13.1 C
București
joi, martie 30, 2023

Bucătăria croată: feluri de mâncare din Balcani

Bucătăria croată este influențată în mare măsură de geografia țării de la Marea Adriatică, precum și de istoria sa, care a fost puternic influențată de Imperiul Roman. Bucătăria croată are un echilibru între mâncăruri consistente și preparate mai ușoare. Descoperiți cea mai autentică bucătărie croată.

Trebuie să citești asta...

Sursa complexității și a caracterului mâncării croate ar putea fi cel mai bine descrisă de unul dintre vinificatorii țării, Ivica Matošević, care a declarat pentru Huffington Post: „Bunicul meu a trăit în Austria, tatăl meu s-a născut în Italia, eu am fost crescut în Iugoslavia, iar fiica mea s-a născut în Croația, dar nimeni nu s-a mutat niciodată”.

La fel ca și țara însăși, bucătăria croată a absorbit multiple influențe, de la cele mai importante elemente ale dietei mediteraneene până la mâncarea consistentă din Europa de Est. Adăugați la aceasta bunătățile Mării Adriatice și veți avea una dintre cele mai remarcabile game de bogății gastronomice.

Deși nicio listă nu poate fi suficient de cuprinzătoare pentru a face dreptate experienței incredibile în Croația, iată câteva dintre cele mai gustoase exemple de mâncare tradițională croată pentru a vă deschide apetitul înainte de următoarea vizită în Balcani.

O persoană care este un gurmand culinar este obligată să viziteze Croația la un moment dat. Adevărul este că bucătăria croată, ale cărei rețete sunt adesea vechi de secole, este atât de neobișnuită și delicioasă încât chiar și bucătarii și cunoscătorii din țările care sunt recunoscute ca fiind maeștrii bucătăriei își scot pălăria în fața restauratorilor și hostessilor croați.

Mâncărurile croate vă vor surprinde prin noutatea, varietatea, variabilitatea, în funcție de regiunea în care sunt preparate și, bineînțeles, prin caracteristicile lor gustative incredibile. Se spune că până și italienii iubesc și apreciază pizza făcută în Croația.

Vinurile croate sunt consumate și în Franța și Sicilia, fiind considerate cele mai delicioase și mai corpolente. Iar restaurantele croate încă se mai bucură de secretele gătitului multor mâncăruri naționale vechi de peste o sută de ani.

Aspecte istorice ale originii și particularităților bucătăriei croate

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Croația, ca orice țară din Balcani, are propriile sale tradiții culinare distincte. Originile bucătăriei croate datează din cele mai vechi timpuri. Preferințele culinare ale oamenilor de pe acest teritoriu erau strict împărțite în funcție de faptul că locuiau pe coastă sau pe continentul Croației de astăzi. Chiar și astăzi, există o diviziune similară în bucătăria croată.

În partea centrală a Croației, care unește Zagreb și Slavonia, tradițiile culinare s-au format sub influența contactelor slavone, precum și a celor austriece, arabe, turcești și maghiare de mai târziu.

Prin urmare, în această parte a Croației, carnea de miel, toate tipurile de păsări de curte, carnea de vită, condimentele, legumele, fructele și usturoiul sunt foarte populare. Pe coasta Adriaticii (Istria, Dubrovnik și Dalmația), bucătăria croată s-a format sub influența bucătăriei grecești, romane și franco-italiene în perioadele ulterioare.

CITEȘTE ȘI:
Bucătărie franceză: feluri de mâncare, stiluri de gătit, istorie și rafinament

Prin urmare, în meniu se găsește o abundență de fructe de mare, asezonate cu ulei de măsline, coajă de portocală și de lămâie, mirodenii și ierburi, printre care nucșoara, rozmarinul, scorțișoara, cuișoarele, oregano și măghiranul sunt deosebit de populare printre bucătarii croați.

Factorul culinar unificator al bucătăriei croate este moștenirea culinară a tuturor statelor contemporane care au făcut parte din Iugoslavia.

Așadar, principala caracteristică a bucătăriei naționale croate este regionalismul său, format până în prezent din bucătăriile din Istria, Dalmația, Dubrovnik, Slavonia, Lika, Podravina, Medimursk și Zagorje croat. Printre alte caracteristici unice, trebuie menționată simplitatea mâncărurilor gustoase pe care localnicii le consumă atât de sărbători, cât și zilnic.

Bucătăria croată a fost cea care a dat brânzeturilor semnificația lor ca suvenir; acestea sunt atât de iubite în această țară încât nu se poate oferi un cadou mai bun croaților cu ocazia oricărei sărbători.

O altă caracteristică importantă a bucătăriei naționale croate este o cantitate mare de alcool produsă de localnici acasă. Cele mai populare sunt vinul de casă numit točeno, rachiul de prune plumovica, alte tipuri de rachiu pe diferite baze de plante – comovica, biska, travarca, vinjak, bere, vin rosé, vinuri roșii și albe.

Bucătăria croată modernă, deși este tradițional mediteraneană, se deosebește încă prin autenticitatea culinară de abordările și tradițiile vest-europene.

Micul dejun consistent constă în diverse sandvișuri, inclusiv șuncă, cârnați, diverse brânzeturi și toate tipurile de brânzeturi preferate de croați, precum și ouă de orice tip, produse de patiserie delicioase, cafea aromată și tare.

La prânz, localnicii preferă să mănânce o masă completă – felul întâi (supă), felul principal (carne sau pește cu garnitură) și, obligatoriu, desert.

Pentru a-și pregăti capodoperele culinare, bucătarii croați folosesc fierberea, prăjirea, gătitul la foc deschis, coacerea sau fierberea. Tehnicile de gătit și ingredientele au fost dezvoltate în bucătăria croată prin numeroasele interacțiuni istorice ale acestui popor cu popoarele din țările vecine.

Restaurantele croate, precum și tavernele locale din Konobe, oferă vizitatorilor o atmosferă confortabilă, cu șemineu și mâncăruri pregătite cu cele mai proaspete și de cea mai bună calitate produse din producția proprie.

Rețete croate faimoase

Mâncărurile croate, ale căror rețete sunt foarte greu de găsit chiar și pe internet, vor fi savurate de toți gurmanzii fără excepție care doresc să viziteze această țară sau doar un restaurant de bucătărie națională croată într-o altă țară din lume.

CITEȘTE ȘI:
14 Cristale și pietre vindecătoare despre care trebuie să știi

Brânza Pag (Paški Sir)

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Brânza Pag (Paški Sir), produsă pe insula Pag, este un produs natural obținut din lapte de oaie, iar rasa de oi care trăiește în Croația este unică în sine; nicio altă oaie nu ar fi putut supraviețui în condiții similare. La producerea sa se folosesc, de asemenea, ulei de măsline și plante aromatice. Brânza Paži este un simbol al Croației moderne și merită cu siguranță degustată dacă aveți ocazia.

Grah

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Parcurgând acest ghid culinar croat, devine clar că fasolea este un ingredient cheie în multe feluri de mâncare tradiționale croate. Supele și tocănițele consistente de fasole ocupă un loc important în dieta croată, iar grah este un alt exemplu în acest sens.

Grah se referă la o supă groasă de fasole croată făcută cu o varietate de fasole, cârnați afumați, carne afumată, ceapă, usturoi, piure de roșii și frunze de dafin. Se poate folosi orice tip de fasole uscată, deși fasolea pinto, fasolea roșie sau fasolea cu afine sunt cele mai comune.

Grah poate fi savurat în orice moment al anului, deși este deosebit de popular în special iarna. Este o mâncare groasă și consistentă care este adesea savurată ca fel principal, de obicei cu pâine croată crocantă.

În Primorje, Dalmația și Istria, o versiune de grah preparată cu paste numită pašta fažol este un must-try.

Prsut

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Tot printre mâncărurile naționale ale bucătăriei croate se numără sarma sau rulourile de varză și varză afumată, risotto negru care conține cerneală de sepie și numeroase fructe de mare, precum și incredibilul strudel bazat pe o rețetă îmbunătățită de bucătarii vienezi cu un amestec de miere și nuci. Cele mai populare și mai delicioase rețete croate pot fi făcute și acasă, cu o privire mai atentă.

De exemplu, prsut este o șuncă făcută din șuncă de porc uscată la vânt sau afumată. În diferite regiuni ale Croației, prsut este preparat folosind tehnici unice. Cu toate acestea, este servit invariabil cu brânză națională, pepene galben și măsline.

Pentru a face prsut acasă, carnea trebuie spălată, uscată și îndepărtată toată grăsimea inutilă din ea. În continuare, frecați carnea pregătită cu sare de mare și puneți-o într-un recipient mare în care va fi gătită ulterior. Viitorul prsut trebuie păstrat în frigider sau în pivniță timp de câteva săptămâni, îndepărtând periodic saramura și adăugând sare.

CITEȘTE ȘI:
Alimente Naturale, Organice, ECO, BIO: adevărat sau fals?

După 2 sau 3 săptămâni, carnea de prsut se așează pe un grătar și se presează. În această poziție, viitorul prsut rămâne încă câteva săptămâni, după care carnea se spală, se șterge și se încearcă să se usuce în curent de aer în poziție suspendată la 12-16 grade. Procesul de uscare durează foarte mult timp – de la 10 luni la 2 ani. În această perioadă, carnea trebuie să piardă până la 30% din propria greutate.

Această metodă necesită mult timp și multă muncă și nu este întotdeauna potrivită pentru uz casnic. În bucătăria croată modernă, există o altă metodă de condimentare a cărnii pentru prsut. După ce carnea este maturată sub presă, aceasta trebuie să fie pusă într-o afumătoare la temperatura minimă timp de o zi. După aceea, puteți începe să întăriți prsutul.

Prsut tăiat în felii subțiri este cea mai bună delicatesă din Croația și Muntenegru și este consumat atât ca o gustare de sine stătătoare, cât și folosit la prepararea altor mâncăruri. De exemplu, pentru a face una dintre cele mai faimoase gustări din țările balcanice, se folosesc doar două ingrediente – prsut și kaimak, un produs lactat fermentat local.

Pentru a face kaimak, laptele gras trebuie fiert la foc mic timp de trei ore. Kaymak se răcește apoi și se desprinde stratul superior, pe care croații adoră să îl mănânce învelit în straturi subțiri de prsut. Kaimacul are gust de cașcaval moale, care uneori este înlocuit cu cremă de brânză.

Prsut-ul se taie în felii, se întinde crema de brânză și se adaugă măsline, sare și piper după gust și salată verde. Prsut-ul se înfășoară în role, se prinde cu o țepușă și se dă la rece pentru o jumătate de oră. Acest aperitiv este acompaniamentul perfect pentru vinul croat de casă.

Brodet uha

Printre felurile populare din Croația, brodet uha este popular. Este o supă de pește, de consistență groasă, care trebuie să conțină foarte multe tipuri de pește, condimente și vin. Acest fel de mâncare de pe țărmul Mării Mediterane s-a născut de la sine, ca urmare a supraabundenței de produse din pește pe care navigatorii trebuiau să o suporte după ce cantități mari din capturile lor rămâneau mereu nevândute.

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Deoarece nimeni nu a ales anumite tipuri de fructe de mare sau pește pentru brodet, gustul acestei supe de pește a fost foarte bogat și îmbogățit. Nu există o rețetă unică pentru acest fel de mâncare; există doar principiile de bază ale gătitului care trebuie urmate pentru a obține o masă destul de gustoasă.

CITEȘTE ȘI:
Cum sa faci paste din dovlecei

Deci, pentru a face brodet de casă puteți lua:

 • 600 de grame de tentacule de calmar;
 • 300 de grame de saur;
 • 1 ceapă;
 • 400 de grame de piure de roșii;
 • 200 de grame de fileuri de pește alb;
 • 300 de grame de macrou;
 • 40 de mililitri de ulei de măsline;
 • 5 căței de usturoi;
 • 100 mililitri de vin alb sec;
 • 30 de grame de pătrunjel proaspăt;
 • 2 lingurițe de busuioc uscat.

Pentru a pregăti corect brodet-ul, trebuie să pregătiți ingredientele în ordine:

 • Curățați tentaculele de calmar. Pentru a face acest lucru rapid și ușor, scufundați tentaculele în apă clocotită timp de aproximativ 1 minut. Orice lucru inutil poate fi îndepărtat foarte ușor după aceea. Atunci când curățați calmarul crud, ridicați pelicula albicioasă de pe tentacule și îndepărtați-o ușor de pe suprafața fructelor de mare. Apoi, sub un jet de apă, pipăiți cu atenție calmarul pentru a vedea dacă are excrescențe pe ventuze. Tentaculele de calmar curățate devin albe pe o parte și fragede pe partea cu ventuză.
 • Macroul și șalăul pentru brodet trebuie să fie bine eviscerate, curățate, capul și aripioarele tăiate și jupuite. Peștele preparat se taie în felii transversale sau se taie în fileuri.
 • Într-o oală de ceramică sau de fontă cu fundul gros, se prăjește ceapa înjumătățită în uleiul de măsline încins până devine translucidă. Se adaugă usturoiul și se amestecă cu ceapa. Apoi adăugați piureul de roșii făcut din roșii proaspete, fără piele, la amestecul de usturoi și ceapă. Se adaugă vinul și se aduce sosul la fierbere. După ce a fiert, se adaugă calamarii. Fierbeți calamarii în sos timp de 40 de minute, timp în care se vor înmuia și vor impregna sosul cu aromele lor.
 • Trebuie să adăugați fileuri de pește alb la calamari, care sunt aproape fierte. Varietățile de fructe de mare grase și slabe se potrivesc bine în aceste amestecuri de pește. Macrou și caserola pot fi înlocuite cu somon, de exemplu. Peștele alb cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, excelent cu merluciu, polac sau plătică.
 • Sosul trebuie să fie sărat cu sare de mare.
 • Se aduce vasul la fierbere și se fierbe timp de 10 minute. Nu este necesar să amestecați peștele în sos pentru a nu-i deteriora structura, sau să îl amestecați, dar foarte ușor. În loc să amestecați, puteți scutura periodic cratița pentru a vă asigura că toate ingredientele sunt distribuite uniform în cratiță.
 • La final, în supă se adaugă ierburi proaspete și uscate.
 • După ce s-au introdus ierburile, brodetul trebuie să ajungă din nou la fierbere, după care trebuie gustat pentru a vedea dacă gustul preparatului este echilibrat. În cazul în care există note nedorite în gust, brodetul poate fi completat cu sare, zahăr și piper.
CITEȘTE ȘI:
Bucătăria islandeză: rețetele străvechi ale vikingilor

La sfârșitul gătitului, brodetul trebuie să se infuzeze sub un capac timp de câteva minute și apoi se servește fierbinte. Ca garnitură, atât polenta mediteraneană autentică, cât și piureul obișnuit de cartofi sunt potrivite pentru acest fel de mâncare.

Cevapcici

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Când este gătită la foc deschis sau pe cărbuni, bucătăria croată oferă un fel de mâncare foarte neobișnuit din rețeta sa tradițională. Cevapcici sunt cârnați la grătar deosebiți și foarte gustoși din Croația, gătiți pe cărbuni sau la grătar. Rețetele croate de casă permit gătirea acestui fel de mâncare în cuptor sau pe grătar. Cevapcici poate fi servit cu cartofi prăjiți, inele de ceapă și gustări de legume.

Principalele ingrediente din cevapcici includ produse precum:

 • O căpățână de ceapă;
 • 50 de mililitri de apă minerală spumantă;
 • 500 de grame de carne tocată;
 • paprika după gust;
 • 1 linguriță de sare;
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Rețeta de preparare a cevapcici presupune următorii pași succesivi:

 • Se prepară carnea tocată de vită sau de porc și carnea tocată de vită, trecând-o de două ori prin mașina de tocat carne. Adăugați la carnea tocată sare, piper, boia de ardei și ceapa tocată mărunt și frământați bine. Se adaugă apă minerală și se continuă să se amestece umplutura timp de 10 minute. Se toarnă ulei de măsline peste umplutură, astfel încât o peliculă uleioasă să acopere întreaga suprafață a cărnii, pentru a evita ca aceasta să se strice. Puneți carnea tocată la frigider peste noapte.
 • Pentru a forma cevapcici, tăiați gâtul unei sticle de plastic. Carnea tocată amestecată trebuie împinsă prin gaura din gât și formată în acest fel în cârnați, care trebuie așezate succesiv pe o placă de tăiat.
 • O tigaie pentru grătar trebuie unsă ușor cu ulei de măsline, iar cârnații se așează pe ea.
 • Se prăjesc cevapcici timp de 8-10 minute pe fiecare parte, întorcându-i periodic în tigaie.
CITEȘTE ȘI:
Cum se culeg și se păstrează ciupercile: un ghid pentru culegători începători

Burek

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Bucătăria croată oferă fanilor săi o plăcintă cu carne în straturi – burek – care trebuie neapărat încercată. În restaurantele croate se folosește burek pentru a o prepara:

 • o jumătate de kilogram de carne tocată de vită;
 • 2 cepe;
 • 250 de grame de produse de patiserie cu puf gata făcute;
 • 50 de grame de orice fel de ierburi aromatice (pătrunjel, mărar, ceapă verde și altele sunt suficiente);
 • sare și piper după gust;
 • susan după gust;
 • unt;
 • ulei de floarea-soarelui.

Pentru a face foitajul, se taie ceapa cubulețe, se prăjește în ulei de floarea-soarelui și se amestecă cu carnea tocată. Apoi, adăugați ierburile la carnea tocată, sărați și piperați amestecul și amestecați bine.

Aluatul se împarte în 4 părți, fiecare dintre ele se întinde subțire și se umple imediat cu umplutura de carne tocată. Aluatul trebuie fixat și rulat în melc. Coaceți buretele în cuptor la 200 de grade presărat cu semințe de susan timp de 25 de minute. Se pune o bucățică de unt pe fiecare chiflă cu 5 minute înainte de terminarea coacerii.

Soparnik

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor și iubiți pizza, atunci cu siguranță vă veți bucura de soparnik, un fel de mâncare croată tradițională, asemănătoare unei plăcinte, care provine din zona Pojica, în sudul Dalmației. Cunoscut și sub numele de zeljenik, uljenak sau prisnac, oamenii din regiune cred că soparnik a fost adus în Italia de către romani și a servit drept sursă de inspirație pentru pizza.

Soparnik se prepară cu o umplutură de arpagic, ceapă de primăvară, pătrunjel, sare și ulei de măsline, așezată între două foi de aluat rulat subțire. Stratul superior este înțepat de mai multe ori cu o furculiță pentru a elibera aburul înainte ca plăcinta să fie coaptă pe o vatră deschisă numită komin.

Ceea ce este interesant la soparnik este că un strat de cărbuni încinși din viță de vie uscată este așezat direct deasupra plăcintei în timp ce aceasta se coace. După aproximativ douăzeci de minute, cărbunii sunt îndepărtați, iar soparnikul este acoperit cu ulei de măsline și usturoi tocat înainte de a fi tăiat în formă de romb și apoi servit.

Soparnik poate fi savurată în orice moment al anului, deși se prepara de obicei în lunile reci, când era disponibilă o plăcintă elvețiană mai veche și mai dulce. În mod tradițional, este considerat a fi un fel de mâncare de post care era adesea servit în Vinerea Mare, în Ajunul Crăciunului și în Ziua Tuturor Sfinților.

CITEȘTE ȘI:
Bucătăria rusească: tradiție, istorie, secrete culinare

În 2016, Comisia Europeană a inclus soparnikul pe lista mâncărurilor din patrimoniul național nematerial al Croației și i-a acordat statutul de protecție geografică (GPI). Ceea ce înseamnă că numai versiunile realizate cu ingrediente din zona Poljica și după o rețetă specifică pot fi numite soparnik.

Istarska jota

Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani
Bucătăria croată: feluri de mâncare din balcani

Istarska jota sau tocană istriană se referă la o tocană tradițională din bucătăria croată. Este consumată în unele părți din Slovenia și în nord-estul Italiei, dar este deosebit de populară în Istria și în nord-vestul Croației, unde este considerată de mulți ca fiind un fel de mâncare național.

Rețetele pentru Istarska jota variază, dar de obicei se prepară cu fasole, varză sau napi acrișori, ceapă, usturoi, cartofi, slănină, costiță și ulei de măsline. Este o masă consistentă și sățioasă care, din punct de vedere istoric, a fost privită ca un fel de mâncare a omului sărac.

Beneficiile bucătăriei croate

Toate felurile de mâncare din bucătăria națională croată sunt considerate a fi incredibil de sănătoase în lume. Legile mediteraneene și central-europene de gătit, precum și produsele organice care cresc în zonă, oferă alimente energizante și pline de nutrienți pentru organism.

Istoria veche de secole a rețetelor croate conferă mâncării arome și gusturi incredibile, care sunt venerate de turiștii din întreaga lume.

Datorită alimentației sănătoase, croații trăiesc în medie aproximativ 75 de ani și, potrivit experților, chiar mai mult, aproximativ 71 de ani în regiunile de coastă ale țării.

Citește și aceste articole:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete