Astmul: simptome, cauze, tratament

Astmul: Simptome, cauze, tratament

Ce este astmul

Astmul este o afecțiune în care căile respiratorii se îngustează și se umflă și pot produce mucus suplimentar. Acest lucru poate îngreuna respirația și poate declanșa tuse, un sunet de fluierat atunci când expirați și dificultăți de respirație.

Pentru unii oameni, astmul este o pacoste minoră. Pentru alții, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la un atac de astm care pune viața în pericol.

Astmul nu poate fi vindecat, dar simptomele sale pot fi controlate. Deoarece astmul se schimbă adesea în timp, este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă urmări semnele și simptomele și pentru a vă ajusta tratamentul în funcție de necesități.

Astmul: simptome, cauze, tratament
Astmul: Simptome, cauze, tratament

Simptomele astmului

Simptomele astmului variază de la o persoană la alta. Este posibil să aveți crize de astm rare, să aveți simptome doar în anumite momente – cum ar fi atunci când faceți exerciții fizice – sau să aveți simptome tot timpul.

Semnele și simptomele astmului includ:

 • Dificultăți de respirație
 • Constrângere sau durere în piept
 • Wheezing la expirare, care este un semn comun de astm la copii
 • Tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare
 • Crize de tuse sau respirație șuierătoare care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi răceala sau gripa

Semnele care indică faptul că probabil că astmul dumneavoastră se agravează includ:

Pentru unii oameni, semnele și simptomele astmului se aprind în anumite situații:

 • Astmul indus de efort, care poate fi mai rău atunci când aerul este rece și uscat
 • Astmul profesional, declanșat de iritanti la locul de muncă, cum ar fi fumul chimic, gazele sau praful
 • Astmul indus de alergii, declanșat de substanțe din aer, cum ar fi polenul, sporii de mucegai, deșeurile de gândaci sau particulele de piele și salivă uscată vărsate de animalele de companie (mătrea de animale de companie)

Când să consultați un medic

Căutați tratament de urgență

Crizele severe de astm pot pune în pericol viața. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili ce trebuie să faceți atunci când semnele și simptomele se agravează – și când aveți nevoie de tratament de urgență. Semnele unei urgențe de astm includ:

 • Agravarea rapidă a dispneiului sau a respirației șuierătoare
 • Nicio îmbunătățire chiar și după utilizarea unui inhalator cu eliberare rapidă
 • Dificultăți de respirație atunci când efectuați o activitate fizică minimă

Contactați medicul dumneavoastră

Consultați-vă medicul:

Declanșatori ai astmului

Expunerea la diverși iritanți și substanțe care declanșează alergii (alergeni) poate declanșa semne și simptome de astm. Factorii declanșatori ai astmului sunt diferiți de la o persoană la alta și pot include:

 • Alergeni din aer, cum ar fi polenul, acarienii de praf, sporii de mucegai, părul de animale de companie sau particulele de deșeuri de gândaci
 • Infecții respiratorii, cum ar fi răceala comună
 • Aer rece
 • Poluanți și iritanți ai aerului, cum ar fi fumul
 • Anumite medicamente, inclusiv beta-blocante, aspirina și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele) și naproxen de sodiu (Aleve)
 • Emoții puternice și stres
 • Sulfiți și conservanți adăugați la unele tipuri de alimente și băuturi, inclusiv creveți, fructe uscate, cartofi procesați, bere și vin
 • Boala de reflux gastroesofagian (GERD), o afecțiune în care acizii din stomac revin în gât
Astmul: simptome, cauze, tratament
Astmul: Simptome, cauze, tratament

Factori de risc

O serie de factori sunt considerați a crește șansele de a dezvolta astm. Aceștia includ:

 • Aveți o rudă de sânge cu astm bronșic, cum ar fi un părinte sau un frate
 • Aveți o altă afecțiune alergică, cum ar fi dermatita atopică – care provoacă pielea roșie, mâncărime – sau febra fânului – care provoacă curgerea nazală, congestie și mâncărime ochilor
 • Sunteți supraponderal
 • Sunteți fumător
 • Expunerea la fumatul pasiv
 • Expunerea la gazele de evacuare sau alte tipuri de poluare
 • Expunerea la factori declanșatori profesionali, cum ar fi substanțele chimice utilizate în agricultură, coafură și producție

Complicații

Complicațiile astmului includ:

Un tratament adecvat face o mare diferență în prevenirea complicațiilor pe termen scurt și lung cauzate de astm.

Prevenirea astmului

Deși nu există nicio modalitate de a preveni astmul, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți concepe un plan pas cu pas pentru a trăi cu această afecțiune și pentru a preveni atacurile de astm.

 • Urmați planul de acțiune pentru astm bronșic. Cu medicul dumneavoastră și echipa de îngrijire a sănătății, scrieți un plan detaliat pentru administrarea medicamentelor și gestionarea unui atac de astm. Apoi asigurați-vă că vă urmați planul. Astmul este o afecțiune continuă care necesită monitorizare și tratament regulat. Preluarea controlului asupra tratamentului vă poate face să vă simțiți mai controlați asupra vieții dvs.
 • Vaccinați-vă pentru gripă și pneumonie. A rămâne la curent cu vaccinările poate preveni gripa și pneumonia să declanșeze crize de astm.
 • Identificați și evitați factorii declanșatori ai astmului. O serie de alergeni și iritanți din exterior – de la polen și mucegai la aer rece și poluarea aerului – pot declanșa atacuri de astm. Aflați ce cauzează sau vă agravează astmul și luați măsuri pentru a evita acești factori declanșatori.
 • Monitorizați-vă respirația. Puteți învăța să recunoașteți semnele de avertizare ale unui atac iminent, cum ar fi tuse ușoară, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație. Dar deoarece funcția pulmonară poate scădea înainte de a observa orice semne sau simptome, măsurați și înregistrați în mod regulat fluxul de aer maxim cu un debit maxim la domiciliu. metru. Un debitmetru de vârf măsoară cât de greu puteți expira. Medicul dumneavoastră vă poate arăta cum să vă monitorizați debitul maxim acasă.
 • Identificați și tratați atacurile din timp. Dacă acționați rapid, este mai puțin probabil să aveți un atac sever. De asemenea, nu veți avea nevoie de atâtea medicamente pentru a vă controla simptomele. Când măsurătorile debitului de vârf scad și vă avertizează asupra unui atac care se apropie, luați medicamentele conform instrucțiunilor. De asemenea, opriți imediat orice activitate care ar fi putut declanșa atacul. Dacă simptomele nu se ameliorează, obțineți asistență medicală conform instrucțiunilor din planul de acțiune.
 • Luați-vă medicamentele conform prescripției. Nu vă schimbați medicamentele fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, chiar dacă astmul dumneavoastră pare să se îmbunătățească. Este o idee bună să aduci medicamentele cu tine la fiecare vizită la medic. Medicul dumneavoastră se poate asigura că utilizați corect medicamentele și luați doza potrivită.
 • Acordați atenție utilizării inhalatorului cu eliberare rapidă. Dacă te trezești că te bazezi pe inhalatorul tău de ameliorare rapidă, cum ar fi albuterolul, astmul tău nu este sub control. Consultați-vă medicul pentru a vă ajusta tratamentul.

Diagnostic

Examen fizic

Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic pentru a exclude alte afecțiuni posibile, cum ar fi o infecție respiratorie sau o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, medicul dumneavoastră vă va pune întrebări despre semnele și simptomele dumneavoastră și despre orice alte probleme de sănătate.

Teste pentru măsurarea funcției pulmonare

Este posibil să vi se facă teste de funcționare a plămânilor pentru a determina cât de mult aer intră și iese în timp ce respirați. Aceste teste pot include:

Testele funcției pulmonare se fac adesea înainte și după administrarea unui medicament pentru a deschide căile respiratorii, numit bronhodilatator (brong-koh-DIE-lay-tur), cum ar fi albuterol. Dacă funcția dumneavoastră pulmonară se îmbunătățește odată cu utilizarea unui bronhodilatator, este probabil să aveți astm.

Teste suplimentare

Alte teste pentru diagnosticarea astmului includ:

 • Provocare cu metacolină. Metacolina este un declanșator de astm cunoscut. Când este inhalat, vă va îngusta ușor căile respiratorii. Dacă reacționați la metacolină, probabil că aveți astm. Acest test poate fi utilizat chiar dacă testul inițial al funcției pulmonare este normal.
 • Teste imagistice. O radiografie toracică poate ajuta la identificarea oricăror anomalii structurale sau boli (cum ar fi infecția) care pot cauza sau agrava probleme de respirație.
 • Testarea alergiilor. Testele alergice pot fi efectuate printr-un test de piele sau de sânge. Îți spun dacă ești alergic la animale de companie, praf, mucegai sau polen. Dacă sunt identificați factori declanșatori ai alergiei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda injecții pentru alergii.
 • Testul cu oxid nitric. Acest test măsoară cantitatea de oxid nitric gazos din respirația ta. Când căile respiratorii sunt inflamate – un semn de astm – este posibil să aveți niveluri de oxid nitric mai mari decât cele normale. Acest test nu este disponibil pe scară largă.
 • Eozinofile din spută. Acest test caută anumite celule albe din sânge (eozinofile) în amestecul de salivă și mucus (sputa) pe care îl descărcați în timpul tusei. Eozinofilele sunt prezente atunci când simptomele se dezvoltă și devin vizibile atunci când sunt colorate cu un colorant trandafir.
 • Testare provocatoare pentru efort și astmul indus de frig. În aceste teste, medicul dumneavoastră vă măsoară obstrucția căilor respiratorii înainte și după ce efectuați o activitate fizică puternică sau respirați mai multe aer rece.

Cum se clasifică astmul

Pentru a vă clasifica severitatea astmului, medicul dumneavoastră va lua în considerare cât de des aveți semne și simptome și cât de severe sunt acestea. De asemenea, medicul dumneavoastră va lua în considerare rezultatele examenului fizic și ale testelor de diagnosticare.

Determinarea severității astmului ajută medicul dumneavoastră să aleagă cel mai bun tratament. Severitatea astmului se schimbă adesea în timp, necesitând ajustări ale tratamentului.

Astmul este clasificat în patru categorii generale:

Clasificarea astmuluiSemne și simptome
Ușor intermitentSimptome ușoare până la două zile pe săptămână și până la două nopți pe lună
Ușor persistentSimptome mai mult de două ori pe săptămână, dar nu mai mult de o dată într-o singură zi
Moderat persistentSimptome o dată pe zi și mai mult de o noapte pe săptămână
Severă persistentăSimptome pe tot parcursul zilei în majoritatea zilelor și frecvent noaptea

Tratament

Prevenirea și controlul pe termen lung sunt esențiale pentru a opri atacurile de astm înainte de a începe. Tratamentul implică, de obicei, să învățați să vă recunoașteți factorii declanșatori, să luați măsuri pentru a-i evita și să vă urmăriți respirația pentru a vă asigura că medicamentele țin simptomele sub control. În cazul unei crize de astm, este posibil să fie nevoie să folosiți un inhalator cu eliberare rapidă.

Medicamente

Medicamentele potrivite pentru dumneavoastră depind de o serie de lucruri – vârsta dumneavoastră, simptomele, factorii declanșatori ai astmului și ceea ce funcționează cel mai bine pentru a vă ține astmul sub control.

Medicamentele preventive, de control pe termen lung, reduc umflarea (inflamația) căilor respiratorii care duce la apariția simptomelor. Inhalatoarele de eliberare rapidă (bronhodilatatoare) deschid rapid căile respiratorii umflate care limitează respirația. În unele cazuri, sunt necesare medicamente pentru alergii.

Medicamentele pentru controlul astmului pe termen lung, administrate în general zilnic, reprezintă piatra de temelie a tratamentului astmului. Aceste medicamente mențin astmul sub control zi de zi și fac mai puțin probabil să aveți un atac de astm. Tipurile de medicamente de control pe termen lung includ:

 • Corticosteroizi inhalatori. Aceste medicamente includ propionat de fluticazonă (Flovent HFA, Flovent Diskus, Xhance), budesonid (Pulmicort Flexhaler, Pulmicort Respules, Rhinocort), ciclesonid (Alvesco), beclometazonă (Qvar Redihaler), mometazonă (Asmanex HFA, Asmanex Twisthaler) și fluticaArnusthaler furoate Ellipta). Poate fi necesar să utilizați aceste medicamente timp de câteva zile până la săptămâni înainte ca acestea să atingă beneficiul maxim. Spre deosebire de corticosteroizii orali, corticosteroizii inhalatori au un risc relativ scăzut de reacții adverse grave.
 • Modificatori de leucotriene. Aceste medicamente orale – inclusiv montelukast (Singulair), zafirlukast (Accolate) și zileuton (Zyflo) – ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Montelukast a fost asociat cu reacții psihologice, cum ar fi agitația, agresivitatea, halucinațiile, depresia și gândirea suicidară. Solicitați imediat sfatul medicului dacă aveți oricare dintre aceste reacții.
 • Inhalatoare combinate. Aceste medicamente – cum ar fi fluticazonă-salmeterol (Advair HFA, Airduo Digihaler, altele), budesonid-formoterol (Symbicort), formoterol-mometazonă (Dulera) și fluticazonă furoat-vilanterol (Breo Ellipta) – conțin un beta-agonist cu acțiune lungă, împreună cu un corticosteroid.
 • Teofilina. Teofilina (Theo-24, Elixophyllin, Theochron) este o pastilă zilnică care ajută la menținerea căilor respiratorii deschise prin relaxarea mușchilor din jurul căilor respiratorii. Nu este utilizat la fel de des ca alte medicamente pentru astm și necesită teste de sânge regulate.

Medicamentele de ameliorare rapidă (de salvare) sunt utilizate la nevoie pentru ameliorarea rapidă și pe termen scurt a simptomelor în timpul unui atac de astm. Acestea pot fi utilizate și înainte de exerciții fizice, dacă medicul dumneavoastră recomandă acest lucru. Tipurile de medicamente de ameliorare rapidă includ:

Dacă aveți o criză de astm, un inhalator cu eliberare rapidă vă poate ușura imediat simptomele. Dar nu ar trebui să fie nevoie să folosiți foarte des inhalatorul de ameliorare rapidă dacă medicamentele de control pe termen lung funcționează corect.

Țineți o evidență a numărului de pufuri pe care le folosiți în fiecare săptămână. Dacă trebuie să utilizați inhalatorul de eliberare rapidă mai des decât vă recomandă medicul dumneavoastră, consultați medicul. Probabil că trebuie să vă ajustați medicația de control pe termen lung.

Medicamentele pentru alergii pot ajuta dacă astmul este declanșat sau agravat de alergii. Acestea includ:

Termoplastia bronșică

Acest tratament este utilizat în cazul astmului sever care nu se ameliorează cu corticosteroizi inhalatori sau cu alte medicamente pe termen lung pentru astm. Nu este disponibil pe scară largă și nici nu este potrivit pentru toată lumea.

În timpul termoplastiei bronșice, medicul dumneavoastră încălzește interiorul căilor respiratorii din plămâni cu ajutorul unui electrod. Căldura reduce mușchiul neted din interiorul căilor respiratorii. Acest lucru limitează capacitatea căilor respiratorii de a se strânge, facilitând respirația și reducând, eventual, atacurile de astm. Terapia se face, în general, pe parcursul a trei vizite în ambulatoriu.

Tratați în funcție de gravitate pentru un control mai bun: O abordare etapizată

Tratamentul trebuie să fie flexibil și să se bazeze pe modificările simptomelor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră ar trebui să vă întrebe despre simptomele dumneavoastră la fiecare vizită. Pe baza semnelor și simptomelor dumneavoastră, medicul vă poate ajusta tratamentul în mod corespunzător.

De exemplu, dacă astmul dumneavoastră este bine controlat, medicul vă poate prescrie mai puține medicamente. Dacă astmul dumneavoastră nu este bine controlat sau se agravează, medicul dumneavoastră poate să vă mărească medicația și să vă recomande vizite mai frecvente.

Planul de acțiune pentru astm

Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a crea un plan de acțiune pentru astm care să descrie în scris când să luați anumite medicamente sau când să măriți sau să micșorați doza de medicamente în funcție de simptome. Includeți, de asemenea, o listă a factorilor declanșatori și a măsurilor pe care trebuie să le luați pentru a-i evita.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să urmăriți simptomele astmului sau să folosiți un debitmetru de vârf în mod regulat pentru a monitoriza cât de bine vă controlează tratamentul.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Deși multe persoane care suferă de astm se bazează pe medicamente pentru a preveni și a ameliora simptomele, puteți face mai multe lucruri pe cont propriu pentru a vă menține sănătatea și a reduce posibilitatea atacurilor de astm.

Evitați factorii declanșatori

Luarea de măsuri pentru a vă reduce expunerea la factorii declanșatori ai astmului este o parte esențială a controlului astmului. Pentru a vă reduce expunerea, ar trebui:

 • Folosește-ți aparatul de aer condiționat. Aerul condiționat reduce cantitatea de polen din aer din copaci, iarbă și buruieni care își găsește drumul în interior. Aerul condiționat scade, de asemenea, umiditatea interioară și vă poate reduce expunerea la acarieni. Dacă nu ai aer condiționat, încearcă să ții ferestrele închise în timpul sezonului de polen.
 • Decontaminați-vă decorul. Minimizați praful care poate agrava simptomele pe timp de noapte prin înlocuirea anumitor articole din dormitorul dvs. De exemplu, îmbrăcați pernele, saltelele și arcuri în huse rezistente la praf. Evitați să folosiți perne și pături umplute cu puf. În toată casa, îndepărtați mocheta și instalați podea din lemn de esență tare sau linoleum. Folosiți perdele și jaluzele lavabile.
 • Mențineți umiditatea optimă. Dacă locuiți într-un climat umed, discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea unui dezumidificator.
 • Preveniți sporii de mucegai. Curățați zonele umede din baie, bucătărie și din jurul casei pentru a împiedica dezvoltarea sporilor de mucegai. Scapă de frunzele mucegăite sau de lemnul de foc umed din curte.
 • Reduceți părul animalelor de companie. Dacă sunteți alergic la mătreață, evitați animalele de companie cu blană sau pene. Faptul că animalele de companie sunt scăldate sau îngrijite în mod regulat poate reduce, de asemenea, cantitatea de păr din împrejurimi.
 • Curățați regulat. Curățați-vă casa cel puțin o dată pe săptămână. Dacă este posibil să ridicați praf, purtați o mască sau lăsați pe altcineva să facă curățarea. Spălați-vă așternutul în mod regulat.
 • Acoperiți-vă nasul și gura dacă este rece afară. Dacă astmul bronșic este agravat de aerul rece sau uscat, purtarea unei măști de față vă poate ajuta.

Rămâneți sănătoși

Îngrijirea dumneavoastră poate ajuta la menținerea sub control a simptomelor, inclusiv:

 • Faceți exerciții fizice regulate. A avea astm bronșic nu înseamnă că trebuie să fii mai puțin activ. Tratamentul poate preveni atacurile de astm și poate controla simptomele în timpul activității. Exercițiile fizice regulate vă pot întări inima și plămânii, ceea ce ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Dacă faceți exerciții la temperaturi scăzute, purtați o mască de față pentru a încălzi aerul pe care îl respirați.
 • Mențineti o greutate sănătoasă. Excesul de greutate poate agrava simptomele astmului și vă expune un risc mai mare de a face alte probleme de sănătate.
 • Controlați arsurile la stomac și boala de reflux gastroesofagian (GERD). Este posibil ca refluxul de acid care provoacă arsuri la stomac să afecteze căile respiratorii pulmonare și să agraveze simptomele astmului. Dacă aveți arsuri la stomac frecvente sau constante, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament. Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru BRGE înainte ca simptomele astmului să vă amelioreze.

Medicină alternativă

Anumite tratamente alternative pot ajuta la ameliorarea simptomelor de astm. Totuși, rețineți că aceste tratamente nu înlocuiesc tratamentul medical, mai ales dacă aveți astm sever. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante sau suplimente, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele pe care le luați.

În cele mai multe cazuri, sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cât de bine funcționează remediile alternative și pentru a măsura amploarea posibilelor efecte secundare. Tratamentele alternative pentru astm includ:

 • Exerciții de respirație. Aceste exerciții pot reduce cantitatea de medicamente de care aveți nevoie pentru a vă menține sub control simptomele astmului.
 • Remedii naturale și pe bază de plante. Câteva remedii pe bază de plante și naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor astmului includ semințe negre, cofeină, colină și picnogenol.

Adaptare și sprijin

Astmul poate fi o provocare și stresant. Uneori puteți deveni frustrat, furios sau deprimat pentru că trebuie să vă reduceți activitățile obișnuite pentru a evita factorii declanșatori din mediul înconjurător. De asemenea, vă puteți simți limitat sau jenat de simptomele bolii și de rutinele complicate de gestionare.

Dar astmul nu trebuie să fie o afecțiune limitativă. Cel mai bun mod de a depăși anxietatea și sentimentul de neputință este să vă înțelegeți afecțiunea și să preluați controlul asupra tratamentului dumneavoastră. Iată câteva sugestii care vă pot ajuta:

 • Calmați-vă. Luați pauze între sarcini și evitați activitățile care vă agravează simptomele.
 • Faceți o listă zilnică de lucruri de făcut. Acest lucru vă poate ajuta să evitați să vă simțiți copleșiți. Recompensează-te pentru realizarea unor obiective simple.
 • Vorbiți cu alții de starea dvs. Camerele de chat de pe internet sau grupurile de asistență din zona dvs. vă pot pune în legătură cu persoane care se confruntă cu provocări similare și vă pot spune că nu sunteți singur.
 • Dacă copilul dumneavoastră are astm, fiți încurajator. Concentrați-vă atenția asupra lucrurilor pe care copilul dumneavoastră le poate face, nu asupra lucrurilor pe care el sau ea nu le poate face. Implicați profesorii, asistentele școlare, antrenorii, prietenii și rudele pentru a vă ajuta copilul să gestioneze astmul.

Pregătirea pentru programare

Probabil că veți începe prin a vă consulta medicul de familie sau un medic generalist. Cu toate acestea, atunci când sunați pentru a stabili o programare, este posibil să fiți trimis la un alergolog sau la un pneumolog.

Deoarece întâlnirile pot fi scurte și pentru că deseori sunt multe lucruri de discutat, este bine să fiți bine pregătit. Iată câteva informații care să vă ajute să vă pregătiți pentru programare, precum și la ce să vă așteptați de la medic.

Ce puteți face

Acești pași vă pot ajuta să profitați la maximum de programarea dumneavoastră:

Timpul petrecut cu medicul dumneavoastră este limitat, așa că pregătirea unei liste de întrebări vă va ajuta să profitați la maximum de timpul petrecut împreună. Enumerați întrebările de la cele mai importante la cele mai puțin importante, în cazul în care timpul se termină. Pentru astm, câteva întrebări de bază pe care să i le puneți medicului dvs. includ:

 • Este astmul cea mai probabilă cauză a problemelor mele de respirație?
 • În afară de cauza cea mai probabilă, care sunt alte cauze posibile pentru simptomele mele?
 • Ce fel de teste am nevoie?
 • Este starea mea temporară sau cronică?
 • Care este cel mai bun tratament?
 • Care sunt alternativele la abordarea primară pe care o sugerați?
 • Am si alte afecțiuni de sănătate. Cum le pot gestiona cel mai bine împreună?
 • Există restricții pe care trebuie să le respect?
 • Există o alternativă la medicamentul pe care mi-l prescrieți?
 • Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care le pot lua acasă cu mine? Ce site-uri web recomandați pentru documentare?

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună o serie de întrebări. Dacă sunteți gata să răspundeți la ele, vă puteți rezerva timp pentru a trece în revistă punctele pe care doriți să le analizați mai mult timp. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă întrebe:

 • Care sunt mai exact simptomele tale?
 • Când ți-ai observat pentru prima dată simptomele?
 • Cât de severe sunt simptomele tale?
 • Aveți probleme de respirație de cele mai multe ori sau doar la anumite ore sau în anumite situații?
 • Aveți alergii, cum ar fi dermatita atopică sau febra fânului?
 • Ce, dacă ceva, pare să vă agraveze simptomele?
 • Ce pare să îți îmbunătățească simptomele, dacă ceva?
 • Alergiile sau astmul apar în familia ta?
 • Ai probleme cronice de sănătate?

Articole utile:

Surse:

 • American College of Asthma, Allergy and Immunology. Asthma 101. Accessed 1/19/2022.
 • American Lung Association. Asthma Symptoms, Causes and Risk Factors. Accessed 1/19/2022.
 • Asthma UK and British Lung Foundation Partnership. Sleep and asthma. Accessed 1/19/2022.
 • Centers for Disease Control and Prevention. Asthma. Accessed 1/19/2022.
 • Global Allergy & Airways Patient Platform. Asthma at Night: Causes, Symptoms, Treatment and More Information. (https://gaapp.org/what-is-asthma/nocturnal-asthma/) Accessed 1/19/2022.
 • National Heart, Lung and Blood Institute. Asthma.
Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament
Anevrism de aortă abdominală: Simptome, cauze, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii