Anemia - simptome, cauze, tratament, dieta

Anemia – Simptome, cauze, tratament, dieta

O trecere în revistă detaliată a cauzelor, simptomelor, tratamentului și dietei privind anemia.

Anemia este o afecțiune în care vă lipsește o cantitate suficientă de globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul adecvat către țesuturile corpului dumneavoastră. A avea anemie, denumită și hemoglobină scăzută, vă poate face să vă simțiți obosit și slăbit. Acest articol prezintă simptomele, cauzele, tratamente si recomandari de dieta pentru anemie/.

Anemia - simptome, cauze, tratament, dieta
Anemia – simptome, cauze, tratament, dieta

Ce este anemia

Există mai multe forme de anemie, fiecare cu propria cauză. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă. În cele mai multe cazuri, anemia are mai multe cauze. Mergeți la medicul dumneavoastră dacă bănuiți că aveți anemie. Aceasta poate fi un semn de avertizare a unei boli grave.

Tratamentele pentru anemie, care depind de cauză, variază de la administrarea de suplimente până la proceduri medicale. S-ar putea să puteți preveni unele tipuri de anemie printr-o dietă sănătoasă și variată.

Simptomele anemiei

Semnele și simptomele anemiei variază în funcție de cauza și de gravitatea anemiei. În funcție de cauzele anemiei, este posibil să nu aveți niciun simptom.

Semnele și simptomele, dacă apar, pot include:

 • Oboseală
 • Slăbiciune
 • Piele palidă sau gălbuie
 • Bătăi neregulate ale inimii
 • Dificultăți de respirație
 • Amețeli sau amețeli
 • Dureri în piept
 • Mâinile și picioarele reci
 • Dureri de cap

La început, anemia poate fi atât de ușoară încât nu o observați. Dar simptomele se agravează pe măsură ce anemia se înrăutățește.

Când să vezi un medic

Ce fac celulele roșii din sânge

Anemia - simptome, cauze, tratament, dieta
Anemia – simptome, cauze, tratament, dieta

Organismul produce trei tipuri de celule sanguine – globule albe pentru a lupta împotriva infecțiilor, trombocite pentru a ajuta sângele să se coaguleze și globule roșii pentru a transporta oxigenul din plămâni în restul corpului și dioxidul de carbon din corp înapoi în plămâni.

Globulele roșii conțin hemoglobină – o proteină bogată în fier care dă culoarea roșie a sângelui. Hemoglobina permite globulelor roșii să transporte oxigenul din plămâni către toate părțile corpului și să transporte dioxidul de carbon din alte părți ale corpului către plămâni pentru a fi expirat.

Cele mai multe celule sanguine, inclusiv globulele roșii, sunt produse în mod regulat în măduva osoasă – un material spongios care se găsește în cavitățile multor oase mari. Pentru a produce hemoglobină și globule roșii, organismul dumneavoastră are nevoie de fier, vitamina B-12, acid folic și alți nutrienți din alimentele pe care le consumați.

Cauzele anemiei

Diferite tipuri de anemie au cauze diferite:

 • Anemie cu deficit de fier. Acest tip de anemie, cel mai frecvent întâlnit, este cauzat de un deficit de fier în organism. Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină. Fără o cantitate adecvată de fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficientă hemoglobină pentru celulele roșii din sânge. fără suplimentarea cu fier, acest tip de anemie apare la multe femei însărcinate. De asemenea, este cauzată de pierderi de sânge, cum ar fi în urma unor sângerări menstruale abundente; un ulcer la nivelul stomacului sau al intestinului subțire; cancerul intestinului gros; și utilizarea regulată a unor analgezice disponibile fără prescripție medicală, în special aspirina, care poate provoca inflamația mucoasei stomacale, ceea ce duce la pierderi de sânge. Este important să se determine sursa deficienței de fier pentru a preveni reapariția anemiei.
 • Anemie prin deficit de vitamine. În afară de fier, organismul dumneavoastră are nevoie de acid folic și de vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule roșii sănătoase. O dietă lipsită de acestea și de alte substanțe nutritive cheie poate cauza o scădere a producției de globule roșii. Unele persoane care consumă suficient B-12 nu sunt capabile să absoarbă vitamina. Acest lucru poate duce la anemie prin deficit de vitamine, cunoscută și sub numele de anemie pernicioasă.
 • Anemia inflamatorie. Anumite boli – cum ar fi cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoidă, bolile renale, boala Crohn și alte boli inflamatorii acute sau cronice – pot interfera cu producția de globule roșii.
 • Anemie aplastică. Această anemie rară, care pune viața în pericol, apare atunci când organismul dumneavoastră nu produce suficiente globule roșii. Cauzele anemiei aplastice includ infecții, anumite medicamente, boli autoimune și expunerea la substanțe chimice toxice.
 • Anemii asociate cu boli ale măduvei osoase. O varietate de boli, cum ar fi leucemia și mielofibroza, pot provoca anemie prin afectarea producției de sânge în măduva osoasă. Efectele acestor tipuri de cancer și ale tulburărilor asemănătoare cancerului variază de la ușoare la amenințătoare de viață.
 • Anemii hemolitice. Acest grup de anemii se dezvoltă atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât le poate înlocui măduva osoasă. Anumite boli ale sângelui sporesc distrugerea globulelor roșii. Puteți moșteni o anemie hemolitică sau o puteți dezvolta mai târziu în viață.
 • Anemia celulelor seceră. Această afecțiune ereditară și uneori gravă este o anemie hemolitică. Este cauzată de o formă defectuoasă de hemoglobină care forțează globulele roșii să ia o formă anormală de semilună (seceră). Aceste celule sanguine neregulate mor prematur, ceea ce duce la un deficit cronic de globule roșii.

Citește si: 10 pași simpli pentru a crește speranța de viață

Factori de risc

Acești factori vă expun un risc crescut de anemie:

 • O dietă lipsită de anumite vitamine și minerale. O dietă constant săracă în fier, vitamina B-12, acid folic și cupru crește riscul de anemie.
 • Tulburări intestinale. Dacă aveți o tulburare intestinală care afectează absorbția nutrienților în intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn și boala celiacă, vă expune riscul de anemie.
 • Menstruaţie. În general, femeile care nu au avut menopauză au un risc mai mare de anemie feriprivă decât bărbații și femeile aflate în postmenopauză. Menstruația provoacă pierderea globulelor roșii.
 • Sarcina. A fi gravidă și a nu lua o multivitamine cu acid folic și fier crește riscul de anemie.
 • Afecțiuni cronice. Dacă aveți cancer, insuficiență renală sau altă afecțiune cronică, ați putea fi expus riscului de anemie a bolii cronice. Aceste afecțiuni pot duce la o lipsă de celule roșii din sânge. Pierderea lentă, cronică de sânge de la un ulcer sau o altă sursă din corpul dumneavoastră poate epuiza depozitul de fier din organism, ducând la anemie cu deficit de fier.
 • Istorie de familie. Dacă familia ta are antecedente de anemie moștenită, cum ar fi anemia cu celule falciforme, s-ar putea, de asemenea, să fii expus un risc crescut de afecțiune.
 • Alti factori. Un istoric al anumitor infecții, boli de sânge și tulburări autoimune crește riscul de anemie. Alcoolismul, expunerea la substanțe chimice toxice și utilizarea unor medicamente pot afecta producția de globule roșii și pot duce la anemie.
 • Vârstă. Persoanele peste 65 de ani au un risc crescut de anemie.

Complicații

Lăsată netratată, anemia poate provoca multe probleme de sănătate, cum ar fi:

 • Oboseală extremă. Anemia severă te poate obosi atât de mult încât nu poți îndeplini sarcinile zilnice.
 • Complicații ale sarcinii. Femeile însărcinate cu anemie cu deficit de folat pot avea mai multe șanse de a avea complicații, cum ar fi nașterea prematură.
 • Probleme cu inima. Anemia poate duce la bătăi rapide sau neregulate ale inimii (aritmie). Când ești anemic, inima ta pompează mai mult sânge pentru a compensa lipsa de oxigen din sânge. Acest lucru poate duce la o inimă mărită sau o insuficiență cardiacă.
 • Moarte. Unele anemii moștenite, cum ar fi anemia cu celule falciforme, pot duce la complicații care pun viața în pericol. Pierderea multor sânge duce rapid la anemie acută, severă și poate fi fatală. La persoanele în vârstă, anemia este asociată cu un risc crescut de deces.
Anemia - simptome, cauze, tratament, dieta
Anemia – simptome, cauze, tratament, dieta

Citește si: Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament

Ce să mănânci pentru a preveni anemia

Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. Dar puteți evita anemia prin carență de fier și anemiile prin carență de vitamine prin adoptarea unei diete care să includă o varietate de vitamine și minerale, inclusiv:

 • Fier. Alimentele bogate în fier includ carnea de vită și alte tipuri de carne, fasolea, lintea, cerealele îmbogățite cu fier, legumele cu frunze de culoare verde închis și fructele uscate.
 • Folat. Acest nutrient și forma sa sintetică, acidul folic, se găsesc în fructe și sucuri de fructe, legume cu frunze verzi închise, mazăre verde, fasole, alune și produse din cereale îmbogățite, cum ar fi pâinea, cerealele, pastele și orezul.
 • Vitamina B-12. Alimentele bogate în vitamina B-12 includ carnea, produsele lactate, cerealele și produsele din soia îmbogățite..
 • Vitamina C. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără citricele și sucurile de citrice, ardeii, broccoli, roșiile, pepenii și căpșunile. Acestea ajută, de asemenea, la creșterea absorbției fierului.

Teste de diagnostic suplimentare

Dacă vi se pune diagnosticul de anemie, medicul dumneavoastră ar putea solicita și alte teste pentru a determina cauza. Ocazional, poate fi necesară studierea unei probe din măduva osoasă pentru a diagnostica anemia.

Tratament

Tratamentul anemiei depinde de cauză.

 • Anemie cu deficit de fier. Tratamentul pentru această formă de anemie implică, de obicei, administrarea de suplimente de fier și schimbarea dietei. Pentru unele persoane, acest lucru ar putea implica primirea de fier printr-o venă.Dacă cauza deficitului de fier este pierderea de sânge – alta decât cea din timpul menstruației – trebuie localizată sursa sângerării și oprită sângerarea. Acest lucru ar putea implica o intervenție chirurgicală.
 • Anemii cu deficit de vitamine. Tratamentul pentru deficiența de acid folic și vitamina C implică suplimente alimentare și creșterea acestor nutrienți în dieta dumneavoastră.Dacă sistemul dumneavoastră digestiv are probleme în a absorbi vitamina B-12 din alimentele pe care le consumați, este posibil să aveți nevoie de injecții cu vitamina B-12. La început, s-ar putea să faceți injecțiile o dată la două zile. În cele din urmă, veți avea nevoie de injecții doar o dată pe lună, eventual pe viață, în funcție de situația dvs..
 • Anemie cronică inflamatorie. Nu există un tratament specific pentru acest tip de anemie. Medicii se concentrează pe tratarea bolii de bază. Dacă simptomele devin severe, o transfuzie de sânge sau injecții cu un hormon sintetic produs în mod normal de rinichi (eritropoietină) ar putea ajuta la stimularea producției de globule roșii și la ameliorarea oboselii.
 • Anemie aplastică. Tratamentul pentru această anemie poate include transfuzii de sânge pentru a crește nivelul de celule roșii din sânge. Este posibil să aveți nevoie de un transplant de măduvă osoasă dacă măduva osoasă nu poate produce celule sanguine sănătoase.
 • Anemii asociate cu boli ale măduvei osoase. Tratamentul acestor diverse boli poate include medicamente, chimioterapie sau transplant de măduvă osoasă. Anemiile hemolitice. Gestionarea anemiilor hemolitice include evitarea medicamentelor suspecte, tratarea infecțiilor și administrarea de medicamente care suprimă sistemul imunitar, care ar putea ataca celulele roșii din sânge. Anemia hemolitică severă necesită, în general, un tratament continuu.
 • Anemie celulelor seceră. Tratamentul ar putea include oxigen, analgezice și lichide orale și intravenoase pentru a reduce durerea și a preveni complicațiile. Medicii ar putea recomanda, de asemenea, transfuzii de sânge, suplimente de acid folic și antibiotice. Un medicament împotriva cancerului numit hidroxiuree (Droxia, Hydrea, Siklos) este, de asemenea, utilizat pentru a trata anemia celulelor secerătoare.
 • Talasemie. Majoritatea formelor de talasemie sunt ușoare și nu necesită tratament. Formele mai grave de talasemie necesită, în general, transfuzii de sânge, suplimente de acid folic, medicamente, îndepărtarea splinei sau un transplant de sânge și de celule stem din măduva osoasă.

Citește si: Cum evită cei mai longevivi oameni din Blue Zone să se îngrașe

Pregătirea pentru întâlnirea cu medicul

Faceți o programare la medicul dumneavoastră de familie dacă aveți oboseală prelungită sau alte semne sau simptome care vă îngrijorează. Acesta vă poate îndruma către un medic specializat în tratarea tulburărilor de sânge (hematolog), a inimii (cardiolog) sau a sistemului digestiv (gastroenterolog).

Iată câteva informații care să vă ajute să vă pregătiți pentru programare.

Ce poti sa faci

Înainte de programare, faceți o listă cu:

Pentru anemie, întrebările de bază pe care trebuie să i le adresați medicului dumneavoastră sunt:

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună întrebări, cum ar fi:

Surse:

 1. Turner J, Badireddy M. Anemia. StatPearls Publishing.
 2. Miller JL. Iron deficiency anemia: a common and curable diseaseCold Spring Harb Perspect Med. 2013;3(7):10.1101/cshperspect.a011866 a011866. doi:10.1101/cshperspect.a011866
 3. Ishii K, Young NS. Anemia of Central OriginSemin Hematol. 2015;52(4):321–338. doi:10.1053/j.seminhematol.2015.07.002
 4. Packman CH. The Clinical Pictures of Autoimmune Hemolytic AnemiaTransfus Med Hemother. 2015;42(5):317–324. doi:10.1159/000440656
 5. Cascio MJ, Deloughery TG. Anemia: Evaluation and Diagnostic TestsMed Clin North Am. 2017;101(2):263-284. doi:10.1016/j.mcna.2016.09.003
 6. Johnson-Wimbley TD, Graham DY. Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st centuryTherap Adv Gastroenterol. 2011;4(3):177–184. doi:10.1177/1756283X11398736
Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Fibrilația atrială – Simptome, cauze, prevenție
Insuficiența renală acută – Simptome, cauze, tratament, dietă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii