L-carnitina: 9 beneficii+ dozaj și efecte adverse

L-Carnitina: 9 Beneficii+ dozaj și efecte adverse

L-Carnitina, un aminoacid natural care ajută la promovarea nivelului de energie și a clarității mentale.

L-carnitina vă poate ridica starea de spirit, vă poate ascuți mintea și poate compensa îmbătrânirea creierului. Aceasta acționează prin îmbunătățirea utilizării energiei în organism și prin stimularea acetilcolinei. Cu toate acestea, majoritatea beneficiilor sale nu au dovezi clinice mai solide. Citiți mai departe pentru a afla dacă L-carnitina sau Acetil-L-carnitina este pentru dvs. și cum să le utilizați pentru rezultate optime.

Ce este L Carnitina?

Combustibil de aminoacizi

Acetil-L-carnitina (ALC sau ALCAR) este un aminoacid care alimentează producția de energie în celule și susține funcția nervoasă. Acesta furnizează grupa acetil pentru arderea grăsimilor în mitocondriile dumneavoastră (oxidarea acizilor grași) și pentru producerea acetilcolinei.

Mușchii și țesutul cardiac stochează diferite forme de carnitină ca rezerve de energie. Carnea și alte alimente de origine animală conțin L-carnitină, dar ficatul și rinichii o pot produce și ei din doi aminoacizi: lizina și metionina. O enzimă numită carnitină acetiltransferază (CRAT) transformă apoi L-carnitina în acetil-L-carnitină și viceversa.

Vegetarienii consumă mai puțină carnitină din alimentele pe care le consumă, însă mențin niveluri normale de carnitină în sânge. Cum? Teoria este că vegetarienii sunt capabili să se adapteze la dietele sărace în carnitină și să o absoarbă mai eficient.

Susținători:

 • Combate depresia
 • Ajută cu boala Alzheimer
 • Poate inversa afectarea creierului și a nervilor
 • Îmbunătățește fertilitatea și funcția sexuală
 • Reduce oboseala

Sceptici:

 • Poate provoca tulburări de stomac
 • Poate crește riscul de boli de inimă
 • Poate suprima hormonii tiroidieni
L-carnitina: 9 beneficii+ dozaj și efecte adverse

Cine are nevoie de L Carnitină?

În condiții normale, organismul dumneavoastră va produce cantități suficiente de carnitină și acetil-L-carnitină. Cu toate acestea, următoarele pot afecta procesul și vă pot crește riscul de deficit de carnitină:

Sportivii și culturistii au nevoie de mai multă carnitină? Nu chiar. Cu toate acestea, ei ar putea beneficia de suplimentarea, deoarece niveluri mai ridicate de l-carnitină în sânge și în mușchi cresc fluxul sanguin și aportul de oxigen, îmbunătățind recuperarea musculară după exerciții.

Cei mai mulți oameni folosesc acetil-L-carnitina pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și pentru a crește nivelul de energie. Cercetările clinice confirmă beneficiile acetil-L-carnitinei pentru creier, în special la persoanele în vârstă. Vom aborda mai jos principalele beneficii ale ALCAR.

Organismul dumneavoastră produce suficientă acetil-L-carnitină în condiții normale. Persoanele în vârstă și pacienții cu afecțiuni renale duc adesea lipsă de L-carnitină și ar putea, astfel, să necesite suplimentarea.

Acetil-L-Carnitină vs. L-Carnitină

Atât acetil-L-carnitina (ALCAR), cât și L-carnitina combat oboseala și îmbunătățesc fertilitatea, dar au și unele beneficii distincte (vezi tabel).

ALCAR stimulează acetilcolina și are efecte mai pronunțate asupra sănătății mintale și a cogniției. De asemenea, acesta protejează creierul împotriva stresului oxidativ mai bine decât L-carnitina.

Pe de altă parte, L-carnitina este o opțiune mai bine documentată pentru pierderea în greutate, performanța fizică și sănătatea inimii.

Utilizări și beneficii ale acetil-L-carnitinei (ALCAR) față de L-carnitină

 Creier și nerviStare de spiritPierdere în greutatePerformanță fizicăSănătatea inimiiFertilitateaEnergie
ALCAR
L-carnitină
Acetil-l-carnitină
L carnitina: 9 beneficii+ dozaj și efecte secundare

Beneficiile acetil-L-carnitinei

Posibil eficientă:

1. Leziuni nervoase

Nervii sunt deosebit de sensibili la stresul oxidativ. Anumite medicamente și afecțiuni, cum ar fi diabetul, pot provoca leziuni nervoase (neuropatie), care se manifestă prin durere, furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor și brațelor.

În două meta-analize cu mai mult de 2.000 de pacienți cu neuropatie, acetil-L-carnitina (ALCAR) a redus semnificativ durerea și a îmbunătățit sănătatea nervilor.

Neuropatie diabetică

Acetil-L-carnitina pare a fi o opțiune eficientă pentru neuropatia diabetică. O analiză a șase studii clinice (711 pacienți) a sugerat capacitatea sa de a proteja nervii împotriva nivelurilor toxice de glucoză și de a reduce durerea la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai puțin convingătoare în ceea ce privește viteza de conducere nervoasă.

Tratamentul anti-HIV

Medicamentele antiretrovirale pot provoca, de asemenea, leziuni nervoase, neuropatia toxică antiretrovirală (ATN), care reprezintă un dezavantaj major al tratamentului HIV. Pe baza mai multor analize și studii clinice, ALCAR (2-3 g pe zi) poate repara leziunile nervoase și poate ameliora durerea și alte simptome la pacienții cu ATN.

Altele

Conform studiilor pe animale și dovezilor clinice limitate, acetil-carnitina poate ajuta, de asemenea, la:

 • Sindromul tunelului carpian (leziune a nervilor mâinii și încheieturii mâinii)
 • Leziuni ale măduvei spinării
 • Durere cronică din cauza leziunilor nervoase și a inflamației

Pe de altă parte, este posibil să nu ajute în cazul leziunilor nervoase cauzate de chimioterapie (mai multe detalii mai jos). O limitare în ceea ce privește beneficiile neuropatiei este că multe studii au folosit tratament intravenos sau intramuscular; este posibil ca suplimentarea orală să nu aibă aceleași efecte.

Acetil-L-carnitina poate repara leziunile nervoase și poate ameliora durerea cauzată de diabet, de tratamentul anti-HIV și de leziuni. Aceste afecțiuni pot necesita un tratament intravenos sau intramuscular.

2. Depresie

Acetil-L-carnitina (ALCAR) furnizează energie nervilor și permite producerea de neurotransmițători esențiali pentru sănătatea mintală; aceștia includ acetilcolina, GABA și glutamatul.

Aceasta întărește mielina din jurul celulelor cerebrale și stimulează creșterea acestora, ajutând la “regenerarea” creierului. Conform unei meta-analize a 11 studii clinice (791 de pacienți), ALCAR este superior la placebo în ceea ce privește reducerea simptomelor depresive. Pare să aibă efecte comparabile cu cele ale antidepresivelor standard, provocând în același timp mai puține efecte secundare.

Două analize clinice au ajuns la o concluzie similară, dar au subliniat, de asemenea, anumite limitări care necesită cercetări suplimentare. Potrivit unei analize, ALCAR este potrivit în special pentru pacienții mai în vârstă și pentru cei care se luptă cu efectele secundare ale antidepresivelor.

Debutul rapid al acțiunii este un alt avantaj al ALCAR atunci când vine vorba de depresie. Deși pacienții l-au folosit timp de două luni sau mai mult, cei mai mulți dintre ei au înregistrat îmbunătățiri după o săptămână.

Acetil-L-carnitina poate reduce depresia prin protejarea nervilor și stimularea neurotransmițătorilor. În unele studii, aceasta a avut mai puține efecte secundare și a acționat mai rapid decât antidepresivele standard.

3. Boala Alzheimer

Niciun alt neurotransmițător nu este mai important pentru cunoaștere și memorie decât acetilcolina; transmiterea colinergică afectată este semnul distinctiv al bolii Alzheimer.

Prin stimularea activității colinergice în creier, ALCAR poate contribui la prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer. De asemenea, crește nivelul de glutation din creier, protejându-l împotriva stresului oxidativ și a plăcilor de beta-amiloid care distrug neuronii în boala Alzheimer.

O meta-analiză a sintetizat datele din 21 de studii clinice cu peste 1.200 de pacienți cu boala Alzheimer. Tratamentul pe termen lung cu acetil-L-carnitină (1,5-3g zilnic timp de 3+ luni) a fost sigur și a îmbunătățit semnificativ starea mentală a pacienților.

Pacienții cu Alzheimer care au primit ALCAR s-au îmbunătățit:

 • Atenție și memorie
 • Agilitate mentală și concentrare (timp de reacție)
 • Vorbirea și comportamentul

O altă analiză de amploare a ajuns la o concluzie similară, deși autorii au subliniat că majoritatea îmbunătățirilor au fost subiective. Aceștia au subliniat, de asemenea, alte limitări statistice și au concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea clinică a ALCAR.

Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de pacienți cu boala Alzheimer rezistentă la medicamente, acetil-carnitina poate spori eficacitatea medicamentelor standard, cum ar fi donepezil (Aricept) și rivastigmina (Exelon).

Acetil-L-carnitina poate ajuta în cazul bolii Alzheimer prin stimularea acetilcolinei și reducerea stresului oxidativ din creier. De asemenea, poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului medicamentos.

4. Fertilitatea și funcția sexuală

Bărbați

Într-o meta-analiză a nouă studii clinice cu peste 800 de bărbați infertili, o combinație de L-carnitină și acetil-L-carnitină (ALCAR) a îmbunătățit semnificativ mobilitatea spermatozoizilor. Ca urmare, șansele unei sarcini reușite au crescut de peste 4 ori.

La 120 de pacienți mai în vârstă, o combinație de acetil-carnitină și propionil-carnitină (2 g pe zi fiecare, timp de 6 luni) a fost la fel de eficientă ca și testosteronul în îmbunătățirea disfuncției sexuale. Carnitinele au arătat efecte chiar mai bune asupra funcției erectile și, spre deosebire de testosteron, nu au provocat mărirea prostatei.

Boala Peyronie se manifestă prin curbarea penisului în timpul erecției, din cauza prezenței țesutului cicatricial sau a plăcii, ceea ce poate duce la disfuncții erectile. Într-un studiu efectuat pe 48 de pacienți cu această afecțiune, ALCAR a prezentat rezultate mai bune decât un medicament, tamoxifenul. Spre deosebire de tamoxifen, ALCAR a redus semnificativ curbura penisului, având în același timp mai puține efecte secundare.

Femei

Femeile cu amenoree hipotalamică au cicluri neregulate și probleme de fertilitate din cauza secreției inadecvate de GnRH. ALCAR a crescut hormonii sexuali și a ameliorat simptomele în trei studii efectuate pe 71 de femei.

Acetil-L-carnitina poate îmbunătăți fertilitatea și funcția sexuală la ambele sexe, dar dovezile pentru femei sunt mai slabe. O combinație cu L-carnitina a arătat cele mai bune rezultate.

5. Declinul cognitiv și leziunile cerebrale

Efectele protectoare pentru creier ale acetil-L-carnitinei (ALCAR) nu se limitează la boala Alzheimer. De asemenea, aceasta poate îmbunătăți memoria și reduce oboseala mentală din diferite cauze.

Studii la persoanele în vârstă

Menținerea unei bune sănătăți a creierului este deosebit de importantă pentru creierul îmbătrânit. Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, ele devin senescente: mai puțin funcționale și mai pro-inflamatorii. Ca urmare, ele produc mai puțină acetilcolină.

Cercetările sugerează că ALCAR ar putea compensa senescența și, astfel, ar putea îmbunătăți sănătatea mintală și cogniția la vârstnici.

În două studii efectuate pe 576 de persoane în vârstă, acetil-L-carnitina a îmbunătățit cogniția, a îmbunătățit starea de spirit și comportamentul și a redus oboseala. La 56 de pacienți în vârstă, aceasta a inversat parțial demența datorată reducerii fluxului sanguin în creier.

Studii pe animale

Multe studii pe animale sugerează că ALC poate susține învățarea, memoria și sănătatea emoțională. Oamenii de știință au observat capacitatea sa de a proteja creierul și de a îmbunătăți cogniția prin:

 • Maximizarea producției de energie (ATP).
 • Creșterea sănătății mitocondriale
 • Creșterea acetilcolinei
 • Eliminarea radicalilor liberi
 • Prevenirea îmbătrânirii creierului cauzată de acumularea de lactat în creier

Pe baza acestor efecte, acetil-l-carnitina ar putea avea, de asemenea, efecte nootropice (îmbunătățirea cogniției), indiferent de vârstă, deși studiile nu au cercetat încă acest lucru.

Sinergia acidului alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic este un alt antioxidant puternic care protejează nervii împotriva diabetului și a altor afecțiuni cu stres oxidativ crescut.

Conform studiilor pe animale și datelor clinice limitate, acetil-L-carnitina și acidul alfa-lipoic pot avea un efect sinergic asupra îmbătrânirii creierului și a leziunilor oxidative, ceea ce le face o combinație potențială pentru susținerea cognitivă.

Studiile clinice bine concepute ar trebui să testeze siguranța și eficacitatea acestei combinații.

Acetil-L-carnitina combate îmbătrânirea creierului și îmbunătățește cogniția, starea de spirit și energia. O combinație cu acidul alfa-lipoic poate da rezultate și mai bune, dar dovezile sunt limitate.

6. Encefalopatie hepatică

Acetil-L-carnitina a fost eficientă în cazul leziunilor cerebrale cauzate de boli hepatice (encefalopatie hepatică) în trei studii clinice cu peste 250 de pacienți. Tratamentul cu ALCAR:

 • Reducerea depresiei și îmbunătățirea funcției cognitive
 • Funcție socială îmbunătățită și bunăstare generală
 • A scăzut nivelul de amoniac și a îmbunătățit alți biomarkeri
L-carnitina: 9 beneficii+ dozaj și efecte adverse

7. Oboseală

La 96 de persoane în vârstă, suplimentarea cu acetil-L-carnitină (ALCAR) a îmbunătățit:

De asemenea, a stimulat starea de spirit și claritatea mentală, fără a provoca efecte secundare.

ALCAR (2 g pe zi) a îmbunătățit semnificativ oboseala mentală și atenția la 30 de pacienți cu sindrom de oboseală cronică.

Pacienții cu oboseală cronică datorată sclerozei multiple pot beneficia, de asemenea, de acetil-L-carnitină, dar cercetările disponibile nu permit o concluzie definitivă .

Acetil-L-carnitina poate stimula producția de energie și combate oboseala. Este deosebit de eficient în cazul persoanelor în vârstă care duc adesea lipsă de carnitină.

8. Simptomele fibromialgiei

Fibromialgia este un sindrom complex care se manifestă prin dureri musculare, oboseală și probleme de dispoziție. Medicii sunt încă în căutarea unor opțiuni de tratament eficiente.

Acetil-L-carnitina a redus semnificativ durerea și simptomele depresive la 102 pacienți cu fibromialgie. Cercetătorii au folosit o combinație de tratament oral (1000 mg/zi) și intramuscular.

La 65 de femei cu fibromialgie, ALCAR a ameliorat durerea și depresia; a fost la fel de eficient ca un antidepresiv duloxetină.

9. Dependența de alcool

Într-un studiu efectuat pe 64 de persoane care abuzează de alcool, ALCAR (1g/zi) a adus unele beneficii pe termen scurt, cum ar fi o abstinență mai îndelungată și reducerea poftei de alcool. Cercetările ulterioare ar trebui să investigheze beneficiile potențiale pentru dependența de alcool și tulburări similare pe termen lung.

Dovezi insuficiente:

Nu există dovezi clinice valide care să susțină utilizarea acetil-L-carnitinei pentru niciuna dintre afecțiunile din această secțiune. Mai jos este prezentat un rezumat al studiilor actualizate pe animale, al cercetărilor pe bază de celule sau al studiilor clinice de calitate scăzută care ar trebui să declanșeze investigații suplimentare. Cu toate acestea, nu ar trebui să le interpretați ca susținând vreun beneficiu pentru sănătate.

1. Pierdere în greutate și culturism

Acetil-L-carnitina (ALC) este un supliment popular pentru stimularea pierderii în greutate și a performanței fizice, în special în rândul culturistilor. Majoritatea studiilor din acest domeniu au testat L-carnitina, iar acestea au arătat rezultate mixte.

O meta-analiză a nouă studii clinice și 911 persoane a sugerat beneficii ușoare ale L-carnitinei pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, efectul a avut tendința de a se diminua în timp, astfel încât ar putea fi o strategie bună să o utilizați pe parcursul unor cicluri scurte de tăiere.

Conform unor dovezi clinice limitate și a unor studii pe animale, suplimentarea cu L-carnitină poate îmbunătăți performanța fizică, accelera recuperarea și stimula arderea grăsimilor.

Teoretic, ALCAR ar putea oferi aceleași beneficii prin aportul de L-carnitină, dar niciun studiu nu a confirmat acest lucru.

De asemenea, revizuirile cuprinzătoare nu au reușit să confirme beneficiile de mai sus ale suplimentelor de L-carnitină la persoanele sănătoase. Efectele lor pot fi limitate la persoanele în vârstă sau supraponderale, la pacienții cu boli renale și la alte grupuri cu deficit de carnitină.

Nu există nicio dovadă clinică validă care să susțină utilizarea ALCAR sau a L-carnitinei pentru pierderea în greutate și performanța fizică.

L-carnitina: 9 beneficii+ dozaj și efecte adverse

Acetyl-L-Carnitina Efecte adverse și precauții

Efecte adverse

Această listă nu acoperă toate efectele secundare posibile. Contactați medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă observați orice alte efecte secundare.

Acetil-L-carnitina a fost sigură și bine tolerată în majoritatea studiilor clinice. În cazuri rare, a provocat:

 • Stomac deranjat
 • Vărsături
 • Diaree
 • Durere de cap
 • Insomnie

Organismul nostru metabolizează parțial carnitina în trimetilamină-N-oxid (TMAO), care poate favoriza acumularea de plăci în vasele de sânge (ateroscleroză). Într-un studiu efectuat pe mai mult de 2.500 de persoane, cei cu niveluri mai ridicate de L-carnitină în sânge au avut rate mai mari de boli de inimă.

Există diverse modalități de a reduce nivelul de TMAO, cum ar fi consumul de mai multe legume, fibre alimentare, alimente bogate în probiotice și resveratrol.

Suplimentarea cu L-carnitină poate provoca un miros neplăcut de pește și poate suprima hormonii tiroidieni. ALCAR ar putea face același lucru, dar studiile nu au confirmat acest lucru.

Acetil-L-carnitina este probabil sigură pentru utilizarea pe termen lung. Aceasta ar putea contribui la bolile de inimă și ar putea suprima hormonii tiroidieni, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Grupuri sensibile

Datele privind siguranța acetil-L-carnitinei în timpul sarcinii lipsesc, în timp ce dovezile pentru L-carnitină sunt limitate. Dacă sunteți însărcinată sau încercați să concepeți, rămâneți pe partea sigură și evitați suplimentele de ALCAR.

Acetil-L-carnitina pare a fi sigură pentru copii, dar aceștia ar trebui să o utilizeze sub supraveghere medicală strictă.

Acetil-L-Carnitină dozaj și suplimente

Suplimentele ALCAR nu au fost aprobate de FDA pentru uz medical. În general, organismele de reglementare nu asigură calitatea, siguranța și eficacitatea suplimentelor. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente.

Suplimente

Majoritatea produselor sunt vândute sub formă de capsule cu 500 mg de acetil-L-carnitină HCl (clorhidrat). Unele conțin, de asemenea, acid alfa-lipoic.

Veți găsi, de asemenea, produse cu diferite forme de carnitină combinate. “Quadracarn” conține patru dintre ele, inclusiv L-carnitină și ALCAR.

Deși carnea și produsele de origine animală sunt principala sursă alimentară de carnitină, majoritatea suplimentelor ALCAR sunt compatibile cu veganii.

Majoritatea suplimentelor conțin 500 mg de acetil-L-carnitină pe capsulă. Sunt disponibile și combinații cu alte forme de carnitină și acid alfa-lipoic.

Dozare

Este posibil ca dozele de mai jos, utilizate în studiile clinice, să nu se aplice în cazul dumneavoastră personal. Dacă medicul dvs. vă sugerează să utilizați ALCAR, colaborați cu acesta pentru a găsi doza optimă în funcție de starea dvs. de sănătate și de alți factori.

Doza eficientă de acetil-L-carnitină pentru majoritatea afecțiunilor variază între 1500 și 3000 mg, împărțită în două sau trei doze zilnice. Durata standard a tratamentului este de 2-3 luni, deși afectarea cognitivă și leziunile nervoase pot necesita 6-12 luni.

Concluzii

Acetil-L-carnitina (ALC sau ALCAR) furnizează energie celulelor dumneavoastră și susține sănătatea creierului. Aceasta crește nivelul de acetilcolină pentru a susține cogniția și pentru a reduce stresul oxidativ din creier. Persoanele în vârstă și pacienții cu afecțiuni renale duc adesea lipsă de carnitină și ar putea astfel beneficia de un supliment.

ALCAR poate încetini îmbătrânirea creierului și poate ajuta în cazul depresiei, leziunilor nervoase, bolii Alzheimer, oboselii și fibromialgiei. Este posibil să nu fie eficient în cazul diabetului, al bolilor de inimă și al leziunilor nervoase induse de chimioterapie.

ALCAR este probabil sigur, dar poate provoca efecte secundare digestive și dureri de cap la unele persoane. Femeile însărcinate și copiii ar trebui să renunțe la el, cu excepția cazului în care este prescris de un medic. Asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente.

Întrebări frecvente:

Pentru ce este bună acetil-L-carnitina?

Acetil-L-carnitina este cunoscută și sub numele de ALC. Este folosită de unele persoane cu glicemie ridicată pentru a ajuta la combaterea colesterolului, precum și a durerilor nervoase, cum ar fi furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor. Alții au folosit-o pentru a ajuta la oprirea deteriorării celulelor. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea apetitului și la creșterea nivelului de energie

Când ar trebui să iau Acetil-L-carnitină?

Deoarece L-carnitina poate fi absorbită rapid în organism, în special atunci când este consumată sub formă lichidă, cel mai bun moment pentru a o lua este dimineața și/sau înainte de antrenament. Se recomandă să luați între 2 și 4 g de L-carnitină pe zi, împărțite în două sau trei doze divizate în mod egal.

Acetil-L-carnitina afectează somnul?

Încercați o noapte mai bună de odihnă cu acetil-L-carnitină
Acetil-l-carnitina ajută la funcționarea sănătoasă a creierului, la energie și la sănătatea imunitară. Fiecare dintre acestea este esențială pentru a ajuta la un somn mai prelungit și la trezirea odihnită.

Care este mai bună L-carnitina sau acetil-L-carnitina?

L-carnitina și acetil-L-carnitina (ALC) sunt ambele utilizate pentru a îmbunătăți funcția mitocondrială. Deși s-a susținut că ALC este mai bună decât L-carnitina în ceea ce privește absorbția și activitatea, nu a existat niciun experiment care să compare cei doi compuși în aceeași doză.

Pot să iau L-carnitină în fiecare zi?

Dozele de 2 grame sau mai puțin pe zi par a fi bine tolerate și sigure pentru majoritatea oamenilor. Dovezi provizorii sugerează că suplimentele de L-carnitină ar putea crește riscul de ateroscleroză.

Este acetil-L-carnitina bună pentru memorie?

Mai multe studii clinice au constatat că suplimentarea cu acetil-L-carnitină întârzie progresia bolii Alzheimer, îmbunătățește memoria și sporește performanța generală la unele persoane cu boala Alzheimer.

Este acetil-L-carnitina bună pentru depresie?

Studiile au aratat ca suplimentarea cu ALC scade semnificativ simptomele depresive în comparație cu placebo / nici o intervenție, oferind în același timp un efect comparabil cu cel al agenților antidepresivi consacrați, cu mai puține efecte adverse.

Articole utile:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Ții dietă și totuși nu slăbești? Acesta ar putea fi motivul
Vitamina B3 niacina: 10 beneficii, utilizări și surse alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii