2.3 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Anticoagulantele si prevenirea accidentului vascular cerebral

Trebuie să citești asta...

Un accident vascular cerebral ischemic se referă la leziuni cerebrale cauzate de o întrerupere a alimentării cu sânge. Este una dintre principalele cauze de deces și invaliditate la nivel mondial. În mod obișnuit, accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite cu ajutorul anticoagulantelor, în special în cazul celor de origine cardioembolică.

Acest articol vorbește despre utilizarea și riscul acestor anticoagulante și despre sfaturi cu privire la utilizarea anticoagulantelor.

Anticoagulantele pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Efficacy of blood thinners in stroke prevention
Anticoagulantele si prevenirea accidentului vascular cerebral

Ghidurile pentru prevenirea accidentului vascular cerebral includ în prezent reducerea tensiunii arteriale, terapia cu statine, terapia antitrombotică (diluanți de sânge) și modificarea stilului de viață. (1)

Diluantii de sânge sunt medicamente de primă linie care sunt utilizate pentru prevenirea secundară a accidentului vascular cerebral ischemic/atac ischemic tranzitoriu. Diluantii de sânge sunt subdivizați în două categorii în funcție de modul lor de acțiune:

 • Anticoagulantele (2) (heparină sau warfarină) împiedică organismul să producă cheaguri.
 • Medicamentele antiplachetare (3) (aspirina, Clopidogrel) împiedică plachetele să se lipească între ele și să se atașeze de pereții vaselor de sânge.

Warfarina este unul dintre cele mai studiate anticoagulante. Există anticoagulante mai noi, și anume anticoagulantele orale directe (DOAC), care includ anticoagulantele orale fără vitamina K (NOAC), cum ar fi Pradaxa (dabigatran), Xarelto (rivaroxaban) și Eliquis (apixaban).

CITEȘTE ȘI:
Reflexologia 5 Beneficii ale practicării

Cu toate acestea, este posibil să se producă un accident vascular cerebral ischemic, precum și hemoragic, chiar și în timpul tratamentului cu anticoagulante, din cauza unor mecanisme cardioembolice (fibrilație atrială subiacentă) și necardioembolice (ateroscleroză a arterelor mari, boală a vaselor mici)

Nivelul subterapeutic (INR scăzut) este cel mai frecvent motiv de accident vascular cerebral la pacienții care iau warfarină. Lipsa dozelor, nerespectarea tratamentului sau subdozarea pot duce la accidente vasculare cerebrale la persoanele care iau DOAC. (4)

Utilizarea de diluanți de sânge după un accident vascular cerebral

Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral cardioembolic (ritm cardiac neregulat/fibrilație atrială, cardiomiopatie cu fracție de ejecție scăzută care duce la trombare ventriculară stângă) vor avea nevoie de anticoagulare pe toată durata vieții.

La unii pacienți cu accident vascular cerebral, pot exista și alte motive pentru a fi sub anticoagulare pe termen lung, cum ar fi sindromul coronarian acut, valva cardiacă protetică, tromboembolismul venos și afecțiunile hipercoagulabile.

Sfaturi importante de care trebuie să țineți cont în timpul tratamentului cu anticoagulante

Important points to remember before using blood thinners
Anticoagulantele si prevenirea accidentului vascular cerebral

Este important să vă modificați stilul de viață pentru a preveni complicațiile asociate cu un accident vascular cerebral și medicamentele aferente.

 • Persoanele care iau warfarină trebuie să își limiteze consumul de alcool, deoarece acesta poate crește INR-ul.
 • Persoanele care iau anticoagulante trebuie să fie atente și li se recomandă să discute cu medicul lor înainte de a începe orice medicament nou.
 • Discutați cu medicul dumneavoastră despre siguranță înainte de a vă supune oricărei proceduri invazive în timp ce sunteți pe anticoagulante.
 • Purtați întotdeauna cu dumneavoastră un card de informare a pacientului/carte de mediere/brățară de alertă medicală, deoarece va fi util în caz de urgență. (5)
 • Pacienții care iau warfarină trebuie să fie conștienți de alimentele care au un conținut ridicat de vitamina K, deoarece aceste alimente le pot afecta metabolismul. Printre acestea se numără legumele verzi cu frunze, sosurile pentru salate, afinele și grapefruiturile.
 • Se recomandă prudență chiar și atunci când se iau unele produse alimentare naturale și remedii naturiste.
 • NOAC-urile (dabigatran, rivaroxaban și apixaban) nu sunt, de obicei, afectate de niciun aliment pe care îl consumați, așa că nu trebuie monitorizate cu aceeași atenție. (5)
CITEȘTE ȘI:
Refluxul la bebeluși – Simptome cauze și tratament

Efecte secundare ale anticoagulantelor

Persoanele care utilizează anticoagulante sunt expuse riscului de sângerare la nivelul creierului (hemoragie intracraniană). Este una dintre cele mai îngrijorătoare complicații și reprezintă o urgență medicală.

Persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral (în special hemoragie intracerebrală), hipertensiune arterială, angiopatie amiloidă cerebrală, anomalie vasculară intracraniană, tumoare cerebrală, abuz de droguri prezintă un risc mai mare de complicații hemoragice.

Riscul general de sângerare intracraniană este mai mic cu tratamentul cu DOAC în comparație cu warfarina. (6)

Este cafeaua considerată un anticoagulant?

Cafeaua poate avea un efect indirect asupra formării cheagurilor de sânge, conform unui studiu din 2008 publicat în British Journal of Nutrition. (7 ) Deocamdată, nu există dovezi suplimentare sau recomandări definitive pentru/împotriva considerării cafelei ca fiind un fluidifiant al sângelui.

Modalități naturale de prevenire a unui accident vascular cerebral

Natural ways for stroke prevention
Anticoagulantele si prevenirea accidentului vascular cerebral

Alegerile unui stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. (8 ) Acestea implică, de obicei, măsuri de control al tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol, ambele contribuind la un risc crescut de accident vascular cerebral.

 • Urmați o dietă sănătoasă: Este recomandat să consumați fructe și legume proaspete. În plus, consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol și bogate în fibre poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol din organism. Limitarea aportului de sodiu ajută la controlul tensiunii arteriale.
 • Fiți activi din punct de vedere fizic: Activitatea fizică vă va ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și niveluri normale de colesterol și tensiune arterială.
 • Nu fumați: Dacă fumați, renunțarea la fumat vă va reduce riscul de accident vascular cerebral.
 • Limitați consumul de alcool: Evitați să beți prea mult alcool, care vă poate crește tensiunea arterială.
 • Gestionați stresul: Practicați tehnici de relaxare pentru a reduce tensiunea din mintea și corpul dumneavoastră.
 • Evitați drogurile: Drogurile recreaționale, cum ar fi metamfetaminele și cocaina, cresc riscul de accident vascular cerebral.
 • Rămâneți hidratat: Deshidratarea poate determina îngroșarea sângelui, crescând astfel riscul de formare de cheaguri de sânge. Prin urmare, este important să rămâneți hidratat pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale. (9)
CITEȘTE ȘI:
Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Este tratabil accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală! Dacă pacientul nu primește tratament prompt, este mai probabil ca acesta să aibă leziuni cerebrale permanente.

În schimb, tratamentul la timp al accidentului vascular cerebral poate ajuta la minimizarea daunelor și a complicațiilor, permițând o recuperare corespunzătoare. Prin urmare, este imperativ să duceți pacientul la spital la timp, deoarece câteva minute pot face diferența între viață și moarte în cazul unui accident vascular cerebral.

Concluzii

Diluantele de sânge sunt medicamente care ajută la prevenirea formării cheagurilor și ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Deoarece prezintă risc de complicații hemoragice, trebuie să consultați un medic cu privire la utilizarea lor adecvată.

 • Kernan WN; Ovbiagele B; Black HR; Bravata DM; Chimowitz MI; Ezekowitz MD; Fang MC; Fisher M; Furie KL; Heck DV; Johnston SC; Kasner SE; Kittner SJ; Mitchell PH; Rich MW; Richardson D; Schwamm LH; Wilson JA; Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24788967/. Publicat în 2014.
 • Alquwaizani M, Buckley L, Adams C, Fanikos J. Anticoagulante: O trecere în revistă a farmacologiei, dozelor și complicațiilor. Rapoarte curente de medicină de urgență și spitalicească. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654192/. Publicat la 21 aprilie 2013.
 • Eikelboom JW, Hirsh J, Spencer FA, Baglin TP, Weitz JI. Medicamente antiplachetare: Antithrombotic Therapy and Prevention of Thrombosis, 9th ed. (Terapia antitrombotică și prevenirea trombozei): American College of Chest Physicians, Ghiduri de practică clinică bazate pe dovezi. Chest. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278069/. Publicat în februarie 2012.
 • Paciaroni M; Agnelli G; Caso V; Silvestrelli G; Seiffge DJ; Engelter S; DeMarchis GM; Polymeris A; Zedde ML; Yaghi S; Michel P; Eskandari A; Antonenko K; Sohn SI; Cappellari M; Tassinari T; Tassi R; Masotti L; Katsanos AH; Giannopoulos S; Acciarresi M; Alberti A; Venti M; Mosc. Cauzele și factorii de risc ai evenimentelor ischemice cerebrale la pacienții cu fibrilație atrială tratați cu anticoagulante orale fără antivitamina K antagonist pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Stroke. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31234756/. Publicat în 2019.
 • Medicamente pentru subțierea sângelui după un accident vascular cerebral. https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/blood-thinning_medication_after_stroke.pdf. Publicat în 2015.
 • Ruff CT; Giugliano RP; Braunwald E; Hoffman EB; Deenadayalu N; Ezekowitz MD; Camm AJ; Weitz JI; Lewis BS; Parkhomenko A; Yamashita T; Antman EM; Compararea eficacității și siguranței noilor anticoagulante orale cu warfarina la pacienții cu fibrilație atrială: o meta-analiză a studiilor randomizate. Lancet (Londra, Anglia). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24315724/. Publicat în 2014.
 • Natella F; Nardini M; Belelli F; Belelli F; Pignatelli P; Di Santo S; Ghiselli A; Violi F; Scaccini C; Efectul consumului de cafea asupra trombocitelor: inhibarea agregării și încorporarea fenolilor. Jurnalul britanic de nutriție. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18439332/. Publicat în 2008.
 • Prevenirea accidentului vascular cerebral: Obiceiuri de viață sănătoase. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor. https://www.cdc.gov/stroke/healthy_living.htm. Publicat la 31 ianuarie 2020.
 • Înțelegeți-vă riscul de coagulare excesivă a sângelui. www.heart.org. https://www.heart.org/en/health-topics/venous-thromboembolism/understand-your-risk-for-excessive-blood-clotting.
CITEȘTE ȘI:
Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Aflaraspunsul.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete