Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința

Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința

Descoperă beneficiile turmericului pentru diabet! Află din acest articol ce spun studiile științifice despre beneficiile turmericului și cum poate ajuta la menținerea nivelului optim de glucoză din sânge. Citește acum și protejează-ți sănătatea cu ajutorul turmericului!

?Ce este turmericul?

Turmericul, sau Curcuma longa, este o plantă perenă din familia Zingiberaceae, la care aparțin și ghimbirul și cardamomul. Turmericul este originar din Asia de Sud-Est, în special din India, unde a fost cultivat și folosit de mii de ani. Rădăcinile sale subterane, numite rizomi, sunt utilizate în mod tradițional ca un condiment, un colorant alimentar și în medicina ayurvedică și tradițională chineză.

Pulberea de turmeric, care este derivată din rădăcinile uscate și măcinate ale plantei, are o culoare galben-portocalie distinctivă și un gust ușor amărui și piperat. Este un ingredient cheie în multe preparate culinare din Asia de Sud și de Sud-Est, precum curry-uri și diverse sosuri, și este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, în mare parte datorită unui compus numit curcumină.

Turmericul (Curcuma longa ) este unul dintre cele mai apreciate condimente, deoarece poate reduce riscul de diabet. Deși este folosit și în alte scopuri medicinale, a câștigat popularitate datorită cercetărilor care leagă consumul său de controlul nivelului de zahăr din sânge și de prevenirea complicațiilor asociate. Ce spune știința despre potențialul turmericului de a preveni diabetul? Aflați aici!

Mai exact, s-a constatat că curcumina – principalul său ingredient activ – ajută la reducerea rezistenței la insulină și la îmbunătățirea sănătății metabolice. De asemenea, combate inflamația, stresul oxidativ și alți factori care afectează bunăstarea persoanelor cu risc de diabet.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

O analiză publicată în Current Topics in Medicinal Chemistry a concluzionat că curcumina are efecte antidiabetice, acționând în același timp ca antioxidant, neuroprotector și antiinflamator. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste proprietăți, citiți mai departe!

?Beneficiile turmericului pentru diabet: Care este potențialul acestui condiment?

Turmericul este cunoscut și sub numele de “condimentul de aur” sau “șofranul indian”. Este foarte popular în medicina ayurvedică, deoarece a fost un remediu important pentru ameliorarea afecțiunilor, prevenirea bolilor cronice și creșterea nivelului de energie încă din cele mai vechi timpuri.

Turmericul este alcătuit din substanțe bioactive care pot promova sănătatea și bunăstarea. Potrivit ediției 2 a cărții Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects, acestea sunt următoarele:

 • Proteine
 • Polizaharide
 • Acizi grași
 • Sesquiterpene
 • Ulei volatil cu turmeronă
 • Vitamine din complexul B
 • Carbohidrați și fibre alimentare
 • Curcuminoide, inclusiv curcumină, demethoxycurcumină, 5′-metoxicurcumină și dihidrocurcumină
 • Alte uleiuri esențiale, cum ar fi d-α-phellandrenul, d-sabinenul, cinolul, borneolul și zingiberenul
 • Minerale, cum ar fi calciu, fier, fosfor, potasiu și sodiu

Având în vedere această compoziție, nu este surprinzător faptul că multe dintre proprietățile turmericului au susținere științifică. Și, deși nu este prima alegere atunci când vine vorba de tratarea bolilor, este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune suplimente alimentare.

În ceea ce privește diabetul, mai multe studii au investigat eficacitatea sa. O analiză publicată în revista Nutrients a ajuns la concluzii interesante. Numeroase studii in vitro și in vivo au furnizat dovezi clare ale eficacității antidiabetice a curcuminei.

Datele disponibile sugerează că acest polifenol are un potențial terapeutic pentru prevenirea diabetului și reducerea complicațiilor acestuia. Se crede că mecanismul său de acțiune constă în modularea diferitelor molecule de semnalizare asociate cu inflamația. Cu toate acestea, având în vedere complexitatea acestei boli, acest lucru nu este pe deplin clar.

Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința
Dieta joacă un rol important în contextul diabetului, atât în ceea ce privește prevenirea, cât și după diagnosticare.

Turmericul, sindromul metabolic și prevenirea diabetului

Beneficiile turmericului pentru prevenirea diabetului se datorează în principal capacității sale de a combate sindromul metabolic. Acesta este un set de procese chimice alterate care includ rezistența la insulină, niveluri ridicate de zahăr în sânge, dislipidemie și obezitate.

Cercetările publicate în International Journal of Endocrinology and Metabolism au arătat că curcumina are efecte antihiperglicemiante și insulino-sensibilizante , reducând rezistența la insulină și complicațiile asociate acesteia.

În cazul rezistenței la insulină, celulele musculare și hepatice nu pot absorbi în mod adecvat glucoza din sânge și nu o pot utiliza ca sursă de energie. Ca urmare, nivelul de glucoză din sânge crește, funcția pancreatică este afectată și apare diabetul de tip 2.

O analiză sistematică publicată în revista Longhua Chinese Medicine a constatat că turmericul are potențialul de a controla factorii de risc asociați cu sindromul metabolic. Aceștia includ nivelul de zahăr din sânge, colesterolul, trigliceridele, inflamația și indicele de masă corporală.

Aceste constatări sunt confirmate și de o trecere în revistă a studiilor publicate în Frontiers in Endocrinology . Aceasta a concluzionat că curcumina este un agent antidiabetic și antiinflamator natural, sigur și eficient din punct de vedere al costurilor. Efectul său este atribuit capacității sale de a suprima stresul oxidativ și procesul inflamator.

Mai exact, cercetătorii au constatat că aceasta reduce glicemia la post, hemoglobina glicozilată, indicele de masă corporală, proteina C reactivă serică, colesterolul total și trigliceridele la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

În plus, turmericul previne complicațiile asociate cu diabetul

Turmericul nu numai că reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dar aduce beneficii și pacienților care au deja această boală. Datorită proprietăților sale, acesta poate minimiza riscul de complicații precum boala ficatului gras non-alcoolic, neuropatia diabetică și nefropatia.

 • Potrivit unui studiu publicat în Pharmacy Practice, extractul de curcumină are potențial terapeutic în boala ficatului gras non-alcoolic. Cu toate acestea, acesta nu înlocuiește tratamentul medical și modificarea stilului de viață.
 • În Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, cercetătorii au raportat că curcumina îmbunătățește efectul de scădere a glicemiei al insulinei și are astfel un efect protector împotriva apariției neuropatiei diabetice. Această complicație provoacă leziuni la nivelul nervilor periferici care trimit semnale către și de la extremitățile corpului.
 • Studiile pe animale raportate în revista BioMed Research International indică potențialul curcuminei de a combate nefropatia diabetică. În special, se crede că are un efect antifibrotic care pare promițător împotriva acestei complicații a diabetului. Sunt necesare studii solide la om pentru a dovedi acest beneficiu.
 • Deși dovezile sunt limitate și lipsesc studiile pe oameni, se crede că curcumina are potențialul de a combate disfuncția erectilă care apare din cauza diabetului. Un studiu pe șobolani publicat în Journal of Sexual Medicine a oferit rezultate promițătoare.

Biodisponibilitatea curcuminei – un dezavantaj

În ciuda numeroaselor studii care leagă curcumina de efecte pozitive la pacienții cu diabet, există un dezavantaj major: biodisponibilitatea sa. Ce înseamnă acest lucru? O substanță biodisponibilă este o substanță care este absorbită și intră în fluxul sanguin pentru a circula mai departe în organism.

Atunci când o substanță este administrată pe cale intravenoasă, este mai probabil ca aceasta să obțină efectul optim. Cu toate acestea, atunci când este administrată pe cale orală, această capacitate este mai mică.

Turmericul nu face excepție. Atunci când este administrat pe cale orală, biodisponibilitatea curcuminei, ingredientul activ responsabil de principalele sale proprietăți, este scăzută.

Acest lucru duce la o absorbție slabă în intestin, astfel încât este rapid descompusă și excretată. Prin urmare, este dificil ca aceasta să își dezvolte efectul pozitiv. Cu toate acestea, există un truc care poate fi folosit pentru a reduce acest dezavantaj.

Un studiu publicat în revista Foods arată că consumul simultan de curcumină și piperină – ingredientul activ din piperul negru – crește biodisponibilitatea cu până la 2.000 %. Din acest motiv, ambele componente se regăsesc adesea în suplimentele alimentare din comerț.

Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința
Piperina conținută în piperul negru crește biodisponibilitatea curcuminei atunci când este consumată în același timp.

Posibile efecte secundare ale turmericului

Consumul de turmeric și de suplimente de curcumină este considerat sigur pentru majoritatea adulților sănătoși. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea turmericului datorită tolerabilității și eficacității sale bune.

Dozele recomandate variază între 4.000 și 8.000 mg pe zi.

Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat, deoarece o cantitate prea mare poate provoca greață, indigestie, diaree, flatulență, scaune galbene și dureri de cap. Condimentul este contraindicat în următoarele cazuri:

 • Pacienți cu arsuri la stomac și reflux acid
 • Femei însărcinate și care alăptează (consultați mai întâi medicul)
 • Persoane cu afecțiuni ale vezicii biliare
 • Pacienții care iau anticoagulante, antibiotice, antidepresive, medicamente cardiovasculare sau împotriva cancerului
 • Persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale

Este turmericul util pentru prevenirea diabetului?

Includerea turmericului într-o dietă obișnuită poate ajuta la prevenirea diabetului și a complicațiilor acestuia. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că aportul oral presupune o biodisponibilitate scăzută a curcuminei. Prin urmare, aceasta trebuie consumată în același timp cu piperina, fie în mod natural, fie sub formă de supliment.

În orice caz, trebuie să rețineți că turmericul nu înlocuiește medicamentele sau terapiile pentru prevenirea și tratarea diabetului. Este important să mențineți un stil de viață sănătos și să urmați recomandările medicului dumneavoastră.

Utilizarea acestui supliment alimentar este doar o măsură complementară.

?Întrebări frecvente

Ce este turmericul și ce beneficii are pentru sănătate?

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, folosită frecvent ca mirodenie în bucătăria asiatică. Conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Se crede că turmericul poate aduce beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației, îmbunătățirea digestiei și prevenirea bolilor cronice.

Cum ajută turmericul în controlul diabetului zaharat?

Cercetările sugerează că turmericul poate ajuta în controlul diabetului prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poate preveni complicațiile asociate diabetului, cum ar fi neuropatia diabetică și nefropatia.

Cum se consumă turmericul pentru a beneficia de proprietățile sale în cazul diabetului?

Turmericul poate fi consumat în diferite forme, precum pulbere, capsule sau ceai. Se poate adăuga în alimente precum supe, curry-uri sau smoothie-uri. Doza zilnică recomandată poate varia în funcție de nevoile individuale, dar în general se recomandă între 500 și 2000 mg de curcumină pe zi.

Există efecte secundare asociate cu consumul de turmeric pentru diabetici?

În general, turmericul este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, în cazul consumului excesiv, pot apărea efecte secundare precum diaree, greață sau iritații gastrointestinale. Diabeticii trebuie să consulte un medic înainte de a începe să consume turmeric, deoarece acesta poate interacționa cu unele medicamente antidiabetice.

Cum se depozitează turmericul pentru a-și păstra proprietățile?

Turmericul trebuie depozitat într-un recipient ermetic și ferit de lumină directă, căldură și umiditate. Pulberea de turmeric poate păstra proprietățile pentru aproximativ șase luni până la un an dacă este depozitată corespunzător.

Ce alte plante și suplimente pot fi benefice pentru diabetici?

Alte plante și suplimente benefice pentru diabetici pot include scorțișoară, feno-grec, berberină și acidul alfa-lipoic. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga orice supliment în tratamentul diabetului, pentru a vă asigura că este potrivit pentru nevoile dumneavoastră și nu va interfera cu medicamentele pe care le luați deja.

?Citește și aceste articole:

 • 8 Ceaiuri pentru decongestionarea naturală a nasului
  Află care sunt cele mai eficiente 8 ceaiuri de plante medicinale pentru decongestionarea naturală a nasului înfundat cauzat de răceală, gripă, sinusită sau alergii.
 • Cum să combați pierderea musculară din cauza îmbătrânirii
  Află cum să previi și să combați sarcopenia, pierderea progresivă de masă și forță musculară asociată cu îmbătrânirea. Urmează sfaturile noastre practice și pline de valoare pentru a-ți menține mușchii sănătoși și puternici.
 • Ce este rezistența la insulină? Ghid Complet pentru ințelegere
  Rezistența la insulină este o afecțiune complexă în care organismul nu răspunde așa cum ar trebui la insulină, un hormon pe care îl produce pancreasul … Citește mai mult
 • Exerciții pentru osteoporoza coloanei vertebrale
  Dacă aveți osteoporoză a coloanei vertebrale, vă recomandăm să citiți acest articol despre 6 exerciții benefice pentru sănătatea oaselor.
 • Anexita, boala denumită popular „răceală la ovare”
  Anexita este o boală care afectează ovarele și trompele uterine, cauzată de o infecție bacteriană. Simptomele pot fi subtile sau severe și pot include durere pelvină, febră, scurgeri vaginale anormale sau tulburări menstruale. Anexita se tratează cu antibiotice, antiinflamatoare și analgezice. Dacă nu este tratată la timp și corect, anexita poate avea complicații grave, cum ar fi abces ovarian, peritonită, infertilitate sau sarcină extrauterină. Pentru a preveni anexita, este important să folosiți protecție sexuală, să vă testați periodic pentru infecțiile cu transmitere sexuală, să respectați igiena intimă adecvată și să vă controlați ginecologic regulat. Dacă vreți să aflați mai multe despre anexită, boala denumită popular „răceală la ovare”, citiți acest articol informativ și util.
Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Valeriana: beneficii, utilizare și efecte secundare
Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii