12.6 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022

Ananas

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Toată lumea știe că ananasul dulce și copt este folosit în salate, iaurturi și plăcinte. Mai puțini oameni știu că ananasul poate fi fermentat sau folosit pentru a face supă. 

Și mai puțini au auzit că frunzele de ananas sunt folosite pentru a produce un înlocuitor ușor și durabil pentru piele, noi tipuri de țesături și nanolitieri, care au devenit o alternativă la plastic. 

De asemenea, foarte puțini oameni știu că oamenii de știință găsesc deja noi modalități de a trata bolile respiratorii, angina pectorală, ischemia cu ajutorul enzimei bromeliadelor din ananas, precum și că se cercetează în mod activ potențialul enzimei de a lupta împotriva celulelor canceroase.

Fruct de ananas
Fruct de ananas

Atunci când este conservat, ananasul pierde o cantitate semnificativă de vitamine și fibre. În același timp, devine mai caloric și conține mult mai mult zahăr. În această privință ies în evidență mai ales fructele, conservate într-un sirop gros. 

50
NutrientiCantitateDZR
Calciu, Ca13 mg1%
Cupru, Cu0,11 mg12%
Fier, Fe0,29 mg2%
Magneziu, Mg12 mg3%
Fosfor, P8 mg1%
Potasiu, K109 mg2%
Seleniu, Se0,1 mcg0%
Sodiu, Na1 mg0%
Zinc, Zn0,12 mg1%
Vitamina B60,112 mg9%
Vitamina C47,8 mg53%
Niacina0,5 mg3%
Riboflavina0,032 mg2%
Tiamina0,079 mg7%

Proprietăți terapeutice 

Ananasul este bogat în diverse vitamine și minerale și are în cea mai mare parte efecte pozitive asupra organismului. Cu toate acestea, este adesea apreciat nu pentru setul standard de substanțe utile care se găsesc în orice alt fruct, ci pentru o anumită enzimă, bromelaina, concentrată în principal în miezul fructului. 

Există chiar legende conform cărora această enzimă descompune grăsimile, motiv pentru care ananasul este adesea numit fructul nr. 1 pentru pierderea în greutate. 

Cu toate acestea, dacă luați o gustare cu câteva felii de ananas după o cină grea și târzie, nu vă va ajuta să ardeți acele calorii în plus. În prezent, știința știe că enzima proteolitică bromelaina favorizează descompunerea proteinelor, dar nu există nicio dovadă că ar avea vreo legătură cu descompunerea grăsimilor. 

Ananasul poate ajuta la o mai bună digestie a alimentelor

Prin urmare, ananasul, și în special enzima pe care o conține, poate ajuta la o mai bună digestie a alimentelor proteice (carne, pește, produse lactate), dar nu vă poate scăpa de excesul de greutate.

Pe lângă faptul că participă la procesul de descompunere a proteinelor, bromelaina are, de asemenea, un efect antiinflamator și combate edemele. Împreună cu fibrele din ananas, această enzimă ajută la normalizarea peristaltismului intestinal, afectând în mod benefic digestia și ajutând să scăpați de constipație. 

Suc proaspat de ananas
Suc proaspat de ananas

Oamenii de știință spun că bromelaina previne formarea cheagurilor de sânge, deoarece prezintă o activitate anticoagulantă. 

În ceea ce privește cocktailul de vitamine conținute în ananas, cea mai mare concentrație este cea a vitaminei C. Fiind un antioxidant puternic, aceasta ajută la protejarea celulelor sănătoase atacate de radicalii liberi. Acesta contribuie la protejarea organismului de infecțiile bacteriene și virale și, de asemenea, ajută la absorbția fierului.

Ananasul conține, de asemenea, vitamine din complexul B. De exemplu, vitamina B1 favorizează absorbția grăsimilor și a carbohidraților. Are un efect benefic asupra persoanelor cu suprasolicitare și epuizare nervoasă. Vitamina B2 reglează metabolismul în organism, susține organele vizuale. 

Acidul nicotinic (vitamina PP), care este prezent în cantități semnificative în ananas, este implicat în metabolismul carbohidraților și al proteinelor, stimulează pancreasul și reglează secreția sucului său. În plus, are un efect de lărgire a vaselor de sânge. 

CITEȘTE ȘI:
Murele: 6 beneficii pentru sănătate + Nutriție

Chiar dacă nu în doze foarte mari, ananasul are, de asemenea, vitamina E și betacaroten, care în corpul uman ia forma de vitamina A. Prima este necesară pentru funcționarea normală a sistemului reproducător. De asemenea, asigură întărirea mușchilor inimii și ai ochilor, susținând astfel sistemul cardiovascular și cel vizual. 

Smoothie de ananas banane si turmeric
Smoothie de ananas banane si turmeric

Ananasul contribuie la dezvoltarea normală a corpului în creștere

Ananasul contribuie la dezvoltarea normală a corpului în creștere și este responsabil pentru starea pielii și a membranelor mucoase.

Oamenii de știință spun că bromelaina previne formarea cheagurilor de sânge, deoarece are activitate anticoagulantă.

În ceea ce privește cocktailul de vitamine conținute în ananas, vitamina C are cea mai mare concentrație. Fiind un antioxidant puternic, ajută la protejarea celulelor sănătoase atacate de radicalii liberi, contribuie la protecția organismului împotriva infecțiilor bacteriene și virale, precum și la absorbția fierului.

Favorizează absorbția grăsimilor și a carbohidraților.

În ananas există și vitaminele B. De exemplu, vitamina B1 favorizează absorbția grăsimilor și a carbohidraților. În plus, are un efect benefic asupra organismului la suprasolicitare și epuizare nervoasă. Vitamina B2 reglează metabolismul în organism, susține organele vizuale. (sursa)

Acidul nicotinic (vitamina PP), prezent în cantități semnificative în ananas, este implicat în metabolismul carbohidraților și al proteinelor, stimulează pancreasul și reglează secreția sucului acestuia. În plus, are un efect de lărgire a vaselor de sânge.

Chiar dacă nu în doze foarte mari, ananasul are, de asemenea, vitamina E și betacaroten, care în corpul uman ia forma de vitamina A. Primul este necesar pentru funcționarea normală a sistemului reproducător.

Prajitura cu ananas
Prajitura cu ananas

Ananasul contribuie la întărirea inimii și a mușchilor oculari

Dincolo de aceasta, contribuie la întărirea inimii și a mușchilor oculari, susținând astfel sistemul cardiovascular și vizual. Totodată, contribuie la dezvoltarea normală a corpului în creștere și este responsabilă de starea pielii și a membranelor mucoase.

Pe lângă vitamine, ananasul conține o mulțime de minerale valoroase. De exemplu, acest fruct exotic este o sursă bogată de potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Potasiul este implicat în mod activ în procesul de metabolizare a apei și a sării.

Calciul joacă un rol important în reînnoirea țesutului osos. Nivelul compușilor de fosfor din corpul uman afectează activitatea mentală și fizică. Iar magneziul reglează ritmul cardiac și participă la o serie de reacții enzimatice.

Oligoelementele precum manganul și cuprul conținute în ananas sunt, de asemenea, de mare importanță pentru organismul uman. De exemplu, manganul este esențial pentru formarea oaselor și a țesutului conjunctiv, pentru activarea unor enzime digestive și pentru îmbunătățirea calității spermei la bărbați. Iar cuprul favorizează absorbția fierului, reglează tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Descriere botanică

Este o plantă tropicală care aparține familiei bromeliadelor și este o plantă perenă veșnic verde. Fructul acestei plante este denumit și ananas, numit științific “ananas cu creastă” (lat. ananas comosus) datorită vârfului său umflat.

Originea numelui

Cuvântul ananas, folosit în multe limbi din întreaga lume pentru a se referi la acest fruct exotic, provine din limba tupi, unde însemna “miros minunat”. Interesant este că, în limba engleză, fructul de peste mări nu a fost niciodată “pineapple”.

Abia fiind familiarizați cu el, englezii l-au numit pineapple, un cuvânt folosit apoi pentru a se referi la un con (probabil din cauza asemănării sale externe). Mai târziu, cuvântul pinecone a fost ales ca ananas, iar pineapple a devenit cuvântul preferat. În mod similar, în spaniolă, ananasul se numește piña.

Ananas pe piatra la malul marii
Ananas pe piatra la malul marii

Istoria cultivării ananasului

Ananasul este originar din Paraguay și din sudul Braziliei, unde a fost cultivat în sălbăticie. Locul în care a fost cultivat pentru prima dată ananasul este încă necunoscut oamenilor de știință, dar indienii au fost cei care l-au răspândit în America de Sud și Centrală, în Mexic și l-au adus și în insulele Caraibe[2].

CITEȘTE ȘI:
Fructele Kiwi 10 motive pentru care trebuie să le mănânci

În Europa, la fel ca multe alte fructe și legume exotice, ananasul a fost adus de Cristofor Columb, care l-a văzut pentru prima dată pe insula Guadelupa la sfârșitul secolului al XV-lea și l-a numit piña de Indes.

Din Spania și Portugalia, ananasul și-a început călătoria spre alte țări tropicale. Spaniolii l-au introdus în Filipine, Hawaii și Guam,[3] iar portughezii în India și pe coasta de est a Africii.

Soiuri de ananas

Există multe soiuri diferite de ananas în natură, care diferă ușor, dar totuși unul de celălalt în ceea ce privește forma și mărimea fructului, proprietățile fizice ale pulpei (crocante, moi, suculente etc.), precum și nuanțele de gust. În plus, crescătorii lucrează neobosit la dezvoltarea de noi soiuri. Cercetările lor au ca scop să facă fructul și mai util. Există însă și o componentă economică, deoarece soiurile neobișnuite atrag imediat clienții.

Multe națiuni tropicale, în special Thailanda, le consideră, de asemenea, dulci. Ananasul micuț, care cântărește între 200 și 500 de grame, încape cu ușurință în palma cuiva. Pe insula franceză Reunion se cultivă un soi special de ananas numit Victoria. Specificitatea sa este că, spre deosebire de alte fructe, are un miez comestibil și foarte dulce.

Nu sunt de neglijat alte două tipuri de produse interesante legate într-un fel sau altul de ananas. În primul rând, este vorba despre un hibrid de căpșuni din Chile și Virginian, care a fost numit Pineberry (din engleză pineapple și strawberry). Din punct de vedere vizual, acest fruct arată ca o căpșună albă cu boabe de piper roșu, dar are gustul și aroma de ananas.

În al doilea rând, ne gândim la ananasul de mare, un fel de ascide cultivate în acvacultură. Își datorează numele asemănării cu fructul exotic. Acestea sunt consumate în principal în țările asiatice. Ananasul de mare are un gust foarte specific care este adesea descris ca fiind cel al cauciucului înmuiat în amoniac.

Cultivarea la domiciliu a ananasului

Cu o abordare corectă a procesului, chiar și în condiții casnice, este foarte posibil să se cultive ananasul și, cu o îngrijire adecvată, se poate obține și fructificarea. Pentru a face acest lucru, trebuie să tăiați creasta de sus a fructului copt. Unii grădinari lasă puțină pulpă pe rozetă, alții o taie chiar de la bază.

Dacă alegeți prima opțiune, trebuie să lăsați partea superioară să se usuce într-un loc întunecat timp de o săptămână și apoi să o plantați într-un ghiveci, pudrând în prealabil tăietura cu pulbere de cărbune. În cea de-a doua opțiune, trebuie să spălați creasta într-o soluție roz de permanganat de potasiu, să presărați baza cu cenușă de lemn și să lăsați să se usuce timp de 5-6 ore. Apoi, butașii trebuie plantați în pământ.

Ghiveciul pentru ananas ar trebui să fie ales jos și lat (aproximativ 0,6 litri), deoarece sistemul radicular al acestei plante se întinde în principal pe scară largă. Un drenaj bun este, de asemenea, important pentru ananas, așa că fundul ghiveciului trebuie căptușit cu cărbune. Pentru butașii de ananas va funcționa bine un amestec de pământ cu frunze și gazon, rumeguș de mesteacăn, turbă și nisip grosier.

După plantare, ananasul se udă de obicei cu o soluție caldă de mangan și se așează într-o zonă bine luminată, la o temperatură de aproximativ 25 °C. După 1-2 luni, butașii ar trebui să prindă rădăcini, iar frunzele tinere vor începe să apară pe plantă. Se recomandă replantarea sa în fiecare an într-un ghiveci mai mare. Ananasul rodește de obicei la 3-4 ani de la plantare.

CITEȘTE ȘI:
Grapefruit în diabet: argumente pro și contra. Cum afectează nivelul de zahăr din sânge?

Dăunători și boli

Ananasul este sensibil la un număr mare de boli și la atacuri ale diferiților dăunători. De exemplu, viermii rotunzi, făinarele, acarienii roșii, gândacii și chiar ciorile pot afecta atât părțile subterane, cât și cele de la sol ale plantei.

Unele sunt chiar periculoase pentru fructe. De asemenea, diferite tipuri de ciuperci pot provoca putrezirea și ofilirea plantei, așa că nu se poate renunța la fungicide și pesticide în plantațiile de ananas. La domiciliu, substanțele chimice ar trebui folosite numai dacă este necesar.

În medicină

Începând cu anii ’60, oamenii de știință au studiat în mod activ proprietățile și utilizările bromelainei, prezentă în ananas, în diverse domenii, inclusiv în medicină. Într-o serie de studii și experimente, s-a demonstrat că această enzimă posedă o serie de proprietăți versatile.

Acesta este capabilă, în special, să descompună cheagurile de sânge, să normalizeze tensiunea arterială, să reglementeze metabolismul, să lupte împotriva infecțiilor tractului urinar, să aibă efecte antiinflamatorii și să regenereze țesutul conjunctiv.

În zilele noastre, bromelaina poate fi obținută nu numai din fructele proaspete de peste ocean, ci și prin consumul de suplimente alimentare cu același nume. De regulă, enzima nu se obține din pulpa de ananas, ci din frunzele și tulpinile plantei, care conțin de multe ori mai multă enzimă.

De obicei, medicamentul vine sub formă de tablete sau capsule de 500 mg. Înainte de a-l utiliza, trebuie să vă consultați cu siguranță medicul dumneavoastră.

Bromelaina este recomandată atât ca profilaxie a diverselor boli, cât și la problemele deja apărute. De exemplu, în tulburările digestive, insuficiența secretorie externă pancreatică, disfuncțiile sistemului cardiovascular, procesele inflamatorii de orice natură.

Bromelaina medicament
Bromelaina medicament

Acest medicament este deosebit de popular în rândul sportivilor, deoarece ajută la recuperarea mai rapidă după diverse leziuni și traume. De altfel, este adesea administrat în perioada postoperatorie.

Din păcate, de foarte multe ori, vânzarea de bromelaină este însoțită de publicitate speculativă care promite arderea caloriilor suplimentare. De fapt, acțiunea medicamentului nu vizează pierderea în greutate. Bineînțeles, poate contribui indirect la obținerea slăbiciunii prin rezolvarea problemelor din tractul gastrointestinal, dar nu afectează în niciun fel celelalte cauze ale creșterii excesului de greutate.

În mod similar, efectul de întinerire al bromelainei, adesea promovat, nu a fost dovedit științific.

În medicina populară

Tratamentul prin metode populare implică, de obicei, utilizarea unor rețete cu ingrediente simple și ușor de obținut. La latitudinile noastre, ananasul este greu accesibil, astfel încât gama de aplicații nu este prea largă. De foarte mult timp însă, indigenii sud-americani folosesc toate părțile acestui fruct pentru a vindeca diverse boli. Pe măsură ce plantațiile de ananas s-au răspândit în alte țări tropicale, rețetele sale tradiționale au început să apară și acolo.

În Africa, de exemplu, pentru a scăpa de umflături se folosește rădăcina de plantă uscată și măcinată sub formă de pulbere. Coaja pulverizată este folosită pentru vindecarea rănilor, iar decoctul său cu adaos de rozmarin este considerat eficient pentru hemoroizi.

Indienii din Panama beau sucul din frunzele plantei ca laxativ și antihelmintic. În Bangladesh, sucul de ananas este folosit pentru tratarea febrei, iar sucul din frunzele plantei este folosit pentru tratarea icterului.

CITEȘTE ȘI:
Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

Se crede că sucul din frunze de ananas reduce și nivelul de zahăr din sânge, astfel încât în țările cu un nivel de trai scăzut și lipsa accesului la medicamente, este recomandat ca alternativă la medicamentele pentru diabetici.

În unele locuri, se crede că pulpa unui fruct necopt cu miere, administrată timp de trei zile consecutive pe stomacul gol, poate induce un avort spontan și poate elimina o sarcină nedorită.

Având în vedere că la noi nu se cultivă ananas, pur și simplu nu există un loc de unde să obținem rădăcinile și frunzele plantei, așa că vindecătorii populari sugerează de obicei să folosim doar pulpa fructului.

Se toacă mărunt fructul și se adaugă la diverse amestecuri de vitamine pe bază de fructe de pădure, lămâie, ghimbir etc. pentru a activa mecanismele de apărare și pentru a combate răceala. În același scop, pulpa de fructe tocată mărunt se toarnă 2 litri de vodcă, se adaugă puțin suc de lămâie și se păstrează în frigider timp de 3 săptămâni, apoi se iau 50 mg pe zi.

Folosiți o tinctură alcoolică și atunci când se înfundă vasele de sânge. Pentru a pregăti medicamentul necesar pentru a măcina pulpa de ananas, se toarnă 1 litru de vodcă, se acoperă și se lasă într-un loc întunecat și răcoros timp de 2 săptămâni.

Luați acest medicament ar trebui să fie 1 lingură cu 15 minute înainte de mese. Firește, o singură tinctură de ananas cu obstrucția vaselor de sânge nu poate lupta. Cu aprobarea unui medic, poate fi folosit ca măsură terapeutică suplimentară.

În medicina orientală

În tratatele medicale chinezești, alimentele erau împărțite în funcție de conținutul lor Yin și Yang. Iar o dietă umană trebuia să fie alcătuită astfel încât să se păstreze în organism un echilibru între cele două energii. În plus, era necesar să se aleagă alimentele în funcție de anotimp, deoarece ajută la menținerea armoniei cu natura.

Se crede că ananasul posedă energia feminină Yin și are un efect de răcorire asupra organismului, de aceea se recomandă să fie consumat pe timp de vară fierbinte. Se spune că sucul de ananas este un remediu eficient pentru insolație, iar pulpa sa este recomandată pentru problemele digestive.

Apropo, există o tradiție în Asia de a încheia o masă cu papaya sau ananas cu sare și piper. Datorită sistemelor lor enzimatice, aceste fructe ajută alimentele să fie digerate și absorbite mai repede.

În cercetarea științifică

Recent, ananasul a devenit din ce în ce mai mult subiectul cercetării științifice. Oamenii de știință studiază cu atenție proprietățile enzimei bromelaina, care este foarte promițătoare în domeniul medicinei. Deja i s-au constatat efectele antitrombotice, antiinflamatorii și chiar anticancerigene. Alte părți ale plantei, care ar putea fi utile în medicină și în alte domenii, nu au ieșit din atenția cercetătorilor.

Dacă vorbim despre bromelaină, trebuie remarcat faptul că mecanismul acțiunii sale nu este încă pe deplin înțeles, dar se știe că această enzimă și suplimentele alimentare făcute din ea, perfect tolerate de organism și nu au efecte secundare, chiar și în cazul utilizării pe termen lung.

Una dintre cele mai importante proprietăți ale bromelainei este atenuarea simptomelor de angină pectorală și atac ischemic tranzitoriu. Experimentele pe șobolani au demonstrat capacitatea enzimei de a avea un efect protector asupra miocardului. În plus, oamenii de știință au dovedit eficacitatea sa în prevenirea și tratamentul tromboflebitei[19].

Cercetătorii consideră că bromelaina are un bun potențial de a lupta împotriva celulelor canceroase. Experimentele efectuate pe celule umane și de șoarece au demonstrat că această enzimă este capabilă să distrugă proteinele și să priveze astfel tumora de materialul de construcție.

CITEȘTE ȘI:
Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție

Nu cu mult timp în urmă, a fost luată în considerare posibilitatea de a trata bolile respiratorii alergice (de exemplu, astmul) cu bromelaină. A existat, de asemenea, un studiu care a testat eficiența acestei enzime în lupta împotriva tusei în tuberculoză. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un amestec de suc de ananas, sare, piper și miere poate ajuta la dizolvarea mucusului din plămâni.

Atunci când este combinată cu tripsină și rutină, bromelaina are un efect antiinflamator la fel de mare ca și cel al cunoscutului medicament nesteroidian diclofenac. Acest lucru este evidențiat de tratamentul observațional al 103 pacienți cu osteoartrită a genunchiului. De asemenea, administrarea acestei enzime înainte de orice procedură chirurgicală poate reduce timpul necesar pentru ca sindromul durerii postoperatorii să dispară.

În dietetică.

După cum s-a menționat în repetate rânduri mai sus, ananasul este adesea asociat cu un produs care asigură o pierdere în greutate rapidă și nedureroasă. Cu toate acestea, acest lucru nu este în întregime adevărat, deoarece acest fruct poate ajuta doar la digestie, dar nu este în niciun caz legat direct de pierderea directă a excesului de greutate. Mai mult, nutriționiștii insistă asupra faptului că nu există niciun aliment care, prin el însuși, să provoace pierderea în greutate.

Ananasul nu ar trebui să fie neglijat atunci când vă formați dieta alimentară, deoarece este hipocaloric, bogat în vitamine și are un set echilibrat de minerale. Acest fruct cel puțin nu adaugă calorii în plus și, în același timp, furnizează organismului o mulțime de substanțe nutritive.

Cunoscuta actriță Sophia Loren a mărturisit odată că zilele de ananas, pe care le face de 3-4 ori pe săptămână, o ajută să se mențină în formă. Într-una dintre aceste zile, actrița mănâncă un ananas proaspăt și nu se limitează la consumul de apă.

Cu toate acestea, nutriționiștii sunt de acord că beneficiile unei astfel de diete sunt foarte discutabile. În opinia lor, valoarea energetică a unei astfel de alimentații monotone este prea mică, iar asemenea descărcări sunt prea frecvente. Toate acestea pot, ca urmare, să provoace senzații patologice de foame.

În bucătărie

Ananasul este un ingredient folosit în aproape toate bucătăriile din lume. Se consumă în stare proaspătă și conservată, sub formă de suc, gem și acadele. De asemenea, se adaugă în salate, iaurt, înghețată și plăcinte. Ananasul este adesea gătit cu carne, iar în Malaezia este folosit în mod obișnuit în sosul de curry.

Există o mulțime de discuții și glume despre gătit pizza cu ananas. Nu cu mult timp în urmă, la o întâlnire cu elevii, președintele Islandei a declarat chiar că, dacă ar fi după el, ar interzice definitiv prepararea de pizza “hawaiiană”.

În ceea ce privește compatibilitatea ananasului cu alte alimente, nu se bucură să fie învecinat cu produsele lactate. Mai mult, ca toate fructele acide, acestea încetinesc procesul digestiv și nu sunt recomandate la micul dejun.

Băuturi

Din ananas se prepară smoothie-uri și diverse cocktail-uri, dar cea mai simplă și mai utilă băutură este sucul proaspăt stors, care umple organismul cu vitamine și minerale. Uneori este amestecat cu alte fructe și legume. O astfel de băutură dietetică poate fi preparată luând 1 tulpină de țelină, 1 castravete, un buchet de pătrunjel și 3 felii de ananas proaspăt.

CITEȘTE ȘI:
Lămâia un fruct care stimulează imunitatea, sănătatea pielii și slăbitul
Ingrediente smoothie din telina castravete si ananas
Ingrediente smoothie din telina castravete si ananas

Toate ingredientele trebuie să fie mărunțite într-un blender fără a adăuga zahăr și sare. Trebuie să beți sucul în termen de 15 minute de la preparare, astfel încât amestecul de ananas și legume să nu-și piardă proprietățile utile.

În țările tropicale, ananasul este folosit la fabricarea băuturilor alcoolice. De exemplu, vinul de ananas este popular în Costa Rica. Pina Colada este foarte populară în Caraibe: în ea se adaugă suc de ananas, rom ușor și lapte de cocos. În ceea ce privește Cuba și unele țări din America de Sud, acestora le place yerba mate răcită cu ananas înmuiat în rom.

În cosmetică.

Mitul conform căruia ananasul arde caloriile și combate celulita este atât de bine înrădăcinat în conștiința publică, încât în țările din America Latină fetele încă mai cred în puterea magică a acestui fruct. Ei folosesc pielițele fructelor proaspete, așezându-le la nivelul coapselor și învelindu-le în folie alimentară. Fetele cred că, în timpul unei astfel de proceduri de 30 de minute, acidul conținut în ananas distruge depozitele de grăsime subcutanată.

Cosmetologii confirmă faptul că extractul de ananas este un ingredient frecvent utilizat în cosmetica. Se adaugă la diverse creme și loțiuni. Cu toate acestea, oferă un efect antibacterian, regenerant și iluminator, dar nu și un efect de ardere a grăsimilor.

De exemplu, puteți face o mască de curățare a feței amestecând 1 lingură de piure de ananas, 1 lingură de făină de porumb și 1 albuș de ou. O astfel de mască trebuie aplicată cu un strat subțire pe față și lăsată timp de 20 de minute. Trebuie să vă spălați cu apă caldă. Având în vedere faptul că ananasul este un produs alergenic, înainte de a aplica amestecul pe față, ar trebui să faceți mai întâi un test pe încheietura mâinii.

Utilizări neconvenționale

Oamenii de știință caută o întrebuințare pentru biomasa rămasă după ce ananasul este cultivat, deoarece fibrele tulpinilor și frunzelor plantei sunt foarte puternice. Un cercetător spaniol a dezvoltat o metodă de producere a pielii din frunze de ananas. S-a dovedit a fi un material de foarte bună calitate din care se pot coase genți și pantofi și care poate fi folosit în industria mobilei.

Designerul hollywoodian Oliver Tolentino confecționează haine din stofă de “ananas”. Pentru a face materialul, se iau fibre din frunzele plantei. Acestea sunt prelucrate și separate în fire pentru a țese o țesătură de culoarea fildeșului, care poate fi apoi ușor de vopsit.

Oamenii de știință americani au inventat o alternativă ecologică la plastic din frunze și tulpini de ananas – o nanofibra rezistentă și ușoară care poate fi utilizată în construcția de mașini.

Contraindicații ale consumului de ananas

Acest fruct are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar enzima bromelaină are puterea de a vindeca multe boli grave. Nu se recomandă un consum excesiv de fructe, deoarece cantitățile mari de consum sunt însoțite de acid și iritarea membranelor mucoase ale stomacului și gurii. Din acest motiv, ananasul proaspăt nu trebuie consumat în cazul ulcerului peptic și al gastritei.

Medicii stomatologi nu recomandă să abuzezi de acest fruct, deoarece sucul său are un efect distructiv asupra smalțului dentar. Persoanele care suferă de greutate excesivă nu ar trebui să exagereze cu ananasul uscat, pentru că este de aproape 7 ori mai caloric decât ananasul proaspăt.

Ananasul ar trebui să fie consumat precaut și de catre femeile însărcinate. Acest fruct poate fi consumat, dar în cantități mici, pentru că ajută la reducerea și menținerea tonusului țesuturilor musculare.

CITEȘTE ȘI:
Nuca de cocos: beneficii dovedite pentru sănătate

Informații interesante despre ananas

Pe tărâmurile de peste mări, ananasul este considerat de mult timp un simbol al amabilității și ospitalității. Din acest motiv, în insulele Caraibe, indigenii plasau adesea fructele coapte sau capetele lor în fața intrării în casele lor. De asemenea, fructul este ilustrat pe stemele unor țări precum Jamaica și Antigua și Barbuda.

În Europa, dimpotrivă, ananasul era considerat un simbol al statutului și al bogăției. Era corelat cu faptul că numai oamenii foarte bogați puteau să o obțină sau, cu atât mai mult, își puteau permite o seră în care să o cultive. Unul dintre ei a fost contele britanic de Dunmore. În secolul al XVIII-lea, a construit o seră pe proprietatea sa din Scoția, acoperită cu o cupolă uriașă de piatră de 14 metri înălțime, în formă de ananas.

Trebuie remarcat faptul că monumente pentru acest fruct au fost și continuă să fie dezvelite în întreaga lume. De exemplu, nu se poate trece pe lângă gigantul de 16 metri din Nambur, Australia, sau un monument ceva mai modest, dar nu mai puțin drăguț, din districtul Damilag din Filipine.

În orașul american Charleston, a fost inaugurată o frumoasă fântână cu mai multe trepte în formă de ananas, iar în Hawaii fructul a fost onorat într-un mod neobișnuit prin crearea în apropierea plantațiilor Dole a unui mare labirint de garduri vii, al cărui mijloc este realizat sub forma unui fruct.

Selecția și depozitarea fructelor de ananas

Cele mai delicioase și mai coapte fructese găsesc exclusiv în locurile în care cresc – la tropice. Nu este ușor să găsești ananas de bună calitate în magazinele noastre, deoarece aproape toate ananasurile ajung în țară pe nave din îndepărtata Americă de Sud.

Deoarece ananasul copt nu poate suporta un transport îndelungat, acesta este de obicei exportat necopt. Înainte de a le expedia, acestea sunt supuse unui tratament obligatoriu: spălare în apă clorurată, acoperirea crustei cu ceară, iar creasta și fundul – cu fungicide sigure.

În ciuda tuturor acestor măsuri, ananasul ajunge la noi, pierzând un pic din dulceața gustului, dar păstrând toate elementele utile (maturitatea fructului la tăiere afectează doar cantitatea de zaharuri din el, dar nu-i reduce în niciun caz utilitatea).

Având în vedere însă faptul că aceste fructe tropicale nu sunt cele mai populare în țara noastră, după o călătorie lungă cu vaporul, ele pot rămâne pentru o perioadă destul de lungă de timp în depozitele sau pe rafturile supermarketurilor noastre.

Pentru a găsi un fruct care nu este vechi, ci relativ proaspăt, trebuie să acordați atenție culorii coajei – aceasta trebuie să fie uniform galbenă sau verde (culoarea verde nu indică fructe necoapte), fără pete maronii, care indică umflături sau stricăciuni din interior. Fructele nu trebuie să prezinte semne de mucegai sau putregai. Nu trebuie să aibă o aromă dulce foarte înțepătoare.

Un ananas bun are o creastă solidă și rezistentă, cu vârfurile frunzelor ușor ofilite, dar care se separă ușor de fruct. Când este bătut, fructul scoate un sunet înfundat și nu lasă urme pe coajă. Mărimea nu face o mare diferență, deoarece nu afectează calitatea fructului. Atunci când cumpărați, țineți cont de faptul că coaja este destul de groasă și după ce o tăiați nu rămâne prea multă pulpă.

În ceea ce privește depozitarea, ananasul întreg necojit trebuie păstrat la temperatura camerei. După decojire și tăiere, fructele se pot păstra în frigider timp de 1-2 zile. Este mai bine să le consumați imediat. Nu se recomandă înghețarea fructelor, deoarece la temperaturi sub zero grade își pierd o mare parte din proprietățile utile și își pierd calitățile gustative obișnuite, devenind fade.

A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.
Articolul precedentCaise
Articolul următorCapsuni beneficii calorii vitamine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete