Adhd: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează

ADHD este o tulburare neurodezvoltativă frecventă, care afectează capacitatea de a se concentra, de a se controla impulsurile și de a fi activ la nivel adecvat. ADHD apare de obicei în copilărie și poate persista până la vârsta adultă, provocând dificultăți la școală, la locul de muncă, în relații sau în viața de zi cu zi.

În acest articol, vom explica ce este ADHD, care sunt cauzele, simptomele și tratamentele posibile pentru această afecțiune.

Ce este ADHD?

ADHD este prescurtarea de la Attention Deficit Hyperactivity Disorder, adică tulburarea de deficit de atentie cu hiperactivitate. Este o afecțiune care afectează funcțiile executive ale creierului, adică abilitățile de a planifica, organiza, prioritiza, focaliza, memoriza și regula emoțiile.

Persoanele cu ADHD au dificultati in a-și menține atenția pe o sarcină sau o conversație, în a-și inhiba impulsurile sau reacțiile nepotrivite, în a-și adapta comportamentul la situații diferite sau în a-și gestiona energia și activitatea fizică.

ADHD nu este o boală sau o formă de retard mintal. Este o diferență neurologică care poate avea atât aspecte pozitive (creativitate, spontaneitate, curiozitate), cât și negative (distragere, impulsivitate, agitație). ADHD nu este cauzată de o educație deficitară, de un mediu familial dezorganizat sau de o lipsă de voință. Este o afecțiune biologică determinată în mare parte de factori genetici și influențată de factori ambientali.

ADHD se manifestă diferit în funcție de vârstă, sex și personalitate. Există trei tipuri de ADHD: predominant cu deficit de atenție, predominant hiperactiv-impulsiv și combinat. De asemenea, există grade diferite de severitate a simptomelor, care pot varia în funcție de context și de starea emoțională a persoanei.

Care sunt cauzele ADHD?

Cauzele exacte ale ADHD nu sunt cunoscute cu certitudine, dar cercetările actuale arată că există o componentă genetică importantă. 

Aproximativ 75% din cazuri au o origine ereditară1. Există mai mulți gene implicate în apariția ADHD, care influențează nivelul și funcționarea unor neurotransmițători (substanțe chimice care transmit informația între celulele nervoase) precum dopamina și noradrenalina. Acești neurotransmițători sunt esențiali pentru reglarea atenției, motivației, impulsivității și emoțiilor.

Pe lângă factorii genetici, există și alți factori care pot contribui la apariția sau agravarea ADHD. Printre aceștia se numără:

 • Leziuni cerebrale: traumatisme cranio-cerebrale sau infecții care pot afecta dezvoltarea sau funcționarea creierului.
 • Expunerea la riscuri ambientale: contactul cu substanțe toxice precum plumbul sau alcoolul în timpul sarcinii sau în primii ani de viață.
 • Consumul de alcool și tutun în timpul sarcinii: aceste substanțe pot afecta dezvoltarea fetală și pot crește riscul de naștere prematură sau cu greutate mică.
 • Prematuritatea sau greutatea mică la naștere: aceste condiții pot indica o lipsă de oxigen sau nutrienți pentru creierul în formare.
 • Factori psihosociali: stresul cronic, violența domestică, neglijența parentală sau abuzul fizic sau emoțional pot avea un impact negativ asupra dezvoltării cognitive și emoționale a copilului.

Care sunt simptomele ADHD?

Adhd: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Simptomele ADHD se împart în două categorii principale: simptome de inatenție și simptome de hiperactivitate-impulsivitate. Aceste simptome trebuie să fie prezente în mai multe domenii ale vieții (acasă, la școală sau la locul de muncă), să apară înainte de vârsta de 12 ani și să provoace dificultăți semnificative în funcționarea zilnică.

Simptomele de inatenție includ:

 • Dificultatea de a se concentra pe o sarcină sau o conversație pentru o perioadă mai lungă
 • Uitarea sau pierderea frecventă a lucrurilor
 • Visarea cu ochii deschiși sau absența mental
 • Dificultatea de a organiza sau finaliza sarcini
 • Neglijarea detaliilor sau greșelile neatenți
 • Dificultatea de a urma instrucțiuni sau conversații
 • Distragerea ușoară de stimuli irelevanți

Care sunt opțiunile de tratament pentru ADHD?

Tratamentul pentru ADHD are ca scop reducerea simptomelor, îmbunătățirea funcționării și creșterea calității vieții a persoanei afectate. Tratamentul poate include:

Adhd: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
 • Medicamente
 • Terapie comportamentală
 • Terapie psihologică
 • Suport educațional
 • Modificări ale stilului de viață

Aceste opțiuni pot fi folosite separat sau în combinație, în funcție de nevoile și preferințele individuale. Tratamentul trebuie monitorizat și ajustat periodic, în funcție de evoluția și răspunsul la tratament medicamentos.

Medicamente

Medicamentele pentru ADHD acționează asupra neurotransmițătorilor din creier, îmbunătățind capacitatea de atenție, concentrare și control al impulsurilor. Există două clase principale de medicamente: stimulante și non-stimulante.

Stimulantele sunt cele mai frecvent prescrise și includ metilfenidat, lisdexamfetamină și dexamfetamină. Aceste medicamente cresc nivelul de dopamină și noradrenalină în creier, stimulând activitatea funcțiilor executive. Stimulantele pot avea efecte rapide și puternice, dar pot avea și efecte secundare precum insomnie, pierdere în greutate, iritabilitate sau creșterea tensiunii arteriale1.

Non-stimulantele sunt alternative pentru persoanele care nu tolerează sau nu răspund la stimulante. Non-stimulantele includ atomoxetină, guanfacină și clonidină. Aceste medicamente acționează asupra receptorilor de noradrenalină din creier, stabilizând activitatea neuronală. 

Non-stimulantele au efecte mai subtile și mai lente decât stimulantele, dar pot avea și ele efecte secundare precum somnolență, greață, scăderea apetitului sau scăderea tensiunii arteriale1.

Medicamentele pentru ADHD trebuie prescrise și supravegheate de un medic specialist, care va stabili doza optimă și va evalua beneficiile și riscurile tratamentului. Medicamentele nu vindecă afectiunea, ci doar ameliorează simptomele pe durata administrării.

Terapie comportamentală

Terapia comportamentală este o formă de intervenție psihologică care vizează modificarea comportamentelor nedorite prin recompensarea celor dorite. Terapia comportamentală poate implica antrenament parental, terapie individuală sau intervenții în clasă.

Antrenamentul parental constă în instruirea părinților în tehnici de management al comportamentului copilului cu ADHD, cum ar fi stabilirea unor reguli clare, oferirea unor feedback-uri pozitive și negative, aplicarea unor consecințe adecvate sau folosirea unor sisteme de puncte sau contracte comportamentale2.

Terapia individuală constă în lucrul direct cu copilul sau adultul, pentru a-i ajuta să își dezvolte abilități de organizare, planificare, rezolvare de probleme sau reglare emoțională2.

Intervențiile în clasă constau în adaptarea mediului școlar la nevoile copilului cu ADHD, prin oferirea unor instrucțiuni clare și concise, reducerea distragerilor, structurarea sarcinilor în pași mici sau oferirea unor pauze frecvente2.

Terapie psihologică

Terapia psihologică este o formă de intervenție care vizează modificarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor care pot afecta negativ viața persoanei cu ADHD. Terapia psihologică poate implica diferite abordări, cum ar fi:

 • Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): este o terapie care se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor iraționale sau negative care pot genera stres, anxietate sau depresie. CBT ajută persoana cu ADHD să își dezvolte strategii de coping adaptative și să își îmbunătățească stima de sine și relațiile cu ceilalți.
 • Terapia bazată pe mindfulness (MBCT): este o terapie care se bazează pe practicarea atenției conștiente (mindfulness), adică a observării non-judecătoare a experiențelor prezente. MBCT ajută persoana cu ADHD să reducă ruminația mentală, să regleze emoțiile și să își crească concentrarea și flexibilitatea cognitivă.

Suport educațional

Suportul educațional este o formă de intervenție care vizează adaptarea mediului și a programului școlar la nevoile copilului. Suportul educațional poate implica:

 • Servicii speciale de educație: sunt servicii individualizate care se oferă copiilor cu ADHD care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, în baza unui plan de educație individualizat (IEP) sau a unui plan 504. Aceste servicii pot include terapie de limbaj, terapie ocupațională, consiliere sau asistență suplimentară.
 • Acomodări școlare: sunt modificări ale mediului sau ale sarcinilor școlare care se oferă copiilor cu ADHD pentru a le facilita învățarea și a reduce efectul ADHD asupra performanței lor. Acomodările pot include prelungirea timpului de lucru, reducerea cantității de teme, oferirea unor note scrise sau a unor dispozitive tehnologice, alocarea unui loc liniștit sau aproape de profesor sau permisiunea de a lua pauze frecvente.

Modificări ale stilului de viață

Modificările stilului de viață sunt măsuri care vizează îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a persoanei cu ADHD, prin adoptarea unor obiceiuri benefice pentru creier și corp. Modificările stilului de viață pot include:

 • Exercițiul fizic regulat: exercițiul fizic a fost dovedit a îmbunătăți atenția, concentrarea și controlul impulsurilor la persoanele cu ADHD. De asemenea, ajută la reducerea stresului, anxietății și depresiei, care pot agrava simptomele1.
 • Alimentația echilibrată: alimentația echilibrată joacă un rol important în îmbunătățirea semnalizării cerebrale între neuroni. Unele nutrienți esențiali care ar trebui să fie prezenți în dietă includ acizii grași omega-3, care se găsesc în nuci, pește și alte alimente grase2.
 • Somnul de calitate: somnul de calitate este esențial pentru regenerarea creierului și a corpului. Un somn insuficient sau perturbat poate afecta negativ atenția, memoria, starea de spirit și funcționarea generală. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, se recomandă evitarea ecranelor înainte de culcare, stabilirea și respectarea unei rutine de somn zilnice și crearea unui mediu propice pentru odihnă.

Cum să faci învățarea distractivă pentru copiii cu ADHD?

Un mod pozitiv de a menține atenția copilului cu ADHD focalizată pe învățare este de a face procesul distractiv. Folosind mișcarea fizică într-o lecție, conectând faptele uscate la trivia interesantă, sau inventând cântece amuzante care fac detaliile mai ușor de reținut, poți ajuta copilul să se bucure de învățare și chiar să reducă simptomele.

Adhd: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Iată câteva idei de activități distractive pentru a stimula învățarea copiilor cu ADHD:

 • Jocuri de atenție: sunt jocuri care antrenează capacitatea de a se concentra, de a observa și de a reacționa rapid la stimuli. De exemplu, jocul „Cine lipsește?” constă în a forma un cerc cu mai mulți copii, apoi a trimite unul dintre ei afară din cameră. Un alt copil se ascunde sub o pătură sau în spatele unui obiect. Copilul care a ieșit trebuie să ghicească cine lipsește din cerc. Alte exemple de jocuri de atenție sunt „Memorie”, „Cuvinte încrucișate” sau „Ghicește cine?”
 • Jocuri de mișcare: sunt jocuri care implică activitate fizică și coordonare motorie. De exemplu, jocul „Scaunele muzicale” constă în a aranja mai multe scaune în cerc, cu un scaun mai puțin decât numărul de copii. Când muzica începe, copiii trebuie să se plimbe în jurul scaunelor. Când muzica se oprește, fiecare copil trebuie să ocupe un scaun. Cel care rămâne fără scaun iese din joc. Alte exemple de jocuri de mișcare sunt „Șotron”, „Țară, țară vrem ostași” sau „Fotbal”.
 • Jocuri creative: sunt jocuri care stimulează imaginația și expresia artistică. De exemplu, jocul „Povestiri improvizate” constă în a crea o poveste pe loc, folosind cuvinte sau imagini date la întâmplare. Fiecare copil trebuie să adauge o propoziție sau o scenă la poveste, respectând logica și coerența acesteia. Alte exemple de jocuri creative sunt „Desenează după sunet”, „Modelaj din plastilină” sau „Teatru de păpuși”.

Cum să faci temele mai ușoare pentru copiii cu ADHD? (400 de cuvinte)

Temele pot fi o sursă de stres și frustrare pentru copiii cu ADHD, care se pot confrunta cu dificultăți de concentrare, organizare, memorare sau finalizare a sarcinilor. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care pot ajuta la simplificarea și eficientizarea temelor pentru copiii cu ADHD.

Iată câteva idei de sfaturi pentru a face temele mai ușoare pentru copiii cu ADHD:

 • Creează un spațiu dedicat pentru teme: un punct de plecare bun este să stabilești un spațiu unde copilul tău poate face temele. Ideal, acesta ar trebui să fie un birou sau o masă care nu este undeva unde copilul tău asociază cu alte activități. Spațiul ar trebui să fie liniștit, luminos și bine aerisit, fără distrageri precum televizorul, telefonul sau jucăriile.
 • Creează un program consistent pentru teme: este important pentru copiii cu ADHD să aibă o rutină consistentă. Acest lucru îi va ajuta pe copilul tău să înceapă și să termine temele la timp. Stabilește o oră fixă în fiecare zi pentru copilul tău să se așeze și să își facă temele. Alege o oră care se potrivește cu ritmul și energia copilului tău, de exemplu după o gustare sau o pauză de joacă.
 • Studiază în intervale scurte: ADHD poate face dificil să te concentrezi pe o perioadă lungă de timp. De aceea, este recomandat să studiezi în intervale scurte, de 10-15 minute, urmate de pauze scurte, de 5 minute. Acest lucru va menține atenția și interesul copilului tău și îi va permite să își reîmprospăteze mintea și corpul.
 • Colaborează cu profesorii: este greu să știi întotdeauna ce se întâmplă cu copilul tău la școală. Vorbind cu profesorii lui sau ei te poate ajuta să fii informat. Cere profesorilor să îți trimită rapoarte regulate despre copilul tău și actualizări despre teme. Dacă este posibil, întâlnește-te cu ei la fiecare câteva săptămâni și pentru rapoarte de progres. Cunoscând ce se întâmplă în clasă, poți ajuta tu și profesorul copilului tău să faceți schimbările necesare pentru a vă asigura că copilul tău învață eficient.
 • Organizează-te: organizează materialele școlare și fă liste de verificare și programe pentru teme și sarcini. Ajută-ți copilul să își pregătească geanta pentru școală a doua zi și asigură-te că toate temele sunt terminate. Poți face organizarea distractivă pentru copilul tău cu dosare colorate, creioane speciale, stickere și etichete interesante.

Întrebări frecvente despre ADHD

Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre ADHD:

Ce înseamnă ADHD?

ADHD este prescurtarea de la Attention Deficit Hyperactivity Disorder, adică tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate. Este o afecțiune neurodezvoltativă care afectează funcțiile executive ale creierului, adică abilitățile de a planifica, organiza, prioritiza, focaliza, memoriza și regula emoțiile.

Cine poate avea ADHD?

ADHD poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, sex, rasă sau nivel de inteligență. Se estimează că aproximativ 11% dintre copiii școlari și 4% dintre adulți au aceasta afectiune. ADHD este mai frecvent diagnosticat la băieți decât la fete, dar acest lucru se poate datora diferențelor de manifestare a simptomelor.

Ce cauzează ADHD?

Cauzele exacte ale ADHD nu sunt cunoscute cu certitudine, dar se știe că există o componentă genetică importantă. Aproximativ 75% din cazurile de ADHD au o origine ereditară.

Există mai mulți gene implicate în apariția ADHD, care influențează nivelul și funcționarea unor neurotransmițători precum dopamina și noradrenalina. Pe lângă factorii genetici, există și alți factori care pot contribui la apariția sau agravarea ADHD, cum ar fi leziuni cerebrale, expunerea la riscuri ambientale, consumul de alcool și tutun în timpul sarcinii, prematuritatea sau greutatea mică la naștere sau factori psihosociali.

Cum se tratează ADHD?

Tratamentul pentru ADHD are ca scop reducerea simptomelor, îmbunătățirea funcționării și creșterea calității vieții a persoanei afectate. Tratamentul poate include medicamente, terapie comportamentală, terapie psihologică, suport educațional și modificări ale stilului de viață.

Aceste opțiuni pot fi folosite separat sau în combinație, în funcție de nevoile și preferințele individuale. Tratamentul trebuie monitorizat și ajustat periodic, în funcție de evoluția și răspunsul la tratament.

Cum pot ajuta un copil sau un adult cu ADHD?

Dacă ai un copil sau un adult drag care are ADHD, poți să îl ajuți prin a-i oferi sprijin emoțional, înțelegere și acceptare. Poți să îl ajuți să își găsească un spațiu liniștit și confortabil pentru a face temele sau alte sarcini.

Poți să îl ajuți să își organizeze timpul și materialele școlare sau de lucru. Poți să îl ajuți să își dezvolte abilități sociale și de comunicare. Poți să îl ajuți să își exprime sentimentele și nevoile în mod constructiv. Poți să îl ajuți să își găsească activități distractive și creative care să îi stimuleze interesul și încrederea în sine.

Concluzie

ADHD este o afecțiune complexă și variată, care poate afecta diferit fiecare persoană. ADHD nu este o boală sau un defect, ci o diferență în modul de funcționare a creierului. Persoanele cu aceasta afectiune au puncte forte și puncte slabe, la fel ca oricine altcineva.

Cu un diagnostic corect, un tratament adecvat și un sprijin potrivit, persoanele cu ADHD pot avea o viață plină de succes și satisfacție. Dacă crezi că tu sau cineva drag ție are ADHD, nu ezita să ceri ajutor de la un specialist. Cu cât afli mai multe despre ADHD, cu atât îți va fi mai ușor să îl înțelegi și să îl gestionezi.

Link-uri utile

Dacă vrei să afli mai multe despre ADHD, iată câteva site-uri web specializate din SUA unde poți găsi informații și resurse:

 • CHADD: Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder este o organizație non-profit care oferă educație, sprijin și advocacy pentru persoanele cu ADHD și familiile lor.
 • ADDitude: ADDitude este o revistă online și print care oferă articole, sfaturi, webinarii și podcasturi despre ADHD și alte condiții asociate.
 • ADDA: Attention Deficit Disorder Association este o organizație dedicată adulților cu ADHD. Oferă informații, resurse, evenimente și programe de sprijin pentru a ajuta adulții cu ADHD să își atingă potențialul.
 • ADHD Coaches Organization: ADHD Coaches Organization este o asociație profesională care reunește coachi specializați în ADHD. Oferă o bază de date cu coachi certificați și resurse pentru a ajuta persoanele cu ADHD să își îmbunătățească viața personală și profesională.
 • National Resource Center on ADHD: National Resource Center on ADHD este un program al CHADD care oferă informații științifice și bazate pe dovezi despre ADHD. Oferă un serviciu gratuit de informare și consiliere pentru public, precum și materiale educaționale și de cercetare.

👇Citește și aceste articole:

 • Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼
  Vrei să afli mai multe despre alergia la polen și cum să o gestionezi? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre alergia la polen, de la cauze și simptome până la tratamente și prevenție. Vei descoperi, de asemenea, câteva remedii naturale și resurse utile pentru a face față alergiei la polen. Nu lăsa polenul să-ți strice primăvara și vara. Citește acest articol și află cum să te bucuri de aer liber fără strănut și mâncărimi.
 • Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
  Albinismul este o afecțiune rară și incurabilă care afectează culoarea pielii, părului și ochilor și determină probleme vizuale diverse. În acest articol vei afla ce este albinismul, care sunt cauzele, simptomele și diagnosticul acestei afecțiuni și cum se poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu albinism. Vei afla și despre tratamentele existente și cele experimentale pentru albinism
 • ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
  ADHD este o tulburare neurodezvoltativă frecventă, care afectează capacitatea de a se concentra, de a se controla impulsurile și de a fi activ la nivel […]
 • Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
  Infecția cu rotavirus la copii este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Aflați cum vă puteți proteja copilul de acest virus periculos.
 • Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
  Aflați de ce apare pierderea masei musculare și cum să o preveniți. Descoperiți metode eficiente pentru a vă menține puterea și tonusul muscular. Investiți în sănătatea dumneavoastră!
Adhd: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Nivel de colesterol crescut sau scazut – tot ce trebuie sa știi
Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii