8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Boala celiacă: Simptome, cauze și tratament

Boala celiacă face ca sistemul imunitar să afecteze intestinul subțire. Tratamentul implică trecerea la o dietă fără gluten. Aflați mai multe aici.

Trebuie să citești asta...

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care implică o reacție a sistemului imunitar la gluten. Glutenul este un nume general pentru un grup de proteine din cereale precum grâul, orzul și secara. Glutenul , declanșează celulele albe din sânge care atacă mucoasa intestinului subțire până când ajunge la membrana internă.

Atunci când o persoană cu boală celiacă consumă gluten, organismul său reacționează la proteină, provocând leziuni la nivelul vilozităților, care sunt mici proiecții asemănătoare unor degete care se găsesc de-a lungul peretelui intestinului subțire.

Atunci când vilozitățile sunt deteriorate, organismul își reduce capacitatea de a absorbi nutrienții din alimente (malabsorbție) și alte complicații de sănătate precum diaree, oboseală, balonare, dureri abdominale, anemie, iritații, dar și depresie.

Glutenul este o proteină din grâu, orz și secară, care le conferă o textură elastică și masticabilă. Persoanele cu risc de boală celiacă trebuie să se abțină de la alimentele care au gluten și să prefere doar produsele fără gluten, care sunt disponibile pe scară largă pe piață.

Alimente care trebuie evitate în cazul bolii celiace

Alimentele care conțin gluten, chiar și în urme, trebuie evitate. Grâul, orzul, secara, malțul, grâul dur, semolina, spelta, boabele de grâu, farro, graham, Khorasan, emmer, etc., sunt câteva care conțin cantități semnificative de gluten.

Trebuie să evitați și produsele alimentare realizate cu aceste ingrediente. Câteva exemple sunt berea (în special cea pe bază de grâu), produsele de patiserie precum pâinea, prăjiturile, fursecurile, pastele, tăițeii, cerealele, biscuiții, clătitele etc.

Este esențial să înțelegeți importanța citirii etichetelor nutriționale care vă oferă lista ingredientelor folosite și proporțiile acestora.

Printre produsele alimentare care conțin gluten se numără

 • Băuturi: Bere, răcitoare de vin, amestecuri de băuturi, băuturi de cafea prefabricate, vinuri de desert etc.
 • Gustări: Chipsuri de cartofi, produse din ovăz, biscuiți graham, amestec pentru brownie, găluște, pâine de porumb, etc.
 • Produse de patiserie: Fursecuri, pâine, gogoși, covrigi, produse de patiserie, covrigi, vafe, pâine prăjită, brioșe, brioșe, brioșe, etc.
 • Alte alimente: Bomboane, înlocuitori de carne, batoane energizante, cartofi prăjiți, amestecuri pentru prăjituri, fructe de mare, cârnați vegetali, îngroșătoare de făină pentru supe, înghețate, crutoane, învelișuri de făină pe frigărui, brânzeturi procesate, conserve de supă, înlocuitori de carne și ouă, tofu aromatizat, pâini plate, diverse sosuri precum ketchup, sos de soia, sos pentru grătar, sos de smântână, amestecuri de condimente, amestecuri pentru sosuri etc.
CITEȘTE ȘI:
Vitamine pentru femei după 40 de ani. De ce trebuie sa le iei?
Boala celiacă: simptome, cauze și tratament
Boala celiacă: simptome, cauze și tratament

Nota Organics Food:

Eliminarea produselor cu gluten poate părea dificilă. Din fericire, există diverse produse fără gluten disponibile în mod convenabil. Meiul, ouăle, lactatele, nucile, fasolea, legumele, legumele, legumele, fructele și carnea slabă, neprocesată, sunt în mod natural fără gluten și pot face parte din dieta fără gluten.

De asemenea, amarantul, hrișca, chia, porumbul, inul, quinoa, făina de nuci, teff, yucca și sorgul sunt, de asemenea, fără gluten. De asemenea, puteți include fructe și legume precum avocado, mere, fructe de pădure, kale, spanac, morcovi, dovlecei, cartofi dulci, prune și ciuperci.

Simptomele bolilor celiace

Unele simptome generale asociate cu boala celiacă sunt următoarele:

 • Vărsături
 • Balonare
 • Diareea
 • Constipație
 • Oboseală
 • Pierdere anormală în greutate
 • Dureri articulare
 • Arsuri la stomac
 • Hiposplenism (splină disfuncțională)
 • Dureri de cap
 • Iritabilitate
 • Mâncărimi ale pielii, de asemenea erupții cutanate cu vezicule
 • Pierderea densității osoase și înmuiere
 • Anemie
 • Furnicături în picioare

Simptomele bolilor celiace pentru copii și adulți

Simptomele și indicatorii bolii celiace variază dramatic între copii și adulți. Simptomele acestei boli pentru copii sunt mai ales digestive. Cele mai predominante, după cum reiese din Fundația pentru boala celiacă, sunt:

Copii

Greață, burtă umflată, probleme gastrice, smalț dentar deteriorat, lipsă de energie, iritabilitate, dureri de cap constante și schimbări de dispoziție.

CITEȘTE ȘI:
Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

Adulți

Dureri abdominale, greață, scaun urât mirositor, balonare, arsuri la stomac, mâncărimi ale pielii și erupții cutanate, hiposplenism și oboseală

Notă: În cazul în care Fundația pentru boala celiacă sfătuiește să se facă un test dacă trei sau mai multe dintre simptomele de mai sus apar simultan sau continuu.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a bolii celiace nu este cunoscută încă; cu toate acestea, este o boală autoimună. Aceasta declanșează celulele albe din sânge să atace căptușeala intestinului subțire, care are vilozități și mici proeminențe, care sunt responsabile de absorbția nutrienților din alimente. Atunci când acestea sunt epuizate din cauza atacului, alimentele pe care le consumați nu au un folos substanțial, deoarece organismul absoarbe cu greu orice nutriție.

Factorii de risc care contribuie la bolile celiace sunt următorii:

 • Gene – Mai multe cercetări genetice au sugerat că boala celiacă ar putea avea o influență foarte puternică asupra genelor. Aproximativ 31% au boala celiacă din cauza geneticii. De asemenea, un membru al familiei sau o rudă apropiată cu boală celiacă, în special dermatită herpetiformă (DH), poate contribui la provocarea acestei boli.
 • Alte boli autoimuneDiabetul de tip 1, bolile tiroidiene, artrita reumatoidă, bolile hepatice autoimune, intoleranța la lactoză, boala Addison și colita limfocitară sau colagenoasă pot contribui la apariția bolii celiace. Potrivit cercetării, persoanele cu o boală autoimună sunt predispuse la alte boli autoimune. Prin urmare, pacienții cu boală celiacă au șanse mai mari de a dezvolta alte afecțiuni autoimune.
 • Produse care conțin gluten– Intoleranța alimentară la gluten este o altă cauză majoră a acestei boli. Prin urmare, evitarea alimentelor care conțin gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor și la limitarea rezultatelor sale adverse. De asemenea, este important să fiți atenți; de exemplu, ieșirea la restaurant sau participarea la petreceri și consumul de alimente care conțin gluten va agrava afecțiunea. Deoarece organismul nu poate absorbi nutrienții care vor duce la malnutriție, este vital să se facă schimbările necesare în alimentație. Cel mai bine este să vă întâlniți cu un dietetician pentru sfaturi.
CITEȘTE ȘI:
Boala Pompe la bebeluși și la vârstnici: cauze și diferențe. Simptome, prognostic, tratament.

Efectuarea testelor pentru bolile celiace

Următoarele teste pot diagnostica boala celiacă:

Test serologic

Acest test de anticorpi numără anticorpii din sângele dumneavoastră. În sângele unui pacient cu boală celiacă, există un exces de un anumit tip de anticorpi, ceea ce duce la o reacție imunitară față de gluten. Înainte de test, pacientul este rugat să consume cantități minime de gluten pentru a identifica cu ușurință anticorpii care reacționează.

Test de sânge

Un test de sânge identifică nivelurile de imunoglobulină (IgA) din organism și testul de transglutaminază tisulară sau tTG-IgA. La fel ca testele serologice, pacienții trebuie să consume cantități limitate de gluten pentru ca testul de sânge să fie valid. Odată ce aceste teste constată nivelurile de IgA și tTG-IgA din sânge, medicul stabilește cât de puternică este suspiciunea de boală celiacă.

Testul genetic

Genele specifice asociate cu boala sunt HLA-DQ8 și HLA-DQ2, antigeni leucocitari umani. Testul determină dacă posedați una dintre ele sau ambele gene. Cu toate acestea, vă poate notifica doar dacă sunteți la risc.

Tratamentul bolii celiace

Bazarea pe produse fără gluten este cheia. Este necesară o cercetare sau o cunoaștere completă a alimentelor pe care le aveți la dispoziție, indiferent dacă acestea au gluten, chiar și în cantități minore, sau nu.

CITEȘTE ȘI:
Ce este quercetina, beneficii, doza zilnică, prospect

Uneori, alimentele care conțin gluten, cum ar fi grâul sau orzul, nu se prezintă sub denumirea lor generică. De asemenea, perioada de vindecare pentru copii este de aproximativ șase luni, în timp ce, pentru adulți, poate dura ani de zile. Cu toate acestea, există o piață masivă de produse fără gluten, așa că este ușor de găsit și de adaptat la ele.

Nota Organics Food:

Singura modalitate eficientă de a gestiona simptomele bolii celiace este de a urma o dietă fără gluten. Semnele și simptomele includ mai multe afecțiuni abdominale sau digestive, probleme ale pielii, malnutriție sau deficiențe nutriționale, inflamații, balonare, osteoporoză, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, iritabilitate și oboseală.

Consumul de alimente fără gluten permite intestinului dumneavoastră să se vindece și previne complicațiile viitoare. Este esențial să cunoașteți restaurantele, magazinele alimentare și alimentele pe care le consumați.

Concluzii

Boala celiacă este o reacție autoimună cauzată de consumul de gluten care declanșează celulele albe din sânge să acționeze agresiv împotriva căptușelii intestinului subțire care conține mici proeminențe numite vilozități care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților din alimentele pe care le consumați.

Atunci când celulele albe din sânge atacă, vilozitățile, fiind delicate, sunt deteriorate, ceea ce duce la o afecțiune care nu vă permite să dobândiți niciun nutrient esențial din alimentele pe care le consumați, indiferent de cantitate.

CITEȘTE ȘI:
Hrișca 17 beneficii pentru femei

Glutenul provine în principal din grâu, orz și secară și se găsește în multe alimente procesate. Așadar, este întotdeauna mai bine să verificați etichetele alimentelor.

Legumele și fructele nu conțin gluten. Sensibilitatea la gluten non-celiacă și bolile celiace sunt complet diferite și nu trebuie confundate. Simptomele și indicatorii bolii celiace variază semnificativ între copii și adulți.

Atunci când vă confruntați cu mai multe simptome comune, cum ar fi greața, constipația, scaunul urât mirositor, lipsa de energie, iritabilitatea, oboseala etc., este mai bine să obțineți un diagnostic pentru boala celiacă. Testarea include teste de sânge, anticorpi și teste genetice, care determină gradul de risc care duce la boala celiacă – prevenirea și tratamentul bolii se ocupă cu abținerea totală de la alimentele care conțin gluten.

Întrebări frecvente (FAQ)

Care sunt simptomele bolii celiace la adulți?

Simptomele comune ale bolii celiace la adulți sunt durerile abdominale, greața, scaunul urât mirositor, arsurile la stomac, anemia, pierderea anormală în greutate, balonarea, pierderea masei osoase, constipația, hiposplenismul, erupțiile cutanate și mâncărimile pielii.

Aceste simptome pot să apară sau nu deodată, dar unele vor apărea simultan. La suspiciune, ar trebui să mergeți întotdeauna la un test pentru boala celiacă.

Cum știu dacă am boala celiacă?

Pentru a ști dacă aveți boala celiacă, trebuie să vă faceți un test. Există teste cum ar fi testul serologic, care numără anticorpii care cauzează probleme în sânge; testul genetic, care identifică antigenii leucocitari, mai exact, HLA-DQ8 și HLA-DQ2 sunt genele care transferă boala celiacă; testele de sânge determină nivelul de imunoglobulină și transglutaminaza tisulară din corpul dumneavoastră. Aceste teste determină dacă sunteți la risc de boală celiacă.

Boala celiacă este gravă?

Boala celiacă este o afecțiune gravă de sănătate care poate provoca afecțiuni grave precum intoleranța la lactoză, deficiențe de vitamine, osteoporoză, osteopenie, limfom, deficiență de fier, tulburări ale sistemului nervos, infertilitate, avort spontan, eroziunea smalțului dentar, întârzieri în creștere și dezvoltare la copii și cancer.

Care sunt primele semne ale intoleranței la gluten?

Unele dintre primele simptome ale intoleranței la gluten includ greață, vărsături, disconfort stomacal, dureri de cap, diaree, dureri articulare, epuizare, erupții cutanate, oboseală, hemogramă scăzută, balonare, probleme digestive, iritabilitate și ceață cerebrală.

Cum se simte durerea celiacă?

Boala celiacă afectează intestinul subțire și provoacă disconfort sistemului digestiv. Ca urmare, organismul dumneavoastră nu poate absorbi substanțele nutritive din mese. Dacă aveți intoleranță la gluten, este posibil să aveți boala celiacă.

Atunci când aveți boala celiacă și consumați alimente care conțin gluten, sistemul dumneavoastră imunitar atacă intestinul subțire, provocând deteriorarea acestuia.

Ce alimente declanșează boala celiacă?

Alimentele care conțin gluten declanșează boala celiacă. Alimentele care conțin grâu, orz și secară sunt principalii vinovați. De asemenea, alimentele ambalate, cum ar fi chipsurile, cartofii prăjiți, supele, înlocuitorii de carne, batoanele energizante, bomboanele, ciocolata, pastele, tăițeii, berea, prăjiturile, clătitele etc., conțin cantități considerabile de gluten.

Vestea bună este că majoritatea acestor alimente sunt disponibile în forme fără gluten și au același gust. Obiceiul de a verifica etichetele nutriționale este vital, deoarece este singura modalitate de a afla dacă alimentul conține sau nu gluten.

Poate dispărea boala celiacă?

Puteți trata boala celiacă evitând toate alimentele care conțin gluten din dieta dumneavoastră. Aceasta revigorează vilozitățile și le face din nou apte să absoarbă substanțele nutritive. Prin urmare, un factor major care cauzează boala este anulat.

Rețineți că riscul de boală celiacă nu dispare. Pacientul trebuie în continuare să mențină lipsa sau o cantitate semnificativ mai mică de gluten în alimentația sa, chiar și pe parcursul întregii vieți, deoarece nu există un tratament pentru aceasta. Dacă se procedează altfel, boala poate reveni mai puternică.

Boala celiacă scurtează speranța de viață?

Boala celiacă elimină capacitatea organismului dumneavoastră de a absorbi toate substanțele nutritive și mineralele pe care le oferă alimentele. Ca urmare, favorizează riscul multor boli, ceea ce poate contribui și mai mult la o sănătate precară pe termen lung.

Cu toate acestea, nicio dovadă substanțială nu sugerează că boala celiacă poate scurta speranța de viață. Mai mult, puteți controla cu ușurință simptomele bolii celiace cu o dietă adecvată și cu medicamente.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete