Alergia la polen: cauze, simptome, tratament

Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼

Vrei să afli mai multe despre alergia la polen și cum să o gestionezi? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre alergia la polen, de la cauze și simptome până la tratamente și prevenție. Vei descoperi, de asemenea, câteva remedii naturale și resurse utile pentru a face față alergiei la polen. Nu lăsa polenul să-ți strice primăvara și vara. Citește acest articol și află cum să te bucuri de aer liber fără strănut și mâncărimi.

Alergia la polen este o reacție imună exagerată la particulele de polen fine de praf care sunt eliberate de plante în aer pentru a fertiliza alte plante de aceeași specie. Polenul este una dintre cele mai frecvente cauze de alergii în lume.

Persoanele cu alergie la polen au sistemul imunitar care identifică greșit polenul ca fiind un intrus periculos și produce substanțe chimice, cum ar fi histamina, pentru a lupta împotriva lui. Acest lucru duce la o serie de simptome neplăcute, cum ar fi strănutul, nasul înfundat sau care curge și ochii iritați.

Simptomele alergiei la polen pot varia de la ușoare la severe și pot apărea doar în anumite perioade ale anului sau tot timpul. De exemplu, persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn au simptome mai accentuate primăvara, când copacii înfloresc, iar cei cu alergie la ambrozie sunt mai afectați la începutul toamnei.

Odată ce o persoană a dezvoltat o alergie la polen, este puțin probabil să dispară. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate cu medicamente și injecții antialergice. De asemenea, anumite schimbări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

În acest articol, vom prezenta principalele tipuri de alergie la polen, cauzele, simptomele și tratamentele disponibile pentru această afecțiune.

Tipuri de alergie la polen

Există sute de specii de plante care eliberează polen în aer și declanșează reacții alergice. Unele dintre cele mai comune sunt:

CITEȘTE ȘI:
Ce este acidul folic vitamina B9, beneficii si riscuri
 • Mesteacăn – Polenul de mesteacăn este unul dintre cei mai frecvenți alergeni aerieni în timpul primăverii. Pe măsură ce copacii de mesteacăn înfloresc, ei eliberează grăunțe mici de polen care sunt răspândite de vânt. Un singur copac de mesteacăn poate produce 5,5 milioane de grăunțe de polen.
 • Stejar – La fel ca mesteacănii, stejarii trimit polen în aer în timpul primăverii. Deși polenul de stejar este considerat a fi slab alergenic în comparație cu polenul altor copaci, el rămâne în aer pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate provoca reacții alergice severe la unele persoane cu alergie la polen.
 • Iarbă – Iarba este principalul declanșator al alergiei la polen în timpul primăverii și verii. Există multe tipuri de iarbă, dar doar câteva dintre ele, cum ar fi secara perenă, iarba Bermuda și iarba albastră, sunt capabile să provoace alergii.
 • Ambrozie – Plantele de ambrozie sunt buruienile cele mai susceptibile să cauzeze alergii. O plantă poate produce aproape 1 miliard de grăunțe de polen. Ele sunt cele mai active la începutul lunilor de toamnă. În funcție de locație, ambrozia poate începe să își răspândească polenul încă din august și până în noiembrie.

Cauzele alergiei la polen

Alergia la polen este cauzată de o reacție imună anormală la particulele fine de praf care sunt eliberate de plante în aer pentru a fertiliza alte plante de aceeași specie.

Sistemul imunitar este responsabil pentru apărarea organismului împotriva invadatorilor dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile. În mod normal, sistemul imunitar produce substanțe numite anticorpi care recunosc și neutralizează acești invadatori.

Alergia la polen: cauze, simptome, tratament
Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼

În cazul persoanelor cu alergie la polen, sistemul imunitar produce anticorpi care identifică greșit polenul ca fiind un intrus periculos și declanșează o reacție inflamatorie pentru a-l elimina.

Nu se știe exact ce determină sistemul imunitar să reacționeze astfel la polen, dar se crede că există o predispoziție genetică și o influență a factorilor de mediu.

Unele persoane pot fi sensibile doar la un anumit tip de polen, în timp ce altele pot avea reacții alergice la mai multe tipuri. De asemenea, sensibilitatea la polen poate varia în funcție de sezon și regiune geografică.

Simptomele alergiei la polen

Simptomele pentru alergia la polen depind de tipul de polen implicat și pot afecta căile respiratorii, sinusurile și pasajele nazale, pielea și sistemul digestiv.

Reacțiile alergice pot varia de la ușoare la severe și pot pune viața în pericol în cazurile rare când se produce o reacție numită anafilaxie.

Febră fanului sau rinita alergică este cel mai frecvent simptom al alergiei la polen și poate provoca:

 • Stranut
 • Mâncărime a nasului, ochilor sau gurii
 • Nas înfundat sau care curge
 • Ochi apoși, roșii sau umflați (conjunctivită)

Alergia alimentară poate fi declanșată sau agravată de consumul unor fructe sau legume crude care conțin proteine similare cu cele din polen. Această afecțiune se numește sindrom oral-alergic și poate provoca:

 • Furnicaturi în gură
 • Umflarea buzelor, limbii, feței sau gâtului
 • Urticarie

Alergia la înțepatura insectelor poate fi declanșată sau agravată de prezența unor insecte care transporta polen pe corpul lor sau pe acul lor veninos. Această afecțiune se numește sindrom venin-polen și poate provoca:

 • O zonă mare de umflare (edem) la locul înțepaturii
 • Mâncărime sau urticarie pe tot corpul
 • Tuse, senzație de strângere în piept, respirație șuieratoare sau dificultate în respirație

Anafilaxia este o reacție severa și rar întâlnitã care poate pune viața în pericol dacã nu este tratatã rapid cu injecții cu epinefrinã (adrenalinã). Anafilaxia poate provoca:

 • Pierderea conștienței
 • Scãderea tensiunii arteriale
 • Respirație dificilã
 • Erupție cutanatã
 • Ametealã
 • Puls rapid și slab
 • Greata si varsaturi

Diagnosticarea alergiei la polen

Dacă aveți simptome care vă fac să credeți că aveți alergie la polen, ar trebui să consultați un medic specialist în alergologie. Acesta vă va pune întrebări despre istoricul medical, simptome, factori declanșatori și tratamente folosite.

Alergia la polen: cauze, simptome, tratament
Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼

Pentru a confirma diagnosticul de alergie la polen, medicul vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele teste:

 • Test cutanat – Acest test presupune aplicarea unei picături de soluție care conține polen pe pielea brațului sau spatelui și apoi crearea unei mici zgârieturi sau înțepături în zona respectivă. Dacă apare o umflătură roșie și mâncărime după 15-20 de minute, înseamnă că sunteți alergic la polenul respectiv.
 • Test sanguin – Acest test presupune recoltarea unei probe de sânge și analizarea ei pentru a măsura nivelul de anticorpi specifici pentru polen. Un nivel ridicat de anticorpi indică o alergie la polenul respectiv.
 • Test de provocare orală – Acest test presupune consumarea unei cantități mici de aliment care conține proteine similare cu cele din polen, sub supravegherea medicului. Dacă apar simptome de alergie alimentară, înseamnă că aveți sindrom oral-alergic.

Tratamentul alergiei la polen

Tratamentul alergiei la polen are ca scop reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Tratamentul poate include:

 • Medicamente antialergice – Acestea sunt medicamente care blochează efectele histaminei, substanța chimică eliberată de sistemul imunitar în timpul reacției alergice. Medicamentele antialergice pot fi administrate sub formă de pastile, picături, spray-uri sau injecții și pot include antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante sau stabilizatori de mastocite.
 • Imunoterapie – Aceasta este o formă de tratament care implică expunerea treptată la polenul care provoacă alergia, pentru a determina sistemul imunitar să devină mai tolerant. Imunoterapia poate fi administrată sub formă de injecții subcutanate sau de tablete sau picături sublinguale și poate dura câțiva ani pentru a fi eficientă.
 • Epinefrină – Aceasta este o substanță care stimulează inima, relaxează mușchii bronhici și reduce umflarea țesuturilor. Epinefrina este folosită pentru a trata anafilaxia și trebuie injectată cât mai repede posibil după apariția simptomelor. Persoanele cu risc de anafilaxie trebuie să poarte mereu cu ele un dispozitiv autoinjectabil cu epinefrină (Auvi-Q, EpiPen, altele) și să știe cum să îl folosească.

Remedii naturiste pentru alergia la polen

Pe lângă tratamentul medicamentos și imunoterapie, există și unele remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la polen. Unele dintre acestea sunt:

 • Evitarea expunerii la polen – Cel mai bun mod de a preveni reacțiile alergice este să evitați contactul cu polenul care vă provoacă simptome. Pentru aceasta, puteți lua următoarele măsuri:
  • Verificați prognoza meteo și nivelul de polen din aer și evitați ieșirile în zilele cu risc crescut.
  • Închideți ferestrele și ușile casei și folosiți un filtru de aer cu eficiență ridicată (HEPA) pentru a curăța aerul din interior.
  • Purtați ochelari de soare și o mască atunci când ieșiți afară pentru a vă proteja ochii și nasul de polen.
  • Schimbați-vă hainele și faceți un duș după ce veniți de afară pentru a îndepărta polenul de pe corp și păr.
 • Consumarea unor alimente antiinflamatoare – Unele alimente pot avea proprietăți antiinflamatoare și antihistaminice care pot reduce simptomele alergiei la polen. Printre acestea se numără:
  • Fructe bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, căpșunile sau kiwi
  • Legume verzi, cum ar fi spanacul, broccoli sau varza
  • Miere locală, care poate conține urme de polen și poate ajuta la imunizarea organismului
  • Ceai verde, care are antioxidanți numiți catechine care pot inhiba eliberarea histaminei
 • Utilizarea unor plante medicinale – Unele plante medicinale pot avea efecte benefice asupra sistemului imunitar si respirator și pot reduce inflamația și congestia cauzate de alergia la polen. Printre acestea se numără:
  • Ulei esențial de menta, care are proprietati expectorante si descongestionante si poate fi inhalat sau aplicat pe piept
  • Ulei esențial de lavanda, care are proprietati calmante si antiinflamatoare si poate fi inhalat sau aplicat pe tample
  • Extract de coada-calului, care are proprietati diuretice si antiinflamatoare si poate fi consumat sub forma de ceai sau capsule

Întrebări frecvente despre alergia la polen

În aceastã secțiune, vom rãspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebãri despre alergia la polen.

Ce este sindromul oral-alergic?

Sindromul oral-alergic este o reacție alergică care apare la unele persoane cu alergie la polen atunci când consumă anumite fructe sau legume crude care conțin proteine similare cu cele din polen. Simptomele includ furnicături, mâncărime sau umflare a gurii, limbii sau gâtului. De obicei, aceste simptome dispar după câteva minute fără tratament.

Ce este sindromul venin-polen?

Sindromul venin-polen este o reacție alergică care apare la unele persoane cu alergie la polen atunci când sunt înțepate de o insectă care transportă polen pe corpul ei sau pe acul ei veninos. Simptomele includ umflare localizată sau generalizată, mâncărime, urticarie sau dificultate în respirație. Această reacție poate fi gravă și necesită tratament imediat cu epinefrină.

Cum se face diferența între rãcealã și alergie?

Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care provoacă simptome cum ar fi febră, dureri în gât, tuse sau dureri musculare. Alergia este o reacție imună exagerată la o substanță inofensivă cum ar fi polenul care provoacă simptome cum ar fi strănut, nas înfundat sau ochi iritați. Unele modalități de a face diferența între răceală și alergie sunt:

Durata: Răceala durează de obicei între 7 și 10 zile, în timp ce alergia poate persista atât timp cât există expunerea la alergen.
Secreții nazale: Răceala produce secreții nazale groase și galbene-verzui, în timp ce alergia produce secreții nazale clare și apoase.
Mâncărime: Răceala nu provoacă mâncărime a ochilor, nasului sau gurii, în timp ce alergia provoacă mâncărime intensă a acestor zone.

Cum se poate preveni alergia la polen?

Alergia la polen nu se poate preveni complet, dar se pot lua unele măsuri pentru a reduce expunerea la polen și a diminua simptomele. Aceste măsuri includ:

Evitarea expunerii la polen prin verificarea prognozei meteo și nivelului de polen din aer și evitarea ieșirilor în zilele cu risc crescut.
Închiderea ferestrelor și ușilor casei și folosirea unui filtru de aer cu eficiență ridicată (HEPA) pentru a curăța aerul din interior.

Puratarea ochelarilor de soare și a unei măști atunci când ieșiți afară pentru a vă proteja ochii și nasul de polen.

Schimbarea hainelor și făcerea unui duș după ce veniți de afară pentru a îndepărta polenul de pe corp și păr.

Consumarea unor alimente antiinflamatoare și antihistaminice, cum ar fi fructele bogate în vitamina C, legumele verzi, mierea locală sau ceaiul verde.

Utilizarea unor plante medicinale cu efecte benefice asupra sistemului respirator, cum ar fi uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de lavandă sau extractul de coada-calului.

Linkuri utile despre alergia la polen

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre alergia la polen, puteți consulta următoarele linkuri web specializate:

 • Alergologie.ro – Un site dedicat alergologiei, care oferă informații despre cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul alergiei la polen, precum și sfaturi practice pentru prevenirea și controlul acesteia.
 • Asociația Română de Alergologie și Imunologie Clinică – O organizație profesională care promovează cercetarea și educația în domeniul alergologiei și imunologiei clinice, care oferă informații despre alergia la polen, tipurile de polen, testele alergologice și imunoterapia specifică.
 • Pollen.com – Un site internațional care oferă informații despre nivelul de polen din diferite regiuni ale lumii, precum și despre tipurile de plante care produc polen, simptomele alergiei la polen și tratamentele disponibile.
 • WebMD – Un site medical care oferă informații despre sănătate, boli și tratamente, care oferă informații despre alergia la polen, cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea acesteia, precum și despre complicațiile posibile.
 • Mayo Clinic – O organizație medicală non-profit care oferă servicii medicale, cercetare și educație, care oferă informații despre febra fanului sau rinita alergică, o formă comună de alergie la polen, simptomele, cauzele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea acesteia.

👇Citește și aceste articole:

 • Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼
  Vrei să afli mai multe despre alergia la polen și cum să o gestionezi? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre alergia la polen, de la cauze și simptome până la tratamente și prevenție. Vei descoperi, de asemenea, câteva remedii naturale și resurse utile pentru a face față alergiei la polen. Nu lăsa polenul să-ți strice primăvara și vara. Citește acest articol și află cum să te bucuri de aer liber fără strănut și mâncărimi.
 • Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
  Albinismul este o afecțiune rară și incurabilă care afectează culoarea pielii, părului și ochilor și determină probleme vizuale diverse. În acest articol vei afla ce este albinismul, care sunt cauzele, simptomele și diagnosticul acestei afecțiuni și cum se poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu albinism. Vei afla și despre tratamentele existente și cele experimentale pentru albinism
 • ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
  ADHD este o tulburare neurodezvoltativă frecventă, care afectează capacitatea de a se concentra, de a se controla impulsurile și de a fi activ la nivel […]
 • Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
  Infecția cu rotavirus la copii este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Aflați cum vă puteți proteja copilul de acest virus periculos.
 • Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
  Aflați de ce apare pierderea masei musculare și cum să o preveniți. Descoperiți metode eficiente pentru a vă menține puterea și tonusul muscular. Investiți în sănătatea dumneavoastră!
Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii