8.8 C
București
joi, martie 30, 2023

Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament

Cancerul de vezică biliară este o formă de cancer care începe în vezica biliară. Este extrem de rar, dar atunci când apare, poate fi mortal. Aflați mai multe despre această formă rară de cancer și despre modul în care este tratată aici.

Trebuie să citești asta...

Cancerul de vezică biliară este un tip de tumoare malignă care își are originea în celulele vezicii biliare, un mic organ al sistemului digestiv responsabil cu stocarea bilei, o substanță produsă de ficat și care participă la procesul de digestie a grăsimilor din alimente.

Acest tip de cancer este rar și, în stadiile inițiale, nu provoacă niciun fel de simptom și, prin urmare, în multe cazuri, este diagnosticat în stadii mai avansate, când a afectat deja alte organe, cum ar fi ficatul, provocând simptome precum durere sau umflături la nivelul stomacului, sau piele și ochi gălbui, de exemplu.

Tratamentul cancerului de vezică biliară trebuie să fie indicat de către oncolog și se face prin intervenție chirurgicală pentru a îndepărta vezica biliară, chimioterapie sau radioterapie, pentru a elimina celulele tumorale și a preveni răspândirea lor la alte organe.

Principalele simptome

Principalele simptome ale cancerului de vezică biliară sunt:

 • Durere persistentă în partea dreaptă a abdomenului;
 • Umflarea burții;
 • Greață și vărsături frecvente;
 • Piele și ochi gălbui;
 • Scăderea apetitului;
 • Pierderea în greutate;
 • Febră peste 38°C persistentă;
 • Frisoane.

Simptomele cancerului de vezică biliară apar, de obicei, în stadii mai avansate ale bolii și, prin urmare, dacă apar semne și simptome care indică acest tip de cancer, este important să se consulte gastroenterologul sau medicul de familie, astfel încât să se poată confirma diagnosticul și să se înceapă tratamentul cât mai curând posibil.

CITEȘTE ȘI:
Fasolea roșie: Beneficii sănătate, nutriție, rețete

Cum se confirmă diagnosticul

Diagnosticul de cancer de vezică biliară este pus de obicei de un gastroenterolog care folosește anumite teste imagistice, cum ar fi ecografia abdominală, tomografia computerizată sau RMN, pentru a identifica apariția cancerului la vezica biliară.

Totodată, medicul ar trebui să solicite și analize de sânge pentru a identifica markerii tumorali, CA 19-9 și CA-125, care sunt substanțe produse de organism în cazul cancerului de vezică biliară.

Odată confirmat diagnosticul de cancer de vezică biliară, gastroenterologul ar trebui să trimită persoana în cauză la un oncolog pentru a urma un tratament.

Cauze posibile

Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament
Marvinh/getty images

Cauza exactă a cancerului de vezică biliară este necunoscută, dar unii factori pot contribui la apariția acestuia, cum ar fi:

 • Vârsta de peste 75 de ani;
 • Calculul vezicii biliare;
 • Polipi în vezica biliară;
 • Infecție în vezica biliară;
 • Inflamația cronică a vezicii biliare;
 • Diabet;
 • Canalele biliare anormale.

Totodată, cancerul de vezică biliară este mai frecvent la femei, la persoanele care suferă de obezitate sau care au un istoric familial de acest tip de cancer.

Cum se tratează

Tratamentul pentru cancerul de vezică biliară trebuie să fie ghidat de un oncolog și include de obicei:

1. Chirurgie

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de vezică biliară este principalul tip de tratament utilizat și se face de obicei pentru a îndepărta cât mai mult posibil din tumoare și poate fi efectuată în 2 moduri:

CITEȘTE ȘI:
Castraveții, calorii beneficii sanatate și nutriție
 • Colecistectomia: se face pentru îndepărtarea completă a vezicii biliare atunci când cancerul nu s-a răspândit dincolo de vezica biliară și de canalele sale. Vezi cum se face colecistectomia;
 • Hepatectomia parțială: se utilizează atunci când cancerul se află în apropierea ficatului și se recomandă îndepărtarea, pe lângă vezica biliară, a unei mici porțiuni din ficat;

În unele cazuri, atunci când cancerul de vezică biliară este mic, se află în stadii incipiente și medicul îl poate îndepărta complet prin colecistectomie, este posibil să nu fie necesar un tratament suplimentar.

Cu toate acestea, în cazul în care intervenția chirurgicală nu poate îndepărta complet tumora biliară sau aceasta se află într-un stadiu mai avansat, medicul poate recomanda și radioterapie sau chimioterapie pentru a încerca să elimine celulele canceroase rămase.

2. Chimioterapie

Chimioterapia pentru cancerul de vezică biliară poate fi administrată înainte de operație, pentru a reduce cantitatea de celule canceroase și pentru a facilita îndepărtarea tumorii, sau după operație, pentru a elimina celulele tumorale rămase.

Acest tip de tratament se poate face prin injectarea de medicamente direct în venă, cum ar fi cisplatin, fluorouracil sau gencitabină, sau, în unele cazuri, se poate face și prin administrarea de tablete, cum ar fi capecitabina, de exemplu.

Chimioterapia acționează împiedicând celulele canceroase să se dividă și să se înmulțească, dar acționează, de asemenea, asupra tuturor celulelor care se divid în mod normal în organism, cum ar fi foliculii de păr sau celulele sanguine, ceea ce poate provoca efecte secundare, cum ar fi căderea părului sau o scădere a sistemului de apărare al organismului, crescând riscul de infecții, de exemplu.

CITEȘTE ȘI:
8 cele mai bune obiceiuri alimentare dacă suferi de cancer de colon

3. Radioterapie

Radioterapia pentru cancerul de vezică biliară este de obicei utilizată în cazurile cele mai avansate ale bolii, în care tumora nu poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală, pentru a ameliora simptome precum durerea, greața persistentă și pierderea poftei de mâncare, de exemplu, și poate fi adesea combinată cu chimioterapia.

Acest tratament se face cu ajutorul unui aparat, plasat în apropierea locului afectat, care emite radiații capabile să distrugă celulele tumorale, necesitând mai multe ședințe de radioterapie, care pot provoca efecte secundare, cum ar fi mâncărimi, iritații sau arsuri ale pielii.

Stadializarea cancerului de vezică biliară

Stadializarea cancerului de vezică biliară se face prin biopsie a unei probe din vezica biliară prelevată în timpul operației, iar rezultatele pot include:

 • Stadiul I: cancerul este limitat la straturile interioare ale vezicii biliare;
 • Stadiul II: tumora afectează toate straturile vezicii biliare și se poate dezvolta în canalele biliare;
 • Stadiul III: cancerul afectează vezica biliară și unul sau mai multe organe învecinate, cum ar fi ficatul, intestinul subțire sau stomacul;
 • Stadiul IV: dezvoltarea unor tumori mari în vezica biliară și în mai multe organe din locații mai îndepărtate din corp.

Cu cât este mai avansat stadiul de dezvoltare a cancerului de vezică biliară, cu atât este mai complicat tratamentul și este mai dificil să se obțină o vindecare completă a problemei.

CITEȘTE ȘI:
Vitamina B3 niacina: 10 beneficii, utilizări și surse alimentare

O persoană nu poate preveni în mod direct majoritatea tipurilor de cancer de vezică biliară. Mulți factori de risc provin din aspecte pe care o persoană nu le poate schimba, cum ar fi vârsta sau etnia.

Cu toate acestea, o persoană poate lua unele măsuri care pot reduce riscul, cum ar fi:

 • consumul unei diete sănătoase și echilibrate
 • efectuarea de exerciții fizice în mod regulat
 • menținerea unei greutăți sănătoase
 • renunțarea la fumat
 • evitarea consumului de alcool

Este cancerul de vezică biliară vindecabil?

Prevenire

Cancerul de vezică biliară este vindecabil atunci când este diagnosticat într-un stadiu incipient și când tratamentul este început din timp.

In stadii mai avansate, atunci când cancerul s-a răspândit deja la alte organe, este mai dificil să se obțină o vindecare și, în aceste cazuri, oncologul poate indica doar îngrijiri paliative pentru ca persoana să se simtă confortabil și să nu aibă dureri.

CITEȘTE ȘI:
Ce sunt antioxidanții și cât de mult ar trebui să mănânci din ei?

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete