13.1 C
București
joi, martie 30, 2023

Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament

Apendicita acută este o inflamație bruscă și severă a apendicelui. Aceasta poate provoca dureri în abdomen, iar această durere poate apărea rapid și se poate agrava în câteva ore.

Trebuie să citești asta...

Apendicita acută este o inflamație a apendicelui cecal, care este o structură mică situată în partea dreaptă a abdomenului și este conectată la intestinul gros. Această afecțiune apare, de obicei, din cauza obstrucției organului, în principal de către fecale, ceea ce duce la simptome precum dureri abdominale, febră ușoară și greață, de exemplu.

Din cauza obstrucției, poate exista și o proliferare a bacteriilor, caracterizând, de asemenea, o afecțiune infecțioasă care, dacă nu este tratată corespunzător, poate evolua spre sepsis. Înțelegeți ce este sepsisul.

În caz de suspiciune de apendicită, este important să mergeți la spital cât mai repede posibil, deoarece poate exista o perforație a apendicelui, caracterizând apendicita supurativă, care poate pune pacientul în pericol. Aflați mai multe despre apendicită.

Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament
Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament

Principalele simptome

Principalele simptome ale apendicitei acute sunt:

 • Durere abdominală în partea dreaptă și în jurul buricului;
 • Distensie abdominală;
 • Greață și vărsături;
 • Colici;
 • Febră scăzută, până la 38°C, cu excepția cazului în care există o perforare a apendicelui și există o febră mare;
 • Pierderea poftei de mâncare.

În prezența semnelor și simptomelor care indică o apendicită acută, este important să se consulte un gastroenterolog sau un medic generalist pentru a se putea pune un diagnostic și a se începe cel mai adecvat tratament. Vezi mai multe despre simptomele apendicitei.

Cum se face diagnosticul

Diagnosticul de apendicită acută este pus de către gastroenterolog sau medicul generalist, fiind realizată inițial evaluarea semnelor și simptomelor prezentate de persoană și examenul fizic. De asemenea, medicul poate indica efectuarea unor teste de laborator, cum ar fi hemograma și testul de urină.

CITEȘTE ȘI:
Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

Pentru a confirma apendicita, medicul poate indica o tomografie computerizată și o ecografie a abdomenului pentru a evalua structura apendicelui și pentru a identifica semnele inflamatorii.

Cauze posibile

Apendicita acută este cauzată în principal de obstrucția apendicelui de către scaunele foarte uscate. Dar se poate întâmpla, de asemenea, din cauza prezenței paraziților intestinali, a calculilor biliari, a ganglionilor limfatici măriți în regiune și a leziunilor traumatice în abdomen, de exemplu. De asemenea, apendicita acută poate apărea din cauza unor factori genetici legați de poziția apendicelui.

Cum se tratează

Tratamentul pentru apendicita acută se face de obicei prin îndepărtarea chirurgicală a apendicelui pentru a evita complicațiile și posibilele infecții. Durata spitalizării este de 1-2 zile, iar pacientul este eliberat pentru a face exerciții fizice și alte activități zilnice la 3 luni după operație.

De multe ori, medicul indică, de asemenea, utilizarea de medicamente antiinflamatoare și antibiotice înainte și după operație.

Complicații ale apendicitei acute

Dacă apendicita acută nu este identificată rapid sau dacă tratamentul nu este făcut în mod corect, pot apărea unele complicații, cum ar fi:

 • Abcesul, care reprezintă excesul de puroi care se acumulează în jurul apendicelui.
 • Peritonita, care este o inflamație a cavității abdomenului;
 • Hemoragie;
 • Obstrucție intestinală;
 • Fistulă în care apare o conexiune anormală între un organ abdominal și suprafața pielii;
 • Sepsis, care este o infecție gravă a întregului organism.
CITEȘTE ȘI:
Sindromul POEMS , boala sistemică japoneză: simptome, diagnostic, tratament

Aceste complicații apar de obicei atunci când apendicele nu este îndepărtat la timp și se rupe.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete