8 alimente și băuturi de evitat în cazul artritei

8 Alimente si băuturi pe care sa nu le consumi regulat când ai artrită

Există peste 100 de tipuri de artrită, iar 40% dintre bărbați și 47% dintre femei sunt diagnosticați cu această afecțiune pe parcursul vieții. Artrita reumatoidă (AR) și artrita psoriazică sunt afecțiuni inflamatorii considerate boli autoimune. Guta este o altă formă comună de artrită inflamatorie.

Alimente si băuturi de evitat când ai artrită

Cercetările arată că intervențiile dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente și băuturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și îmbunătățirea calității generale a vieții acestora.

8 alimente și băuturi de evitat dacă aveți artrită.
Alimente și băuturi de evitat dacă aveți artrită.

Zaharuri adăugate

Ar trebui să vă limitați consumul de zahăr indiferent de situație, dar mai ales dacă aveți artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sucuri, înghețată și numeroase alte alimente, inclusiv în produse mai puțin evidente, cum ar fi sosul pentru grătar.

Un studiu efectuat pe 217 persoane cu poliartrită reumatoidă a observat că, dintre cele 20 de alimente, sucurile și deserturile îndulcite cu zahăr au fost cele mai frecvent raportate ca agravând simptomele AR.

Băuturi cu zaharuri adăugate
Băuturi cu zaharuri adăugate

Mai mult, băuturile zaharoase, cum ar fi sifonul, pot crește semnificativ riscul de artrită.

De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză de 5 ori pe săptămână sau mai mult au fost de 3 ori mai predispuși să aibă artrită decât cei care au consumat puține sau deloc băuturi îndulcite cu fructoză.

Mai mult, un studiu amplu efectuat pe aproape 200.000 de femei a asociat un consum regulat de sucuri îndulcite cu zahăr cu un risc crescut de RA.

Carne procesata si carne rosie
Carne procesata si carne rosie

Citește si: Lămâia un fruct care stimulează imunitatea, sănătatea pielii și slăbitul

Carnea procesată și carnea roșie

Unele cercetări leagă carnea roșie și carnea procesată de inflamație, ceea ce poate crește simptomele artritei.

De exemplu, dietele bogate în carne procesată și carne roșie prezintă niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C-reactivă (CRP) și homocisteina.

Studiul efectuat pe 217 persoane cu AR menționat mai sus a constatat, de asemenea, că carnea roșie agravează frecvent simptomele AR. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a determinat că un consum ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie.

În schimb, s-a demonstrat că dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie îmbunătățesc simptomele artritei.

Alimente care conțin gluten
Alimente care conțin gluten

Citește si: Ciupercile superalimente 9 beneficii de top

Alimentele care conțin gluten

Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale (o încrucișare între grâu și secară). Unele cercetări îl asociază cu o inflamație crescută și sugerează că eliminarea glutenului poate ameliora simptomele artritei.

În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta AR. De asemenea, cei care suferă de boli autoimune precum AR au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală.

Un studiu mai vechi, de 1 an, la 66 de persoane cu AR a constatat că o dietă vegană fără gluten a redus semnificativ activitatea bolii și a îmbunătățit inflamația.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă o dietă fără gluten este benefică doar pentru persoanele cu artrită.

Alimentele foarte procesate

Alimentele ultra-procesate, cum ar fi fast-food-ul, cerealele pentru micul dejun din comertul clasic și produsele de patiserie sunt de obicei bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente cu potențial inflamator, toate acestea putând agrava simptomele artritei.

Cercetările sugerează că dietele occidentale bogate în alimente puternic procesate pot crește riscul de AR, contribuind la inflamație și la factori de risc precum obezitatea.

Mai mult, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu AR, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au prezentat factori de risc mai mari de boli de inimă, inclusiv niveluri mai ridicate de hemoglobină glicată (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului glicemiei.

Ca atare, alimentele procesate vă pot înrăutăți starea generală de sănătate și vă pot crește riscul apariției altor boli.

Alcolul poate agrava artrita
Alcolul poate agrava artrita

Alcoolul

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, orice persoană cu artrită inflamatorie ar trebui să îl limiteze sau să îl evite.

Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială – o artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace (SI) – a legat consumul de alcool de creșterea leziunilor structurale ale coloanei vertebrale.

Studiile au arătat, de asemenea, că aportul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută.

Mai mult, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrită, deși nu toate studiile au găsit o legătură semnificativă.

Anumite uleiuri vegetale

Dietele bogate în grăsimi omega-6 și sărace în grăsimi omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și artritei reumatoide.

Aceste grăsimi sunt necesare pentru sănătate. Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre omega 6 și omega 3 din majoritatea dietelor occidentale poate crește inflamația.

Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, în timp ce creșteți aportul de alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, poate îmbunătăți simptomele artritei.

Citeste si: Câtă sare poți consuma pe zi? Noile reglementări FDA

Alimentele bogate în sare

Reducerea cantității de sare poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ creveții, supa la conservă, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate.

Un studiu pe șoareci a constatat că artrita era mai severă la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare decât la cei cu o dietă care conținea niveluri normale de sare.

În plus, un studiu de 62 de zile efectuat pe șoareci a arătat că o dietă săracă în sare a redus severitatea AR, în comparație cu o dietă bogată în sare. Șoarecii care au urmat o dietă săracă în sare au prezentat mai puține deteriorări ale cartilajului și distrugeri osoase, precum și markeri inflamatori mai mici decât șoarecii care au urmat o dietă bogată în sare.

Interesant, cercetătorii au sugerat că aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru bolile autoimune, cum ar fi artrita inflamatorie.

Un studiu efectuat pe 18.555 de persoane a legat consumul ridicat de sodiu de un risc crescut de AR (31).

Alimentele bogate în agenți alimentari AGE

Produsele finale de glicare avansată (AGE) sunt molecule create prin reacții între zaharuri și proteine sau grăsimi. Aceștia există în mod natural în alimentele de origine animală și se formează prin anumite metode de gătit.

Alimentele de origine animală bogate în proteine și grăsimi care sunt prăjite, fripte, coapte, la grătar, sunt printre cele mai bogate surse alimentare de AGE. Printre acestea se numără șunca, friptura prăjită sau la grătar, puiul prăjit și cârnații la grătar.

Atunci când AGE se acumulează în cantități mari în organism, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea AGE sunt legate de evoluția bolii la persoanele cu artrită (33, 34).

De fapt, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai ridicate de AGE în organism decât persoanele fără artrită. Acumularea AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea și progresia osteoartritei.

Înlocuirea alimentelor cu conținut ridicat de AGE cu alimente nutritive și integrale, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele și peștele, poate reduce încărcătura totală de AGE din corpul dumneavoastră.

Cercetările arată că ar trebui să evitați anumite alimente și băuturi, inclusiv alimentele foarte procesate, carnea roșie, alimentele prăjite și cele bogate în zaharuri adăugate.

Rețineți că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi nivelul de activitate, greutatea corporală și statutul de fumător, sunt, de asemenea, esențiali pentru gestionarea artritei.

8 alimente si băuturi pe care sa nu le consumi regulat când ai artrită

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Cum tratam febra la copii, cauze, simptome
Mucormicoza: O nouă cercetare oferă speranță pentru tratamentul infecțiilor mortale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii