0.6 C
București
joi, martie 30, 2023

Astmul: Diagnostic și tratament medical

Trebuie să citești asta...

Inflamația intermitentă a căilor respiratorii este cunoscută sub numele de astm, care provoacă o strângere a pieptului, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse. Nu există încă un „leac” pentru astm, dar tratamentele actuale pot oferi o ameliorare la un nivel satisfăcător la majoritatea pacienților.

Metodele de tratament includ identificarea și evitarea factorilor declanșatori, monitorizarea cu ajutorul unui debitmetru de vârf și gestionarea simptomelor respiratorii cu bronhodilatatoare și medicamente antiinflamatoare.

Tratamentul medical pentru astm

Astmul este incurabil, dar poate fi gestionat prin medicamente și măsuri preventive. Medicul va ține cont de toți factorii relevanți și va personaliza planul de tratament pentru a răspunde nevoilor fiecărui pacient în parte. (1)

Medicamente pentru astm (2) sunt clasificate în linii mari în următoarele două tipuri:

a. Medicamente de control pe termen lung

Medicamentele de control pe termen lung previn apariția unor atacuri viitoare prin diminuarea inflamației căilor respiratorii, dar sunt inutile pentru a opri un atac în curs de desfășurare. Acestea includ:

 • Corticosteroizii inhalați sunt prima clasă de medicamente prescrise pacienților cu astm. (3)
 • Cromolyn inhibă acțiunea mastocitelor, care sunt implicate în reacțiile alergice.
 • Agoniștii beta-2 cu durată lungă de acțiune (LABA) inhalați sunt utilizați ca adjuvant la corticosteroizii inhalați.
 • Modificatorii de leucotriene sunt medicamente orale care blochează acțiunea moleculelor care cauzează inflamații și ajută astfel la prevenirea contracției căilor respiratorii.
 • Produsele biologice, cum ar fi omalizumab, benralizumab, reslizumab și mepolizumab, sunt prescrise persoanelor cu astm sever care nu răspund la alte tratamente sau care au nevoie de doze mari de corticosteroizi. Acestea sunt administrate prin injecții subcutanate sau intravenoase și acționează pentru a ataca anticorpii IgE care joacă un rol principal în răspunsurile alergice.
 • Imunoterapia poate fi benefică în prevenirea răspunsurilor alergice care pot declanșa un atac de astm. (4) Medicamentele și metodele variază pentru copii (5-16 ani) și adulți (peste 18 ani).
CITEȘTE ȘI:
Melatonina ce este și cum te ajută să dormi și să te simți bine

Notă: Conform unei analize privind siguranța medicamentelor efectuate de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), medicamentul pentru astm Xolair (omalizumab) este asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare care pot afecta creierul.

b. Medicamente de salvare sau de ajutor rapid

Medicamentele de salvare sau de ameliorare rapidă, cum ar fi beta-agonistele inhalate (de exemplu, albuterol), corticosteroizii intravenoși sau orali și anticolinergicele ajută la diminuarea atacurilor în curs de desfășurare în câteva minute prin relaxarea mușchilor bronșici contractați pentru a deschide căile respiratorii și a restabili respirația normală.

Aceste medicamente cu acțiune rapidă, cunoscute sub numele de bronhodilatatoare, acționează ca un prim ajutor în cazul unui atac de astm și pot fi luate chiar înainte de orice exercițiu fizic intens pentru a preveni o acutizare. Mergeți la controale regulate, astfel încât medicul dumneavoastră să vă poată urmări progresul și să vă reducă sau să vă mărească doza în mod corespunzător.

c. Instrumente medicale pentru administrarea medicamentelor pentru astm

Instrumente și dispozitive medicale pentru gestionarea astmului
Astmul: diagnostic și tratament medical

În timp ce unele medicamente pentru astm sunt disponibile sub formă de pilule, majoritatea acestora necesită utilizarea unor dispozitive specializate care permit ca medicamentul să intre direct în plămâni. Acestea includ:

1. Inhalator (puffer)

Inhalatoarele sunt de două tipuri:

 • Inhalatoare cu doză măsurată (MDI) – eliberează un scurt bust de medicament printr-o piesă bucală din plastic cu un recipient de aerosoli
 • Inhalatoare cu pulbere uscată (DPI) – administrează medicamentele sub formă de pulbere
CITEȘTE ȘI:
Anemia – Simptome, cauze, tratament, dieta

2. Nebulizator

Un nebulizator distribuie medicamentul sub formă de ceață fină prin măști sau piese bucale. Deoarece nu necesită nicio tehnică specializată, ci doar o simplă respirație, nebulizatoarele sunt utilizate în general pentru copiii mici sau pentru persoanele cu astm sever care nu se simt confortabil cu utilizarea inhalatoarelor.

3. Distanțier

Se recomandă un distanțier dacă o persoană nu poate utiliza corect un MDI. Medicamentul este pulverizat într-o cameră și apoi inhalat de către pacient.

Diagnosticarea astmului

Cel mai important pas pentru diagnosticarea astmului este examinarea simptomelor și obținerea unui istoric medical complet al pacientului, inclusiv orice caz anterior de alergii sau cazuri de astm în rândul rudelor apropiate. (5)

Alte proceduri de diagnosticare includ, dar nu se limitează la următoarele teste:

 • Se efectuează un examen fizic, care implică ascultarea respirației și examinarea dumneavoastră pentru a detecta semne de astm sau atopie, inclusiv pasaje nazale umflate, respirație șuierătoare și afecțiuni alergice ale pielii, cum ar fi eczema.
 • Testele funcționale pulmonare sau spirometria se efectuează pentru a obține o bază de referință pentru comparație în timpul crizelor și pentru a exclude alte afecțiuni.
 • Testele de bronhoprovocare se efectuează atunci când se suspectează astm, dar elementele de diagnostic (simptome, istoric, teste de bază etc.) nu sunt concludente. Se pot efectua teste suplimentare, cum ar fi prelevarea de probe de sânge, teste de alergii și radiografii toracice, pentru a obține mai multă claritate.
CITEȘTE ȘI:
Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Notă: Copiilor cu vârsta sub 6 ani li se pot administra medicamente pentru astm doar pe baza istoricului medical și a simptomelor, deoarece aceste teste nu pot fi efectuate pe ei. Diagnosticul ulterior se face pe baza răspunsului copilului la medicamente după câteva luni de utilizare.

Întrebări si răspunsuri (FAQ)

Sfatul experților cu privire la modalitățile de abordare a astmului
Astmul: diagnostic și tratament medical

Care este modalitatea de a gestiona un atac de astm în absența unui inhalator?

Dacă nu este disponibil niciun inhalator de ajutor rapid sau de salvare (a avea la îndemână un inhalator de salvare este FOARTE IMPORTANT), cel mai bun mod de a gestiona un atac de astm este să sunați la 911.

În timp ce așteptați ambulanța, păstrarea calmului este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face, ceea ce vă poate ajuta mușchii respiratori să devină mai puțin contractați.

Stați în poziție verticală pentru a opri constricția respirației. Respirați lent, adânc și lung pentru a preveni hiperventilația.

Folosiți tehnica „respirației relaxante” – inspirați pe nas pentru un număr de 4, țineți respirația timp de 1 secundă și apoi expirați încet pentru un număr de 4. Nu amânați niciodată căutarea asistenței de urgență atunci când este necesar.

Este posibil să se vindece astmul definitiv?

Astmul este o afecțiune cronică și, din păcate, nu poate fi vindecat. Poate fi gestionată eficient prin evitarea factorilor declanșatori cunoscuți și prin administrarea medicamentelor de control conform prescripțiilor.

CITEȘTE ȘI:
Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

Dacă astmul vă limitează activitățile zilnice sau vă trezește noaptea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre planul de acțiune împotriva astmului.

Cum se pot controla accesele de tuse astmatică în timpul nopții?

Tusea pe timp de noapte este un semn distinctiv al astmului prost controlat. Dacă vă treziți mai mult de două nopți pe lună cu tuse, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege mai bine tipul de astm și pentru a primi un tratament adecvat pentru a gestiona simptomele.

Sunt băuturile cu cofeină utile pentru pacienții cu astm?

Băuturile fierbinți cu cofeină, cum ar fi cafeaua, pot ajuta la deschiderea ușoară a căilor respiratorii, oferind o ușurare simptomatică timp de o oră sau două. Totuși, aceasta nu este o soluție pe termen lung pentru simptomele astmului.

Există alimente care pot declanșa un atac de astm?

Fiecare pacient în parte are declanșatori unici pentru astmul său. Unii pacienți pot avea alergii alimentare care pot agrava astmul sau pot provoca simptome care pot fi confundate cu astmul.

Dacă vă confruntați cu o reacție alergică severă și o acutizare a astmului, este important să fiți prudent și să tratați mai întâi cu epinefrină pentru anafilaxie. Timpul este extrem de important, iar epinefrina trebuie administrată rapid.

CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie să știi despre anorexie pentru ca dorința ta de a slăbi să nu se termine în tragedie.

Cum poate fi eliminat în mod natural excesul de mucus secretat în urma unui episod astmatic?

Clătirile nazale saline pot ajuta la eliminarea mucusului din căile respiratorii superioare, care are adesea impact asupra căilor respiratorii inferioare.
De asemenea, este important să rămâneți bine hidratat, bând cel puțin 2 litri de apă pe zi, cu excepția cazului în care aveți probleme renale sau cardiace.

Concluzii

Tratamentul astmului este de două tipuri: pentru ameliorare imediată sau pentru control pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie să fiți întotdeauna pregătit cu un plan de acțiune în caz de urgență pentru a face față atacurilor extreme care se pot dovedi amenințătoare pentru viață dacă tratamentul este întârziat. A trăi cu astm a devenit relativ ușor odată cu disponibilitatea unor intervenții medicamentoase noi și îmbunătățite, dar necesită totuși un sistem de sprijin.

Deși pacienții cu astm pot duce o viață independentă și împlinită cu un tratament adecvat, pot exista cazuri în care vă puteți trezi fără suflare, neajutorați și anxioși în mijlocul unui atac sever. În astfel de cazuri, depinde de oamenii din jurul tău să te calmeze și să-ți ofere ajutorul de care ai nevoie.

Astfel, persoanele cu care vă împărțiți viața, cum ar fi familia și prietenii, ar trebui să fie educate cu privire la această afecțiune pentru a vă oferi îngrijiri de urgență atunci când aveți nevoie de ele.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de marula: Beneficii pentru păr și piele, utilizări și precauții

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete