8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă

Bila leneșă este o afecțiune comună a vezicii biliare care duce la dureri abdominale și alte simptome. Aflați despre cauzele, tratamentele și dieta pentru vezica biliară leneșă.

Trebuie să citești asta...

Bila leneșă este o expresie populară care este folosită de obicei atunci când o persoană are probleme legate de digestie, mai ales după ce mănâncă alimente cu cantități mari de grăsimi, cum ar fi cârnații, carnea roșie sau untul, de exemplu.

Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza unor modificări în funcționarea vezicii biliare, care încetează să mai producă sau să elibereze bilă în cantitate suficientă pentru a digera grăsimile din alimente, generând simptome precum stomacul plin, gaze excesive, arsuri la stomac și chiar stare generală de rău.

Cu toate acestea, aceste simptome pot indica și alte situații mai frecvente, cum ar fi refluxul sau pur și simplu o digestie proastă. Verificați alte cauze ale durerii de stomac.

Este întotdeauna important să consultați un gastroenterolog pentru a identifica cauza corectă și pentru a începe cel mai bun tratament. Cu toate acestea, este de asemenea foarte important să aveți grijă la alimentație, nu numai pentru sănătatea generală, ci și pentru a ameliora majoritatea simptomelor.

Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă
Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă

Principalele simptome

Simptomele care sunt de obicei asociate cu o bilă leneșă sunt:

 • Digestie proastă;
 • Senzația de stomac plin;
 • Gust amar în gură;
 • Dureri de cap frecvente;
 • Greață, vărsături;
 • Lipsa poftei de mâncare;.

Totodată, atunci când simptomele sunt într-adevăr asociate cu probleme ale vezicii biliare, este frecventă senzația de durere asemănătoare unei crampe în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, imediat după ce se consumă alimente bogate în grăsimi.

CITEȘTE ȘI:
Aloe vera 10 beneficii minunate pentru sănătate

Este posibil ca această durere să nu apară în fiecare zi, dar, atunci când apare, este puternică și durează cel puțin 30 de minute, obligând persoana să se trezească, să își întrerupă activitățile sau să ia masa și nu se ameliorează la schimbarea poziției, la evacuare sau la utilizarea de antiacide.

Astfel, în această situație, se recomandă consultarea unui gastroenterolog pentru o evaluare, pentru a identifica cauza simptomelor și pentru a începe cel mai adecvat tratament.

Cum se confirmă diagnosticul

Diagnosticul poate fi pus de un gastroenterolog prin evaluarea simptomelor, examinarea fizică și istoricul clinic, dar pot fi necesare și alte teste, cum ar fi ecografia abdominală sau chiar RMN.

Cauze posibile ale bilei leneșe

Cauzele bilei leneșe nu sunt încă bine cunoscute. Funcționarea defectuoasă a vezicii biliare poate fi cauzată de depunerea de cristale în bilă sau de tulburări ale hormonilor care controlează golirea bilei, precum și de contracția vezicii biliare sau a sfincterului Oddi, care controlează ieșirea bilei în intestin.

Cum se face tratamentul

Tratamentul pentru bila leneșă poate varia în funcție de simptome și de cauza acestora, dar de obicei se începe cu o grijă în dietă pentru a reduce cantitatea de grăsimi și a observa dacă simptomele se ameliorează.

In cazul în care medicul a identificat deja o schimbare în vezica biliară, se poate recomanda începerea utilizării unor medicamente care îmbunătățesc funcția acesteia, cum ar fi acidul ursodeoxicolic, de exemplu.

CITEȘTE ȘI:
6 Moduri în care bananele topesc grăsimea din burtă, potrivit dieteticienilor

În cele mai grave cazuri, de exemplu, în cazul calculilor biliari, când simptomele sunt foarte intense și nu se ameliorează oricum, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta complet vezica biliară. În astfel de cazuri, trebuie adaptată și dieta, deoarece lipsa vezicii biliare face dificilă digestia.

Dieta pentru bila leneșă

Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă
Bila leneșă: ce este, simptome, tratament și dietă

Dieta pentru bila leneșă ar trebui să se concentreze în primul rând pe scăderea aportului de alimente bogate în grăsimi, cum ar fi:

 • Mâncare prăjită;
 • Cârnați;
 • Unt;
 • Brânzeturi galbene;
 • Carnea roșie;
 • Bacon;
 • Biscuiți.

Totodată, fructele care au, de asemenea, multe grăsimi, cum ar fi avocado și chiar somonul, ar trebui să fie folosite mai rar, deoarece, deși sunt considerate sănătoase, conțin și o cantitate mare de grăsimi. Află cum ar trebui să fie dieta pentru problema vezicii biliare.

CITEȘTE ȘI:
Mucormicoza: O nouă cercetare oferă speranță pentru tratamentul infecțiilor mortale

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete