3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

7 Obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Trebuie să citești asta...

Medicii spun că ar trebui să ne gândim la imunitate în termeni de bogăție pe care am primit-o de la naștere, care nu ar trebui risipită în mod nechibzuit. Prin urmare, atunci când avem grijă de noi înșine, nu ar trebui să ne străduim atât de mult să ne întărim imunitatea, cât să ducem un stil de viață care să nu o slăbească.

În fiecare zi intrăm în contact cu sute de organisme care provoacă boli: viruși, bacterii și ciuperci. Dacă nu ar fi existat un sistem imunitar care lucrează cu sârguință, fiecare dintre aceste microorganisme, odată ce intră în organism (prin organele care reprezintă legătura cu lumea exterioară, adică nasul, gura, urechile și pielea), ar reprezenta o amenințare pentru sănătate.

În teorie, sistemul imunitar pare a fi un mecanism de apărare care funcționează perfect, dar în practică poate fi compromis. Susceptibilitatea excesivă la infecții se poate datora unor motive genetice (nu avem nicio influență asupra deficiențelor imunitare congenitale), dar și, în mare măsură, unor motive de mediu, care depind în primul rând de stilul nostru de viață.

Iată 7 obiceiuri zilnice care ne slăbesc imunitatea:

Atitudine neglijentă față de igienă

Experiența practicienilor arată că o bună igienă este cea mai ieftină și, în același timp, foarte eficientă metodă de prevenire a infecțiilor. Spălarea de rutină, dar regulată a mâinilor cu apă și săpun poate proteja împotriva multor boli. Dar cum ne comportăm în mod normal?

CITEȘTE ȘI:
12 Fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Probabil că o mare parte dintre noi ne spălăm pe mâini după ce mergem la toaletă, înainte de a găti, după o muncă evident murdară. Dar ne amintim să facem acest lucru după ce ne întoarcem acasă după o plimbare, după ce vizităm magazinul de cartier, după contactul cu animalele de companie, după vizitarea oaspeților? Să fim sinceri: nu întotdeauna.

7 obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Subnutriție sau supraalimentație

Prin reducerea caloriilor, ne expunem la boli, deoarece sistemul nostru imunitar are nevoie de energie pentru a lupta zilnic împotriva agenților patogeni. O dietă restrictivă și săracă în calorii ne slăbește apărarea și ne face mai sensibili la infecții.

Supraalimentarea este la fel de nefavorabilă ca și pierderea restrictivă în greutate. Studiile arată că excesul de greutate crește riscul de boli infecțioase, ceea ce se datorează probabil faptului că o cantitate mare de grăsime digerată slăbește activitatea celulelor imunitare.

O dietă săracă

Vitaminele C, A, E, D și minerale precum fierul, seleniul și zincul sunt esențiale pentru imunitate. Un nivel adecvat de vitamina C asigură absorbția corectă a germenilor de către globulele albe. Ardeii, coacăzele negre, pătrunjelul, citricele și legumele sunt bogate în această vitamină.

Nivelurile scăzute de vitamina A în sânge duc la reducerea glandei timus și, în consecință, la reducerea numărului de celule albe din sânge care circulă în organism. Vitamina A se găsește în carne (în special în ficat), unt, lapte și brânză.

CITEȘTE ȘI:
Oamenii de știință au creat cel mai eficient vaccin împotriva malariei

Sarcina vitaminei E este de a susține forțele de apărare împotriva radicalilor liberi, prin creșterea activității acestora atunci când sunt atacați de microbi. Vitamina E se găsește în semințele de floarea-soarelui, spanac, uleiuri vegetale, ulei de pește și ouă. Vitamina D3 susține maturarea limfocitelor T. Îl găsim în peștii de mare.

Zincul, care stimulează glanda timus să producă limfocite T, și fierul, care este implicat în formarea globulelor albe, sunt, de asemenea, necesare pentru buna funcționare a sistemului imunitar. La rândul lor, nivelurile adecvate de seleniu protejează membranele celulare de acțiunea radicalilor liberi.

Excesul de dulciuri, alcool și nicotină

Zahărul este un mediu ideal pentru înmulțirea ciupercilor. Așadar, pentru a vă întări imunitatea, este recomandat să renunțați la toate alimentele zaharoase: băuturi zaharoase, prăjituri, sosuri cumpărate din magazine și mâncăruri de tip fast-food care conțin o parte considerabilă de zahăr.

Consumul excesiv de alcool reduce aportul de vitamine care sunt importante pentru sistemul imunitar. Deficitul crește riscul de a răci sau de a contracta o infecție. La rândul său, nicotina irită membranele mucoase ale tractului respirator, care devin o țintă mai ușoară pentru agenții patogeni.

Stresul constant și lipsa de somn

Deoarece sistemul imunitar și cel nervos sunt interconectate, stresul, în special stresul cronic, slăbește sistemul imunitar. Merită să știm că deficitul de magneziu crește în condiții de stres. Așadar, asigurați-vă că o consumați din belșug, sau mâncați nuci, legume verzi, hrișcă, cacao sau ciocolată neagră.

CITEȘTE ȘI:
13 alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

La fel ca și stresul, lipsa somnului slăbește sistemul imunitar, ceea ce crește riscul de îmbolnăvire. Și este simplu: atunci când lucrăm în mod constant la maxim, sistemul imunitar nu are timp să se regenereze.

7 obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Lipsa de mișcare

Oricine și-a redus timpul petrecut pe canapea la mersul pe bicicletă sau la drumeții, ar fi probabil de acord că “activitatea fizică este benefică pentru sistemul imunitar”. Mișcarea scade nivelul hormonilor de stres, iar impactul negativ al acestora asupra imunității a fost dovedit de numeroase studii științifice.

În plus, activitatea în aer liber ne face să respirăm mai repede, ceea ce elimină bacteriile și virușii din tractul respirator într-un mod pur mecanic, minimizând riscul de infecție. Atunci când ne mișcăm, anticorpii și globulele albe încep să circule mai repede în sânge, astfel încât pot detecta mai devreme agenții patogeni, pot ajunge în zonele de risc și pot preveni apariția unei potențiale infecții.

Scăderea temperaturii corpului

Nu este în întregime adevărat că întărirea, înțeleasă ca o răcire deliberată a corpului, controlează riscul de îmbolnăvire. Da, scăderea temperaturii corpului cu două sau trei grade încetinește metabolismul, deci poate opri dezvoltarea bolilor, dar răcirea bruscă are efectul opus – favorizează răcelile.

Atunci când suntem răciți, membranele mucoase lucrează mai încet și nu au timp să elimine germenii. Mucusul din tractul respirator superior se îngroașă și este mai greu de eliminat. O teorie înțeleaptă de întărire este aceea de a obișnui treptat organismul cu condițiile schimbătoare și de a “gimnasializa” vasele de sânge.

CITEȘTE ȘI:
Despre ce boli îți pot vorbi picioarele tale?
7 obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Imunitatea noastră este o stare care ne poate scăpa printre degete. Cu toate acestea, dacă suntem conștienți de modul în care contribuim la slăbirea acesteia și dacă ne schimbăm obiceiurile zilnice, putem evita să ne irosim sănătatea.

Citește și aceste articole:

7 obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete