9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

Deficitul de vitamina D a fost legat de imunitatea slabă, durerea cronică și depresia. Iată 9 alimente bogate în vitamina D care vă vor ajuta să rămâneți sănătoși.

O mare parte a populației este diagnosticată cu deficit de vitamina D. “Vitamina soarelui este un nutrient important care susține sănătatea oaselor și a dinților. Cei mai mulți oameni nu știu că există un număr mare de alimente care pot fi consumate pentru a echilibra necesarul de vitamina D al organismului nostru.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca o prohormonă, afectând echilibrul hormonal și sistemul imunitar al organismului. De asemenea, joacă un rol în absorbția calciului de către oase. Fără îndoială, cea mai mare sursă de vitamine este lumina soarelui. Dar nu poți sta prea mult timp în soarele arzător, nu-i așa? Atunci ne îndreptăm spre alimente mai convenabile, bogate în această vitamină.

Beneficiile vitaminei D pentru sănătate

Consumul unei cantități adecvate de alimente bogate în vitamina D poate aduce multe beneficii pentru sănătate, de exemplu:

1. Managementul greutății

Încă nu este clar dacă deficiența de vitamina D provoacă obezitate sau dacă obezitatea duce la deficiența de vitamina D. Cu toate acestea, dacă vă luptați să pierdeți în greutate, poate doriți să luați în considerare verificarea nivelului de vitamine.

2. Sistemul nervos și cancerul

Multe rapoarte susțin că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D pot suferi de o capacitate de luare a deciziilor deficitară și de lipsă de concentrare și atenție. Pe lângă aceasta, mai multe studii recente au arătat că un nivel corect de vitamina D poate reduce riscul de cancer de colon sau de sân.

3. Sănătatea oaselor și a mușchilor

Alimentele bogate în vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului și ajută la creșterea rezistenței și densității osoase. De asemenea, ajută la menținerea unor mușchi sănătoși în viață. Dacă sunteți o persoană în vârstă și consumați bine alimente bogate în vitamina D, este mai puțin probabil să fiți leneș, să aveți o forță musculară slabă și să fiți predispus la căderi.

Listă de alimente bogate în vitamina D

Simptomele comune ale deficienței de vitamina D includ mușchi slabi, densitate osoasă scăzută și o rezistență mai slabă a organismului la anumite boli. În cazuri severe, deficiența poate provoca, de asemenea, astm la copii sau tulburări cognitive la o vârstă mai înaintată, intoleranță la glucoză și scleroză multiplă. Iată o listă de surse bogate în vitamina D

1. Ciuperci

Ciupercile sunt o sursă vitală de această vitamină. Acestea trebuie incluse în alimentația dumneavoastră, consumate de cel puțin patru ori pe săptămână. Acestea sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente bogate în această vitamină. Modul în care le consumați depinde în întregime de dumneavoastră, le puteți găti, prăji sau prăji la tigaie pentru a le transforma într-un deliciu gustos și sănătos. Se spune că, pentru a obține mai multe beneficii de la ciuperci, ar trebui să le uscați înainte de a le consuma, deoarece acestea produc în mod natural vitamina D atunci când sunt expuse la lumina soarelui.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
ciuperci. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

2. Brânză

Vrei un alt motiv pentru a te bucura de brânză? Brânza este una dintre cele mai bogate în vitamina D. A mânca mai multă brânză este cea mai simplă și mai delicioasă soluție pentru a combate deficiența de vitamina D. Dintre toate brânzeturile, brânza ricotta este cea mai mare sursă de vitamina. Așadar, să întinzi un strat suplimentar de brânză pe pâinea prăjită de dimineață s-ar putea să nu fie o idee atât de rea.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
brânzeturi. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

3. Pește

Fie că este vorba de macrou, ton, păstrăv sau anghilă, toate tipurile de pește sunt surse bogate în această vitamină. S-a observat că peștele cu conținut ridicat de grăsimi conține mai multe vitamine decât peștele cu conținut scăzut de grăsimi, de exemplu: fileurile de somon.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
pește. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

4. Ouă

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamina D. Vitamina este conținută în gălbenuș. Așadar, atunci când mâncați ouă, nu uitați să consumați întotdeauna partea cea mai nutritivă a oului, adică gălbenușul. Cu toate acestea, nu uitați că un ou conține un nivel scăzut de vitamina D. Se presupune că puteți obține 10% din doza recomandată de vitamine consumând un ou în fiecare zi.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
ouă. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

Găinile crescute la pășune petrec mult timp în aer liber, expuse la soare. În consecință, ouăle lor au cea mai mare cantitate de vitamina. Nu uitați că, pe lângă vitamina D, ouăle sunt o sursă foarte bună de vitamina B12 și de proteine.

5. Lapte de soia

Ce este laptele de soia? Este un lapte vegetal care se obține prin înmuierea, uscarea și măcinarea boabelor de soia în apă. Deși laptele de soia conține aproape aceeași cantitate de proteine ca și laptele de vacă obișnuit, acesta este bogat în vitamina D, precum și în alte vitamine, cum ar fi vitamina C și fier.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
lapte de soia. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

Alte produse din soia

Dacă cineva nu este prea pasionat de laptele de soia, puteți trece la multe alte produse din soia disponibile pe piață, cum ar fi tofu și bucățile de soia. Aceste două produse sunt o sursă sănătoasă de vitamina și, prin urmare, au fost incluse în lista noastră de alimente bogate în vitamina D.

6. Cereale îmbogățite

Fulgii de ovăz și cerealele pentru micul dejun sunt îmbogățite cu o varietate de vitamine. Verificați eticheta pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră primește cantitatea potrivită de vitamina D. De asemenea, cerealele, cum ar fi boabele de grâu integral și orzul.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
cereale îmbogățite. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

În cazul în care alimentele bogate în vitamina D nu ajută la compensarea deficienței de vitamina, consultați-vă medicul.

7. Lapte

Conform cercetărilor efectuate de nutriționiști, un pahar de lapte vă poate furniza 20% din necesarul zilnic de vitamina D. Atunci când beți lapte, alegeți întotdeauna lapte integral, deoarece laptele degresat elimină conținutul de vitamina D atât de necesar. Alte produse lactate integrale conțin, de asemenea, această vitamină.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
lapte. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

8. Unt

Toți iubitorii de unt nu au de ce să își facă griji, deoarece untul este, de asemenea, unul dintre alimentele bogate în vitamina D. În ciuda dezaprobării multor persoane care merg la sală și nutriționiști, se știe că acest aliment “gras” conține vitamina D, deși în cantități mici. Untul ajută, de asemenea, organismul să absoarbă vitamina D și alte substanțe din alte surse, precum și antioxidanți. Dar nu uitați niciodată că cantitatea este esențială. Dacă este consumat cu moderație, untul poate fi un adaos util în dieta dumneavoastră.

9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor
unt. 9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

9. Alte alimente

Alte alimente comune bogate în vitamina D sunt cele bogate în proteine și calciu, cum ar fi:

Vitamina D: precauție

O supradoză de orice poate provoca efecte adverse. Această regulă de bază se aplică și în cazul acestei vitamine. Un supradozaj de vitamina D poate cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv greață, lipsa poftei de mâncare, constipație, pierdere în greutate, slăbiciune și afecțiuni renale. Amintiți-vă întotdeauna să nu consumați mai mult de 4.000 UI pe zi, fie că este vorba de bronzat, alimente și/sau suplimente.

Mulți medici și nutriționiști recunosc această deficiență ca fiind o afecțiune gravă. Acesta joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În cele din urmă, promovează creșterea celulară și întărește sistemul imunitar. Medicii prescriu de obicei suplimente pentru a trata deficitul de vitamina D. Dar ar trebui să alegem sursele naturale pentru a obține vitamina atât de necesară pentru corpul nostru, prin modificări alimentare.

Citește și aceste articole:

 • Vitamina B12 cobalamina – 7 Beneficii pentru sănătate (dovedite științific)
  Descoperă cele 7 beneficii dovedite științific ale vitaminei B12 cobalamina pentru sănătatea ta! De la susținerea sistemului nervos și imunitar la prevenirea anemiei și a bolilor cardiovasculare, vitamina B12 este esențială pentru o viață sănătoasă. Află cum să îți asiguri necesarul zilnic de B12 și să beneficiezi de proprietățile sale terapeutice!
 • Vitamina A – beneficii pentru sănătate și proprietăți
  Descoperă în acest articol toate beneficiile și proprietățile vitaminei A pentru sănătatea ta! Află cum această vitamină esențială poate îmbunătăți vederea, sistemul imunitar și starea pielii. De asemenea, vei învăța cum să o incluzi în dieta ta zilnică și să o utilizezi în produsele de îngrijire personală pentru a obține cele mai bune rezultate. Citește acum și fii în formă maximă!
 • 6 Vitamine esențiale pentru creșterea musculară
  Căutați o modalitate naturală de a vă susține creșterea musculară? Descoperă cele 6 vitamine pentru creșterea musculară și cum să le integrezi în dieta ta pentru a te apropia de obiectivul tău de fitness. Aflați cum aceste vitamine pot ajuta la construirea și menținerea masei musculare, îmbunătățind în același timp sănătatea generală. Citește articolul nostru acum pentru a afla mai multe
 • Ce se întâmplă dacă nu mănânci după ora 19:00?
  Timp de zeci de ani, ni s-a spus că totul ține de calorii și că, atâta timp cât mâncăm mai puțin decât ardem, vom slăbi. […]
 • Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult
  Descoperă secretul longevității! Află ce alimente să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult și să îți menții sănătatea pe termen lung. Găsește sfaturi și trucuri nutritive pentru o viață mai sănătoasă și longevitatea ta personală!
9 alimente bogate în vitamina d. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Top alimente bogate în vitamina B12
Hipersensibilitatea la histamină: Declanșatori alimentari, factori de risc, manifestări și dietă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii