Anevrism de aortă abdominală: simptome, cauze, tratament

Anevrism de aortă abdominală: Simptome, cauze, tratament

Ce este un anevrism de aortă abdominală si ce trebuie sa facem daca suspectam așa ceva

Simptomele anevrismului de aortă abdominalăl (AAA) sunt destul de asemănătoare cu cele ale altor anevrisme abdominale. Acest articol discută cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul pentru anevrism de aortă abdominală

Ce este un anevrism de aortă abdominală

Un anevrism de aortă abdominală este o zonă mărită în partea inferioară a vasului principal care furnizează sânge către organism (aortă). Aorta se extinde de la inimă până la centrul toracelui și abdomenului.

Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism, astfel încât un anevrism de aortă abdominală rupt poate provoca sângerări care pun viața în pericol. În funcție de dimensiunea anevrismului și de cât de repede crește, tratamentul variază de la așteptare atentă până la o intervenție chirurgicală de urgență.

Anevrism de aortă abdominală: simptome, cauze, tratament
Anevrism de aortă abdominală: Simptome, cauze, tratament

Simptome

Anevrismele de aortă abdominală cresc adesea lent, fără simptome vizibile, ceea ce le face dificil de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodată. Mulți încep mici și rămân mici. Alții cresc în timp, uneori rapid.

Dacă aveți un anevrism de aortă abdominală în expansiune, puteți observa:

Când să consultați un medic

Dacă simțiți durere, mai ales dacă durerea este bruscă și severă, solicitați imediat asistență medicală.

Cauze

Anevrismele se pot dezvolta oriunde de-a lungul aortei, dar majoritatea anevrismelor de aortă apar în partea aortei care se află în zona abdomenului. Mai mulți factori pot juca un rol în dezvoltarea unui anevrism de aortă abdominală, inclusiv:

Factorii de risc

Factorii de risc pentru anevrismul de aortă abdominală includ:

Dacă sunteți expus riscului unui anevrism de aortă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte măsuri, cum ar fi medicamente pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a reduce stresul asupra arterelor slăbite.

Complicații

Rupturile unuia sau mai multor straturi ale peretelui aortic (disecție aortică) sau un anevrism rupt sunt principalele complicații. O ruptură poate provoca sângerări interne potențial fatale. În general, cu cât anevrismul este mai mare și cu cât crește mai repede, cu atât este mai mare riscul de rupere.

Semnele și simptomele unui anevrism de aortă rupt pot include:

 • Dureri abdominale sau de spate brusce, intense și persistente, care pot fi descrise ca o senzație de lacrimare
 • Tensiune arterială scăzută
 • puls rapid

Anevrismele de aortă cresc, de asemenea, riscul de apariție a cheagurilor de sânge în zonă. Dacă un cheag de sânge se rupe de căptușeala interioară a unui anevrism și blochează un vas de sânge în altă parte a corpului, poate provoca durere sau poate bloca fluxul de sânge către picioare, degete de la picioare, rinichi sau organe abdominale.

Prevenirea

Pentru a preveni un anevrism de aortă sau pentru a preveni agravarea unui anevrism de aortă, procedați în felul următor:

 • Nu fumați și nu folosiți produse din tutun. Nu mai fumați și evitați fumatul pasiv. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamente și terapii care ar putea ajuta.
 • Ai o dietă sănătoasă. Concentrați-vă pe consumul unei varietăți de fructe și legume, cereale integrale, carne de pasăre, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Evitați grăsimile saturate și trans și limitați sarea.
 • Țineți-vă tensiunea arterială și colesterolul sub control. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris un medicament, luați-l conform instrucțiunilor.
 • Faceți sport regulat. Țintiți pentru cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată. Dacă nu ați fost activ, începeți încet și mergeți în sus. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tipurile de activități care sunt potrivite pentru dvs.

Diagnostic

Anevrismele de aortă abdominală sunt adesea descoperite atunci când se face un examen fizic din alt motiv sau în timpul unor teste medicale de rutină, cum ar fi o ecografie a inimii sau a abdomenului.

Pentru a diagnostica un anevrism de aortă abdominală, un medic vă va examina și vă va revizui istoricul medical și familial. Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea un anevrism de aortă, se fac teste imagistice pentru a confirma diagnosticul.

Testele pentru a diagnostica un anevrism de aortă abdominală includ:

 • Ecografia abdominală. Acesta este cel mai frecvent test pentru diagnosticarea anevrismelor de aortă abdominală. O ecografie abdominală este un test nedureros care utilizează unde sonore pentru a arăta cum curge sângele prin structurile din zona abdomenului, inclusiv aorta. În timpul unei ecografii abdominale, un tehnician apasă ușor o baghetă cu ultrasunete (transductor) pe zona abdomenului, mișcând-o înainte și înapoi. Dispozitivul trimite semnale către un computer, care creează imagini.
 • Scanare abdominală. Acest test nedureros folosește raze X pentru a crea imagini în secțiune transversală ale structurilor din interiorul zonei abdominale. Este folosit pentru a crea imagini clare ale aortei. O scanare CT abdominală poate detecta, de asemenea, dimensiunea și forma unui anevrism. În timpul unei scanări CT, te întinzi pe o masă care alunecă într-o mașină în formă de gogoașă. Uneori se administrează un colorant (material de contrast) într-o venă pentru ca vasele de sânge să apară mai clar în imagini.
 • RMN abdominal. Acest test imagistic folosește un câmp magnetic și unde radio generate de computer pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul regiunii abdominale. Uneori, un colorant (material de contrast) este administrat într-o venă pentru a vă face vasele de sânge mai vizibile.

Screening pentru anevrism de aortă abdominală

A fi bărbat și a fuma crește foarte mult riscul de anevrism de aortă abdominală. Recomandările de testare variază, dar în general:

 • Bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani care au fumat vreodată țigări ar trebui să fie supuși unei analize cu ultrasunete abdominale.
 • Pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani care nu au fumat niciodată, un medic va decide dacă este necesară o ecografie abdominală pe baza altor factori de risc, cum ar fi antecedentele familiale de anevrism.

Nu există dovezi suficiente pentru a determina dacă femeile cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani care au fumat vreodată țigări sau care au antecedente familiale de anevrism de aortă abdominală ar beneficia de screening pentru anevrism de aortă abdominală.aorta abdominală. Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă faceți o ecografie în funcție de factorii dumneavoastră de risc. Femeile care nu au fumat niciodată nu au nevoie să fie testate pentru această boală.

Tratament

Scopul tratamentului anevrismului de aortă abdominală este de a preveni ruperea unui anevrism. Tratamentul poate implica o monitorizare atentă sau o intervenție chirurgicală. Tratamentul pe care îl aveți depinde de dimensiunea anevrismului de aortă și de cât de repede crește.

Supraveghere medicală

Un medic poate recomanda această opțiune, numită și așteptare vigilentă, dacă anevrismul de aortă abdominală este mic și nu provoacă simptome. Monitorizarea necesită examinări medicale regulate și teste imagistice pentru a determina dacă anevrismul este în creștere și pentru a gestiona alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, care ar putea agrava anevrismul.

De obicei, o persoană cu un anevrism de aortă abdominală mică asimptomatic are nevoie de o ecografie abdominală la cel puțin șase luni după diagnostic și la programări regulate de urmărire.

Chirurgie și alte proceduri

Operația pentru repararea unui anevrism de aortă abdominală este de obicei recomandată dacă anevrismul este de 4,8 până la 5,6 centimetri sau mai mare sau dacă crește rapid.

De asemenea, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală de reparare a anevrismului de aortă abdominală dacă aveți simptome precum dureri de stomac sau dacă aveți un anevrism care curge, sensibil sau dureros.

Tipul de intervenție chirurgicală efectuată depinde de dimensiunea și localizarea anevrismului, de vârsta dumneavoastră și de starea dumneavoastră generală de sănătate. Opțiunile pentru chirurgia anevrismului de aortă abdominală pot include:

 • Reparație endovasculară. Această procedură este utilizată cel mai adesea pentru repararea unui anevrism de aortă abdominală. Un chirurg introduce un tub subțire și flexibil (cateter) într-o arteră a piciorului și îl ghidează ușor către aortă. Un tub din plasă de sârmă (grefă) la capătul cateterului este plasat peste locul anevrismului, extins și fixat pe loc. Grefa întărește secțiunea slăbită a aortei pentru a preveni ruperea anevrismului. Chirurgia endovasculară nu este o opțiune pentru toată lumea cu anevrism de aortă abdominală. Tu și medicul dumneavoastră veți discuta cea mai bună opțiune de reparație pentru dvs. După intervenția chirurgicală endovasculară, veți avea nevoie de teste imagistice regulate pentru a vă asigura că zona grefată nu are scurgeri.
 • Chirurgie abdominală deschisă. Aceasta implică îndepărtarea părții deteriorate a aortei și înlocuirea acesteia cu o grefă, care este cusută la loc. Recuperarea completă poate dura o lună sau mai mult.

Stil de viață și remedii

Pentru un anevrism de aortă abdominală, un medic va sugera probabil evitarea ridicării greutăților și a activității fizice viguroase pentru a preveni creșterile extreme ale tensiunii arteriale, care pot pune mai multă presiune asupra unui anevrism.

Stresul emoțional poate crește tensiunea arterială, așa că încercați să evitați conflictele și situațiile stresante. Dacă vă simțiți stresat sau anxios, spuneți medicului dumneavoastră, astfel încât împreună să puteți elabora cel mai bun plan de tratament.

Pregătirea pentru consultație

Dacă sunteți expus riscului unui anevrism de aortă abdominală sau aveți semne și simptome ale bolii, faceți o programare la medicul de familie. Dacă simțiți o durere severă, solicitați ajutor medical de urgență.

Iată câteva informații care vă vor ajuta să vă pregătiți pentru programare.

Ce poți să faci

Când îți faci o programare, întreabă dacă trebuie să faci ceva în prealabil, cum ar fi restricționarea dietei. Înainte de unele teste, poate fi necesar să evitați să mâncați sau să beți pentru o perioadă scurtă de timp.

Faceți o listă cu:

 • Simptomele dvs., inclusiv cele care pot părea fără legătură cu un anevrism de aortă abdominală și când au început
 • Informații personale cheie, inclusiv istoric familial de boli de inimă sau anevrisme
 • Orice medicamente, vitamine sau alte suplimente pe care le luați, inclusiv cât de mult luați și când
 • Întrebări de adresat medicului dumneavoastră

Pentru un anevrism de aortă abdominală, întrebările pe care trebuie să le adresați medicului dumneavoastră includ:

 • Care este cea mai probabilă cauză a simptomelor mele?
 • De ce teste voi avea nevoie?
 • Ce tratamente sunt disponibile și care crezi că ar fi cel mai bun tratament pentru mine?
 • Am nevoie de analize regulate și, dacă da, cât de des?
 • Am si alte probleme de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste condiții împreună?
 • Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care le pot avea? Ce site-uri recomandați?

Simțiți-vă liber să puneți întrebări suplimentare.

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună astfel de întrebări:

 • Simptomele tale vin și trec sau le mai experimentezi?
 • Cât de severe sunt simptomele tale?
 • Pare că ceva vă îmbunătățește simptomele?
 • Ce, dacă ceva, pare să vă agraveze simptomele?
 • Ai fumat vreodată?

Alte articole utile:

Surse:

 1. Dalman RL, şi colab. Prezentarea anevrismului de aortă abdominală. Accesat 27 iulie 2021.
 2. Spryngerd M, şi colab. Program de screening pentru anevrismul de aortă abdominală. Angiologie. 2019; doi:10.11770003319718824940. Accesat 27 iulie 2021.
 3. Anevrisme de aortă abdominală (AAA). Versiune profesională a manualului Merck. Accesat 27 iulie 2021.
 4. Anevrism de aortă abdominală: screening. Grupul operativ al SUA pentru servicii preventive. Accesat 20 iulie 2021.
 5. Braswell Pickering EE. Toate scripturile EPSi. Clinica Mayo. 23 iulie 2021.
 6. Connolly HM (avis d’expert). Clinique Mayo. 11 martie 2019.
 7. Grupul operativ al SUA pentru servicii preventive. Screening pentru anevrism de aortă abdominală: US Preventive Services Task Force declarație de recomandare. JAMA. 2019; doi:10.1001/jama.2019.18928.
 8. Antoniou GA, et al. Repararea endovasculară sau deschisă a anevrismului de aortă abdominală: revizuire sistematică și meta-analiză a datelor perioperatorii și pe termen lung actualizate din studiile controlate randomizate. Jurnalul european de chirurgie vasculară și endovasculară. 2020; doi:10.1016/j.ejvs.2019.11.030.
Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Astmul: Simptome, cauze, tratament
Anxietatea: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii