Alimentele alcaline: cum ne pot ajuta să prevenim cancerul

Alimentele “alcaline” care minimizează riscul de cancer

Cancerul este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale secolului XXI, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși există numeroase tratamente și terapii pentru a combate această afecțiune, prevenția este întotdeauna cea mai bună soluție. Iar prevenția începe cu alimentația, care are un rol esențial în menținerea sănătății și echilibrului organismului.

Unul dintre factorii care pot favoriza apariția și dezvoltarea celulelor canceroase este aciditatea crescută a mediului intern, care perturbă funcțiile vitale ale celulelor normale și le face vulnerabile la agresiunile externe. De aceea, este important să consumăm alimente care au capacitatea de a alcaliniza organismul, adică de a crește pH-ul sângelui și al țesuturilor, făcându-le mai puțin propice pentru cancer.

Dar ce înseamnă alimente alcaline și cum le putem recunoaște? Cum ne pot ajuta acestea să prevenim sau să combatem cancerul? Ce alte beneficii au aceste alimente pentru sănătatea noastră? În acest articol, vom răspunde la aceste întrebări și vom prezenta un top 10 al alimentelor alcaline care ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică.

Ce înseamnă alimente alcaline?

Alimentele alcaline sunt acele alimente care au un pH mai mare de 7, adică sunt opuse alimentelor acide, care au un pH mai mic de 7. Un pH egal cu 7 este considerat neutru. pH-ul este o măsură a acidității sau alcalinității unei soluții și poate varia între 0 și 14. Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât soluția este mai acidă, iar cu cât este mai mare, cu atât este mai alcalină.

pH-ul organismului uman variază în funcție de zona sau organul considerat. De exemplu, pH-ul sângelui este de aproximativ 7,4, ceea ce înseamnă că este ușor alcalin. Acest nivel trebuie menținut constant pentru ca organismul să funcționeze optim și să se protejeze de boli. Dacă pH-ul sângelui scade sub 7,4, organismul intră în stare de acidoză, care poate avea consecințe grave asupra sănătății.

CITEȘTE ȘI:
Alimente de toamnă – ce merită să mănânci toamna?

Aciditatea sau alcalinitatea unui aliment nu depinde neapărat de gustul sau aspectul său. De exemplu, lămâia sau portocala sunt fructe acide la gust, dar după ce sunt digerate devin alcaline în organism. Acest lucru se datorează faptului că ele conțin minerale alcaline precum potasiu, calciu sau magneziu, care neutralizează aciditatea din stomac și contribuie la echilibrarea pH-ului sângelui.

De asemenea, nu trebuie confundate alimentele acide cu alimentele acidifiante, adică acele alimente care produc aciditate în organism după ce sunt metabolizate. Printre acestea se numără carnea roșie, lactatele, cerealele rafinate, zahărul, cafeaua, alcoolul sau sarea. Aceste alimente conțin aminoacizi cu sulf, acid fosforic, fosfați sau clorură de sodiu, care se transformă în acizi în organism și scad pH-ul sângelui.

Pentru a afla dacă un aliment este alcalin sau acidifiant pentru organism, putem folosi o hârtie de turnesol pe care o introducem în salivă sau în urină după ce am consumat acel aliment. Dacă hârtia devine roșie, înseamnă că alimentul este acidifiant, iar dacă devine albastră, înseamnă că este alcalin. Testul se face dimineața, pe nemâncate, pentru a avea o măsurătoare mai precisă.

Alimentele alcaline: cum ne pot ajuta să prevenim cancerul
Alimentele alcaline: cum ne pot ajuta să prevenim cancerul

Cum ne pot ajuta alimentele alcaline să prevenim sau să combatem cancerul?

Alimentele alcaline au numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, dar cel mai important este rolul lor în prevenirea sau combaterea cancerului. Acest lucru se explică prin faptul că aceste alimente ajută la menținerea unui pH optim al sângelui și al țesuturilor, care este esențial pentru funcționarea normală a celulelor și pentru imunitatea organismului.

Cancerul este o boală care se caracterizează prin multiplicarea anormală și necontrolată a unor celule care invadează și distrug țesuturile din jur. Aceste celule canceroase se hrănesc cu glucoză și produc acid lactic ca reziduu metabolic. Acest acid lactic scade pH-ul țesuturilor și creează un mediu acid în care celulele canceroase se dezvoltă și se răspândesc mai ușor.

CITEȘTE ȘI:
L-Carnitina: 9 Beneficii+ dozaj și efecte adverse

Prin consumul de alimente alcaline, putem reduce aciditatea din organism și putem crea un mediu alcalin în care celulele canceroase nu pot supraviețui sau se dezvoltă mult mai greu. De asemenea, alimentele alcaline furnizează organismului vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți care au proprietăți antiinflamatorii, antitumorale, imunostimulatoare și detoxifiante.

Mai mult, alimentele alcaline au efecte benefice asupra altor aspecte ale sănătății noastre, cum ar fi:

 • Energizează organismul, combat stările de oboseală și cresc capacitatea de concentrare
 • Îmbunătățesc sănătatea digestivă și previn constipația, balonarea sau refluxul gastroesofagian
 • Stimulează procesele de detoxifiere a ficatului și a rinichilor
 • Protejează sănătatea cardiovasculară și previn hipertensiunea arterială, ateroscleroza sau infarctul
 • Întăresc sistemul osos și previn osteoporoza sau fracturile
 • Îmbunătățesc sănătatea pielii, a părului și a unghiilor
 • Reglează nivelul de zahăr din sânge și previn diabetul
 • Reduc inflamația cronică și durerea asociată cu diverse boli
 • Ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la prevenirea obezității

Exemple de alimente alcaline

Există multe alimente alcaline pe care le putem include în dieta noastră zilnică pentru a beneficia de efectele lor benefice asupra sănătății. Iată un top 10 al celor mai recomandate alimente alcaline:

 1. Lămâia – Este un fruct acid la gust, dar foarte alcalin în organism. Lămâia conține vitamina C, potasiu, calciu, magneziu și flavonoide, care au efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Lămâia ajută la curățarea ficatului, la stimularea digestiei, la hidratarea organismului și la prevenirea infecțiilor. Se recomandă consumul de apă cu lămâie dimineața pe stomacul gol pentru a alcaliniza organismul.
 2. Sfecla roșie – Este o legumă bogată în antioxidanți precum betacianina, care îi conferă culoarea roșie intensă. Sfecla roșie conține fier, potasiu, magneziu,  acid folic și vitaminele A, B și C. Sfecla roșie are proprietăți alcalinizante, detoxifiante, antiinflamatorii și anticancerigene. Sfecla roșie ajută la oxigenarea sângelui, la reglarea tensiunii arteriale, la protejarea ficatului și a rinichilor și la prevenirea anemiei. Se recomandă consumul de sfeclă roșie crudă sau sub formă de suc.
 3. Broccoli – Este o legumă cruciferă populară și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Broccoli conține sulforafan, un compus care are efecte antitumorale și care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Broccoli conține și vitamina C, potasiu, calciu, fier, fibre și antioxidanți. Broccoli are efecte alcalinizante, imunostimulatoare, antiinflamatorii și detoxifiante. Broccoli ajută la prevenirea cancerului de colon, de sân, de prostată și de plămâni. Se recomandă consumul de broccoli crud sau fiert la abur.
 4. Avocado – Este un fruct delicios și sățios, care conține grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3. Avocado conține și vitamina E, potasiu, magneziu, fibre și antioxidanți. Avocado are efecte alcalinizante, hidratante, antiinflamatorii și anticolesterol. Avocado ajută la protejarea inimii, a creierului, a pielii și a ochilor. Se recomandă consumul de avocado ca atare sau sub formă de guacamole.
 5. Spanacul – Este o legumă cu frunze verzi care conține clorofilă, un pigment care are efecte alcalinizante și purificatoare în organism. Spanacul conține și fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamina K, vitamina A, vitamina C și antioxidanți. Spanacul are efecte antiinflamatorii, antianemice, anticancerigene și detoxifiante. Spanacul ajută la prevenirea osteoporozei, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a cancerului de colon. Se recomandă consumul de spanac crud sau fiert la abur.
 6. Quinoa – Este o pseudocereală originară din America de Sud, care conține proteine complete, adică toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru organism. Quinoa conține și carbohidrați complecși, fibre, fier, magneziu, potasiu, calciu și antioxidanți. Quinoa are efecte alcalinizante, energizante, sațioase și reglatoare ale glicemiei. Quinoa ajută la prevenirea anemiei, a oboselii cronice, a constipației și a diabetului. Se recomandă consumul de quinoa ca înlocuitor al orezului sau al altor cereale rafinate.
 7. Migdalele – Sunt fructe oleaginoase care conțin grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3. Migdalele conțin și proteine vegetale, fibre, calciu, magneziu, potasiu, fier și antioxidanți. Migdalele au efecte alcalinizante, hipocolesterolemiante, antiinflamatorii și anticancerigene. Migdalele ajută la protejarea inimii, a oaselor, a mușchilor și a creierului. Se recomandă consumul de migdale crude sau sub formă de lapte, unt sau făină.
 8. Roșiile – Sunt fructe roșii și suculente, care conțin licopen, un antioxidant care are efecte antitumorale și care previne cancerul de prostată, de sân, de colon și de plămâni. Roșiile conțin și vitamina C, potasiu, calciu, magneziu și fibre. Roșiile au efecte alcalinizante, diuretice, antiinflamatorii și detoxifiante. Roșiile ajută la prevenirea infecțiilor urinare, a pietrelor la rinichi, a hipertensiunii arteriale și a constipației. Se recomandă consumul de roșii crude sau sub formă de suc, salată sau sos.
 9. Lămâia – Este un fruct acid la gust, dar foarte alcalin în organism. Lămâia conține vitamina C, potasiu, calciu, magneziu și flavonoide, care au efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Lămâia ajută la curățarea ficatului, la stimularea digestiei, la hidratarea organismului și la prevenirea infecțiilor. Se recomandă consumul de apă cu lămâie dimineața pe stomacul gol pentru a alcaliniza organismul.
 10. Ceaiul verde – Este o băutură obținută din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis, care conține polifenoli, niște antioxidanți puternici care au efecte antitumorale și antiinflamatorii. Ceaiul verde conține și cafeină, teanină, fluor și minerale. Ceaiul verde are efecte alcalinizante, energizante, diuretice, detoxifiante și anticolesterol. Ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului de sân, de prostată, de colon și de plămâni, la stimularea metabolismului și la arderea grăsimilor. Se recomandă consumul de ceai verde neîndulcit sau cu miere.

Cum să includem alimentele alcaline în dieta noastră?

Pentru a beneficia de efectele benefice ale alimentelor alcaline asupra sănătății noastre, este recomandat să le consumăm zilnic și să le combinăm în mod echilibrat cu alte alimente sănătoase. Nu este necesar să eliminăm complet alimentele acidifiante din dieta noastră, ci doar să le reducem cantitatea și să le alegem pe cele mai puțin nocive.

Alimentele alcaline: cum ne pot ajuta să prevenim cancerul
Un raport ideal între alimentele alcaline și cele acidifiante ar fi de 80/20 sau cel mult de 70/30

Un raport ideal între alimentele alcaline și cele acidifiante ar fi de 80/20 sau cel mult de 70/30. Acest lucru înseamnă că 80% sau 70% din alimentele pe care le consumăm ar trebui să fie alcaline sau cu potențial alcalinizant în organism, iar restul de 20% sau 30% ar trebui să fie acidifiante sau cu potențial acidifiant în organism.

Pentru a ne ușura sarcina de a alege alimentele potrivite pentru o dietă alcalină, putem folosi un tabel cu valoarea pH-ului diferitelor alimente, pe care îl putem găsi pe internet sau în cărți de specialitate. Un exemplu de astfel de tabel este următorul:

Alimente alcaline (pH peste 7)Alimente neutre (pH 7)Alimente acidifiante (pH sub 7)
Fructe: lămâie, portocală, grepfrut, kiwi, ananas, căpșuni, afine, mure, zmeură, coacăze, cireșe, prune, piersici, pere, mere, avocadoApă platăFructe: banane, struguri, pepene galben, pepene roșu
Legume: sfeclă roșie, broccoli, varză, spanac, salată verde, kale, pătrunjel, ceapă verde, praz, usturoi, morcov, castravete, dovlecel, vineteLapte de soiaLegume: cartofi albi, porumb
Cereale și pseudocereale: quinoa, ovăz integral, orez brun integralLapte de migdaleCereale și pseudocereale: grâu alb și integral, orz alb și integral, secară albă și integrală
Fructe oleaginoase și semințe: migdale crude și prăjite fără sare, semințe de floarea soarelui crude și prăjite fără sare, semințe de dovleac crude și prăjite fără sareLapte de cocosFructe oleaginoase și semințe: arahide crude și prăjite cu sau fără sare
Uleiuri vegetale: ulei de măsline extravirgin presat la rece, ulei de cocos presat la receLapte de orezUleiuri vegetale: ulei de floarea soarelui rafinat sau nerafinat
Condimente și plante aromatice: ghimbir proaspăt sau uscat, turmeric proaspăt sau uscat, busuioc proaspăt sau uscatLapte de ovăzCondimente și plante aromatice: oțet alb sau de mere
Băuturi: apă cu lămâie sau bicarbonat de sodiu (o linguriță la un litru), ceai verde neîndulcit sau cu miereLapte de vacă degresat sau integralBăuturi: cafea neagră sau cu lapte și zahăr, ceai negru sau cu lapte și zahăr
Alimente alcaline functie de PH

Un exemplu de meniu alcalin pentru o zi ar putea fi următorul:

 • Mic dejun: un pahar de apă cu lămâie; o porție de ovăz integral fiert în lapte de migdale și îndulcit cu miere; o salată de fructe din portocală, kiwi și căpșuni
 • Gustare: un pumn de migdale crude
 • Prânz: o supă cremă de broccoli; o porție de quinoa cu legume sotate în ulei de măsline; o salată verde cu roșii cherry și avocado
 • Gustare: un smoothie din lapte de cocos și ananas
 • Cină: o porție de pește la grătar cu sos de lămâie; o salată din sfeclă roșie rasă și morcov ras; o felie de pâine integrală
 • Desert: un iaurt natural cu afine

Concluzie

Alimentele alcaline sunt alimentele care au capacitatea de a crește pH-ul organismului și de a crea un mediu alcalin în care celulele canceroase nu pot supraviețui sau se dezvoltă mult mai greu. Alimentele alcaline au numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, cum ar fi: energizarea organismului, îmbunătățirea digestiei, stimularea imunității, protejarea inimii, întărirea oaselor, reglarea glicemiei și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Pentru a beneficia de efectele benefice ale alimentelor alcaline, este recomandat să le consumăm zilnic și să le combinăm în mod echilibrat cu alte alimente sănătoase. Un raport ideal între alimentele alcaline și cele acidifiante ar fi de 80/20 sau cel mult de 70/30. Pentru a ne ușura sarcina de a alege alimentele potrivite pentru o dietă alcalină, putem folosi un tabel cu valoarea pH-ului diferitelor alimente.

Printre cele mai recomandate alimente alcaline se numără: lămâia, sfecla roșie, broccoli, avocado, spanacul, quinoa, migdalele, roșiile, ceaiul verde și multe altele. Aceste alimente pot fi incluse în diverse rețete delicioase și sățioase, care ne pot ajuta să prevenim sau să combatem cancerul și alte boli.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre alimentația alcalină și beneficiile ei pentru sănătate, te invităm să ne urmărești pe site-ul nostru și pe rețelele de socializare. De asemenea, îți mulțumim pentru că ne-ai citit și îți dorim o viață plină de sănătate și fericire!

Întrebări și răspunsuri frecvente (FAQ)

Ce este pH-ul?

pH-ul este o măsură a acidității sau alcalinității unei soluții și poate varia între 0 și 14. Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât soluția este mai acidă, iar cu cât este mai mare, cu atât este mai alcalină. Un pH egal cu 7 este considerat neutru.

Cum se măsoară pH-ul organismului?

Pentru a măsura pH-ul organismului, putem folosi o hârtie de turnesol pe care o introducem în salivă sau în urină după ce am consumat un anumit aliment. Dacă hârtia devine roșie, înseamnă că alimentul este acidifiant, iar dacă devine albastră, înseamnă că este alcalin.

Ce alimente sunt alcaline?

Alimentele alcaline sunt acele alimente care au un pH mai mare de 7 sau care au capacitatea de a crește pH-ul organismului după ce sunt digerate. Printre cele mai cunoscute alimente alcaline se numără: lămâia, sfecla roșie, broccoli, avocado, spanacul, quinoa, migdalele, roșiile, ceaiul verde etc.

Ce alimente sunt acidifiante?

Alimentele acidifiante sunt acele alimente care au un pH mai mic de 7 sau care au capacitatea de a scădea pH-ul organismului după ce sunt metabolizate. Printre cele mai cunoscute alimente acidifiante se numără: carnea roșie, lactatele, cerealele rafinate, zahărul, cafeaua, alcoolul, sarea etc.

De ce este important să consumăm alimente alcaline?

Este important să consumăm alimente alcaline pentru a menține un pH optim al sângelui și al țesuturilor, care este esențial pentru funcționarea normală a celulelor și pentru imunitatea organismului. Un pH scăzut favorizează apariția și dezvoltarea celulelor canceroase, care se hrănesc cu glucoză și produc acid lactic. Alimentele alcaline ajută la neutralizarea acidității din organism și la crearea unui mediu alcalin în care celulele canceroase nu pot supraviețui sau se dezvoltă mult mai greu.

Referințe

👇Citește și aceste articole:

  Alimentele “alcaline” care minimizează riscul de cancer

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

  Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

  7 Greșeli înainte de gătit care te îngrașă
  Proteina de soia: o sursă de nutriție pe bază de plante:
  Închide Coșul Meu
  Închide Wishlist
  Închide
  Închide
  Categorii