The powerful adaptogen you should consume

Ashwagandha 10 Beneficii pentru creier, tiroidă și mușchi

Ce este Ashwagandha adaptogenul puternic pe care ar trebui să-l consumați

Ashwagandha (aka Somnifera dunal) este o plantă adaptogenă populară în medicina ayurvedică. A fost folosită de peste 2.500 de ani. Este de fapt cea mai frecvent utilizată și cea mai cercetată plantă adaptogenă.

Ashwagandha este apreciată pentru proprietățile sale de modulare a tiroidei, neuroprotectoare, anti-anxietate, antidepresive și antiinflamatorii, care sunt doar câteva dintre numeroasele sale beneficii.

În India, este cunoscut sub numele de “puterea armăsarului”, deoarece a fost folosit în mod tradițional pentru a întări sistemul imunitar după o boală. De asemenea, a fost denumită “ginsengul indian”, datorită capacității sale de a vă spori rezistența și de a funcționa ca un calmant natural al stresului, iar acestea nu sunt singurele beneficii ale ashwagandha.

De fapt, capacitatea plantei de a funcționa ca agent de protecție împotriva stresului este ceea ce o face atât de populară. La fel ca toate plantele adaptogene, aceasta ajută organismul să mențină homeostazia, chiar și în momentele de stres emoțional sau fizic.

Dar numeroasele beneficii nu se opresc aici. Această plantă puternică a demonstrat rezultate incredibile în ceea ce privește scăderea nivelului de cortizol și echilibrarea hormonilor tiroidieni.

În plus, a fost folosit pentru tulburările de dispoziție și în prevenirea bolilor degenerative, deoarece pare să ajute și în cazul acestor afecțiuni.

Ashwagandha beneficii
Ashwagandha Beneficii

Citește si: Beneficiile coriandrului. Ce este aceasta planta

Ce este Ashwagandha?

Planta ashwagandha este cunoscută din punct de vedere botanic sub numele de rădăcină de Withania somnifera. Este membră a familiei Solanaceae (Nopțile). Rădăcina de ashwagandha mai este denumită în mod obișnuit și ginseng indian, cireș de iarnă și rădăcină de somnifera.

Rădăcina și frunzele plantei ashwagandha sunt cel mai des folosite pentru proprietățile lor medicinale, iar prezența withanolizilor, un grup de lactone steroidiene, contribuie la beneficiile plantei pentru sănătate. Printre aceste withanide se numără withaferina A, withanolida D și withanona.

Sensul literal al cuvântului ashwagandha este “miros de cal”, deoarece se spune că rădăcinile proaspete ale plantei miros ca un cal. După cum spune povestea, se crede că, atunci când o consumi, poți dezvolta și tu puterea și vitalitatea unui cal.

În latină, numele speciei somnifera poate fi tradus prin “care induce somnul”.

Au existat peste 200 de studii privind beneficiile ashwagandha, inclusiv capacitatea plantei de a:

 • Îmbunătățirea funcției tiroidiene
 • Tratarea oboselii suprarenale
 • Reducerea anxietății și a depresiei
 • Reducerea stresului
 • Creșterea rezistenței și a rezistenței
 • Prevenirea și tratarea cancerului
 • Reducerea degenerării celulelor cerebrale
 • Stabilizarea zahărului din sânge
 • Reducerea colesterolului
 • Stimularea imunității

Ashwagandha este o plantă importantă în medicina ayurvedică, deoarece servește în mai multe scopuri și aduce beneficii multor sisteme ale organismului, inclusiv sistemului imunitar, neurologic, endocrin și reproductiv. Este adesea folosită sub formă de ulei de ashwagandha (uneori numit ulei esențial de ashwagandha).

Scopul principal al medicinei ayurvedice este de a ajuta oamenii să se mențină sănătoși fără a avea nevoie de suferință, de medicamente pe bază de rețetă sau de intervenții chirurgicale complicate.

Ca parte a acestui sistem vechi de 5.000 de ani, planta este folosită ca remediu de casă pentru a ameliora o serie de probleme de sănătate și pentru a ajuta organismul să rămână în echilibru.

Cercetările publicate în Alzheimer’s Research and Therapy indică faptul că “plantele medicinale ayurvedice au fost cea mai productivă sursă unică de piste pentru dezvoltarea de medicamente”. Multe dintre plantele ayurvedice, cum ar fi rădăcina de ashwagandha, s-au dovedit a fi utile în ameliorarea unui număr de probleme de sănătate.

În medicina ayurvedică, această plantă este caracterizată ca fiind o “rasayana”. Acest lucru înseamnă că este folosită pentru a promova sănătatea fizică și mentală, pentru a apăra organismul împotriva bolilor și a factorilor de mediu dăunători și pentru a încetini procesul de îmbătrânire.

În India, a fost folosită de secole ca remediu cu spectru larg de acțiune, dar, mai recent, oamenii de știință au descoperit că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care joacă un rol important în numeroasele beneficii ale ashwagandha.

Beneficii ashwagandha pentru creier, tiroidă și mușchi
10 Beneficii ale Ashwagandha pentru creier, tiroidă și mușchi

Valoarea nutrițională

Potrivit unei cercetări publicate în International Journal of Home Science, 1.000 de miligrame de pulbere de rădăcină de ashwagandha deshidratată conțin următoarele:

 • 2,5 calorii
 • 0,04 grame de proteine
 • 0.032 gram de fibre
 • 0,05 grame de carbohidrați
 • 0,03 miligrame de fier
 • 0,02 miligrame de calciu
 • 0,08 micrograme de caroten
 • 0,06 miligrame de vitamina C

Ashwagandha conține multe elemente benefice, inclusiv flavonoide și antioxidanți, cum ar fi catalază, superoxid dismutază și glutation, care este cunoscut ca fiind “mama tuturor antioxidanților”.

De asemenea, conține alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmițători, steroli, taninuri, lignani și triterpene. Acești compuși valoroși permit activitățile farmacologice ale plantei și sunt responsabili pentru numeroasele beneficii ale ashwagandha.

Citește si: Beneficiile pentru sanatate ale spanacului egiptean

Beneficiile și utilizările Ashwagandha

Care sunt beneficiile ashwagandha pentru bărbați și femei? Există beneficii pentru tiroidă, anxietate și pierderea în greutate, printre altele.

Iată câteva dintre cele mai importante utilizări odată ce ați diagnosticat o problemă, împreună cu cercetările care susțin beneficiile plantei:

Îmbunătățește funcția tiroidiană hipoactivă

Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale ierburilor adaptogene este că ajută persoanele cu probleme tiroidiene. S-a demonstrat că Ashwagandha susține o tiroidă leneșă în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Hashimoto, sau tiroidă hipoactivă.

Pentru milioanele de oameni care se luptă cu probleme tiroidiene, dintre care mulți nici măcar nu știu acest lucru, ar putea fi soluția pe care o așteptau de mult timp. Aceste beneficii pentru sănătate ale ashwagandha pentru tiroidă explică și beneficiile plantei pentru pierderea în greutate, deoarece problemele tiroidiene pot duce la fluctuații de greutate.

Într-un studiu pilot din 2017 publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, au fost evaluate beneficiile ashwagandha pentru a ajuta pacienții cu hipotiroidism subclinic. Cei 50 de participanți au fost diagnosticați cu tulburări tiroidiene, dar nu prezentau simptome evidente de deficiență tiroidiană.

Pe parcursul unei perioade de opt săptămâni, grupul de tratament a primit 600 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha zilnic, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetătorii au constatat că extractul a îmbunătățit semnificativ nivelul seric al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și al tiroxinei (T4) în comparație cu placebo.

S-a ajuns la concluzia că planta poate fi benefică pentru normalizarea nivelurilor tiroidiene la pacienții cu hipotiroidism.

Un alt studiu publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine a constatat, de asemenea, că ashwagandha are proprietăți de îmbunătățire a tiroidei. În cadrul studiului, pacienții cu tulburare bipolară au folosit planta pentru a îmbunătăți funcția cognitivă pentru o perioadă de opt săptămâni.

Testele de laborator au constatat că unii dintre acești pacienți au înregistrat creșteri ale T4 în timpul perioadei de tratament, deși acesta nu a fost scopul inițial al studiului. Cercetările sugerează că, deoarece ashwagandha crește funcția tiroidiană, este posibil să nu fie potrivită pentru persoanele cu tiroidă hiperactivă, cum ar fi cele cu boala Graves.

Ameliorează oboseala suprarenală

Cercetările arată că ashwagandha poate fi utilă în susținerea funcției suprarenale și ajută la depășirea oboselii suprarenale. Glandele suprarenale sunt glande endocrine responsabile de eliberarea de hormoni, în special cortizol și adrenalină, ca răspuns la stres.

Dacă supra-suprarenalele sunt suprasolicitate din cauza unei supraabundențe de stres emoțional, fizic sau mental, acest lucru poate duce la o afecțiune numită oboseală suprarenală.

Când glandele suprarenale se epuizează, acest lucru poate perturba și alți hormoni din organism, inclusiv progesteronul, care poate cauza infertilitate și niveluri mai scăzute de DHEA, un hormon care este legat de longevitate și de menținerea unui corp puternic.

Combate stresul și anxietatea

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ashwagandha este capacitatea sa de a funcționa ca remediu natural pentru anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în PLOS One, planta s-a dovedit a fi comparabilă cu medicamentele farmaceutice obișnuite lorazepam și imipramină, fără efectele adverse.

În cadrul studiului controlat de 12 săptămâni, 75 de participanți cu anxietate au fost împărțiți în două grupuri, unul care a primit îngrijire naturistă și altul care a primit o intervenție standardizată de psihoterapie. Grupul de îngrijire naturopată a primit consiliere dietetică, tehnici de relaxare prin respirație profundă, o multivitamină standard și 300 de miligrame de ashwagandha de două ori pe zi.

Grupul de intervenție psihoterapeutică a primit psihoterapie, tehnici de relaxare prin respirație profundă și pastile placebo de două ori pe zi.

Când nivelurile de anxietate au fost măsurate după o perioadă de 12 săptămâni, grupul care a primit ashwagandha a avut scoruri de anxietate care au scăzut cu 55%, iar scorurile grupului de psihoterapie au scăzut cu 30,5%.

De asemenea, s-au constatat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește sănătatea mintală, concentrarea, funcționarea socială, vitalitatea, oboseala și calitatea generală a vieții, grupul ashwagandha prezentând beneficii clinice mai mari.

În plus față de aceste rezultate pozitive, cercetătorii au indicat că nu au apărut efecte adverse grave în niciunul dintre cele două grupuri. Un beneficiu major al ashwagandha este faptul că nu există reacții adverse sau acestea sunt minime atunci când o luați.

În schimb, medicamentele antidepresive și anxiolitice pot provoca somnolență, insomnie, pierderea dorinței sexuale și creșterea apetitului, printre alte efecte negative.

Îmbunătățește depresia

Nu numai că ashwagandha este benefică pentru persoanele care se confruntă cu anxietatea și stresul cronic, dar poate fi utilă și pentru persoanele care prezintă semne de depresie. Planta îmbunătățește rezistența față de stres, iar studiile arată că, astfel, îmbunătățește calitatea vieții autoevaluată a oamenilor.

Într-un studiu experimental realizat în anul 2000, la care au participat șobolani, eficacitatea ashwagandha a fost comparată cu cea a imipraminei, un medicament antidepresiv. Cercetătorii au constatat că aceasta a prezentat efecte antidepresive comparabile cu imipramină atunci când șobolanii au fost expuși la teste de “disperare comportamentală” și de “neputință învățată”.

S-a concluzionat că ashwagandha poate fi utilizată ca stabilizator al dispoziției în stările clinice de depresie.

Echilibrează nivelul de zahăr din sânge

Ashwagandha a fost evaluată pentru efectele sale antidiabetice, care sunt posibile datorită prezenței compușilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor. Cercetările arată că flavonoidele posedă activități hipoglicemiante, iar un studiu efectuat pe rozătoare a concluzionat că atât extractele de rădăcină, cât și cele de frunze de ashwagandha au ajutat la obținerea unor niveluri normale de zahăr în sânge la șobolanii diabetici.

Un studiu pe animale publicat în Reports of Biochemistry and Molecular Biology a constatat că, atunci când ashwagandha a fost administrată șobolanilor hrăniți cu fructoză, aceasta a inhibat creșterile induse de fructoză în ceea ce privește glucoza, rezistența la insulină și inflamația.

Aceste date sugerează că extractul de ashwagandha poate fi util în îmbunătățirea sensibilității la insulină și în reducerea markerilor inflamatori la om.

Ashwagandha planta si pudra
Ashwagandha beneficii planta si pudra

Ajută la combaterea cancerului

Cercetările sugerează că ashwagandha are efecte antitumorale promițătoare, poate ajuta la reducerea creșterii celulelor tumorale și poate acționa pentru a preveni creșterea celulelor canceroase.

S-a demonstrat că extractul ajută la inhibarea proliferării celulelor canceroase – în special a celulelor canceroase de sân, de plămâni, de stomac și de colon, care se numără printre cele mai importante tipuri de cancer din lume. Se crede că ashwagandha ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase mai ales datorită abilităților sale de stimulare a sistemului imunitar și antioxidante.

În plus față de beneficiile anticancerigene ale ashwagandha care au fost prezentate în mai multe studii, cercetătorii sugerează, de asemenea, că planta poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale agenților anticancerigeni care pot reduce imunitatea și calitatea vieții.

Potrivit unei analize publicate în African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, ashwagandha acționează ca un imunomodulator care poate crește durata de viață a pacienților cu cancer, care sunt în special expuși riscului de scădere a imunității.

Un studiu pe animale publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că suplimentarea cu ashwagandha a fost corelată cu o creștere a numărului de celule albe din sânge în organism. Acest lucru indică faptul că sistemul imunitar este mai capabil să protejeze mai bine organismul de boli și de invadatori dăunători atunci când se folosește această plantă.

Scăderea numărului de globule albe din organism după chimioterapie este o preocupare majoră, deoarece îi expune pe pacienții cu cancer la un risc mult mai mare de a avea probleme de sănătate, cum ar fi contractarea unei infecții. Acesta este motivul pentru care această plantă poate servi ca o completare a tratamentelor convenționale împotriva cancerului.

Reduce degenerarea celulelor cerebrale și îmbunătățește memoria

Stresul emoțional, fizic și chimic poate avea efecte dăunătoare asupra creierului și sistemului nervos. Cercetări recente arată că ashwagandha este mai mult decât un calmant al stresului – protejează creierul de degenerarea celulară, care poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Unul dintre principalele motive pentru care este atât de eficient în vindecarea creierului este faptul că conține antioxidanți puternici care distrug radicalii liberi care cauzează îmbătrânirea.

Withaferina A și withanolidul D sunt cele două principale withanide din ashwagandha care sunt utilizate pentru a îmbunătăți funcția cognitivă. Withanolidele sunt steroizi naturali care sunt prezenți în mod obișnuit în plantele din familia nightshade.

Atunci când acești steroizi au fost injectați la rozătoare pentru a le testa abilitățile de îmbunătățire cognitivă, cercetătorii au arătat că au ajutat la promovarea creșterii celulelor, la inversarea deficitelor comportamentale și a acumulării de plăci, precum și la reducerea încărcăturii de beta-amiloid, care este esențial implicată în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Un studiu pilot din 2017 publicat în Journal of Dietary Supplements sugerează că ashwagandha a îmbunătățit în mod eficient atât memoria imediată, cât și cea generală la persoanele cu tulburări cognitive ușoare.

De asemenea, planta a fost capabilă să îmbunătățească atenția, viteza de procesare a informațiilor și abilitățile mentale. La studiu au participat 50 de adulți care au primit 300 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha sau un placebo pentru o perioadă de opt săptămâni. Cercetătorii au concluzionat că tratamentul cu ashwagandha a fost capabil să stimuleze memoria și alte abilități cognitive.

Citește si: 11 beneficii pentru sanatate dovedite stiintific ale ghimbirului

Stimulează funcția imunitară

Deoarece ashwagandha funcționează ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres din organism, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la reducerea inflamației din organism. Cercetările efectuate pe animale și în laborator arată că aceasta poate îmbunătăți funcția imunitară prin creșterea producției de imunoglobuline.

De asemenea, este capabil să promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor proinflamatorii. Prin reglarea în jos a sistemului imunitar atunci când acesta este compromis, această plantă adaptogenă ar putea fi un instrument util în tratamentul diferitelor tulburări inflamatorii.

Crește rezistența și anduranța

Studiile arată că ashwagandha poate stimula rezistența în timpul activității fizice prin ascuțirea funcțiilor cerebrale și reducerea durerilor corporale. Datorită efectelor sale pozitive de calmare și energizare a creierului și a capacității sale de a reduce hormonii de stres, aceasta ajută la îmbunătățirea concentrării, motivației și rezistenței în studiile efectuate.

Un studiu dublu-orb, randomizat și controlat cu placebo, efectuat în 2015 în India, a evaluat eficacitatea extractelor de ashwagandha în creșterea rezistenței cardiorespiratorii la 50 de sportivi adulți sănătoși.

În timpul unui test de alergare de 20 de minute, a fost măsurat consumul de oxigen în timpul efortului fizic maxim al fiecărui participant. De asemenea, participanții au primit un chestionar privind sănătatea lor fizică, sănătatea psihologică, relațiile sociale și factorii de mediu pentru a evalua schimbările în calitatea vieții lor după tratamentul cu ashwagandha.

Cercetătorii au constatat că extractele de ashwagandha au îmbunătățit rezistența cardiorespiratorie la opt și 12 săptămâni de tratament și au îmbunătățit semnificativ scorurile privind calitatea vieții participanților din grupul cu extracte.

Ajută la creșterea forței musculare

Poate că un beneficiu surprinzător al ashwagandha este capacitatea sa de a crește masa și forța musculară. Din acest motiv, ar putea fi un instrument util pentru persoanele care se angajează în antrenamente de rezistență și alte forme de exerciții care pot fi obositoare pentru mușchi.

Un studiu din 2015 publicat în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă evidențiază faptul că suplimentarea cu ashwagandha a fost asociată cu creșteri semnificative ale masei și forței musculare. La studiul de opt săptămâni au participat 57 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, cu puțină experiență în antrenamentul de rezistență.

Bărbații din grupul de tratament au consumat 300 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha de două ori pe zi, iar cei din grupul de control au consumat placebo cu amidon.

Cercetătorii au constatat că grupul de tratament a înregistrat creșteri semnificativ mai mari ale forței musculare la exercițiile de ridicare a greutății și de extensie a picioarelor. Cei care au primit ashwagandha au prezentat, de asemenea, o creștere semnificativ mai mare a dimensiunii musculare a brațelor și a pieptului, o reducere semnificativ mai mare a leziunilor musculare induse de exerciții fizice, o creștere a nivelului de testosteron și o scădere mai mare a procentului de grăsime corporală.

Chiar și cu o masă musculară crescută, articulațiile trebuie să fie puternice pentru a funcționa la niveluri maxime de performanță. Ashwagandha pare să ajute și în acest sens.

Studiile clinice care au studiat durerile articulare generale și durerile articulare legate de artrita reumatoidă au avut rezultate extrem de pozitive, iar planta ameliorează durerile majore și nu provoacă efecte secundare documentate.

Ajută la îmbunătățirea funcției sexuale și a fertilității

În medicina ayurvedică, ashwagandha a fost folosită ca un afrodisiac natural care poate ajuta la îmbunătățirea disfuncțiilor sexuale. De asemenea, este folosită pentru a crește nivelul de testosteron și pentru a îmbunătăți fertilitatea masculină.

Un studiu pilot publicat în BioMed Research International și-a propus să determine eficacitatea și siguranța suplimentării cu 300 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, pentru îmbunătățirea funcției sexuale la 50 de femei sănătoase.

Cercetătorii au constatat că grupul de tratament a prezentat îmbunătățiri semnificativ mai mari, în comparație cu placebo, în ceea ce privește scorurile funcției sexuale, în special în zonele de excitare, lubrifiere și orgasm.

Un alt studiu a fost efectuat pentru a analiza activitatea spermatogenică a ashwagandha la pacienții cu concentrații scăzute de spermatozoizi și posibilă infertilitate masculină. La studiu au participat 46 de bărbați care au primit fie 675 miligrame de ashwagandha împărțite în trei doze pe zi, timp de 90 de zile, fie un placebo.

La sfârșitul perioadei de tratament, au fost estimați parametrii materialului seminal și nivelurile hormonale serice. Cercetătorii au constatat că a existat o creștere de 167% a numărului de spermatozoizi, o creștere de 53% a volumului de spermă și o creștere de 57% a motilității spermei în rândul participanților tratați cu ashwagandha. În grupul placebo, îmbunătățirile au fost minime.

În plus, un studiu din 2010 publicat în Fertility and Sterility descrie faptul că suplimentarea cu ashwagandha a reușit să îmbunătățească nivelul de testosteron la 75 de bărbați care au fost supuși unui screening de infertilitate. De asemenea, a redus stresul oxidativ și a îmbunătățit nivelurile de diverși antioxidanți în grupul de tratament.

Tipuri, utilizare și dozaj

Suplimentele de Ashwagandha sunt disponibile pe scară largă online și în magazinele de produse naturiste sau de vitamine. Vă întrebați cum să luați ashwagandha?

Cea mai populară formă a plantei este extractul de rădăcină, dar sunt disponibile și extracte de frunze. Puteți găsi extractele sub formă de capsule și pulbere. Rădăcina și chiar frunzele sunt adesea folosite pentru a face ceai de ashwagandha.

Atunci când cumpărați suplimente de ashwagandha, asigurați-vă că acestea sunt standardizate pentru consumul uman. Conținutul de withanolide ar trebui să varieze între 1 și 10 la sută, dar nu toate suplimentele sunt etichetate cu această informație.

Achiziționarea unui supliment de înaltă calitate produs cu standarde de stele de aur este cel mai bun mod de a vă garanta că obțineți un produs cu conținut ridicat de withanolide. Cu cât conținutul de withanolide este mai mare, cu atât mai puternice sunt efectele suplimentului.

Bineînțeles, ashwagandha organică este preferabilă celei neorganice.

Atunci când se suplimentează cu o putere organică de ashwagandha sau cu un alt produs, recomandarea generală este de a începe cu 300 până la 500 miligrame pe zi, cu withanolide într-un interval de 5 la sută până la 10 la sută. Creșteți încet doza de ashwagandha, urmărind eventualele efecte adverse.

Multe suplimente recomandă între 1.000-1.500 miligrame pe zi la doza maximă. Diferite surse susțin că doza optimă de ashwagandha care trebuie administrată poate fi de până la 6.000 de miligrame în fiecare zi.

Este inteligent să faceți acest lucru sub îndrumarea medicului naturist sau a furnizorului dumneavoastră de asistență medicală, iar momentul în care trebuie să luați ashwagandha depinde de motivul pentru care o luați.

Un studiu publicat în Journal of Ayurvedic and Integrative Medicine a constatat că, sub formă de extract în capsule, cu doze crescătoare treptat de la 750 miligrame pe zi la 1.250 miligrame pe zi, ashwagandha a fost bine tolerată și sigură în ceea ce privește funcțiile biochimice ale organelor și testele hematologice. A fost capabilă să îmbunătățească calitatea somnului, să scadă nivelul colesterolului și să favorizeze, de asemenea, forța musculară.

S-ar putea să vi se pară că ashwagandha nu are cel mai atrăgător miros, dar dacă alegeți să o folosiți sub formă de pulbere, o puteți amesteca cu alte alimente sau băuturi pentru a o face mai plăcută și a crea un tonic vindecător. Poți încerca să adaugi pudra de ashwagandha la o rețetă de mingi energetice, la un latte cu turmeric sau cu condimente de dovleac sau chiar la un smoothie.

Consumul de ceai de ashwagandha este, de asemenea, un mod popular de a consuma planta și puteți adăuga puțină miere organică pentru a îmbunătăți aroma.

Cât timp este nevoie pentru ca ashwagandha să funcționeze? Poate dura două săptămâni sau mai mult pentru a observa beneficiile ashwagandha, așa că trebuie să fiți consecvent. Este nevoie de ceva timp pentru a inversa daunele cauzate de stresul cronic și de creșterea nivelului de cortizol.

Nu există suficiente dovezi pentru a spune că administrarea plantei pe termen lung este sigură, dar există mai multe studii care includ perioade de tratament de câteva luni.

Ashwagandha vs. Rădăcina Maca vs. Ginseng

Asemănări

 • Ashwagandha, rădăcina de maca și ginsengul sunt plante care au fost folosite de secole pentru proprietățile lor medicinale.
 • Toate cele trei plante conțin antioxidanți puternici și sunt cunoscute pentru că ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcției cerebrale, stimulează starea de spirit, îmbunătățește funcția sexuală, reglează nivelul de zahăr din sânge, reduce inflamațiile și crește nivelul de energie.
 • Toate cele trei plante sunt disponibile pe scară largă sub formă de extracte, capsule și pudră, care sunt cel mai adesea făcute din rădăcinile plantelor, destinate utilizării terapeutice.

Diferențe

 • Aceste trei plante au gusturi foarte diferite. Ashwagandha este cunoscută pentru gustul său amar și pentru mirosul său asemănător cu cel de cal, motiv pentru care funcționează mai bine sub formă de capsule sau sub formă de pulbere amestecată cu alte alimente. Rădăcina de maca are un gust de pământ, de nucă, iar ginsengul are o aromă amară-picantă.
 • Ginsengul este utilizat în mod obișnuit în medicina tradițională chineză, rădăcina de maca datează de la vechii peruani, iar ashwagandha este un element de bază în medicina ayurvedică și se numără printre cele mai populare plante ayurvedice.
 • Dozele recomandate din fiecare plantă sunt diferite. Pentru ginseng, dozele eficiente variază între 200 și 900 de miligrame pe zi, doza zilnică pentru rădăcina de maca este de una până la trei linguri, iar pentru ashwagandha, doza zilnică recomandată este de 1.000 până la 1.500 de miligrame pe zi.

Riscuri, efecte secundare și interacțiuni

Ashwagandha este alcătuită din lactone steroidiene sau withanide, inclusiv withanolida A, withaferina A și withanona. Aceste structuri sunt unice pentru această plantă.

Acestea au efecte medicinale diferite și sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile ashwagandha.

Unele părți ale plantei conțin mai mulți dintre acești compuși decât altele, așa că, atunci când alegeți un extract de ashwagandha, trebuie să acordați atenție locului de unde provine. Extractele din frunze conțin, de obicei, niveluri mai ridicate de withaferină A decât extractele din rădăcini.

Atunci când este administrat în doze adecvate pentru uz terapeutic, a fost considerat sigur pentru consumul uman. Printre posibilele efecte secundare ale ashwagandha se numără stări de rău la stomac, vărsături și diaree.

Dacă observați oricare dintre aceste efecte secundare ale ashwagandha, opriți imediat administrarea plantei.

Nu trebuie utilizat niciodată de femeile însărcinate sau care alăptează. Există unele dovezi că poate provoca avorturi spontane și nu există informații disponibile privind siguranța în ceea ce privește alăptarea în timpul tratamentului cu această plantă.

Persoanele care utilizează medicamente pentru diabet, medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente care suprimă sistemul imunitar, sedative sau medicamente pentru probleme tiroidiene nu ar trebui să utilizeze ashwagandha decât dacă s-au consultat mai întâi cu medicul lor.

Cei care suferă de hipertiroidism pot observa o creștere suplimentară a funcției tiroidiene atunci când iau această plantă și ar trebui să o facă numai sub supravegherea controlată a unui medic, dacă este cazul. Deoarece planta acționează și pentru a modifica aceste afecțiuni, pot exista interacțiuni adverse.

Este posibil ca ashwagandha să sporească simptomele bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, lupusul și artrita reumatoidă.

Dacă urmează să suferiți o intervenție chirurgicală care necesită anestezie, ar trebui să întrerupeți administrarea de ashwagandha cu cel puțin două săptămâni înainte, în cazul în care planta vă încetinește și mai mult sistemul nervos central.

Cum să evitați efectele secundare negative ale Ashwagandha?

Pentru a obține cele mai bune rezultate din suplimentul dumneavoastră, asigurați-vă că îl utilizați conform instrucțiunilor și urmați cu atenție instrucțiunile de administrare a ashwagandha. De asemenea, este recomandabil să începeți cu o doză mică și să creșteți treptat pentru a monitoriza și evalua toleranța dumneavoastră.

În plus, asigurați-vă că selectați un supliment de înaltă calitate pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale ashwagandha, prevenind în același timp și efectele secundare ale capsulelor de ashwagandha. Cumpărați de la un comerciant cu amănuntul de renume, citiți recenziile ashwagandha de la alți consumatori și verificați eticheta cu ingrediente pentru a alege un produs care nu conține substanțe chimice, aditivi și materiale de umplutură.

De asemenea, este important să căutați suplimente care conțin între 1 și 10 procente de withanolide, care sunt principalele substanțe fitochimice găsite în ashwagandha.

Dacă vă confruntați cu efecte adverse ale rădăcinii de ashwagandha sau ale ceaiului de ashwagandha, luați în considerare scăderea dozei pentru a vedea dacă simptomele persistă. În cazul unor efecte secundare grave, întrerupeți utilizarea și consultați medicul dumneavoastră.

Ce cantitate de Ashwagandha este sigură?

Deci, cât de mult ashwagandha ar trebui să luați pe zi? Este sigur să luați ashwagandha zilnic? Și cât timp este nevoie pentru ca ashwagandha să înceapă să funcționeze?

Deși nu există o doză oficială recomandată de ashwagandha, mulți recomandă să luați în jur de 300-500 miligrame pe zi și să ajungeți la aproximativ 1.000-1.500 miligrame pe zi.

Deși multe surse recomandă administrarea unor doze de până la 6.000 de miligrame pe zi, cel mai bine este să vă limitați la o doză moderată, cu excepția cazului în care vă aflați sub îndrumarea unui medic de încredere.

Concluzii

 • Ashwagandha, cunoscută sub denumirea botanică de Withania somnifera, este o plantă importantă în medicina ayurvedică, deoarece are numeroase scopuri și aduce beneficii multor sisteme ale organismului, inclusiv sistemului imunitar, neurologic, endocrin și reproductiv.
 • Acesta este unul dintre cele mai frecvent utilizate adaptogene, datorită numeroaselor beneficii ale ashwagandha. Beneficiile de top și cele mai bine documentate ale ashwagandha pentru sănătate includ îmbunătățirea funcției tiroidiene, creșterea nivelului de energie, ameliorarea oboselii suprarenale, reducerea nivelului de cortizol, reducerea stresului și a anxietății, îmbunătățirea depresiei și multe altele.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul Ashwagandha 10 Beneficii pentru creier, tiroidă și mușchi ? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Urzica
Uleiul de arbore de ceai top utilizări și beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii