dieta dumneavoastră.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele moderne, și în special cele care conțin carbohidrați, cum ar fi pastele, pâinea și cerealele, cresc nivelul de zahăr din sânge, stimulează secreția de insulină și, de fapt, contribuie la inflamația sistemică.

Aceasta provoacă multe boli, de la obezitate la artrită. În plus, carbohidrații ușori duc la creșterea excesului de greutate corporală. Potrivit experților, urmarea unei diete dominate de alimente integrale, carbohidrați complecși, ajută la menținerea unui nivel mai scăzut de insulină, de glucoză plasmatică și previne inflamațiile. Ca urmare, pacientul îmbătrânește mai încet.

CITEȘTE ȘI:
Top alimente bogate în vitamina B12

Citește și aceste articole:

 • Ceai de mentă: beneficii, contraindicații și preparare
  Află care sunt beneficiile consumului de ceai de mentă, contraindicațiile sale și cum poți pregăti un ceai de mentă delicios și sănătos. Te așteptăm să te alături nouă pentru a descoperi ceaiul de mentă și tot ceea ce îl înconjoară!
 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
  Poți face tatuaje în timpul sarcinii? O întrebare pe care o au mamele însărcinate în mod constant. Află mai multe despre efectele tatuajelor și riscurile asociate, precum și despre alte detalii importante despre acest subiect.
 • Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
  Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum să le tratați! Acest articol vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege […]
 • Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
  Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, consultați acest articol pentru a afla răspunsul. Sarcina poate fi un moment stresant, iar oboseala […]
7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete