Courir, un exercice générateur de plaisir cérébral

Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală

Alergarea, o modalitate excelentă de a stimula creierul si de a fi mai sănătos

Se stie ca alergarea generează plăcere la nivelul creierului. Alergarea cel puțin o jumătate de oră pe zi are un efect imens asupra sănătății noastre psihologice. În plus, se știe că după alergare, stresul și anxietatea scad, iar starea de spirit este mai bună. Uneori chiar devenim mai creativi!

Alergarea generează plăcere cerebrală
Alergarea generează plăcere cerebrală

Alergarea: beneficii pentru creierul nostru

Se spune că alergarea este o formă de libertate. Creierul o interpretează cel puțin în acest fel. Într-adevăr, pentru acest organ fascinant, un produs al evoluției noastre și care trăiește închis în oasele craniului, mișcarea este sinonimă cu viața.

De asemenea, ne răsplătește cu neurotransmițători abundenți, precum endorfinele, de fiecare dată când ne hotărâm să alergăm. Acest cocktail de bunăstare ajunge să genereze schimbări remarcabile în corpul și creierul nostru dacă practicăm această activitate în mod regulat. Să vedem care sunt beneficiile.

Un creier mai agil care procesează mai bine informația

Potrivit unui studiu din 2018 al Universității West Michigan, alergarea timp de o jumătate de oră ne optimizează procesele cognitive și executive. Ce înseamnă acest lucru? Această practică duce la o îmbunătățire a capacității noastre de a ne aminti, de a rezolva probleme, de a ne menține atenția sau chiar de a gândi.

Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală
Alergarea generează plăcere la nivelul creierului si elimina stresul.

Mai puțin stres

Trăim într-o societate în care stresul și anxietatea sunt copiloții noștri de călătorie. Într-adevăr, coabităm cu aceste realități psihologice încât ne reduc calitatea vieții și potențialul. Dacă acesta este cazul nostru, puține lucruri vor fi la fel de benefice ca mersul la alergare. Dar dacă nu suntem obișnuiți, este mai bine să o facem treptat.

Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală
Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală

Alergarea și relația sa cu creativitatea

Aceste date sunt interesante… Ce relație poate exista între alergare și creativitate? Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Psychology, relația este foarte importantă. După cum a citat odată scriitorul Henry David Thoreau, de îndată ce picioarele noastre încep să se miște, gândurile apar și idei fascinante se nasc în mintea noastră.

Pe de altă parte, Lorenza Colzato, psiholog cognitivist la Universitatea Leiden din Olanda, a descoperit că această relație este într-adevăr reală. Exercițiile fizice regulate, și în special cursa de alergare, ajută la inversarea gândurilor noastre divergente.

Alergarea ne protejează de demență și tulburări cognitive

Cercetarea ne protejează de afectarea cognitivă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că a fi un atlet previne, de exemplu, dezvoltarea bolii Alzheimer.

Mai degrabă implică faptul că șansele sunt din ce în ce mai mici. Și, mai ales, că vom face față mai eficient trecerii timpului  prin grija față de sănătatea creierului nostru.

În plus, s-a demonstrat că alergarea optimizează fluxul de sânge către creier. Este, de asemenea, mai bogat în oxigen și nutrienți. Acest lucru aduce în cele din urmă beneficii celulelor creierului prin întărirea conexiunii și sănătății acestora.

Știm, de asemenea, că exercițiile fizice stimulează eliberarea unui tip foarte puternic de neurotrofe care îmbunătățește rezistența țesutului nostru cerebral.

În concluzie, nu contează dacă nu suntem sportivi profesioniști. De asemenea, deși facem deja sport de câteva ori pe săptămână, este foarte recomandat să alergăm în mod regulat.

În mod ideal, în loc să o faceți pe banda de alergare sau la sala de sport, faceți-o în aer liber cu prietenii sau cu câinele dvs. Va fi mult mai plăcut și creierul dvs. vă va mulțumi pentru asta!

Beneficiile exercițiilor Dead Bug
Diferența între exercițiile aerobe și cele anaerobe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii