3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Bicarbonatul de sodiu – 22 de beneficii si utilizari

Trebuie să citești asta...

Bicarbonatul de sodiu are atât de multe beneficii, încât nu ai crede niciodată că a fost produs doar pentru coacere. De la a scăpa de mirosuri până la a-ți face părul mai strălucitor, acesta este un produs care ar trebui să fie în casa tuturor.

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și sub numele de praf de copt, este utilizat pe scară largă în panificație. Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți de fermentare, ceea ce înseamnă că face ca aluatul să crească prin producerea de dioxid de carbon. În afară de gătit, bicarbonatul de sodiu are o varietate de utilizări casnice suplimentare și beneficii pentru sănătate.

Bicarbonatul de sodiu este o sare care se descompune în apă pentru a forma sodiu și bicarbonat. Această descompunere produce o soluție alcalină, ceea ce înseamnă că este capabilă să neutralizeze acidul.

Bicarbonatul de sodiu beneficii si utilizari Iată 22 de beneficii și utilizări ale bicarbonatului de sodiu.

Bicarbobatul de sodium trateaza arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt cunoscute și sub numele de reflux acid. Este o senzație dureroasă, de arsură, care apare în regiunea superioară a stomacului și se poate răspândi până în gât.

Este cauzată de refluxul acidului din stomac și care urcă prin esofag, tubul care leagă stomacul de gură. Câteva cauze comune ale refluxului sunt mâncatul în exces, stresul și consumul de alimente grase sau condimentate.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului gastric. Dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă rece și beți amestecul încet.

Există dezavantaje ale acestui tratament de care trebuie să fiți conștienți:

Există unele dezbateri cu privire la faptul dacă toți cei care au simptome de arsuri la stomac au de fapt un nivel ridicat de acid gastric.
Bicarbonatul de sodiu este foarte bogat în sodiu, cu 629 mg la 1 lingurita

CITEȘTE ȘI:
Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție

Bicarbonatul de sodium poate proteja cavitatea orala

Apa de gură este o completare excelentă la o bună rutină de igienă orală. Ajunge în colțurile gurii și în crăpăturile dinților, gingiilor și limbii, care pot fi ratate în timpul periajului.

Mulți oameni folosesc bicarbonatul de sodiu ca înlocuitor al apei de gură. Unele studii au arătat că poate ajuta la împrospătarea respirației și chiar oferă proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că o apă de gură cu bicarbonat de sodiu nu a redus semnificativ nivelul bacteriilor orale, deși a dus la creșterea pH-ului salivar, care este important pentru inhibarea creșterii bacteriilor.

Rețeta pentru apa de gură cu bicarbonat de sodiu este simplă. Adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu la o jumătate de pahar de apă caldă și apoi spălați ca de obicei.

Remediu cu bicarbonat de sodiu pentru picioare umflate

Dacă aveți picioarele umflate, o baie cu apă caldă și bicarbonat de sodiu este exact ceea ce aveți nevoie. Acest remediu ajută la îmbunătățirea circulației și oferă o senzație de relaxare, iar mâncărimea va reveni rapid la normal. Pentru această baie, este important ca picioarele să fie curățate în prealabil.

Bicarbonatul de sodiu va neutraliza pH-ul transpirației și va reduce cantitatea de bacterii de pe suprafața pielii. Băile regulate cu această soluție te vor scăpa de mirosul neplăcut. De asemenea, ar trebui să puneți niște bicarbonat de sodiu în pantofi atunci când ieșiți din casă pentru a vă asigura că nu veți avea probleme.

Apa caldă combinată cu bicarbonat de sodiu poate fi, de asemenea, extrem de utilă pentru tălpile crăpate. Amestecul pătrunde în piele și ajută la îndepărtarea stratului mort fără a vă traumatiza picioarele sau a necesita o frecare persistentă.

CITEȘTE ȘI:
Ce sunt antioxidanții și cât de mult ar trebui să mănânci din ei?
Bicarbonatul de sodiu - 22 de beneficii si utilizari
Bicarbonatul de sodiu - 22 de beneficii si utilizari

Bicarbonatul calmează aftele

Aftele sunt ulcerații mici și dureroase care se pot forma în interiorul gurii. Spre deosebire de aftele, aftele nu se formează pe buze și nu sunt contagioase.

Deși este nevoie de mai multe dovezi, unele cercetări au descoperit că apa de gură cu bicarbonat de sodiu este excelentă pentru a calma durerea cauzată de afte.

Puteți prepara apă de gură cu bicarbonat de sodiu folosind rețeta din capitolul anterior. Clătiți-vă gura cu acest amestec o dată pe zi până când afta se vindecă.

Tratament cu bicarbonat de sodium viermi intestinali

Una dintre metodele de tratare a infecțiilor cu viermi intestinali, care s-a dovedit a fi relativ eficientă, este clisma cu bicarbonat de sodiu.

În acest scop, se pune o lingură de bicarbonat de sodiu se dizolvă în 800 ml de apă caldă. Noaptea trebuie să vă odihniți bine, să aveți un somn de bună calitate. Se crede că bicarbonatul de sodiu este un remediu natural eficient pentru eliminarea viermilor și a paraziților din tractul digestiv. După 30-60 de minute de la terminarea clismei, puteți lua prima masă, care trebuie să fie compusă din cereale integrale.

Usturoiul este cunoscut pentru acțiunea sa vermifugă. Pentru a evita infestarea cu paraziți, există câteva reguli simple: Respectarea acestor orientări poate reduce la minimum șansele de infectare cu paraziți, dar este destul de dificil să se elimine complet posibilitatea unei infecții accidentale. De fapt, este singurul aliment permis în timpul zilei.

Albirea dinților cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular de casă pentru albirea dinților.

Multe studii au arătat că pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu albește mai bine dinții și îndepărtează placa bacteriană decât pasta de dinți fără bicarbonat de sodiu.

Acest lucru se datorează probabil faptului că bicarbonatul de sodiu are proprietăți abrazive ușoare care îi permit să rupă legăturile moleculelor care pătează dinții. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene care ajută la combaterea bacteriilor dăunătoare.

CITEȘTE ȘI:
Top 9 motive să reduci consumul de zahăr

Bicarbonatul de sodiu are puterea de a curăța dinții și de a îndepărta placa bacteriană. Scapă de petele inestetice de pe dinți cauzate de cafea sau tutun și ajută la eliminarea respirației urât mirositoare.

Există mai multe combinații de bicarbonat de sodiu pentru albirea dinților. Iată câteva dintre ele:

Bicarbonat de sodiu și sare pentru albirea dinților

Se prepară un amestec de:

– 1 linguriță de sare de masă
– 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu.
Efectul abraziv al sării va îndepărta depunerile de tartru de pe dinți și va ajuta la procesul de albire. Clătiți-vă bine gura după ce vă spălați pe dinți.

Bicarbonat de sodiu și pastă de dinți

– 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
– putina de pastă de dinți
Amestecați bicarbonat de sodiu cu pasta de dinți pe care o aveți în casă sau presărați praful pe periuța de dinți și pe pasta de dinți. Spălați-vă pe dinți cu o periuță de dinți obișnuită și clătiți-vă bine gura la sfârșit. Veți avea dinți curați și strălucitori.

Bicarbonatul de sodiu beneficii in antrenamentele fizice

Unele studii arată că bicarbonatul de sodiu te poate ajuta să rămâi mai mult timp la performanțe maxime, în special în timpul exercițiilor anaerobe sau al antrenamentelor de intensitate ridicată și al sprinturilor.

În timpul exercițiilor fizice de intensitate ridicată, celulele musculare încep să producă acid lactic, care este responsabil pentru senzația de arsură care apare în timpul exercițiilor fizice. Acidul lactic scade, de asemenea, nivelul pH-ului din interiorul celulelor, ceea ce poate duce la oboseală musculară.

Bicarbonatul are un nivel ridicat al pH-ului, care poate ajuta la întârzierea oboselii, permițându-vă să vă antrenați mai mult timp în condiții optime. De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care au luat bicarbonat de sodiu au făcut exerciții fizice în medie cu 4,5 minute mai mult decât persoanele care nu au luat bicarbonat de sodiu.

CITEȘTE ȘI:
Sorbet de mango: rețeta pas cu pas cu imagini

Un studiu recomandă administrarea a 300 mg de bicarbonat de sodiu pe 33,8 uncii (1 litru) de apă cu 1-2 ore înainte de antrenament. Un alt studiu a adăugat că administrarea cu 3 ore înainte de un antrenament a dus la mai puțin disconfort gastrointestinal.

Ameliorarea mâncărimilor pielii și a arsurilor solare

O baie cu bicarbonat de sodiu este adesea recomandată pentru a calma mâncărimile pielii. Astfel de băi sunt adesea folosite pentru a ameliora mâncărimile provocate de înțepăturile de insecte și de albine.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta, de asemenea, la calmarea mâncărimilor provocate de arsurile solare. Unii oameni susțin că poate fi mai eficient atunci când este combinat cu alte ingrediente, cum ar fi amidonul de porumb și fulgii de ovăz.

Pentru a face o baie cu bicarbonat de sodium, adăugați 1-2 căni de bicarbonat de sodiu într-o baie caldă. Asigurați-vă că zona afectată este bine îmbibată. Pentru zone mai specifice, puteți face o pastă din bicarbonat de sodiu și o cantitate mică de apă. Aplicați pasta în strat gros pe zona afectată.

Bicarbonatul poate încetini progresia bolii cronice de rinichi

Persoanele cu boală cronică de rinichi (CKD) își pierd treptat funcția renală. Rinichii sunt incredibil de importanți, deoarece ajută la eliminarea excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, acestea ajută la menținerea unui echilibru de minerale importante, cum ar fi potasiul, sodiul și calciul.

Un studiu care a inclus 134 de adulți cu IRC a constatat că cei care au luat suplimente de bicarbonat de sodiu (bicarbonat de sodiu) au fost cu 36% mai puțin predispuși la o evoluție rapidă a bolii decât cei care nu au luat suplimente.

CITEȘTE ȘI:
Grapefruit în diabet: argumente pro și contra. Cum afectează nivelul de zahăr din sânge?

Poate îmbunătăți unele tratamente împotriva cancerului

Cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel mondial. Este adesea tratat cu chimioterapie, care încetinește sau oprește creșterea celulelor canceroase. În mod normal, celulele canceroase cresc și se divid la o rată mare.

Unele studii arată că folosind bicarbonat de sodiu poate ajuta medicamentele de chimioterapie să acționeze mai eficient. Bicarbonatul de sodium poate face ca mediul în care se află tumorile să fie mai puțin acid, ceea ce este benefic pentru tratamentul de chimioterapie.

Cu toate acestea, dovezile sunt limitate la date preliminare din studii pe animale și celule, astfel încât sunt necesare mai multe studii la om.

Poate fi folosit ca odorizant de aer

Nu toate odorizantele din comerț elimină mirosurile neplăcute. În schimb, unele eliberează pur și simplu molecule aromatice care maschează mirosurile neplăcute.

De asemenea, mai puțin de 10% dintre odorizantele de aer raportează ce conțin. Acest lucru poate fi problematic dacă sunteți sensibil la substanțele chimice pe care le pot conține odorizantele de aer.

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă excelentă și sigură la odorizantele din comerț. Acesta interacționează cu particulele de miros și le neutralizează în loc să le mascheze.

Pentru a face un odorizant de aer din bicarbonat de sodiu, veți avea nevoie de:

 • un borcan mic
 • 1/3 cană de bicarbonat de sodiu
 • 10-15 picături din uleiurile esențiale preferate
 • o bucată de țesătură sau de hârtie
 • Sfoară sau bandă adezivă


Adăugați în borcan bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale. Acoperiți-l cu o pânză sau cu hârtie și apoi fixați-l cu o sfoară. Când parfumul începe să se estompeze, agitați borcanul.

CITEȘTE ȘI:
Lapte de soia: 6 beneficii majore pentru sănătate

Bicarbonatul vă poate albi rufele

Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftină de a albi și curăța rufele. Acesta este un alcalin – o sare solubilă care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a petelor. Atunci când este dizolvat în apă, un alcalin, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, poate interacționa cu acizii din pete și poate ajuta la îndepărtarea acestora.

Adăugați 1/2 cană de bicarbonat de sodiu la cantitatea obișnuită de detergent de rufe. De asemenea, ajută la înmuierea apei, astfel încât este posibil să aveți nevoie de mai puțin detergent de rufe decât de obicei.

Curățător al petelor din bucătărie

Versatilitatea bicarbonatului de sodiu îl face un excelent detergent pentru bucătărie. Nu numai că poate îndepărta petele dificile, dar poate ajuta și la eliminarea mirosurilor neplăcute.

Pentru a folosi bicarbonat de sodiu în bucătărie, faceți o pastă amestecând bicarbonatul de sodiu cu puțină apă. Aplicați pasta pe suprafața dorită cu un burete sau o cârpă și frecați bine.

Iată câteva obiecte din bucătărie care pot fi curățate cu bicarbonat de sodiu:

 • cuptoare
 • cești de cafea pătate
 • marmură pătată
 • pete de grăsime
 • gresie de bucătărie
 • canale de scurgere înfundate
 • argintărie pătată
 • cuptoare cu microunde

Bicarbonatul de sodiu poate tine sub control mirosul de la gunoi

Sacii de gunoi au adesea un miros putred, deoarece conțin diverși produse de descompunere. Din nefericire, acest miros se poate răspândi în bucătărie și în alte zone ale casei.

Din fericire, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la eliminarea mirosurilor de gunoi. Aceste mirosuri sunt adesea acide, astfel încât bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu moleculele de miros și le poate neutraliza.

De fapt, oamenii de știință au descoperit că stropirea cu bicarbonat de sodiu pe fundul coșurilor de gunoi ajută la neutralizarea mirosurilor de gunoi cu 70%.

CITEȘTE ȘI:
Graviola: Beneficii sănătate și Nutriție

Cu bicarbonat de sodiu poti lustrui argintaria

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă la lustruirea argintăriei din comerț.

Pentru aceasta veți avea nevoie de:

 • o tavă de copt din aluminiu sau o tavă de copt căptușită cu folie de aluminiu
 • 1 cană de apă clocotită
 • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
 • 1/2 cană de oțet alb


Adăugați bicarbonatul de sodiu în tava de aluminiu și turnați încet oțetul. În continuare, turnați apa clocotită și apoi puneți argintul în tava de copt.

Aproape imediat, ternul ar trebui să înceapă să dispară și puteți scoate majoritatea argintăriilor din tavă în treizeci de secunde. Cu toate acestea, este posibil ca argintăria foarte pătată să trebuiască să stea în amestec timp de până la 1 minut.

În acest amestec, argintul suferă o reacție chimică cu tigaia de aluminiu și bicarbonatul de sodiu. Aceasta transferă ternul de pe argintărie pe tigaia de aluminiu sau poate crea reziduuri palide, galbene pe fundul tigăii.

Concluzii

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil care are multe utilizări în afară de gătit.

Acesta strălucește atunci când vine vorba de neutralizarea mirosurilor și de curățare. Acest element de bază al gospodăriei poate ajuta la îndepărtarea petelor dificile, la eliminarea mirosurilor urâte și la curățarea zonelor dificile, cum ar fi cuptorul, cuptorul cu microunde și rosturile de gresie.

În plus, bicarbonatul de sodiu are o varietate de beneficii pentru sănătate. De exemplu, poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac, la calmarea aftelor și chiar la albirea dinților.

Bicarbonatul de sodiu este ieftin și disponibil pe scară largă. Puteți lua un recipient de bicarbonat de sodiu de la magazinul alimentar local. Data viitoare când aveți nevoie să îndepărtați o pată sau un miros greu, luați bicarbonat de sodiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete