Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

Sunteți familiarizat cu mâncarea estoniană? Este posibil ca unii călători să fi auzit de verivorst sau de küpsetatud õunad, dar probabil că cei mai mulți oameni au o experiență mică sau chiar deloc cu bucătăria acestei țări baltice.

Estonia este una dintre cele mai puțin aglomerate țări din Europa. Acest fost stat sovietic din nordul Europei se mândrește cu castele medievale frumos conservate, cu păduri luxuriante și cu mlaștini și mlaștini cețoase. Arată ca un basm care prinde viață și oferă o mulțime de oportunități de vizitare a obiectivelor turistice pentru cei care o vizitează pentru prima dată.

În acest ghid veți găsi mâncăruri tradiționale estoniene pe care să le căutați la următoarea vizită în această țară frumoasă.

Bucătăria estoniană este o bucătărie est-europeană care își are originea pe teritoriul Estoniei. Ea a fost influențată de bucătăriile suedeză, germană, rusă și franceză și folosește produse ale agriculturii și pescuitului estoniene. Descoperiți in articolul de față, mâncărurile, tradițiile și secretele culinare estoniene.

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

Bucătăria estoniană nu este la mare căutare printre gurmanzii europeni, dar asta nu înseamnă că nu merită atenție. Principalele sale avantaje sunt considerate a fi hrănitoare și consistente, lucru cu care multe bucătării clasice recunoscute nu se pot lăuda.

Experții avertizează că majoritatea mâncărurilor inerente acestei bucătării sunt mai degrabă simple, fără tehnici culinare complexe. Masa estoniană nu se va răsfăța cu o mare varietate. Dar iubitorii de carne și de pește se vor simți bine aici. Multe specialități conțin doar aceste două ingrediente nutritive, alături de legume și pâine.

Secrete tradiționale

Din acest motiv, unii bucătari au numit “rustice” aceste componente ale unei mese ușor de pregătit, ceea ce este adevărat. Acestea nu necesită condimente elaborate și ingrediente scumpe.

Bucătăria națională a acestei țări baltice a primit cândva multe instrucțiuni de la vechea bucătărie suedeză și de la cea germană, la fel de veche. Dar, în timpul Uniunii Sovietice, unele dintre tradițiile originale au căzut în uitare, iar altele au suferit o modernizare majoră, cu ajustări ale alimentelor disponibile. Dieta a fost modernizată prin influența artei culinare tipic rusești, adoptând unele dintre subtilitățile soluțiilor caucaziene și chiar ale celor din Asia Centrală.

În același timp, estonienii, în ciuda faptului că au împrumutat câteva puncte de la popoarele din Caucaz, au reușit totuși să își păstreze cartea de vizită autentică. Vorbim despre un adaos minim de condimente. Dacă acestea sunt încă prezente, sunt doar două sau trei condimente, fără aroma bogată și picantă.

Principalii “actori” aici sunt, de obicei, sarea și piperul standard, precum și chimenul și măghiranul. Orice altceva este mai degrabă problematic, dacă se încearcă să se găsească variante native estoniene.

Majoritatea opțiunilor de mic dejun, prânz și cină se bazează pe utilizarea supaui.

Localnicii sunt atât de pasionați de consistența lichidă, încât primele feluri de mâncare sunt chiar mai venerate decât felul doi.

Totuși, dacă nu este disponibil supa de carne sau de pește, gospodinele întreprinzătoare folosesc alte lichide, cum ar fi laptele. Acesta poate fi fie produs proaspăt, fie lapte acru.

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

Prăjirea cu care mulți oameni sunt obișnuiți este aproape complet absentă atunci când vine vorba de mâncăruri tipice. Aici, preferă să gătească carnea și legumele decât să le trimită la tigaie, înmuindu-le în ulei și grăsime.

Cei care vor dori cu siguranță să experimenteze particularitățile bogatei mese locale vor trebui să se obișnuiască cu faptul că majoritatea deciziilor de aici se bazează pe:

 • legume;
 • pâine neagră;
 • carne de porc;
 • hering.

De asemenea, ghidurile restaurantelor locale îi avertizează întotdeauna pe noii veniți că îi așteaptă o combinație de ingrediente destul de ciudată pentru europenii obișnuiți. Multe combinații sunt încă ușor acide, ceea ce poate fi neplăcut pentru cei cu probleme de aciditate gastrică.

Totuși, dacă turistul este vegetarian, acesta va fi mulțumit de diversele supe care sunt făcute cu lapte sau pe bază de mazăre. Chiar și în lista băuturilor nealcoolice populare, o interpretare pe bază de lapte – un kissel făcut din lapte cu adaos de fulgi de ovăz – este în fruntea listei.

De asemenea, în timpul marilor sărbători nu lipsesc de pe masă heringul cu smântână, cârnații de sânge, chiftelele, ouăle umplute și pateul de ficat. Salatele reci sunt, de asemenea, populare și ușor de preparat, chiar dacă nu aveți abilități speciale.

Supele sunt aproape întotdeauna punctul culminant, fie că este vorba de mesele de zi cu zi sau de lecturi festive.

Acestea pot fi fie versiuni cu lapte, fie cele clasice pe bază de bulion. Iar în primul caz, se pot număra cu ușurință aproximativ două duzini de arome dintre cele mai comune, ca să nu mai vorbim de rețetele de familie și de variantele speciale ale anumitor restaurante.

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

De asemenea, în topul nespus de supa în mod regulat sunt supe din:

 • griș de orz cu cartofi;
 • pâine;
 • hering și cartofi;
 • orz perlat cu mazăre.

La orice piață de pește, localnicii și vizitatorii vor fi sfătuiți mai întâi să ia hering proaspăt și să facă din el aproape orice capodoperă culinară, deschizând la întâmplare o carte de bucate estonă. Dacă acest locuitor acvatic a devenit destul de obositor, este înlocuit cu șprotul.

Iubitorii de carne trebuie de obicei să se limiteze la carnea de porc, dar selecția uriașă de cârnați îi va uimi chiar și pe scepticii înrăiți. Cu greu îl poți îndepărta rapid și sigur de la tejgheaua cu salamuri de ficat.

Carnea cumpărată este adesea trimisă pentru a fi fi fiartă într-o oală specială cu pereți groși sau coaptă în cuptor. Dar dacă un oaspete nu se poate bucura de mâncăruri fierbinți, i se va oferi un chłodecks consistent, care are o compoziție ușor diferită de ceea ce obișnuiesc să mănânce oamenii din Rusia. Aici, ingredientele principale sunt șnițele și capetele de porc.

Dintre garnituri, cartofii sunt pe primul loc și dacă nu sunt însoțiți de un supliment de carne la cuptor sau fiartă, este semn că kastmed se ascunde sub capacul tigăii mici de cartofi din apropiere. Acesta este numele localnicilor pentru un tip special de sos care implică folosirea laptelui și a smântânii în proporții precise.

Sfaturi gastronomice

Deși Estonia a făcut parte din Uniunea Sovietică pentru o lungă perioadă de timp, bucătăria sa tradițională ridică de obicei multe întrebări imediat în rândul ucrainenilor și bielorușilor. Nu toată lumea este pregătită să își înceapă ziua cu terci de lapte, care are și un gust sărat.

Și un astfel de fel de mâncare neobișnuită va fi completat cu un sandwich cu unt și hering. Un mic dejun standard alternativ pentru un estonian este:

 • ou;
 • crutoane cu sos de roșii și fasole;
 • brânză;
 • gem.

Dar nu poți evita supa la prânz sub nici un pretext. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți ce produse exotice doriți să gustați astăzi. Felul principal va fi ceva care, de obicei, le amintește gurmanzilor foarte mult de mâncarea germană.

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

De asemenea, mâncătorul va avea de ales între:

 • cârnați de sânge;
 • varză călită care a fost supusă unui proces de înăbușire;
 • mușchiuleț de porc;
 • terci de hrișcă.

La cină, turistul încă uimit va fi tratat cu o delicatesă din pește sau carne. Iar la desert, oricât de ciudat ar părea pentru un european obișnuit, va fi din nou supă. Acum doar dulce.

Înainte de a începe să puneți în aplicare acasă chiar și rețete simple ale ramurii estoniene a artei culinare, profesioniștii recomandă degustarea a cel puțin câteva feluri de mâncare care reprezintă cel mai viu bucătăria. Acest lucru vă va da o impresie generală despre preferințele de gust ale localnicilor, care nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Pentru a vedea mai îndeaproape combinațiile de arome inerente mesei estoniene, merită să gustați:

 • Multigikapsas. Aceasta este asemănătoare cu tocănița de porc cu care mulți oameni sunt obișnuiți, dar cu adaos de orz sau orz perlat. Varza murată este un ingredient obligatoriu, conferindu-i acea acrivie specială.
 • Mulgipuder. Un terci neobișnuit care include și piure de cartofi.
 • Kartulipors. Un fel de mâncare care este, de obicei, lăudat de absolut toți cei care l-au încercat în forma sa originală. Este carne care se coace în piure de cartofi.
 • Vere pakeoguide. Clătitele cu sânge sunt preferatele fanilor.
 • Suitsukala. Un păstrăv care a trecut prin etapa de afumare.

Nu ratați delicioasele galushki din făină de orz, precum și spratele sărate picante din Tallinn.

Un adevărat paradis în Estonia poate fi găsit de cei care sunt înnebuniți după brânzeturi. Veți găsi o abundență de acestea, toate oferind gusturi și arome diferite, cele mai multe dintre ele fiind varietăți cu grăsimi complete. Cumpărați-le din magazinele de brânzeturi, produsele fiind importate de la fabricile de lactate private din întreaga zonă. Unii mâncăcioși sunt atât de inspirați de gama largă de brânzeturi încât iau acasă blocuri întregi de brânză locală în loc de suveniruri. Nu numai că este incredibil de gustoasă, dar are și un preț mai accesibil decât echivalentele elvețiene sau franceze, care sunt mult mai mediatizate.

Ce avem la desert?

Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare
Bucătăria estoniană: feluri de mâncare, tradiție, secrete culinare

Estonienii au multe surprize savuroase la desert. Iar acestea vor varia în funcție de perioada din an în care turiștii sosesc pentru excursiile lor gastronomice.

În cazul în care consumatorul nu este pregătit să-și surprindă stomacul cu combinații sărate-dulci destul de ciudate, i se va oferi un “set standard” de produse la fel de gustoase și delicioase, printre care se numără:

 • chifle cu scorțișoară;
 • biscuiții shortbread;
 • gem de fructe de pădure.

Există, de asemenea, omniprezenta supă, unde ciorba de pâine este preferată de ani de zile. Se face cu pâine care a devenit deja veche și este trimisă la înmuiat în apă. Amestecul rezultat se amestecă cu smântână și stafide pentru un deliciu original.

Localnicii recomandă, de asemenea, să nu renunțați la legendara supă de fructe de pădure. În funcție de regiune, umplutura va varia, lăsând ca ingredient esențial doar nucile și mierea.

Cei mai norocoși vor fi cei care vin în Estonia în perioada sărbătorilor de iarnă. Aici îi va aștepta un deliciu preferat al localnicilor – piparkook. Este un tip special de biscuiți care se prepară doar de Crăciun. Sunt renumite pentru faptul că nu au doar multă scorțișoară în patiserie. Este atât de multă scorțișoară, care nu afectează deloc consistența aluatului și nici gustul.

De asemenea, ghizii sfătuiesc să-și facă timp pentru a pregăti mousse de semolă, care se face cu suc de fructe. Poate fi completat cu kissel și frișcă. A doua zi, mousse-ul poate fi înlocuit cu o caserolă de mere. Și este mai bine să luați acasă dulciuri originale care sunt umplute:

 • cafea;
 • lichior;
 • cu nuci;
 • mentă.

Legendarul lichior Vana Tallinn este un must-try printre băuturile alcoolice. Istoria sa datează din 1962, iar de atunci rețeta originală a rămas neschimbată, bucurându-se de culoarea sa bogată, maro închis și de gustul de rom.

Aroma sa bogată îl face o băutură populară nu numai atunci când este consumat pur, ci și adăugat la cafea sau la cocktailuri. Concentrația lichiorului poate fi aleasă de către client, fiind disponibil în trei variante în magazinele de băuturi spirtoase ale companiei.

Cel mai mic nivel de tărie a lichiorului începe la 40 de grade, iar media de aur este la 45 de grade. Cei mai aventuroși clienți ar trebui să încerce o citire la 50 de grade.

Al doilea cel mai popular, dar departe de a fi gustos, este lichiorul Kannu Kukk. Acest lux de zmeură de lux vă va surprinde cu aroma și gustul bogat al vinului de elită din struguri recoltați de pe plantațiile însorite ale Europei.

Rețetă de reținut: supă tradițională de lapte-legume

Pregătirea pentru isprăvile culinare în Estonia poate începe de acasă. Pentru a face acest lucru, gurmanzii sugerează să faceți o supă tradițională de lapte-legume. Supa necesită o jumătate de litru de lapte, câte 30 de grame de hrișcă și orz, o cantitate similară de rutabaga și 125 de grame de cartofi. La gust, se adaugă 25 de grame de unt bun, puțin mărar, chimen și sare, după preferințele personale.

În total, va dura aproximativ o oră pentru a găti, având toate ingredientele necesare în cantitățile specificate. Începeți experimentul de gătire prin fierberea boabelor până când acestea sunt pe jumătate fierte. Se pune rutabaga, tăiată în formă de cuburi regulate, și amestecul se fierbe timp de aproximativ zece minute.

După aceea, cartofii și toate condimentele, cu excepția mărarului, sunt trimise în oală. Se fierbe totul până când legumele aruncate anterior sunt complet fierte. Abia apoi se poate turna laptele, după care se aduce la fierbere și se completează cu unt și mărar.

Se servește cum doriți: fierbinte sau ușor călduță.

De asemenea, gurmanzii sunt sfătuiți să nu se răsfețe prea mult cu o astfel de bucătărie nutritivă, deoarece stomacul poate refuza să funcționeze corespunzător după primele două zile șocante de supraalimentare.

Citește și aceste articole:

 • Cheia de la frigider: 5 sfaturi pentru a renunța să mai mănânci noaptea
  Când vine vorba de pierderea în greutate, renunțarea la obiceiul de a mânca noaptea poate fi un pas important. Dar cum poți să îți învingi pofta de mâncare? Află cele mai bune 5 sfaturi pentru a renunța la această obișnuință nesănătoasă și să îți păstrezi silueta, într-un articol complet și bine documentat despre cheia de la frigider. Optimizat pentru motoarele de căutare, acest articol îți oferă informațiile necesare pentru a-ți schimba obiceiurile alimentare și a obține un stil de viață mai sănătos.
 • 10 Lucruri despre sănătate pe care poate nu le știai
  Descoperă cele mai surprinzătoare informații despre sănătate prin intermediul acestui articol! Vei afla 10 lucruri mai puțin cunoscute, dar importante, despre cum să-ți menții organismul sănătos și puternic. Așadar, pregătește-te să-ți îmbunătățești stilul de viață și să-ți protejezi sănătatea!
 • Salata: Ești sigur că știi cum se face?
  Descoperă secretele preparării unei salate delicioase și sănătoase! Află trucurile experților, greșelile comune și combinațiile perfecte pentru a crea salate de neuitat. Transformă salata în vedeta mesei tale!
 • De ce nu creste aluatul și coacerea eșuează. 8 cele mai frecvente greșeli
  Aflați de ce nu creste aluatul și coacerea eșuează! Descoperiți cele mai frecvente 8 greșeli și învățați cum să le evitați pentru a obține rezultatele perfecte pe care le doriți. Nu mai așteptați și descoperiți soluția dvs. de coacere de succes astăzi!
 • Cum să murezi varza corect: 6 pași
  Învăță cum să murezi varza corect: 6 pași, ce ingrediente să folosești și cum să obții cea mai bună varză murată. Descoperă acum cele 6 pași esențiali pentru murarea corectă a varzei și bucură-te de mâncarea ta preferată!

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Bucătăria sârbească: mâncăruri, tradiții, secrete culinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii