Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Boala celiacă este o afecțiune cronică, autoimună, care afectează intestinul subțire

Boala celiacă este o afecțiune cronică, autoimună, care dăunează intestinului subțire și interferează cu absorbția nutrienților din alimente. Aflați mai multe despre cauzele simptomele și tratamentul bolii celiace

Ce este boala celiacă

Boala celiacă, sau enteropatie sensibilă la gluten, este o reacție imunitară la consumul de gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară.

Dacă aveți boala celiacă, consumul de gluten declanșează un răspuns imunitar în intestinul subțire. În timp, această reacție deteriorează mucoasa intestinului subțire și îl împiedică să absoarbă unele substanțe nutritive (malabsorbție).

Afectarea intestinală cauzează adesea diaree, oboseală, pierdere în greutate, balonare și anemie și poate duce la complicații grave.

La copii, malabsorbția poate afecta creșterea și dezvoltarea, pe lângă faptul că provoacă simptomele observate la adulți.

Nu există un leac pentru boala celiacă – dar pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete stricte fără gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor și la promovarea vindecării intestinale.

Simptome

Semnele și simptomele bolii celiace pot varia foarte mult și sunt diferite la copii și adulți:

Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

La adulți

 • Diaree
 • Oboseală
 • Pierdere în greutate
 • Balonare și gaze
 • Durere abdominală
 • Greață și vărsături
 • Constipație

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre adulții cu boală celiacă prezintă semne și simptome care nu au legătură cu sistemul digestiv, inclusiv:

 • Anemia, de obicei din cauza deficitului de fier
 • Pierderea densității osoase (osteoporoză) sau înmuierea osoasă (osteomalacie)
 • Erupție cutanată cu mâncărime, cu vezicule (dermatită herpetiformă)
 • Ulceratii bucale
 • Dureri de cap și oboseală
 • Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv amorțeală și furnicături în picioare și mâini, posibile probleme cu echilibrul și tulburări cognitive
 • Dureri articulare
 • Funcționare redusă a splinei (hiposplenism)
Boala celiacă, simptome, cauze și tratament
Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

La copii

Copiii cu boală celiacă sunt mai predispuși decât adulții să aibă probleme digestive, inclusiv:

 • Greață și vărsături
 • Diaree cronică
 • Burtă umflată
 • Constipație
 • Gaz
 • Scaune palide, urât mirositoare

Incapacitatea de a absorbi substanțele nutritive ar putea duce la:

Simptome digestive

Nu toți cei care sunt diagnosticați cu boala celiacă au simptome digestive, dar mulți dintre ei le au. Totuși, aceste simptome digestive pot fi subtile și s-ar putea să nu le asociați neapărat cu boala celiacă.

Diareea cronică este un simptom caracteristic al bolii celiace și pare să afecteze jumătate sau mai mult dintre cei nou diagnosticați. Frecvent, diareea este apoasă, urât mirositoare și voluminoasă și plutește mai degrabă decât se scufundă.

Cu toate acestea, o mulțime de persoane cu boală celiacă au tendința de a avea constipație mai degrabă decât diaree, iar pentru unii simptomele alternează între cele două.

Simptomele digestive pot include diaree, constipație, arsuri la stomac, balonare, flatulență, greață și chiar vărsături în anumite circumstanțe. Persoanele cu boală celiacă sunt adesea diagnosticate cu sindromul colonului iritabil.

Ppot apărea și alte tipuri de simptome digestive. De exemplu, flatulența și gazele excesive sunt frecvente, la fel ca și balonarea abdominală (multe persoane se descriu ca arătând ca fiind însărcinate). De asemenea, este frecventă durerea abdominală, care poate fi uneori severă.

CITEȘTE ȘI:
Ce este quercetina, beneficii, doza zilnică, prospect

Simptomele digestive suplimentare ale bolii celiace pot include arsuri la stomac și reflux (unor persoane li s-a spus deja că au boala de reflux gastroesofagian sau GERD), greață și vărsături și intoleranță la lactoză.

Persoanele nediagnosticate cu boală celiacă dezvoltă uneori pancreatită sau boli ale vezicii biliare, iar multe dintre ele au fost deja diagnosticate cu sindromul colonului iritabil (aceste simptome de SII se atenuează adesea sau dispar complet în urma diagnosticului de boală celiacă).

Nu toată lumea pierde în greutate ca în cazul bolii celiace nediagnosticate. Mulți oameni constată că iau în greutate înainte de diagnostic. Unii oameni raportează că sunt absolut incapabili să scape de kilogramele în exces, indiferent cât de mult țin dietă și fac exerciții fizice.

Simptome neurologice

Multe persoane cu boală celiacă nediagnosticată se confruntă cu o oboseală extremă care îi împiedică să îndeplinească sarcinile zilnice și le afectează calitatea vieții. În general, oboseala pare să se strecoare pe furiș, ceea ce face ușor să dai vina pe faptul că îmbătrânești (spre deosebire de o afecțiune medicală tratabilă).

În același timp, insomnia și alte tulburări de somn sunt foarte frecvente la persoanele cu boală celiacă. Sunteți epuizat în timpul zilei, dar apoi nu puteți adormi sau rămâne adormit noaptea.

În plus, multe persoane cu boală celiacă au “ceață cerebrală” din cauza glutenului. Atunci când aveți ceață cerebrală, aveți probleme în a gândi clar.

S-ar putea să aveți probleme în a găsi cuvintele potrivite pentru a purta o conversație inteligentă, sau s-ar putea să vă rătăciți cheile de la mașină sau să bâjbâiți în alte sarcini casnice obișnuite.

Unele persoane nou diagnosticate cu boala celiacă au deja diagnostice de migrene; în multe cazuri (dar nu în toate), aceste dureri de cap se vor diminua ca severitate și frecvență sau chiar vor dispărea complet odată ce veți adopta o dietă fără gluten.

Simptomele psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și iritabilitatea, apar frecvent la persoanele cu boală celiacă nediagnosticată.

Persoanele cu boală celiacă diagnosticate de mult timp își pot da seama că au fost expuse la gluten atunci când devin iritabile – acest simptom poate apărea la câteva ore de la expunere și poate persista timp de câteva zile.

La copiii mici cu boală celiacă, uneori iritabilitatea este singurul simptom.

Neuropatia periferică, în care vă confruntați cu amorțeală, o senzație de furnicături și, eventual, slăbiciune la nivelul extremităților, este unul dintre cele mai frecvent raportate simptome neurologice ale bolii celiace.

În cazuri extrem de rare, oamenii sunt diagnosticați cu ataxie de gluten, care este o afectare a creierului caracterizată prin pierderea echilibrului și a coordonării care se datorează consumului de gluten

CITEȘTE ȘI:
Salată de kiwi – aperitive gustoase pentru petrecere și nu numai!

Sindromul picioarelor neliniștite a fost, de asemenea, raportat ca fiind un simptom comun al bolii celiace.

Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

Afecțiuni ale pielii

S-ar putea să vedeți semne de boală celiacă în cel mai mare organ al dumneavoastră: pielea. Până la un sfert dintre persoanele celiace suferă de dermatită herpetiformă (cunoscută și ca “erupția cutanată cu gluten”), o erupție cutanată cu mâncărimi intense.

Persoanele cu boală celiacă pot avea și o varietate de alte probleme ale pielii, inclusiv psoriazis, eczeme, alopecia areata (o afecțiune autoimună în care vă pierdeți părul), urticarie și chiar probleme comune precum acneea și pielea uscată.

Nu există dovezi ferme că ingestia de gluten cauzează sau contribuie la aceste probleme ale pielii, dar dieta fără gluten ajută la ameliorarea lor în unele cazuri.

Dacă aveți dermatită herpetiformă plus teste de sânge celiace pozitive, aveți boala celiacă – nu sunt necesare teste suplimentare.

Afecțiuni osoase și articulare

Problemele osoase și articulare, cum ar fi osteoporoza, durerile articulare, durerile osoase, artrita reumatoidă și fibromialgia apar, de asemenea, cu regularitate la cei cu boală celiacă.

Nu este clar care este legătura; poate implica deficiențe nutriționale legate de faptul că celiachia provoacă leziuni intestinale, ceea ce face dificilă absorbția vitaminelor și mineralelor. În unele cazuri, dieta fără gluten poate ameliora durerile cauzate de aceste afecțiuni.

Probleme dentare

Persoanele cu boală celiacă au adesea dinți groaznici și gingii problematice. La adulții cu boală celiacă nediagnosticată, cariile frecvente, erodarea smalțului și alte probleme dentare recurente pot semnala afecțiunea.

Copiii cu aceasta boală nediagnosticată ar putea avea pete pe dinții noi, fără smalț, erupție întârziată a dinților (fie de lapte, fie de adult) și carii multiple.

Aftele (cunoscute și sub numele de ulcere aftoase) apar atât la adulții, cât și la copiii cu boală celiacă nediagnosticată (și la cei deja diagnosticați care ingerează gluten în mod accidental).

Aceste răni dureroase ale gurii apar frecvent în interiorul buzelor, în zonele în care ați avut o rană foarte mică (cum ar fi o zgârietură provocată de o bucată de mâncare ascuțită, o ustensilă sau dinții dumneavoastră).

De asemenea, nu este neobișnuit să se identifice boala celiacă la o persoană care are boală parodontală sau gingii foarte retracte. În unele cazuri, dieta fără gluten poate ajuta la inversarea unora dintre daunele care au fost făcute.

Când să consultați un medic

Consultați-vă medicul dacă aveți diaree sau disconfort digestiv care durează mai mult de două săptămâni.

Consultați medicul copilului dumneavoastră dacă acesta este palid, iritabil sau nu reușește să crească sau dacă are burtă și scaune urât mirositoare și voluminoase.

Nu uitați să vă consultați medicul înainte de a încerca o dietă fără gluten. Dacă întrerupeți sau chiar reduceți cantitatea de gluten pe care o consumați înainte de a fi testat pentru boala celiacă, puteți modifica rezultatele testului.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Boala celiacă tinde să se manifeste în familie. Dacă cineva din familia dumneavoastră suferă de această afecțiune, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să fiți testat.

Cauze

Genele dumneavoastră, combinate cu consumul de alimente cu gluten și alți factori pot contribui la apariția bolii celiace, dar cauza exactă nu este cunoscută. Practicile de hrănire a bebelușilor, infecțiile gastrointestinale și bacteriile intestinale ar putea contribui, de asemenea, la aceasta. Uneori, boala celiacă devine activă după o intervenție chirurgicală, sarcină, naștere, infecție virală sau stres emoțional sever.

Atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează în mod exagerat la glutenul din alimente, reacția deteriorează micile proiecții (vilozități), asemănătoare părului, care căptușesc intestinul subțire. Vilozitățile absorb vitaminele, mineralele și alte substanțe nutritive din alimentele pe care le consumați. Dacă vilozitățile sunt deteriorate, nu puteți obține suficiente substanțe nutritive, indiferent cât de mult mâncați.

Factori de risc

Boala celiacă tinde să fie mai frecventă la persoanele care au:

 • Un membru al familiei cu boală celiacă sau dermatită herpetiformă
 • Diabet de tip 1
 • Sindromul Down sau sindromul Turner
 • Boala tiroidiană autoimună
 • Colita microscopică (colită limfocitară sau colagenă)
 • Boala Addison

Complicații

Netratată, boala celiacă poate provoca:

 • Malnutriție. Acest lucru se întâmplă dacă intestinul tău subțire nu poate absorbi suficienți nutrienți. Malnutriția poate duce la anemie și scădere în greutate. La copii, malnutriția poate provoca o creștere lentă și o statură mică.
 • Slăbirea oaselor. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate duce la o înmuiere a oaselor (osteomalacie sau rahitism) la copii și la o pierdere a densității osoase (osteopenie sau osteoporoză) la adulți.
 • Infertilitate și avort spontan. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate contribui la probleme de reproducere.
 • Intoleranță la lactoză. Leziunile intestinului subțire vă pot provoca dureri abdominale și diaree după ce mâncați sau consumați produse lactate care conțin lactoză. Odată ce intestinul tău s-a vindecat, s-ar putea să poți tolera din nou produsele lactate.
 • Cancer. Persoanele cu boală celiacă care nu țin o dietă fără gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal și cancer de intestin subțire.
 • Probleme ale sistemului nervos. Unele persoane cu boala celiaca pot dezvolta probleme precum convulsii sau o afectiune a nervilor de la maini si picioare (neuropatie periferica).

Boala celiacă non-responsivă

Unele persoane cu boală celiacă nu răspund la ceea ce ei consideră a fi o dietă fără gluten. Boala celiacă non-reactivă se datorează adesea contaminării dietei cu gluten. Colaborarea cu un dietetician vă poate ajuta să învățați cum să evitați orice fel de gluten.

Persoanele cu boală celiacă non-responsivă pot avea:

 • Bacteriile din intestinul subțire (abundență bacteriană)
 • Colita microscopică
 • Funcție slabă a pancreasului (insuficiență pancreatică)
 • Sindromul colonului iritabil
 • Dificultate la digerarea zahărului găsit în produsele lactate (lactoză), zahărul de masă (zaharoză) sau un tip de zahăr găsit în miere și fructe (fructoză)
 • Boala celiacă refractară
CITEȘTE ȘI:
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Boala celiacă refractară

În cazuri rare, leziunile intestinale ale bolii celiace nu răspund la o dietă strictă fără gluten. Acest lucru este cunoscut sub numele de boală celiacă refractară. Dacă încă aveți semne și simptome după ce ați urmat o dietă fără gluten timp de șase luni până la un an, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a căuta alte explicații pentru simptomele dumneavoastră.

Diagnostic

Multe persoane care suferă de boala celiacă nu știu că o au. Două teste de sânge pot ajuta la diagnosticarea acesteia:

 • Testele serologice caută anticorpi în sângele dumneavoastră. Nivelurile crescute ale anumitor proteine de anticorpi indică o reacție imună la gluten.
 • Testarea genetică pentru antigenele leucocitare umane (HLA-DQ2 și HLA-DQ8) pot fi utilizate pentru a exclude boala celiacă.

Este important să fiți testat pentru boala celiacă înainte de a încerca o dietă fără gluten. Eliminarea glutenului din alimentația dumneavoastră ar putea face ca rezultatele analizelor de sânge să pară normale.

În cazul în care rezultatele acestor teste indică boala celiacă, medicul dumneavoastră va solicita probabil unul dintre următoarele teste:

 • Endoscopie. Acest test folosește un tub lung cu o cameră minusculă care este introdusă în gură și transmisă în gât (endoscopie superioară). Camera permite medicului dumneavoastră să vă vadă intestinul subțire și să preleveze o mică probă de țesut (biopsie) pentru a analiza dacă există leziuni ale vilozităților.
 • Endoscopie cu capsule. Acest test folosește o cameră mică fără fir pentru a fotografia întregul intestin subțire. Camera se află într-o capsulă de mărimea unei vitamine, pe care o înghiți. Pe măsură ce capsula călătorește prin tractul digestiv, camera face mii de fotografii care sunt transmise unui dispozitiv.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți dermatită herpetiformă, este posibil ca acesta să ia o mică mostră de țesut cutanat pentru a o examina la microscop (biopsie cutanată).

Tratament

O dietă strictă, fără gluten, pe tot parcursul vieții, este singura modalitate de a gestiona boala celiacă. În afară de grâu, alimentele care conțin gluten includ:

 • Orz
 • Bulgur
 • Făină
 • Făină Graham
 • Malţ
 • Secară
 • Griş
 • Spelt (o formă de grâu)
 • Triticale

Un dietetician care lucrează cu persoane cu boală celiacă vă poate ajuta să vă planificați o dietă sănătoasă fără gluten. Chiar și cantități infime de gluten în dieta dumneavoastră pot fi dăunătoare, chiar dacă nu provoacă semne sau simptome.

Glutenul poate fi ascuns în alimente, medicamente și produse nealimentare, inclusiv:

 • Amidon alimentar modificat, conservanți și stabilizatori alimentari
 • Medicamente pe bază de rețetă și fără prescripție medicală
 • Suplimente de vitamine și minerale
 • Suplimente nutritive și pe bază de plante
 • Produse de ruj
 • Pasta de dinti si apa de gura
 • Lipici pentru plicuri și ștampile

Eliminarea glutenului din dieta dumneavoastră va reduce treptat inflamația din intestinul subțire, ceea ce vă va face să vă simțiți mai bine și, în cele din urmă, să vă vindecați. Copiii au tendința de a se vindeca mai repede decât adulții.

CITEȘTE ȘI:
Diabetul MODY: simptome, cauze, tratament

Suplimente cu vitamine și minerale

Dacă anemia sau deficiențele nutriționale sunt severe, medicul sau dieteticianul vă poate recomanda să luați suplimente, inclusiv:

Vitaminele și suplimentele se iau de obicei sub formă de pastile. Dacă tractul dumneavoastră digestiv are probleme de absorbție a vitaminelor, medicul dumneavoastră le poate administra prin injectare.

Urmărire medicală la intervale regulate

Urmărirea medicală la intervale regulate poate asigura faptul că simptomele dumneavoastră au răspuns la o dietă fără gluten. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza răspunsul cu ajutorul analizelor de sânge.

Pentru majoritatea persoanelor cu boală celiacă, o dietă fără gluten va permite intestinului subțire să se vindece. Pentru copii, acest lucru durează de obicei între trei și șase luni. Pentru adulți, vindecarea completă poate dura câțiva ani.

Dacă continuați să aveți simptome sau dacă simptomele reapar, este posibil să aveți nevoie de o endoscopie cu biopsii pentru a determina dacă intestinul dumneavoastră s-a vindecat.

Medicamente pentru a controla inflamația intestinală

În cazul în care intestinul subțire este grav afectat sau dacă aveți o boală celiacă refractară, medicul dumneavoastră vă poate recomanda steroizi pentru a controla inflamația. Steroizii pot atenua semnele și simptomele severe ale bolii celiace în timp ce intestinul se vindecă.

Ar putea fi utilizate și alte medicamente, cum ar fi azatioprina (Azasan, Imuran) sau budesonida (Entocort EC, Uceris).

Tratarea dermatitei herpetiforme

Dacă aveți această erupție cutanată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament, cum ar fi dapsone, administrat pe cale orală, precum și o dietă fără gluten. Dacă luați dapsone, veți avea nevoie de analize de sânge regulate pentru a verifica dacă există efecte secundare.

Boala celiacă refractară

Dacă suferiți de boala celiacă refractară, intestinul subțire nu se va vindeca. Atunci va trebui probabil să fiți evaluat într-un centru specializat. Boala celiacă refractară poate fi destul de gravă, iar în prezent nu există niciun tratament dovedit.

Definiția bolii celiace, așa cum se găsește într-un dicționar medical.
Boala celiacă, simptome, cauze și tratament

Stil de viață și remedii la domiciliu

Dacă ați fost diagnosticat cu boala celiacă, va trebui să evitați toate alimentele care conțin gluten. Cereți medicului dumneavoastră o trimitere la un dietetician, care vă poate ajuta să vă planificați o dietă sănătoasă fără gluten.

Citiți etichetele

Evitați alimentele ambalate, cu excepția cazului în care acestea sunt etichetate ca fiind fără gluten sau nu au ingrediente care conțin gluten, inclusiv emulgatori și stabilizatori care pot conține gluten. Pe lângă cereale, paste făinoase și produse de patiserie, alte alimente ambalate care pot conține gluten includ:

 • Bere, lager, bere și oțet de malț
 • Bomboane
 • Sosuri
 • Imitații de carne sau fructe de mare
 • Carne procesată
 • Amestecuri de orez
 • Sosuri pentru salate, inclusiv sos de soia
 • Gustări condimentate, cum ar fi tortilla și chipsurile de cartofi
 • Supe
CITEȘTE ȘI:
Orezul brun: Este benefic pentru sănătatea noastră?

Ovăzul pur nu este dăunător pentru majoritatea persoanelor care suferă de boala celiacă, dar ovăzul poate fi contaminat cu grâu în timpul cultivării și prelucrării. Întrebați-vă medicul dacă puteți încerca să mâncați cantități mici de produse din ovăz pur.

Alimente permise

Multe alimente de bază sunt permise într-o dietă fără gluten, printre care:

 • Ouă
 • Carne proaspătă
 • Pește și păsări care nu sunt pane sau marinate
 • Fructe
 • Linte
 • Majoritatea produselor lactate
 • Nuci
 • Cartofi
 • Legume
 • Vin și lichioruri distilate, cidru și băuturi spirtoase

Cerealele și amidonul permise într-o dietă fără gluten includ:

 • Amaranth
 • Hrișcă
 • Porumb
 • Făină de porumb
 • Făinuri fără gluten (orez, soia, porumb, cartofi, fasole)
 • Tortilla de porumb
 • Quinoa
 • Orez
 • Tapioca
 • Orez sălbatic

Adaptare și sprijin

Poate fi dificil și stresant să urmezi o dietă complet fără gluten. Iată câteva modalități de a vă ajuta să faceți față și să vă simțiți mai stăpân pe situație.

 • Educați-vă și învățați familia și prietenii. Ei vă pot sprijini eforturile de a face față bolii.
 • Urmați recomandările medicului. Este esențial să elimini tot glutenul din dieta ta.
 • Găsiți un grup de sprijin. S-ar putea să găsești confort în a-ți împărtăși luptele cu oameni care se confruntă cu provocări similare.

Pregătirea pentru consultație

Este posibil să fiți trimis la un medic care tratează bolile digestive (gastroenterolog). Iată câteva informații care să vă ajute să vă pregătiți pentru programare.

Ce puteți face

Până la programarea dumneavoastră, continuați să aveți o dietă normală. Renunțarea la gluten înainte de a fi testat pentru boala celiacă poate schimba rezultatele testului.

Faceți o listă cu:

 • Simptomele dvs., inclusiv când au început și dacă s-au schimbat în timp
 • Informații personale cheie, inclusiv stres major sau schimbări recente în viață și dacă cineva din familia ta are boală celiacă sau altă afecțiune autoimună
 • Toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luați, inclusiv dozele
 • Întrebări de adresat medicului dumneavoastră

Pentru boala celiacă, întrebările pe care trebuie să i le adresați medicului dumneavoastră includ:

 • Care este cea mai probabilă cauză a simptomelor mele?
 • Este starea mea temporară sau pe termen lung?
 • De ce teste am nevoie?
 • Ce tratamente pot ajuta?
 • Trebuie să urmez o dietă fără gluten?

Nu ezitați să puneți alte întrebări!

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună întrebări, printre care:

 • Cât de severe sunt simptomele tale?
 • Au fost continue sau ocazionale?
 • Ce pare să îți îmbunătățească simptomele?
 • Ce, dacă ceva, pare să vă agraveze simptomele?
 • Ce medicamente și analgezice luați?
 • Ai fost diagnosticat cu anemie sau osteoporoză?

Surse:

 1. Kelly CP, Bai JC, Liu E, Leffler DA. Advances in diagnosis and management of celiac diseaseGastroenterology. 2015;148(6):1175-86. doi:10.1053/j.gastro.2015.01.044
 2. Freeman HJ. Hepatobiliary and pancreatic disorders in celiac diseaseWorld J Gastroenterol. 2006;12(10):1503-8. doi:10.3748/wjg.v12.i10.1503
 3. Jelsness-jørgensen LP, Bernklev T, Lundin KEA. Fatigue as an Extra-Intestinal Manifestation of Celiac Disease: A Systematic ReviewNutrients. 2018;10(11). doi:10.3390/nu10111652
 4. Yelland GW. Gluten-induced cognitive impairment (“brain fog”) in coeliac diseaseJ Gastroenterol Hepatol. 2017;32 Suppl 1:90-93. doi:10.1111/jgh.13706
 5. Gabrielli M, Cremonini F, Fiore G, et al. Association between migraine and Celiac disease: results from a preliminary case-control and therapeutic studyAm J Gastroenterol. 2003;98(3):625-9.
 6. Jackson JR, Eaton WW, Cascella NG, Fasano A, Kelly DL. Neurologic and psychiatric manifestations of celiac disease and gluten sensitivityPsychiatr Q. 2012;83(1):91-102. doi:10.1007/s11126-011-9186-y
 7. Hadjivassiliou M, Sanders DS, Woodroofe N, Williamson C, Grünewald RA. Gluten ataxiaCerebellum. 2008;7(3):494-8. doi:10.1007/s12311-008-0052-x
 8. Weinstock LB, Walters AS, Mullin GE, Duntley SP. Celiac disease is associated with restless legs syndromeDig Dis Sci. 2010;55(6):1667-73. doi:10.1007/s10620-009-0943-9
 9. Kárpáti S. Dermatitis herpetiformisClin Dermatol. 2012;30(1):56-9. doi:10.1016/j.clindermatol.2011.03.010
 10. Zanchetta MB, Longobardi V, Bai JC. Bone and Celiac DiseaseCurr Osteoporos Rep. 2016;14(2):43-8. doi:10.1007/s11914-016-0304-5
 11. Condò R, Costacurta M, Maturo P, Docimo R. The dental age in the child with coeliac diseaseEur J Paediatr Dent. 2011;12(3):184-8.
 12. Sedghizadeh PP, Shuler CF, Allen CM, Beck FM, Kalmar JR. Celiac disease and recurrent aphthous stomatitis: a report and review of the literatureOral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2002;94(4):474-8.
 13. Spinell T, Demayo F, Cato M, et al. The association between coeliac disease and periodontitis: Results from NHANES 2009-2012J Clin Periodontol. 2018;45(3):303-310. doi:10.1111/jcpe.12856
 14. Celiac Disease Foundation. Celiac Disease in Children.
 15. Catassi C, Fabiani E, Corrao G, et al. Risk of non-Hodgkin lymphoma in celiac diseaseJAMA. 2002;287(11):1413-9. doi:10.1001/jama.287.11.1413
 16. Ghiselli A, Bizzarri B, Gaiani F, et al. Growth changes after gluteen free diet in pediatric celiac patients: a literature-reviewActa Biomed. 2018;89(9-S):5-10. doi:10.23750/abm.v89i9-S.7871
 17. Virili C et al. Atypical celiac disease as cause of increased need for thyroxine: a systematic study. J Clin Endocrinol Metab. January 11, 2012 [Epub ahead of print]. doi:10.1210/jc.2011-1851
 18. Freeman HJ. Reproductive changes associated with celiac diseaseWorld J Gastroenterol. 2010;16(46):5810-4. doi:10.3748/wjg.v16.i46.5810
 19. Celiac Disease Foundation. What Is Gluten?
 20. National Cancer Institute. Interleukin-2.
 21. Goel G, Tye-Din JA, Qiao SW, et al. Cytokine release and gastrointestinal symptoms after gluten challenge in celiac diseaseSci. Adv. 2019 Aug 7;5(8):eaaw7756. doi:10.1126/sciadv.aaw7756
 22. World Gastroenterology Organisation. Celiac disease. July 2016.
 23. Celiac Disease Foundation. Symptoms of Celiac Disease.
 24. University of Rochester Medical Center. Fecal Fat.
 25. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Treatment for Celiac Disease: Gluten-free diet. Oct 2020.
 26. Al-Toma A, Volta U, Auricchio R, et al. European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019. doi:10.1177/2050640619844125
CITEȘTE ȘI:
Piure de avocado bebeluși 6 luni 1 an
Arată mai multe +
notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.