Alăptarea: de ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Alăptarea: De ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Alăptarea la sân este cea mai bună modalitate de a vă hrăni copilul. Nu numai că laptele matern este o sursă perfectă și completă de nutriție pentru bebelușul dumneavoastră, dar ajută și la protecția împotriva infecțiilor și alergiilor. De asemenea, alăptarea ajută mamele să se recupereze după naștere și să piardă în greutate după sarcină

Săptămâna mondială a alăptării este sărbătorită anual între 1 și 7 august. A fost inițiată pentru prima dată în 1992 de către OMS pentru a promova beneficiile alăptării atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Potrivit UNICEF, “sugarii ar trebui să fie alăptați exclusiv la sân în primele șase luni de viață pentru a obține o creștere, o dezvoltare și o sănătate optime, iar ulterior, pentru a satisface nevoile lor nutriționale în evoluție, sugarii ar trebui să primească alimente complementare sigure și adecvate din punct de vedere nutrițional, continuând în același timp să fie alăptați la sân până la doi ani sau mai mult”.

De ce să alăptezi la sân?

Beneficiile alăptării pentru copil sunt nenumărate. Este cea mai bună sursă a tuturor nevoilor nutriționale ale copilului și chiar se schimbă în funcție de cerințele acestuia.

Alăptarea la sân ajută la întărirea sistemului lor imunitar și îi previne de boli pe termen scurt sau lung, cum ar fi alergiile, afecțiunile intestinale, diabetul, infecțiile respiratorii etc. Totodată, alăptarea la sân favorizează neurodezvoltarea copilului și duce astfel la abilități cognitive mai bune.

Intimitatea fizică, cum ar fi atingerea piele-la-piele și contactul vizual implicat în timpul alăptării, poate fi, de asemenea, legată de un model comportamental mai bun observat la copiii alăptați la sân în timpul vieții lor.

Lista de avantaje pentru mamele care alăptează este, de asemenea, lungă. Se observă că mamele care alăptează se recuperează mai bine după naștere. Hormonul oxitocină, eliberat în timpul alăptării, nu numai că facilitează revenirea mai rapidă a uterului la dimensiunea sa obișnuită, dar reduce chiar și sângerările postnatale. Oxitocina ajută în continuare mama să se lege de copilul lor și reduce astfel riscul de depresie postnatală.

Alăptarea oferă, de asemenea, protecție împotriva cancerului ovarian și mamar la mamele care alăptează, alături de alte câteva boli, cum ar fi diabetul de tip 2, artrita reumatoidă și bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. De asemenea, poate întrerupe menstruația și ovulația la unele femei, ceea ce poate preveni deficitul de fier după naștere și, astfel, protejează împotriva anemiei.

Mituri si adevărul despre alăptarea la sân

Mitul 1 – Mărimea sânilor este proporțională cu cantitatea de lapte pe care o poate produce

În primul rând, primul lucru, mărimea sânului nu are nimic de-a face cu capacitatea sa de a produce lapte.. Dimensiunea sânilor este determinată de țesuturile grase, în timp ce țesuturile glandulare sunt responsabile pentru producția de lapte.

Majoritatea mamelor produc suficient lapte pentru a-și hrăni copiii. Un hormon numit prolactină stimulează glandele mamare din sân să secrete lapte.

Pe măsură ce copilul suge, organismul eliberează și mai multă prolactină și așa mai departe. Cu cât un copil se hrănește mai mult, cu atât mai mult produce mama.

Ținând cont de acest lucru, o creștere bruscă a poftei de mâncare nu înseamnă că mama nu produce suficient lapte, ci este un semn al sporului de creștere al bebelușului.

Multe mame încep să se îndoiască de rezervele lor odată ce apetitul bebelușului lor crește brusc, dar alăptarea la cerere va ajuta la ajustarea rezervei de lapte a mamei pentru a satisface nevoile în creștere ale bebelușului său.

Mitul 2 – Alăptarea trebuie întreruptă atunci când mama este bolnavă

Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre alăptare. Având la inimă sănătatea copilului lor, majoritatea mamelor întrerup temporar alăptarea atunci când sunt bolnave, în special în caz de răceală și gripă și infecții ale stomacului.

In afară de afecțiuni extreme, cum ar fi HIV sau virusul Ebola, experții în sănătate consideră că a fi alăptat de o mamă bolnavă nu este doar sigur, ci chiar benefic pentru un bebeluș. Laptele matern nu poate transmite boli, dar anticorpii pe care mama îi dezvoltă pentru a lupta împotriva corpurilor străine pot scădea riscul ca și copilul să sufere de aceeași boală sau chiar îl pot ajuta să o combată.

Este esențial să se mențină o igienă adecvată în cazul bolilor transmisibile, cum ar fi răceala comună, pentru a preveni răspândirea acesteia.

Dacă medicamentele sunt motivul pentru care o persoană nu este sigură dacă ar trebui să alăpteze, atunci trebuie doar să anunțe medicul că este o mamă care alăptează. În timp ce majoritatea medicamentelor nu au niciun efect asupra laptelui matern, este mai bine să fii de două ori sigur când vine vorba de copii.

Mitul 3 – Mamele care alăptează ar trebui să evite alimentele picante

Având în vedere că ceea ce mănâncă o mamă are o influență asupra laptelui matern, este de înțeles că ea evită alimentele care par a fi potențial dăunătoare pentru copilul ei.

Mamele care alăptează întorc spatele la diverse condimente cu arome puternice, despre care consideră că le pot neliniști bebelușii. Totuși, această credință este doar parțial adevărată.

Ceea ce consumă o mamă afectează laptele matern, dar mâncarea picantă poate fi de fapt benefică pentru tinerii oameni.

Copiii se nasc cu o predispoziție evolutivă de a prefera alimentele dulci și de a evita alimentele amare, pentru a încuraja consumul de alimente dense în energie, descurajând în același timp consumul de toxine. Deși această preferință gustativă poate funcționa în primii ani, știm cu toții că a avea o poftă de dulce duce la numeroase complicații de sănătate în viață, de la diabet la afecțiuni cardiovasculare.

Chiar dacă gustul laptelui matern se schimbă în funcție de ceea ce mănâncă mama, acesta introduce ideea de gusturi diferite pentru un bebeluș și îl poate încuraja să fie mai deschis la încorporarea unei varietăți de arome în propria dietă odată ce începe să mănânce alimente solide.

Studiile recente subliniază că niciun aliment nu trebuie evitat în timpul alăptării, cu excepția cazului în care copilul reacționează negativ la acesta.

Mitul 4 – Exercițiile fizice scad producția de lapte matern

Răspunsul la întrebarea dacă se poate face mișcare în timp ce se alăptează este da. Exercițiile fizice pot crește cantitatea de acid lactic din laptele matern, ceea ce îi poate altera gustul, dar acest lucru este doar temporar și cu siguranță nu face laptele matern nesănătos.

Pentru a aborda acest aspect, puteți ține sub control intensitatea antrenamentului. Este recomandat ca mamele care alăptează să se limiteze la exerciții de intensitate scăzută sau moderată. Hidratarea și o dietă bogată în calorii sunt de o importanță capitală în acest caz. Deshidratarea este cea care afectează producția de lapte și nu exercițiile fizice.

Faptul că nu primești suficiente calorii te poate face să pierzi rapid în greutate, ceea ce duce la mai puțină cantitate de lapte, vitamine și nutrienți în organism.

Sfat: Hrănirea copilului sau pomparea chiar înainte de a face exerciții fizice vă va ajuta să evitați senzația inconfortabilă de îngurgitare sau de plenitudine în timpul antrenamentului.

Cu aceste mituri de pe masă, este sigur să spunem că înțelegem dinamica alăptării un pic mai bine. Cu toate acestea, prin intermediul acestor mituri, ne dăm seama cum mamele merg un kilometru în plus, cum ar fi renunțarea la mâncarea lor preferată sau compromiterea formei corpului lor pentru a asigura ce este mai bun pentru copilul lor.

Alăptarea la sân necesită dedicare și efort din partea mamelor și poate fi dificil să stăpânești pe deplin această artă. Fiecare copil este unic și la fel este și experiența unei mame care îl hrănește.

Sfaturi pentru mamele care alăptează

Alăptarea: de ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

1. Înțelegeți indiciile de foame

Bebelușii plâng atunci când le este foame. Acestea fiind spuse, observarea bebelușilor vă poate ajuta să anticipați momentul în care încep să le fie foame, astfel încât să nu trebuiască să așteptați ca ei să plângă pentru atenție.

Ridicarea repetată a capului, deschiderea și închiderea gurii sau scoaterea limbii sunt semne comune că un bebeluș începe să simtă că îi este foame. Dacă vă vedeți copilul făcând aceste gesturi, oferiți-i să îl hrăniți.

Acest lucru va aprofunda și mai mult nivelul de intimitate cu bebelușul dumneavoastră, deoarece acesta va realiza treptat că nu trebuie să se lupte pentru a obține atenția dumneavoastră.

2. Lasă copilul să aibă o inițiativă

Să recunoaștem că bebelușii sunt destul de dubioși. Persoana care îi cunoaște cel mai bine este chiar el însuși. (Ne pare rău mame și tați!) Acestea fiind spuse, cel mai bine este să vă lăsați copilul să decidă când să se hrănească și pentru cât timp.

Nu-i refuzați bebelușului mâncarea pentru că tocmai a mâncat sau nu-l treziți să se hrănească pentru că a trecut mult timp de la ultima masă. Intervalele de timp pe care le stabilești pentru bebelușul tău, din păcate, nu vor funcționa pentru el. Lasă-i pe ei să judece aici.

Același lucru este valabil și pentru durata alăptării. Unii bebeluși mănâncă repede, în timp ce altora le place să nu se grăbească.

3. Poziționarea corectă

După cum s-a menționat mai sus, bebelușii se cunosc cel mai bine pe ei înșiși. Ei știu care este cea mai confortabilă poziție în timp ce alăptează. Fiți atenți la aceste poziții pentru ca alăptarea să devină mai ușoară în timp. Deși poate fi diferită de la un bebeluș la altul, câteva reguli generale vă pot ajuta pe amândoi să vă simțiți confortabil.

Poziționează-ți bebelușul în așa fel încât să aibă capul ușor înclinat pe spate și să nu fie nevoit să îl miște prea mult. Bărbia lui trebuie să fie chiar lângă sânul tău, astfel încât nasul să fie liber și să poată respira normal în timp ce suge.

În cele din urmă, gura lor trebuie să fie la nivelul mamelonului dumneavoastră. Încercați să-i faceți să se prindă de întreaga areolă, nu doar de mamelon, pentru o hrănire fără dureri.

4. Confortul dumneavoastră contează

Faptul că vă aflați într-o poziție confortabilă este la fel de important ca și cea a bebelușului în timpul alăptării. Faptul de a sta mult timp într-o poziție incomodă poate duce la dureri de spate, de umeri și de gât. Ghemuirea repetată din partea dumneavoastră poate chiar să perturbe alăptarea bebelușului, făcându-l iritabil.

Totodată, asigurați-vă că sunteți calmă în timp ce alăptați. Bebelușii pot simți dacă nu ești relaxată, ceea ce îi poate demotiva să se prindă corect la sân și atunci știi cum stă treaba!

Am învățat mai sus că a fi relaxat este important în timpul alăptării. Dar ce să faci atunci când te afli într-un mediu nefavorabil? Cum ai de gând să-ți hrănești bebelușul dacă nu ești în regulă să o faci în public? De asemenea, se recomandă ca un bebeluș să fie alăptat exclusiv la sân în primele 6 luni. Ce înseamnă asta pentru o mamă care lucrează?

Există un singur răspuns la toate aceste întrebări – Pomparea și stocarea laptelui matern. În timp ce dacă, dar și cum în jurul pompării și depozitării laptelui matern sunt o mulțime, noi suntem aici pentru a vă ajuta.

Pompat pentru mai târziu

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a vă extrage laptele matern. Păstrați laptele într-un recipient din sticlă de calitate alimentară curat și cu capac sau într-un recipient din plastic dur fabricat din materiale fără BPA. De asemenea, puteți folosi pungi de plastic speciale concepute pentru colectarea și depozitarea laptelui.

Este recomandabil să etichetați pe recipiente data și ora la care a fost exprimat laptele matern și să le păstrați la temperatura camerei, în frigider sau în congelator, în funcție de momentul în care doriți să le folosiți.

Laptele matern proaspăt exprimat poate fi păstrat la temperatura camerei timp de până la șase ore, în frigider timp de până la 3 zile și în congelator timp de până la 6 luni.

Este posibil să observați cum laptele matern depozitat se separă în straturi, grăsimea (smântâna) urcând în partea superioară. Nu este nimic de care să vă faceți griji. Doar rotiți ușor recipientul pentru a amesteca straturile înainte de a vă hrăni bebelușul.

Nu uitați să nu agitați sau să agitați energic recipientul, deoarece aceasta poate deteriora unele dintre componentele nutritive și protectoare ale laptelui.

Atunci când bebelușul dumneavoastră se hrănește cu lapte matern exprimat dintr-o cană sau dintr-un biberon, bacteriile din gura lui pot ajunge în lapte și, prin urmare, laptele rămas trebuie aruncat în decurs de una sau două ore de la hrănirea lor inițială.

Pentru a evita irosirea laptelui exprimat, este mai bine să îl păstrați în cantități mici.

Deși încurajăm mamele să își alăpteze bebelușii, înțelegem, de asemenea, presiunea mentală care însoțește acest lucru și, prin urmare, respectăm decizia unei femei care decide să nu o facă. Pentru că, până la urmă, o mamă știe ce este mai bine pentru copilul ei.

Alăptarea: de ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

10 greșeli când plimbi bebelușul cu căruciorul vara pe care să le evitați
Top 10 articole de luat la plajă pentru copii mici și bebeluși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii