Bolboroseli în stomac: cauze si remedii

Bolboroseli în stomac: cauze si remedii

O bolboroseală în stomac este o afecțiune fiziologică cauzată in general de senzația de foame. Acest proces este deosebit de frecvent în diverse “experimente” de dietă. Cu toate acestea, există cazuri în care bolboroseala în stomac poate fi cauzată de procese patologice grave care trebuie identificate și tratate în timp util.

Cauzele bolboroselilor în stomac

Gâfâitul poate apărea indiferent de momentul zilei sau de vârsta persoanei. Dacă micul dejun este ignorat dimineața, stomacul va ronțăi timp de câteva ore până când va primi în sfârșit hrana de care are nevoie. Cafeaua cu zahăr de dimineață nu este un substitut cu drepturi depline pentru micul dejun, așa că cei care preferă această băutură unei mese sănătoase trebuie să fie pregătiți pentru zgomote in burta.

Uneori, poate exista o senzație de răbufnire, chiar și atunci când o persoană vede sau miroase o mâncare delicioasă. Acest lucru se datorează semnalului transmis de creier către tractul gastrointestinal pentru a începe să producă sucuri gastrice, deoarece dorința vizuală sau olfactivă de a gusta mâncarea provoacă acest proces. Acest zgomot în stomac nu mai provine din stomac, ci din intestine.

O altă cauză a bolboroselii stomacului poate fi mâncatul în exces, în special după patru sau mai multe ore de post. Alimentele grase și grele sunt, de asemenea, mai predispuse să provoace acest simptom, deoarece fac ca alimentele să se aglomereze în tractul gastro-intestinal și, în drumul lor, cresc peristaltismul.

Stomacul poate să înceapă să bolborosească din cauza stresului, a emoțiilor, a consumului de anumite alimente sau băuturi, care pot fi individuale pentru fiecare organism. Foarte des, băuturile carbogazoase și alcoolul sunt cele care provoacă acest simptom. Bolboroseala poate fi declanșată și de o anumită poziție a corpului – este mai probabil să apară în poziție culcată decât în picioare sau așezată.

În ceea ce privește corpul feminin, acest simptom poate acționa ca un companion constant al menstruației. Acest lucru nu este patologic, deoarece echilibrul hormonal se schimbă complet în ajunul menstruației din cauza schimbărilor fiziologice din organism.

Acesta întârzie fluxul rapid al proceselor metabolice, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale în organele pelvine, ceea ce provoacă apariția de zgomot. Acest simptom este fie imediat după începerea menstruației, fie numai după terminarea menstruației, ceea ce este determinat de caracteristicile individuale ale corpului.

Boli care provoacă bolboroseală in stomac

Sarcina

Dintre cele mai frecvente patologii care pot provoca zgomot abdominal, disbacterioza intestinelor ar trebui să fie prima. În acest caz, în plus față de zgomot, există balonare, disconfort, durere, diaree sau constipație. Boala este cauzată de bacterii care sunt prezente în mod constant în cavitatea intestinală, dar numai în anumite condiții pot provoca patologia. De exemplu, disbioza poate fi rareori evitată după un tratament cu antibiotice. Sub influența lor, multe dintre bacteriile benefice din organism sunt ucise, ceea ce duce la apariția bolii.

Gazele intestinale, care provoacă zgomot, sunt produse în organele tractului gastrointestinal din cauza nedigerării parțiale a anumitor substanțe. Acest proces provoacă flatulență intestinală, care este, de asemenea, un simptom al disbacteriozei, dar uneori este un simptom al unor procese patologice complexe, cum ar fi tumorile, dispepsia și hipermotilitatea intestinală.

Un zgomot pronunțat în abdomen după o masă indică o disfuncție intestinală sau gastrică. Dacă există balonare regulată a stomacului după o masă, este important să consultați un medic la timp pentru a exclude apariția unei gastrite și apoi a unui ulcer peptic. Zgomotul semnalează, de asemenea, uneori, sindromul colonului iritabil, care, pe lângă bolboroseală, se manifestă cel mai adesea prin dureri, disconfort, tulburări de defecare și alte simptome individuale.

Simptomele însoțitoare pot fi adesea factorul determinant în stabilirea patologiei de zgomot abdominal. În acest context, ar trebui să se ia în considerare însoțitorii de rumoare, cum ar fi:

  • diaree;
  • gaze;
  • apariția disconfortului abdominal pe timp de noapte;
  • dislocarea simptomului pe partea dreaptă și pe partea stângă;
  • sarcina;

Bolboroseala abdominală, împreună cu diareea, este cel mai adesea cauzată de aceeași disbioză. Cu condiția ca pacientul să nu fi luat antibiotice în trecutul recent, această boală este adesea înregistrată și la cei care au o dietă incorectă.

Riscul de apariție a disbacteriozei crește la persoanele care mănâncă fast-food, la persoanele care consumă alimente pe jumătate gătite, la persoanele care mănâncă pe fugă, unde sunt afectate toate organele tractului gastrointestinal.

Uneori, apariția paralelă a diareei poate indica, de asemenea, un proces infecțios, în zona intestinală, a cărui sursă poate fi un aliment expirat sau prelucrat necorespunzător. Terapia în acest caz implică utilizarea de adsorbanți, dar dacă simptomele persistă timp de câteva zile, trebuie făcută urgent o programare la medic.

Durere abdominală

Creșterea senzației de gaze, combinată cu zgomotul, este un indiciu al apariției flatulenței. Flatulența apare adesea din cauza unei diete necorespunzătoare, în care în alimentație predomină alimentele acide, grase, suplimentate chimic, care sunt cauza creșterii gazelor. De asemenea, gazele sunt produse în cantități mari atunci când se consumă carbohidrați nedigerabili. Uneori, acest proces este posibil din cauza unei mestecări deficitare și a înghițirii prea multor bucăți de mâncare, precum și a vorbirii cu gura plină. Constipația frecventă crește fermentația, îngreunând circulația alimentelor prin intestine și provocând flatulență.

Bolboroseala nocturnă a stomacului poate fi cauzată de diverse motive. De exemplu, dacă cineva mănâncă cu mult înainte de a merge la culcare, stomacul poate deveni flămând noaptea. Pentru a preveni această situație, în astfel de cazuri este mai bine să beți un pahar de chefir înainte de a merge la culcare, să mâncați un fruct sau o legumă, 30 de grame de orice fruct uscat sau o salată de legume.

In afară de aceasta, zgomotele nocturne pot fi un simptom al unei boli. Pancreatita, gastrita, disbacterioza, colita și multe alte boli sunt de obicei asociate cu aceste simptome. Auto-tratamentul în acest caz este inacceptabil, mai ales dacă, în plus față de rumoare la simptomele neplăcute adăugate durere, vărsături, greață, o vizită la un terapeut sau gastroenterolog pentru a întârzia categoric imposibil.

În cazul în care zgomotul este localizat în partea dreaptă și este însoțit de eructații, se poate suspecta pancreatită sau colecistită. Uneori, zgomotul din partea dreaptă indică faptul că pacientul consumă alimente de proastă calitate, care nu pot fi digerate și absorbite în mod corespunzător de organism. În acest caz, poate aparea Sindromul colonului iritabil (SII) care este o tulburare digestivă frecventă. Simptomele sale asociate includ constipație, diaree, dureri abdominale, suferință și așa mai departe. De obicei, medicii le fac pacienților o spălătură gastrică înainte de a începe terapia.

Peristaltismul crescut al intestinelor este adesea însoțit de zgomot în partea stângă. Acest lucru indică o gastroenterită infecțioasă, în care alimentele sunt slab digerate și se deplasează rapid prin tractul digestiv, perturbând procesarea chimică sănătoasă. În paralel cu gemetele, pacienții prezintă și diaree.

Aceleași simptome pot apărea și în cazul iritației chimice, atunci când se ingeră alcool și alimente vechi. Toxinele din aceste alimente pot provoca bolboroseală. O altă cauză a bolboroselii în partea stângă este adesea o reacție alergică la un anumit aliment.

Foarte des, se observă zgomot în abdomen la femeile însărcinate, ceea ce se explică printr-o schimbare constantă a fondului hormonal al corpului lor – creșterea progesteronului, care relaxează mușchii intestinali netezi.

După a patra lună, poziția intestinelor în organism poate fi perturbată, datorită faptului că bebelușul începe să crească în mod activ și să caute un loc în cavitatea abdominală. Uterul comprimă intestinele, ceea ce poate cauza diverse probleme cu acest organ – gaze, constipație, rumoare.

Acțiuni de întreprins atunci când ai stomacul care se rumenește

Tratamentul pentru bolboroseala în abdomen va depinde direct de cauza care l-a provocat. Dacă problema se datorează unei tulburări alimentare, ar trebui să vă reconsiderați dieta și să evitați alimentele grele și să alegeți alimente care nu provoacă disconfort abdominal.

Atunci când un gastroenterolog descoperă o boală, al cărei simptom este bolboroseala, ar trebui să se ia un tratament. Atunci când se detectează disbacterioza intestinelor, se prescriu produse pentru corectarea florei intestinale, produse lactate fermentate, dintre care cele mai bune sunt iaurturile de casă.

Dintre medicamentele care ajută să facă față la ronțăieli, medicii se remarcă Espumisan, Motilium și Linex. În același timp, Espumisan este un medicament vetrogonic pentru a depăși flatulența, care poate fi administrat în 2 capsule de până la 5 ori pe zi, împreună cu multe lichide.

Durata tratamentului depinde de gravitatea simptomelor și este stabilită individual de către medic. Motilium se administrează înainte de mese, astfel încât să poată fi absorbit. Dozajul depinde atât de vârsta pacientului, cât și de cauza zgomotelor. Motilium poate ajuta la digestia și mișcarea alimentelor prin tractul gastrointestinal și este prescris pentru dispepsia cronică.

Linex este un medicament pentru restabilirea microflorei intestinale normale. Se folosește în caz de disbacterioză, diaree și alte boli. Poate fi folosit de la naștere în diferite doze stabilite de medic și de gravitatea situației.

Citește și aceste articole:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Tulburări de memorie: cauze, simptome și tratament
Picioare umflate: cauze și tratament
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii