12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Boala ficatului gras: Simptome, diagnostic și tratament

Este posibil ca oamenii să nu-și dea seama că au boala ficatului gras, deoarece este o boală tăcută. Aflați despre simptome, cauze, tratament și diagnostic aici.

Trebuie să citești asta...

Ficatul gras este acumularea de grăsime în ficat, astfel încât grăsimea să cuprindă mai mult de 5%-6% din țesutul hepatic normal. (1)

În absența unui tratament adecvat, această acumulare de grăsime în interiorul ficatului poate declanșa inflamația, necroza celulară, formarea de țesut cicatricial și, în cele din urmă, boala hepatică în stadiu terminal (adică ciroza).

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este diagnosticată la pacienții care nu au un consum semnificativ de alcool.

Care sunt diferitele stadii ale bolii ficatului gras?

Diferitele stadii ale ficatului gras pornesc de la un ficat gras nonalcoolic benign și progresează spre steatohepatita nonalcoolică (NASH). (2) NASH poate duce la ciroză.

Un FibroScan este un dispozitiv util care poate fi utilizat în cadrul unei vizite la cabinet pentru a stabili stadiul ficatului gras. Acesta oferă o estimare a cantității de grăsime și a gradului de cicatrizare din ficat.

Scorul parametrului de atenuare controlată (PAC) de pe FibroScan determină cantitatea de grăsime din ficat. Un scor normal este <230 decibeli/metru. (3) Scorul variază de la F0, unde nu există nicio afecțiune, la F4, care este un ficat micșorat, cu cicatrici, în concordanță cu ciroza.

Un RMN al ficatului poate fi uneori util în estimarea cantitativă a grăsimii.

NAFLD se dezvoltă în patru etape principale:

CITEȘTE ȘI:
Apendicita acută: ce este, simptome, cauze și tratament
 • Ficatul gras simplu (steatoza) este în cea mai mare parte un stadiu benign caracterizat prin acumularea de grăsime în interiorul celulelor hepatice, care este de obicei surprins accidental la alte teste de sânge sau de imagistică de rutină. (4)
 • Steatohepatita non-alcoolică (NASH) este o etapă relativ gravă în care ficatul gras începe să se inflameze. (4) Această inflamație este de obicei însoțită de moartea celulelor hepatice sănătoase și de cicatrizare. (5)
 • Fibroza apare după câțiva ani de NASH, în special dacă nu este tratată. Inflamația persistentă duce la formarea mai multor țesuturi cicatriceale în jurul ficatului, precum și în interiorul vaselor de sânge din jur, ceea ce limitează fluxul sanguin în interiorul ficatului. Dar, chiar și cu aceste leziuni, ficatul reușește să funcționeze normal. (4)(5)
 • Ciroza este stadiul cel mai avansat și mai sever care se dezvoltă după mulți ani de inflamație hepatică. Inflamația prelungită face ca ficatul să se micșoreze și să se micșoreze, dezvoltând în același timp cicatrici și noduli. În acest stadiu, leziunile hepatice sunt ireversibile, ceea ce îngreunează foarte mult capacitatea organului de a funcționa corect. De fapt, ficatul poate chiar să se închidă sau să devină canceros. (4)

Care este cel mai bun plan de tratament pentru boala ficatului gras?

Opțiuni de tratament pentru boala ficatului gras
Boala ficatului gras: simptome, diagnostic și tratament

Pacienții cu ficat gras trebuie să se abțină complet de la consumul de alcool, în special de la consumul excesiv de alcool, care este definit ca fiind >14 băuturi pe săptămână sau >4 băuturi pe zi pentru bărbați și > 7 băuturi pe săptămână sau >3 băuturi pe zi pentru femei. (6) Pacienții cu ficat gras pot beneficia de imunizarea împotriva hepatitei A și B.

CITEȘTE ȘI:
Fibrilația atrială – Simptome, cauze, prevenție

Managementul inițial vizează îmbunătățirea dietei, efectuarea de exerciții fizice și scăderea în greutate. Cei cu diabet trebuie să optimizeze controlul glicemiei. Cei cu un nivel ridicat de colesterol pot beneficia de medicamente precum statinele. Pierderea în greutate poate duce la scăderea enzimelor hepatice și a nivelului seric de insulină. (7)

O schimbare a regimului alimentar și a regimului de exerciții fizice ar trebui să fie pusă în aplicare timp de cel puțin 6 luni. Unii pacienți pot beneficia de discuția cu un nutriționist. Modificările dietei includ reducerea porțiilor de masă; consumul de fructe și legume; consumul de alimente coapte, fierte și gătite la aburi, creșterea aportului de proteine și reducerea aportului de carbohidrați.

Optați pentru carne slabă, cum ar fi puiul și peștele și evitați carnea roșie. Alimentele zaharoase, grase și prăjite trebuie eliminate. S-a dovedit că două-trei cești de cafea pe zi sunt benefice pentru sănătatea ficatului.

Se recomandă treizeci de minute de exerciții fizice zilnice de cinci ori pe săptămână. Se recomandă un obiectiv de pierdere de 7%-10% din greutatea corporală în 6 luni. (8) După șase luni, dacă modificările stilului de viață de mai sus nu s-au dovedit a fi utile, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală bariatrică. Medicamentele pot fi prescrise pentru cei care au NASH și un stadiu mai mare decât cel de fibroză.

CITEȘTE ȘI:
Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Vitamina E 800 UI zilnic poate fi utilizată la cei fără diabet. Nu trebuie utilizată dacă există un istoric personal sau familial puternic de cancer de prostată. La pacienții diabetici, se utilizează adesea metformină. Cu toate acestea, aceasta nu îmbunătățește evoluția bolii pe termen lung a ficatului gras. La astfel de pacienți, pot fi utilizate pioglitazona și semaglutida.

Dacă aveți ficat gras, asigurați-vă că vă verificați nivelul enzimelor hepatice la fiecare 3-6 luni. Rezultatele trebuie corelate cu schimbarea dietei și cu pierderea în greutate. Dacă enzimele hepatice nu s-au îmbunătățit și pacientul a slăbit, trebuie căutate alte motive pentru boala hepatică.

Diagnosticarea bolii ficatului gras

Ficatul gras nu provoacă niciun simptom până când nu a ajuns într-un stadiu avansat. Astfel, poate fi greu să o depistați din timp, cu excepția cazului în care mergeți la controale de sănătate regulate. În cele mai multe cazuri, este diagnosticat prin intermediul analizelor de sânge de rutină pentru a vă verifica funcția hepatică.

Medicul va efectua teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Acestea includ teste imagistice, cum ar fi o ecografie specială și scanări RMN pentru a depista depozitele de grăsime sau țesutul cicatricial din ficat. (9) În cazul în care aceste teste coroborează diagnosticul inițial, medicul va efectua o biopsie a țesutului hepatic pentru a se asigura că este vorba într-adevăr de boala ficatului gras.

CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie să știi despre anorexie pentru ca dorința ta de a slăbi să nu se termine în tragedie.

Iată cum se pune diagnosticul după examinarea țesutului hepatic la microscop:

 • Dacă acesta prezintă depozite de grăsime fără inflamație sau leziuni hepatice, diagnosticul este NAFLD. (10)
 • Dacă are depozite de grăsime împreună cu inflamație și leziuni tisulare, diagnosticul este NASH. (11)
 • Dacă există semne de țesut cicatricial în proba de ficat, acesta se numește fibroză și este un semn timpuriu de ciroză. (9)

Care este diferența dintre boala hepatică grasă non-alcoolică și alcoolică?

Diferențele dintre boala ficatului gras alcoolic și nealcoolică
Boala ficatului gras: simptome, diagnostic și tratament

O băutură alcoolică standard este orice tip de alcool care conține aproximativ 14 g de alcool pur. (12) Aceasta corespunde la 300 ml de bere obișnuită care conține 5% alcool, 150 ml de vin care conține 12% alcool și 50 ml de băuturi spirtoase distilate care conțin 40% alcool.

Consumul excesiv de alcool este definit ca un consum mediu de peste 21 de băuturi de dimensiuni normale în fiecare săptămână la bărbați sau mai puțin de 14 băuturi de dimensiuni medii în fiecare săptămână la femei.

Dacă ați avut acest model de consum de alcool timp de cel puțin 2 ani și prezentați semne de depozite de grăsime sau leziuni tisulare în interiorul ficatului, se vorbește în general de boala ficatului gras alcoolic.

Cu toate acestea, dacă ecografia dvs. prezintă semne de ficat gras fără un consum ridicat de alcool și fără alte cauze potențiale ale bolii hepatice, se vorbește de NAFLD. (2)

CITEȘTE ȘI:
Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

Cine sunt predispuși la boala ficatului gras?

Pacienții cu obezitate, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat și diabet zaharat prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras.

Puncte importante în ceea ce privește boala ficatului gras

 • Ficatul gras netratat sau tratat necorespunzător poate evolua spre boala hepatică în stadiu terminal.
 • Ficatul gras se instalează, în general, fără a prezenta niciun simptom.
 • Diagnosticul de boală hepatică grasă non-alcoolică se pune atunci când sunt excluse consumul semnificativ de alcool și alte cauze de boală hepatică și există dovezi de ficat gras la ecografie.
 • Managementul inițial vizează îmbunătățirea dietei, efectuarea de exerciții fizice și scăderea în greutate.
 • Pacienții cu ficat gras trebuie să se abțină complet de la consumul de alcool.
 • Petäjä EM, Yki-Järvinen H. Definiții ale grăsimii hepatice normale și asocierea sensibilității la insulină cu NAFLD dobândită și genetică – o revizuire sistematică. Jurnalul internațional de științe moleculare. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4881459/. Publicat la 27 aprilie 2016.
 • Abd El-Kader SM, El-Den Ashmawy EMS. Boala hepatică grasă non-alcoolică: Diagnosticul și managementul. Jurnalul mondial de hepatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411527/. Publicat la 28 aprilie 2015.
 • Chan W-K, Nik Mustapha NR, Wong GL-H, Wong VW-S, Mahadeva S. Parametru de atenuare controlată utilizând sonda FibroScan® XL pentru cuantificarea steatozei hepatice pentru boala ficatului gras non-alcoolic într-o populație asiatică. United European gastroenterology journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384552/. Publicat în februarie 2017.
 • NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/.
 • Boala hepatică cronică – statpearls – NCBI bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554597/.
 • Brandman D, Terrault NA. Consumul de alcool la pacienții cu ficat gras non-alcoolic: O rețea încurcată de cauzalitate. Chirurgie hepatobiliară și nutriție. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561883/. Publicat în iunie 2019.
 • Al-Jiffri O, Al-Sharif FM, Abd El-Kader SM, Ashmawy EM. Reducerea greutății îmbunătățește markerii funcției hepatice și rezistența la insulină la pacienții diabetici de tip 2 cu ficat gras non-alcoolic. Științe africane de sănătate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824460/. Publicat în septembrie 2013.
 • Evert AB, Dennison M, Gardner CD, et al. Terapia nutrițională pentru adulții cu diabet sau prediabet: Un raport de consens. Îngrijirea diabetului. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011201/. Publicat în mai 2019.
 • Ciroza hepatică – statpearls – NCBI bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482419/.
 • Benedict M, Zhang X. Boala ficatului gras non-alcoolic: O revizuire extinsă. Jurnalul mondial de hepatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5468341/. Publicat 8 iunie 2017.
 • Acasă – cărți – NCBI. Centrul Național pentru Informații Biotehnologice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470243/.
 • Cercetarea alcoolului: Revizuiri actuale Echipa editorială. Modele de consum de alcool și definițiile lor. Cercetarea alcoolului: recenzii actuale. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104961/. Publicat în 2018.
CITEȘTE ȘI:
Durerea abdominală acută: simptome, cauze, tratament

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete