3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată

Bucătăria ucraineană este una dintre cele mai vechi și mai diverse din Europa. Gusturile și mirosurile mâncării tradiționale ucrainene nu seamănă cu nici o altă mâncare. Dacă sunteți în căutarea unui gust de acasă, citiți mai departe despre mâncărurile noastre ucrainene.

Trebuie să citești asta...

Rețetele bucătăriei ucrainene sunt printre cele mai bogate și mai delicioase din întreaga lume. Formarea veche de secole a acestei bucătării a ajutat ca rețetele moderne să devină atât de delicioase încât mulți scriitori și poeți s-au grăbit să glorifice bucătăria națională ucraineană în propriile opere. În prezent, există restaurante ucrainene în aproape toată lumea, iar bucătarii lor își încântă constant clienții cu capodopere de neegalat.

Dezvoltarea bucătăriei ucrainene

Există multe neînțelegeri în ceea ce privește istoria bucătăriei naționale ucrainene, deoarece multe date din timpul invaziilor tătaro-mongolilor s-au pierdut pur și simplu. Cu toate acestea, originile bucătăriei ucrainene datează din vremea Rusiei Kievene.

Conform descoperirilor istorice, încă din secolele IX-XI, ucrainenii erau capabili să gătească o mulțime de mâncăruri gustoase și sănătoase care au supraviețuit până în prezent. Galushki, pirozhki, borș, clătite, grechanyky, tocană și smazhenina nu reprezintă o listă completă a ceea ce oamenii mănâncă de 10 secole.

Încă din vremea Rusiei Kievene, o trăsătură distinctivă a bucătăriei ucrainene era untura, meiul, hrișca, carnea de porc, ceapa și usturoiul și sfecla. În jurul secolului al XIV-lea, ucrainenii au început să mănânce orez, iar în secolul al XVIII-lea, ardei dulci, cartofi, roșii, porumb și ulei de floarea-soarelui.

În secolul al XI-lea, la curțile princiare și în mănăstiri au început să apară primii bucătari profesioniști. Bucătarii de la Kiev-Pechersk Lavra, de exemplu, au fost primii care au introdus în meniul compatrioților lor mâncăruri pe bază de caș pe bază de ouă (paskha), precum și multe mâncăruri moderne pe bază de făină și fructe.

În diferite etape ale formării statului ucrainean, bucătăria ucraineană a fost influențată de tradițiile culinare ale tătarilor, rușilor, polonezilor, maghiarilor, românilor, lituanienilor și germanilor. Toate acestea au făcut ajustări la tradiția culinară ucraineană modernă, dar nu au eradicat caracteristicile naționale ale bucătăriei ucrainene din mâncărurile sale moderne.

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată

Din cele mai vechi timpuri, bucătăria ucraineană a onorat produsele din carne, în primul rând carnea de porc. Datorită cărnii de porc, în bucătăria ucraineană au apărut feluri de mâncare precum friptura, cârnații, dushenina și gurka.

O astfel de dragoste pentru carnea de porc este condiționată istoric. Faptul că, în timpul raidurilor lor, tătaro-mongolii exterminau neapărat și luau cu ei toate animalele pe care le creșteau în zona respectivă, cu excepția porcilor necurați, în opinia lor. Astfel, deseori, doar aceste animale și carnea lor deveneau salvarea locuitorilor acelor ținuturi, unde ucrainenii trăiau în vremuri străvechi. În orașul Lutsk există astăzi chiar și un monument dedicat acestui animal ca simbol al supraviețuirii și al salvării.

CITEȘTE ȘI:
Bucătăria islandeză: rețetele străvechi ale vikingilor

Al doilea produs pe care porcul îl oferă locuitorilor din Ucraina este untura. Ucrainenii au respectat acest produs de mult timp. Încă din cele mai vechi timpuri, untura a fost fiartă și sărată, murată, prăjită, afumată, folosită pentru a face cârnați de casă și chiar folosită în decorarea verhuns – un fel de mâncare dulce.

Slănina a devenit o parte a culturii ucrainene la nivel de folclor. Este cu utilizarea slăninii în poporul ucrainean au existat multe proverbe, care ar putea caracteriza prosperitatea materială a familiei.

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Ukranian salo

În general, bucătăria ucraineană a fost întotdeauna renumită pentru mâncărurile sale neobișnuite din carne. La mesele de ospăț, în orice moment se putea vedea racituri, șpundra, rață cu mere, purceluș cu hrean. Mâncărurile din carne erau completate cu legume, dintre care cea mai frecventă era întotdeauna sfecla roșie.

Meniul de zi cu zi al ucrainenilor includea multe feluri de mâncare împrumutate de la alte națiuni. De exemplu, sichienki germani, care erau pâini plate prăjite din pește, carne și legume, erau consumate de ucraineni ca masă zilnică.

Alte rețete populare includeau rulouri de carne umplute cu legume sau brânză – kruchenyky, clătite cu sos de carne – tovchenky, medalioane franțuzești în ucraineană – bitochki. Dar, timp de secole, borșul cu pampushkas de usturoi și cârnații de sânge de casă au fost mese obligatorii.

Din cele mai vechi timpuri, bucătarii ucraineni au pregătit tot felul de terciuri și rulouri de varză. Frigăruile erau întotdeauna servite cu cartofi prăjiți cu carne, găluște, mâncăruri de fasole, ciuperci, cartofi sau tăiței de casă. Gospodinele obișnuiau să pregătească kuleshy de mei cu untură prăjită și ceapă mică. Astăzi, aceste rețete sunt cunoscute sub numele de terci de câmp.

Ucrainei i-a plăcut întotdeauna să gătească și să mănânce preparate din pește. De mai multe generații, bucătarii din restaurantele ucrainene pregătesc știucă umplută, crap în sos de miere sau smântână, doradă cu hrean sau mere și ukha. Bucătarii ucraineni au făcut dintotdeauna deserturi din lapte – babka, prăjituri cu brânză, bryndza și terci de dovleac din lapte, dovleac și grâu.

CITEȘTE ȘI:
Bucătăria spaniolă: un mix de școli culinare regionale ce au influențat întreaga lume

Încă de pe vremea Rusiei Kievene, bucătăria ucraineană a fost renumită pentru mâncărurile sale făinoase – varenyky cu diverse umpluturi, jujubes, meadniks, pletuny, makorzhenky și sunt încă delicatesele preferate atât de copii, cât și de adulți din această țară.

Din acele vremuri, bucătăria ucraineană este renumită și pentru băuturile sale speciale: bere, kvass, uzvar, lichioruri, varenyukha, termtukha și multe altele. În secolul al XIV-lea, în bucătăria ucraineană a apărut Gorilka (vodcă), iar mai târziu au început să facă băuturi alcoolice de casă prin distilarea boabelor și fructelor cu zahăr – moonshine. Vinificația a fost întotdeauna bine dezvoltată în sudul țării.

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Варенуха

Floarea-soarelui a fost introdusă în Ucraina în secolul al XVIII-lea, iar uleiul de floarea-soarelui a fost introdus încă din secolul al XVIII-lea. Înainte de această dată, ucrainenii găteau ulei de măsline sau untură de porc, pe care ucrainenii obișnuiau să le pregătească ei înșiși. Dar bucătăria tradițională ucraineană a fost adusă aici abia în secolul al XIX-lea. După aceea, au învățat cum să facă zahăr din ea. Vinetele au început să fie folosite în bucătăria ucraineană, împreună cu sfecla, tot în secolul al XIX-lea.

Caracteristici de gătit

Poziția climatică și geografică a Ucrainei a contribuit în permanență la faptul că atât producția animală, cât și cea vegetală au fost bine dezvoltate pe acest teritoriu. Locuitorii din această zonă au moștenit bine tradiția creșterii animalelor și a plantelor de la strămoșii lor și au folosit-o în mod activ în viața de zi cu zi.

Încă de acum 5000 de ani, pământul era cultivat cu grâu, mei și orz. Chiar și faptul că ținuturile ucrainene au avut de îndurat o mulțime de războaie invazive a avut un impact pozitiv asupra bucătăriei ucrainene. A îmbogățit rețetele pentru multe mese și a introdus noi tipuri de alimente pentru bucătarii ucraineni.

Bucătăria ucraineană modernă consideră că multe dintre mâncărurile care au fost introduse pe teritoriul său sunt astăzi mâncare națională.

Caracteristica principală a bucătăriei ucrainene este regionalismul multor feluri de mâncare. În diferite perioade istorice, multe părți ale Ucrainei moderne s-au aflat sub dominația altor state, ceea ce a îmbogățit invariabil bucătăria națională ucraineană.

Oamenii care trăiesc în vestul și estul Ucrainei adesea nici măcar nu știu despre aceste două părți ale țării. Dar acest fapt dă și o aromă specială bucătăriei ucrainene clasice autentice.

CITEȘTE ȘI:
Bucătăria sârbească: mâncăruri, tradiții, secrete culinare

Un adevărat fenomen al bucătăriei ucrainene este vatra de casă sau aragazul național, în care se gătea întotdeauna mâncare. Designul cuptorului a fost conceput astfel încât mâncarea gătită în el păstra întotdeauna nu numai calitățile gustative, ci și toată utilitatea ingredientelor care intrau în compoziția unui anumit fel de mâncare.

Printre principalele metode de gătit în bucătăria ucraineană se numără fierberea, sotarea, coacerea, prăjirea și utilizarea grătarului. Mâncărurile prăjite la grătar au fost preluate din bucătăriile naționale germane și turcești. În ciuda varietății mari de alimente, bucătăria ucraineană a fost întotdeauna sinonimă cu autenticitatea și tradiția națională.

Borș ucrainean

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată

Borșul ucrainean este un fel de mâncare asociat cu această bucătărie națională de-a lungul timpului. Este un fel de supă sățioasă, primul fel de mâncare venerat în multe culturi din întreaga lume. Pe vremea Rusiei Kievene, borșul era preparat din borștikov comestibil, datorită căruia felul de mâncare și-a primit numele. Mult mai târziu, sfecla roșie și cartofii au fost adăugați la borș, ca în rețetele moderne.

Deci, pentru a face un borș clasic veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2 litri de apă;
 • 400 de grame de carne de porc sau de vită cu os;
 • 2 sfeclă roșie;
 • 1 morcov;
 • 3 cepe;
 • 2 linguri de pastă de tomate;
 • 5 linguri de ulei vegetal (de floarea-soarelui);
 • zeama de lamaia(acid citric);
 • 300 de grame de varză albă proaspătă;
 • 4 cartofi;
 • sare, piper, foi de dafin, ierburi aromatice – după gustul bucătarului.

Pentru a pregăti borșul ucrainean acasă, trebuie să parcurgeți următorii pași:

 • Se fierbe supa. Pentru a face acest lucru, fierbeți carnea în 2 litri de apă într-o cratiță de trei litri, la foc mediu. Înainte ca supa să fiarbă, trebuie îndepărtată spuma din bulion. Bulionul are un gust mai bun dacă folosiți carne cu os. Când supa începe să fiarbă, se acoperă oala și se fierbe timp de o oră și jumătate.
 • Pregătiți friptura. În timp ce se fierbe supa, trebuie să prăjiți legumele. Sfecla se spală și se curăță de coajă, la fel se face și cu ceapa și morcovul. Sfecla se rade pe o răzătoare grosieră, morcovii – pe una medie sau fină, iar ceapa trebuie tăiată în cubulețe. Uleiul de floarea-soarelui se toarnă într-o tigaie, se încinge și se pun mai întâi ceapa și morcovii, iar după ce se prăjesc timp de 5 minute, se pun și sfeclele. Se stropește sfecla din tigaie cu acid citric sau se toarnă sucul de la o lămâie pentru ca borșul să fie foarte roșu. Legumele se prăjesc toate împreună încă 5 minute și apoi se adaugă pasta de tomate. Amestecul se amestecă și se continuă să se gătească încă aproximativ 7 minute.
 • Pentru a asambla borșul. După ce s-a fiert zeama, scoateți carnea din ea. Carnea trebuie să se răcească. În acest moment, varza tocată fin se toarnă în bulion, iar după 5 minute – cartofii, tăiați în paie. După ce carnea s-a răcit, se separă de os, se taie în cubulețe și se adaugă la zeama. Supa în această formă trebuie să fie sărata. După aceea, legumele se adaugă la borș, se amestecă, se adaugă condimentele și frunza de dafin, ierburile aromatice, se acoperă oala și se fierb toate ingredientele împreună încă 7 minute.
CITEȘTE ȘI:
Bucătărie daneză: originală, distinctivă și neobișnuită

Borșul se mănâncă imediat după ce a fost fiert. Cu toate acestea, după o zi, borșul, dacă rămâne, devine și mai delicios și mai sățios. Se toarnă vasul în farfurii adânci, se adaugă smântână, ierburi fin tocate, piper măcinat și lămâie proaspătă la fiecare porție – toate adăugate după gust. În bucătăria ucraineană se obișnuiește să se mănânce borșul cu pâine cu usturoi sau pampushki.

În bucătăria ucraineană, untura a simbolizat întotdeauna bunăstarea și prosperitatea. Astăzi, untura este atât o delicatesă individuală, cât și o parte a multor mâncăruri clasice ucrainene. În restaurantele ucrainene moderne există un desert exotic – untură în ciocolată, denumit “snickers” sau “bounty” național.

Krovyanka

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată

Krovyanka este un fel de mâncare națională ucraineană, care este un cârnat făcut din sânge purificat de porc sau de vițel. Acest fel de mâncare este foarte autentic și se va potrivi gustului adevăraților gurmanzi care sunt gata să experimenteze și să experimenteze noi senzații din mâncare.

Varenyky

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată

Varenyky, pe de altă parte, este un fel de mâncare ucraineană mai clasică; acasă se poate face cu tot felul de umpluturi – ciuperci, cartofi, ficat, brânză, cireșe, căpșuni, carne și chiar urzici. Vareniks sunt făcute din aluat nedospit. Acestea sunt foarte gustoase și sunt renumite pentru caracteristicile și gustul lor mult dincolo de granițele Ucrainei moderne.

CITEȘTE ȘI:
Bucătăria evreiască: tradițiile culinare ale bucătăriei din Israel

Primele feluri de mâncare din meniul tradițional al bucătăriei ucrainene sunt foarte des completate cu galushki – bucăți de aluat care sunt pre-gătite în apă clocotită. Galushki au fost în mod clar un fel de mâncare împrumutat în Ucraina, deoarece această tradiție este urmată nu numai aici, ci și în alte bucătării ale lumii – maghiară, poloneză, cehă, slovacă, cecenă.

Zrazy

Zrazy, popular în bucătăria ucraineană, este, de asemenea, un fel de mâncare împrumutată. În afară de Ucraina, rulouri din carne tocată cu umplutură de legume sunt pregătite și în Polonia și Belarus.

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Pui și ciuperci zrazy.

Kulesh este adesea oferit ca primul și al doilea fel de mâncare în restaurantele ucrainene. Acesta este un fel de prim fel de mâncare gros, un fel de supă de mei, acoperită cu jumări și untură, uneori cu legume.

Alte mâncăruri renumite sunt verhuny, care sunt bucăți de aluat prăjite în unt și presărate cu zahăr pudră; clătite, care au fost mult timp venerate ca simbol al Shrovetide și care sunt gătite cu umpluturi atât sărate, cât și dulci; deruny, care sunt clătite făcute din cartofi rași.

Cotlet de pui a la Kiev

Unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare ucrainene este considerat a fi cotletul de pui la Kiev. Este o cotletă făcută din carne de pui tăiată în bucăți și cu o bucată de unt în mijloc. Mulți experți se contrazic cu privire la originile acestei capodopere culinare. Unii oameni cred că țara de origine a cotletului modern de pui Kiev este Franța.

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Cotlete de pui a la kiev

Se presupune că francezul Charles Montier a adus această rețetă în Rusia pe vremea lui Elisabeta a II-a. Cotletele au fost gătite în Rusia pentru o lungă perioadă de timp, iar apoi au fost uitate. Abia în 1947, un bucătar ucrainean și-a amintit rețeta și a gătit-o într-un restaurant din Kiev, numind-o “Cotlete de pui a la Kiev”.

Există, de asemenea, o versiune conform căreia ar fi fost adus pentru prima dată în Ucraina în timpul revoluției din 1917. Iar unii cred că a fost inventată în America, dar de către imigranții ucraineni. Cu toate acestea, indiferent de versiunea care se dovedește a fi adevărată în cele din urmă, la nivel mondial, acest fel de mâncare este asociat exclusiv cu Ucraina și cu bucătăria sa națională.

CITEȘTE ȘI:
Bucătărie românească: mancare, traditii, secrete culinare

Așadar, pentru a face cotlete Kievsky sunt necesare următoarele ingrediente:

 • 2 piepturi de pui;
 • 140 de grame de unt;
 • 60 de grame de făină;
 • 140 de grame de pesmet;
 • 2 ouă;
 • 100 de grame de lapte;
 • o jumătate de linguriță de sare;
 • o jumătate de linguriță de piper;
 • frunze de pătrunjel verde;
 • 300 mililitri de ulei vegetal.

Pentru a pregăti cotletele de pui Kiev, urmați acești pași:

 • Îndepărtați cu grijă pielea de pe pieptul de pui, întoarceți fiecare jumătate cu susul în jos și tăiați-o pe lungime. Se înfășoară în folie alimentară și se ung bucățile astfel încât să poată fi umplute cu ușurință. Tăiați tendoanele de pe carne pentru ca acestea să nu se micșoreze la gătit.
 • Se toacă mărunt pătrunjelul, se pune într-un castron, se adaugă untul la temperatura camerei, se sărează totul și se amestecă bine până când apare o masă omogenă.
 • Folosind două linguri, se modelează viitoarea umplutură de cotlete și se pune la congelator timp de 5 minute pentru a se întări. Se pune untul și pătrunjelul congelat în mijlocul fileului și se înfășoară cotletul astfel încât marginile să se acopere reciproc. Puneți cotletul gata preparat în congelator timp de 5 minute. Între timp, se bat ouăle și laptele împreună pentru a forma un amestec asemănător celui folosit pentru coacerea unei omletă.
 • Scoateți friptura din congelator, piperați-o și tăvăliți-o prin făină, apoi puneți-o în amestecul de lapte și ou și tăvăliți-o prin pesmet, având grijă să faceți acest lucru de două ori la rând.
 • Într-un cuptor încălzit la 200 de grade, se pune o tigaie cu cotletele prăjite în prealabil până la auriu în ulei de floarea-soarelui. Coaceți cotletele de pui Kiev în cuptor timp de 10 minute.

Lviv Syrnyk

Bucătăria ucraineană: 1000 de ani de tradiție culinară atestată
Lviv Syrnyk

Dacă aveți un interes deosebit pentru istorie și cultură, atunci trebuie să faceți o oprire în Lviv. Este cel mai mare oraș din vestul Ucrainei și unul dintre principalele centre culturale ale țării. În afară de arhitectura sa superbă, orașul este renumit pentru cafeaua, ciocolata, berea și acest desert delicios cunoscut sub numele de Lviv syrnyk. Syrnyk în ucraineană înseamnă “prăjitură cu brânză”.

Lviv syrnyk este cel mai popular desert din vestul Ucrainei. Se referă la un tip de prăjitură cu brânză ucraineană preparată cu ouă, vanilie, coajă de lămâie, zahăr și brânză de vaci cu conținut ridicat de grăsimi (sau brânză de țară). Glazurată cu ciocolată și adesea acoperită cu nuci sau fructe de pădure, lviv syrnyk este cunoscută pentru textura sa ușoară, pufoasă și mătăsoasă, care amintește de prăjitura cu brânză în stil japonez.

CITEȘTE ȘI:
Mâncarea tradițională germană

Beneficiile bucătăriei ucrainene

În întreaga lume, mâncărurile din bucătăria ucraineană sunt considerate foarte gustoase și neobișnuit de sănătoase. Specialiștii consideră că un astfel de statut conferă bucătăriei ucrainene faptul că se obișnuiește să se mănânce până la 3 feluri de mâncare în timpul cinei, fiecare dintre acestea îndeplinindu-și propria misiune pentru organism.

Supele și borșurile pregătesc stomacul pentru sosirea alimentelor grele și nutritive, favorizând producerea la timp a enzimelor necesare pentru digestie. Mâncarea caldă sătură organismul și furnizează vitamine și minerale, care lipsesc în producția de energie. Deserturile pe bază de cantități mari de fructe completează complexul vitamino-mineral.

Ucrainenii, fiind creștini ortodocși, țin posturile. În aceste perioade, ei refuză în mod deliberat mâncarea grea, organismul are posibilitatea de a se recupera și de a se purifica, astfel încât sănătatea este doar întărită.

Numărul mare de mâncăruri lichide din meniul bucătăriei ucrainene – supe și borșuri – este benefic pentru tractul gastrointestinal și procesele digestive. Acesta este motivul pentru care oamenii din această țară se confruntă mai rar cu probleme digestive decât alții. Speranța de viață variază între 67 de ani pentru bărbați și 73 de ani pentru femei.

Citește și aceste articole:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete