6 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022

Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Trebuie să citești asta...

Cea mai bună modalitate de a evita aceste reacții adverse este să nu-i oferi bebelușului sau copilului tău un antibiotic decât dacă au nevoie absolut de el

Când copilul dumneavoastră este bolnav, doriți ca el să se simtă mai bine cât mai repede posibil. Te întrebi: antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici? Raspuns: Antibioticele nu sunt întotdeauna soluția – și uneori pot face mai mult rău decât bine. Iată cum să folosiți în siguranță – și să evitați utilizarea excesivă – a antibioticelor.

Copilul dumneavoastră are febră, glandele umflate și ochii sticloși. Îl duceți de urgență la pediatru, nerăbdător să găsiți medicamentul magic care îl va ajuta să se simtă mai bine.

Faptul că medicul vă va prescrie sau nu antibiotice depinde de microbul care îl îmbolnăvește pe micuțul dumneavoastră.

Antibioticele sunt eficiente pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Ele sunt esențiale pentru unele – dar nu toate – cazurile de infecții ale urechii, angină streptococică și sinuzită bacteriană.

Cu toate acestea, majoritatea bolilor din copilărie sunt cauzate de viruși, ceea ce înseamnă că nu pot fi tratate cu antibiotice. Folosirea antibioticelor pentru a trata o infecție virală este problematică: elimină bacteriile sănătoase din organism și poate duce la rezistență la antibiotice.

Iată ce trebuie să știi despre situațiile în care antibioticele sunt justificate și când este mai bine să le eviți.

Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Bebelușii și copiii mici pot lua antibiotice?

Da, bebelușii și copiii mici pot și ar trebui să ia antibiotice pentru a trata o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau o sinuzită bacteriană.

Dacă medicul dumneavoastră diagnostichează una dintre aceste afecțiuni, este important ca copilul dumneavoastră să ia întregul tratament cu antibiotice, așa cum a fost prescris, pentru a vă asigura că scăpați de toate bacteriile care îl îmbolnăvesc.

De ce utilizarea excesivă a antibioticelor la bebeluși și copii poate fi periculoasă

Antibioticele nu sunt necesare pentru orice boală. Administrarea lor copilului dumneavoastră atunci când nu sunt justificate poate fi potențial dăunătoare, unele cercetări sugerând că ar putea fi deosebit de problematică în special în timpul primului an sau al primilor doi ani de viață.

CITEȘTE ȘI:
Care este modul corect de a vă învăța copilul să citească?

Se crede că multe dintre riscurile potențiale ale antibioticelor sunt legate de perturbarea echilibrului bacteriilor din microbiom (adică bacteriile, ciupercile și virușii sănătoși din corpul nostru, dintre care majoritatea trăiesc în intestin). Microbiomul are o serie de funcții importante, inclusiv apărarea împotriva microbilor răi și susținerea funcției sistemului imunitar. Modificările în microbiomul intestinal au fost legate de un risc crescut de infecții, boli autoimune și inflamații cronice.

Utilizarea excesivă a antibioticelor inutile:

 • Expune copilul dumneavoastră la potențialele efecte secundare ale medicamentului (cum ar fi diareea și aftele), precum și la o reacție alergică potențial gravă.
 • A fost asociat cu un risc crescut de afecțiuni care implică funcționarea sistemului imunitar, inclusiv boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, diabetul și astmul infantil. Trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a înțelege legătura potențială.
 • În timp, utilizarea excesivă a antibioticelor crește rezistența unei bacterii la antibiotice, astfel încât același antibiotic poate, în cele din urmă, să nu mai funcționeze în cazul aceleiași infecții.
 • Contribuie la utilizarea excesivă a antibioticelor în comunitate, ceea ce poate duce la creșterea unor noi tulpini de bacterii (numite uneori superbacterii) care sunt cu totul rezistente la antibiotice. Pe măsură ce tot mai multe bacterii au devenit mai puternice și imune la tratament în comunitățile din întreaga țară, acest lucru a devenit o problemă majoră de sănătate publică.
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Când au nevoie bebelușii și copiii mici de antibiotice?

Medicul vă va prescrie antibiotice dacă suspectează că o infecție bacteriană este cauza simptomelor bebelușului sau copilului dumneavoastră. Următoarele boli pot justifica un tratament cu antibiotice pentru copii:

Unele dintre simptomele copilului dvs. pot necesita sau nu antibiotice, în funcție de boala care le provoacă (un motiv în plus pentru a consulta medicul pediatru al copilului dvs. pentru a obține un diagnostic corect). Iată câteva dintre aceste simptome cu potențial de zonă gri:

CITEȘTE ȘI:
Congestia nazală la copii: ce tratament să aplici când curge nasul copilului

Febră

Marea majoritate a febrei la copiii mici sunt declanșate de infecții virale, cum ar fi gripa sau răceala, care nu necesită antibiotice.

Febra face parte din apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor, iar medicul dumneavoastră vă poate ajuta să stabiliți dacă infecția care provoacă febra necesită un tratament suplimentar sau se va ameliora cu odihnă și multă dragoste din partea dumneavoastră.

O febră care este declanșată de bacterii (cum ar fi sinuzita bacteriană sau angina streptococică) va necesita de obicei – deși nu întotdeauna – antibiotice.

Deoarece singurul simptom al unei infecții urinare la bebeluși poate fi febra, dacă copilul dumneavoastră are febră inexplicabilă și medicul dumneavoastră vă poate cere o mostră de urină a copilului dumneavoastră.

Deoarece unele febre pot fi grave, este esențial să:

 • Solicitați imediat asistență medicală dacă bebelușul dumneavoastră are sub 3 luni și are o febră de 38.5 ° C sau mai mare, luată cu un termometru rectal, sau dacă un copil de orice vârstă are probleme de respirație, nu bea sau nu face pipi, este letargic, arată foarte bolnav și/sau nu a primit toate vaccinurile recomandate.
 • Adresați-vă medicului pediatru dacă bebelușul dumneavoastră cu vârsta peste 3 luni are o febră mai mare de 38.5° C, sau dacă copilul mic sau mai mare are febră care nu se ameliorează după două-trei zile.

Infecția urechii

Otita medie acută este o infecție comună a urechii în copilărie, care apare atunci când urechea medie se înfundă dureros cu lichid, de obicei din cauza unei răceli sau a unei alte infecții virale a căilor respiratorii superioare. Acest lichid devine un teren propice pentru bacterii, viruși sau ciuperci. Cu orice infecție a urechii, un copil poate:

 • Trage de urechea infectată
 • Are dificultăți în a dormi (durerea se agravează adesea noaptea)
 • Are febră
 • Să fie obosit sau irascibil

Dacă credeți că copilul dumneavoastră are o infecție a urechii (și mai ales dacă are febră), consultați medicul pediatru. Medicul dvs. vă poate prescrie antibiotice dacă:

CITEȘTE ȘI:
De ce nu slăbesc: Iată 20 de motive posibile
 • Bebelușul tău are sub 6 luni
 • Copilul dumneavoastră are peste 6 luni și are o febră de peste 102,2 °F sau dacă o infecție este foarte dureroasă și durează mai mult de câteva zile

Mulți medici adoptă o abordare de așteptare înainte de a prescrie antibiotice pentru copiii de peste 2 ani. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe infecții virale ale urechii și chiar multe infecții bacteriene ale urechii se ameliorează de la sine în două-trei zile, iar antibioticele nu s-au dovedit a reduce durerea sau a îmbunătăți recuperarea.

Între timp, întrebați medicul pediatru despre posibilitatea de a-i da copilului dumneavoastră paracetamol sau ibuprofen pentru a ușura durerea.

Dureri în gât

O durere în gât este adesea primul semn al unei infecții cu virusul răcelii, care nu necesită antibiotice. O durere în gât cauzată de o infecție virală este de obicei însoțită de unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Curge nasul
 • Tuse
 • Răguşeală
 • Ochi roz

Streptococul în gât este o infecție bacteriană care poate necesita antibiotice. Cu toate acestea, este foarte rar ca bebelușii și copiii mai mici de 3 ani să fie tratați pentru faringită streptococică. Infecția este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.

Este posibil ca medicul să vă testeze bebelușul sau copilul mic pentru streptococ dacă a existat un focar de infecție la grădinița sa sau dacă o rudă apropiată a avut streptococ.

Dacă copilul dumneavoastră are angină streptococică, durerea de gât va fi de obicei însoțită de:

 • Febră
 • Amigdale umflate
 • Pete minuscule, roșii, pe cerul gurii
 • Noduli limfatici umflați

Ochiul roz

Ochiul roz (cunoscută și ca conjunctivită) este o inflamație a membranei care căptușește ochii sau pleoapele, ceea ce face ca unul sau ambii ochi să aibă un aspect roz sau roșu.

Poate fi cauzată de bacterii, viruși, alergeni (cum ar fi polenul) sau alți iritanți (cum ar fi clorul din piscine). O infecție bacteriană poate fi însoțită de:

 • Secreții galbene sau verzi din ochi
 • Durere
 • O infecție a urechii, care apare adesea impreuna cu ochiul roz
CITEȘTE ȘI:
Refluxul la bebeluși – Simptome cauze și tratament

Poate fi dificil să se stabilească cauza exactă a ochiului roz. Dacă partea albă a ochiului copilului dumneavoastră se înroșește și pare umflată, consultați medicul copilului dumneavoastră pentru tratament.

Mucos verde

Atunci când mucusul devine galben sau verde, se numește sinuzită sau o inflamație a cavității nazale. Este normal ca secrețiile nazale să devină galbene sau verzi la câteva zile după ce a început o răceală.

Infecția bacteriană a sinusurilor este declanșată, de obicei, după o infecție virală, cum ar fi o răceală, ceea ce determină agravarea febrei și a altor simptome. Este relativ neobișnuită, apărând în doar aproximativ 5 la sută din toate răcelile.

Medicii adoptă adesea o abordare de așteptare a mucoasei verzi timp de aproximativ 10 zile înainte de a prescrie antibiotice. De asemenea, medicul poate suspecta sinuzita bacteriană dacă simptomele se ameliorează și se înrăutățesc din nou sau dacă copilul dumneavoastră are o febră de cel puțin 38.5º C timp de trei zile la rând, însoțită de secreții nazale galbene sau verzi.

Tuse

Majoritatea tusei este cauzată de o infecție virală, cum ar fi răceala sau gripa. Dar medicul dumneavoastră poate recomanda antibiotice pentru tusea copilului dumneavoastră dacă aceasta nu se ameliorează în 14 zile sau dacă testele arată că copilul dumneavoastră are tuse convulsivă sau pneumonie bacteriană.

Diareea

Deși diareea are multe cauze diferite, cea mai mare parte a diareei este cauzată de o infecție virală, cum ar fi rotavirusul. Mai rar, ea poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Medicul dumneavoastră poate prescrie antibiotice dacă copilul dumneavoastră are diaree cu sânge.

Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Când nu sunt necesare antibioticele pentru bebeluși și copii mici?

Antibioticele nu sunt necesare în cazul infecțiilor virale și vor distruge doar bacteriile sănătoase din organismul copilului dumneavoastră. Virusurile sunt cauza multor afecțiuni comune ale copilăriei, printre care:

 • Raceala obisnuita
 • Gripa
 • Boala mâinii, piciorului și gurii (virusul Coxsackie)
 • A cincea boală (virusul parvovirus B19)
 • Crupa

Cum să evitați utilizarea excesivă a antibioticelor

Controlul utilizării antibioticelor nu depinde doar de medicul dumneavoastră, ci și de dumneavoastră. Iată cum puteți contribui la evitarea utilizării excesive a antibioticelor la copilul dumneavoastră și la copilul mic:

CITEȘTE ȘI:
De ce bebelușul nu doarme noaptea?
 • Recunoașteți că antibioticele nu sunt întotdeauna soluția. Țineți cont de faptul că copiii mici răcesc foarte des – șase până la opt pe an, mai ales dacă sunt la grădiniță. Majoritatea simptomelor, cum ar fi nasul care curge, tusea și congestia, sunt legate de o răceală virală și se vor ameliora de la sine.
 • Așteptați să treacă. Dacă copilul dumneavoastră are un virus, de multe ori timpul este cel mai bun medicament. Întrebați medicul dumneavoastră dacă analgezicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
 • Vorbiți mai tare. Dacă pediatrul dvs. sugerează un antibiotic, nu vă fie teamă să întrebați de ce este necesar.
 • Urmați instrucțiunile. Dacă micuțul dumneavoastră are nevoie de un antibiotic, urmați cu atenție instrucțiunile pentru a distruge infecția cât mai repede posibil. Și dați-i întotdeauna copilului dumneavoastră tratamentul complet cu antibiotice, chiar dacă pare mai bine la jumătatea tratamentului: Atunci când vă opriți mai devreme, bacteriile rele pot persista și îl pot îmbolnăvi din nou pe copilul dumneavoastră, necesitând încă o cură de antibiotice.
 • Obțineți o nouă rețetă de fiecare dată. Dacă aveți în preajmă antibiotice vechi de la o boală anterioară, nu i le dați niciodată copilului dumneavoastră. Fiecare infecție necesită un medicament și o doză specifică. În plus, este posibil ca acestea să fi expirat.
 • Spălați-vă pe mâini în mod regulat. Spălatul după ce mergeți la toaletă și înainte de a pregăti mâncarea reduce riscul de a contracta o infecție bacteriană sau virală.
 • Evitați carnea și lactatele crude. Protejați-vă familia de o infecție bacteriană de origine alimentară evitând laptele nepasteurizat și sărind peste carnea și peștele crud.
 • Vaccinați-vă copilul. Unele dintre cele mai contagioase și periculoase infecții bacteriene pot fi evitate cu ajutorul vaccinurilor, inclusiv difteria, tetanosul și tuse convulsivă (vaccinul DTaP) și boala pneumococică (vaccinul pneumococic conjugat (PCV)). Într-adevăr, cercetările au arătat că administrarea vaccinului PCV ajută la prevenirea infecțiilor rezistente la antibiotice la copii.
 • Vaccinați-vă și dumneavoastră. Dacă sunteți însărcinată, asigurați-vă că ați primit vaccinul Tdap pentru a oferi protecție bebelușului dumneavoastră de la naștere și rugați-i pe ceilalți îngrijitori să se asigure că și ei sunt la zi cu vaccinurile, pentru a proteja bebelușul de tusea convulsivă.
CITEȘTE ȘI:
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

La ce efecte secundare ale antibioticelor trebuie să fie atenți părinții?

Unul din 10 copii are efecte secundare de la administrarea de antibiotice. Spuneți medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre următoarele simptome după utilizarea antibioticelor:

 • Diaree apoasă
 • Diaree cu sânge în ea
 • Greaţă
 • Dureri de stomac
 • Erupție cutanată cu mâncărime sau urticarie (purpuri roșii)

Solicitați imediat asistență medicală dacă copilul dumneavoastră are o reacție mai gravă la antibiotice, inclusiv:

 • Pielea care formează vezicule
 • Umflarea feței și a gâtului
 • Probleme de respirație
 • Diaree severă și persistentă (care ar putea fi o infecție cu C. difficile)

Articole utile:

Surse:

Arată mai multe +

A fost util articolul Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete