Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii

Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii

Cancerul pulmonar este un grup de tumori maligne care apar din celulele epiteliului bronsic sau pulmonar. Barbatii sunt de aproximativ 10 ori mai predispusi la aceasta boala decat femeile, iar tumora este mai probabil sa apara in lobii superiori ai plamanului drept.

Pericolul acestui tip de cancer consta in simptomele sale atipice, astfel incat pacientul consulta un medic intr-un stadiu tardiv, cand o mare parte din plamani este afectata si exista metastaze la alte organe.

Discutam cu medicii oncologi, despre motivele aparitiei cancerului pulmonar si despre simptomele de care trebuie sa tinem cont pentru a fi atenti la el.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar include cancerul traheei, al cailor respiratorii superioare (bronhiile) si alveolelor (punga alveolara a plamanului). Cele mai frecvente tipuri de cancer se gasesc aici:

 • cancerul fara celule mici – cele mai frecvente forme ale acestuia sunt carcinomul cu celule scuamoase si adenocarcinomul;
 • carcinom cu celule mici;
 • mezoteliom – cancer al membranei seroase (pleura).

Cancerele pulmonare sunt, de asemenea, clasificate ca fiind primare (care isi au originea in plaman) si secundare (care rezulta din metastazele altor tipuri de cancer).

Cauzele cancerului pulmonar

Fumatul este considerat a fi principala cauza a cancerului, estimandu-se ca acesta reprezinta aproximativ 80-90% din cazuri. Modificarile celulare se produc din cauza expunerii la substantele cancerigene care se gasesc in fumul de tutun. Riscul este cu atat mai mare cu cat o persoana fumeaza mai mult timp si cu cat fumeaza mai multe tigari pe zi.

Interesant! Modul in care fumatul afecteaza sanatatea a fost studiat de catre Societatea Europeana de Pneumologie (ERS), Centrul britanic pentru studii privind tutunul si alcoolul (UKCTAS) si Fundatia Europeana a Plamanilor (ELF). A fost realizata o meta-analiza majora a cercetarilor stiintifice privind fumatul activ si pasiv. Dintre constatari: fumatorii activi au de 11 ori mai multe sanse de a face cancer pulmonar decat nefumatorii, iar fumatorii pasivi au cu 41% mai multe sanse de a face cancer pulmonar. Alte efecte ale fumatului activ includ o crestere a astmului cu 61%, a tuberculozei cu 57% si a apneei in somn cu 50%.

Cu toate acestea, fumatul nu este singura cauza a cancerului pulmonar. Alti factori de risc includ:

 • locuiesc in zone cu atmosfera poluata: persoanele care locuiesc in regiunile industrializate, unde exista multe fabrici de minerit si de prelucrare, sunt expuse riscului;
 • lucrul in industrii in care exista praf de azbest, praf de lemn, metale industriale, gaze, fum de carbune;
 • ereditate – cazuri de boala in familie.

Daca aveti acesti factori de risc, este deosebit de important sa va faceti controale anuale si controale corporale preventive.

Simptomele cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar se poate prezenta cu simptome diferite si nu intotdeauna tipice. Pacientii pot observa nu numai tuse si lipsa de aer, asa cum este logic sa va asteptati, ci si alte simptome:

 • lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate;
 • slabiciune cronica, oboseala si apatie;
 • transpiratie abundenta;
 • o crestere a temperaturii corpului pentru o perioada prelungita de timp pana la 37-38 °C;
 • o tuse cronica (mai mult de trei saptamani), eventual cu urme de sange sau puroi in sputa, care nu este ameliorata de tratamentul cu medicamente pentru tuse;
 • durere in piept, umeri, oase;
 • umflaturi in zona gatului;
 • respiratie suieratoare in piept.
Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii
Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii

In stadiile incipiente, cu mase mici, simptomele pot sa nu fie vizibile, semanand cu semnele unei raceli, oboseala obisnuita. Dar daca un astfel de sentiment dureaza mai mult de o saptamana, exista un motiv serios pentru a fi in alerta si a consulta un medic.

Diagnostic si tratament

Cele mai frecvente metode folosite pentru verificarea plamanilor sunt

 • radiografii si tomografii computerizate (CT) cu sau fara substanta de contrast;
 • bronhoscopie, urmata de o biopsie a masei.
Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii
Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii

Alte examinari, cum ar fi o biopsie a ganglionilor limfatici cervicali sau axilari, pot fi folosite la discretia medicului.

Tratamentul cancerului este complex, cu interventii chirurgicale, chimioterapie si alte metode. Sunt in curs de dezvoltare noi metode de tratament care vor contribui la prelungirea vietii si la pastrarea calitatii acesteia pentru pacienti.

Un medic va oferi recomandari detaliate in functie de tipul si stadiul cancerului si de starea generala de sanatate.

Va dorim tuturor o sanatate buna, care poate fi mentinuta prin acordarea de atentie la cum va simtiti, consultarea unui medic atunci cand ceva va deranjeaza si efectuarea de controale regulate in scop preventiv.

Citeste si aceste articole:

  Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii
  Cancerul pulmonar, semnele si cauzele bolii

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

  Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

  CITEȘTE ȘI:
  Ce este metabolismul? Cum calculezi rata metabolica