18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

9 întrebări despre tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară provoacă schimbări în starea de spirit și nivelul de energie al unei persoane. De obicei, aceasta poate fi gestionată cu un diagnostic corect și cu un tratament și sprijin adecvat.

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

O persoană care suferă de tulburare bipolară va experimenta schimbări în starea de spirit, energie și nivel de activitate care pot face dificilă viața de zi cu zi.

Tulburarea bipolară poate provoca perturbări grave în viața unei persoane, dar impactul variază de la o persoană la alta. Cu tratament și sprijin adecvat, multe persoane cu această afecțiune trăiesc o viață plină și productivă.

De ce apare tulburarea bipolară?

Cauzele exacte ale bolii nu sunt încă cunoscute. Ghidurile clinice privind tulburarea bipolară afirmă că tulburarea are un mecanism complex de apariție. Factorii predispozanți individuali – genetici, fiziologici și sociali – duc la apariția primului și apoi a episoadelor ulterioare de boală.

În prezent, este acceptat faptul că tulburarea bipolară are o predispoziție genetică, dar boala se manifestă doar atunci când sunt incluși anumiți factori – în special tulburări endocrine și traume psihologice.

S-a observat că persoanele care locuiesc în orașele mari sunt mai predispuse să dezvolte tulburare bipolară, dar nu s-a găsit încă o confirmare fiabilă a acestei teorii.

Cum începe tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară debutează de obicei cu un episod depresiv, astfel că mulți oameni sunt diagnosticați greșit cu depresie clinică. Mult mai rar și cu preponderență la bărbați, începe cu un episod maniacal. Au fost observate unele modele:

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de marula: Beneficii pentru păr și piele, utilizări și precauții
  • Dacă primul episod a fost depresiv, este mai probabil să apară faze depresive mai târziu.
  • Cu cât episodul depresiv a avut loc mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta BAR în viitor. În special, 50% dintre copiii depresivi cu vârsta sub 15 ani sunt diagnosticați ulterior cu o fază maniacă și tulburare bipolară.

Cum decurge tulburarea bipolară?

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară, conform numelui său, are două faze.

În stadiul maniacal, persoana este activă și excitată. Vorbesc tare și mult, își fac cu ușurință cunoștințe noi și sunt plini de idei interesante și de energie pentru a le pune în aplicare. În această etapă, mulți oameni își părăsesc locul obișnuit, își schimbă locul de muncă, dispar la petreceri sau pleacă în călătorii lungi.

De asemenea, le este dificil să se concentreze asupra unui singur lucru odată și vor să facă totul deodată. Faza de manie se caracterizează prin activitate sexuală crescută, scăderea autocontrolului și tendința de a face lucruri neobișnuite.

În stadiul depresiv, persoana este deprimată și letargică. Nu mai are energie nici măcar pentru a face lucrurile obișnuite – să meargă la serviciu sau la școală, să facă hobby-uri, să socializeze cu rudele sau prietenii. Nu vrea să facă nimic, doarme mult, nu mănâncă bine și slăbește. Pot exista gânduri recurente de moarte sau sinucidere.

CITEȘTE ȘI:
Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?

De regulă, stadiile de manie și depresie alternează. Există unele forme de BAR în care predomină stadiul depresiv. Opusul – când persoana se află aproape constant în stadiul maniacal – este rar. Nu există un model aparent al acestor perioade, dar la femei, fazele pot fi legate de ciclul menstrual.

Cât de des apar exacerbări ale tulburării bipolare?

În medie, o persoană cu BIA petrece aproximativ șase luni pe an într-o stare normală. Cele șase luni rămase sunt petrecute într-o fază maniacă sau depresivă. În general, faza depresivă durează mai mult, până la 4-5 luni, iar faza maniacă durează aproximativ 1-2 luni pe an.

Rareori, episoadele bipolare apar mai frecvent, de până la patru ori pe an. Aceasta este o formă ciclică de tulburare bipolară. Este mai dificil de tratat această formă de BAR, deoarece necesită o medicație constantă. Potrivit statisticilor, puțin sub jumătate dintre persoanele cu BAD au versiunea ciclică a acestei tulburări.

Ce episoade se dezvoltă mai frecvent – episoadele depresive sau cele maniacale?

S-a observat că există un singur stadiu maniacal pentru mai multe stadii depresive. De exemplu, în 100 de zile, o persoană cu tulburare bipolară va avea 50 de zile cu o dispoziție normală, 35 în stadiul depresiv și 15 în stadiul maniacal.

CITEȘTE ȘI:
Obezitatea abdominală: prevenire, riscuri pentru sănătate

La ce vârstă apare tulburarea bipolară?

La ce vârstă apare tulburarea bipolară?

Boala se face simțită de obicei la o vârstă fragedă, uneori în adolescență, cel mai adesea înainte de 20 de ani. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil ca medicii să stabilească rapid un diagnostic corect. Tulburarea bipolară se deghizează cu succes în alte boli, atât mentale, cât și somatice.

Potrivit literaturii medicale străine, 70% dintre pacienții cu tulburare bipolară sunt diagnosticați greșit. Diagnosticul corect nu se pune imediat, în medie la 10 ani de la apariția primelor simptome.

Este tulburarea bipolară ereditară?

Cel mai probabil este. Studiile au arătat că majoritatea pacienților au o predispoziție ereditară la astfel de modificări mentale. Rezultatele sondajelor arată că părinții lor sau alte rude apropiate au suferit de tulburări similare. Cu toate acestea, predispoziția genetică este doar un factor în dezvoltarea tulburării bipolare.

Ce alte probleme mai au persoanele cu tulburare bipolară?

Multe persoane cu BIA suferă de diverse dependențe – în special de alcoolism și dependență de droguri. Mulți dintre ei necesită îngrijire medicală specializată.

Potrivit lui Pugacheva MG et al, tulburarea bipolară este adesea asociată cu anxietatea și fobiile. Mulți oameni se confruntă cu atacuri de panică.

BAR este, de asemenea, asociat cu dezvoltarea tulburărilor de alimentație – în special bulimia. În acest caz, persoana mănâncă mult și apoi își induce vărsături pentru a scăpa de ceea ce a mâncat.

CITEȘTE ȘI:
Demența: Simptome, cauze și factori de risc

Care este prognosticul pentru tulburarea bipolară?

Fără tratament, BID este practic neschimbat în timp. Cu alte cuvinte, chiar și după mulți ani, atacurile se vor repeta la fel de des și cu același tipar. Medicația îmbunătățește starea pacientului – reduce frecvența și severitatea exacerbărilor și îi permite pacientului să aibă o dispoziție normală în cea mai mare parte a timpului.

Prognosticul este influențat de mulți factori și, mai ales, de stilul de viață. Abuzul de alcool și stresul pe termen lung, cum ar fi problemele familiale și profesionale și dificultățile financiare, agravează evoluția bolii. În medie, din zece persoane, doar una se va recupera, două se vor îmbunătăți considerabil, cinci vor rămâne neschimbate și două se vor deteriora.

Cele mai multe cazuri de evoluție severă a BAR sunt asociate cu o nerespectare a tratamentului. Dacă o persoană nu ia medicamente sau le ia în mod neregulat, starea se va agrava.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul MELAS: encefalopatie mitocondrială, simptome, cauze, tratament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete