17.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii

Trebuie să citești asta...

Cancerul pulmonar este un grup de tumori maligne care apar din celulele epiteliului bronșic sau pulmonar. Bărbații sunt de aproximativ 10 ori mai predispuși la această boală decât femeile, iar tumora este mai probabil să apară în lobii superiori ai plămânului drept.

Pericolul acestui tip de cancer constă în simptomele sale atipice, astfel încât pacientul consultă un medic într-un stadiu tardiv, când o mare parte din plămâni este afectată și există metastaze la alte organe.

Discutăm cu medicii oncologi, despre motivele apariției cancerului pulmonar și despre simptomele de care trebuie să ținem cont pentru a fi atenți la el.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar include cancerul traheei, al căilor respiratorii superioare (bronhiile) și alveolelor (punga alveolară a plămânului). Cele mai frecvente tipuri de cancer se găsesc aici:

 • cancerul fără celule mici – cele mai frecvente forme ale acestuia sunt carcinomul cu celule scuamoase și adenocarcinomul;
 • carcinom cu celule mici;
 • mezoteliom – cancer al membranei seroase (pleura).

Cancerele pulmonare sunt, de asemenea, clasificate ca fiind primare (care își au originea în plămân) și secundare (care rezultă din metastazele altor tipuri de cancer).

Cauzele cancerului pulmonar

Fumatul este considerat a fi principala cauză a cancerului, estimându-se că acesta reprezintă aproximativ 80-90% din cazuri. Modificările celulare se produc din cauza expunerii la substanțele cancerigene care se găsesc în fumul de tutun. Riscul este cu atât mai mare cu cât o persoană fumează mai mult timp și cu cât fumează mai multe țigări pe zi.

Interesant! Modul în care fumatul afectează sănătatea a fost studiat de către Societatea Europeană de Pneumologie (ERS), Centrul britanic pentru studii privind tutunul și alcoolul (UKCTAS) și Fundația Europeană a Plămânilor (ELF). A fost realizată o meta-analiză majoră a cercetărilor științifice privind fumatul activ și pasiv. Dintre constatări: fumătorii activi au de 11 ori mai multe șanse de a face cancer pulmonar decât nefumătorii, iar fumătorii pasivi au cu 41% mai multe șanse de a face cancer pulmonar. Alte efecte ale fumatului activ includ o creștere a astmului cu 61%, a tuberculozei cu 57% și a apneei în somn cu 50%.

Cu toate acestea, fumatul nu este singura cauză a cancerului pulmonar. Alți factori de risc includ:

 • locuiesc în zone cu atmosferă poluată: persoanele care locuiesc în regiunile industrializate, unde există multe fabrici de minerit și de prelucrare, sunt expuse riscului;
 • lucrul în industrii în care există praf de azbest, praf de lemn, metale industriale, gaze, fum de cărbune;
 • ereditate – cazuri de boală în familie.

Dacă aveți acești factori de risc, este deosebit de important să vă faceți controale anuale și controale corporale preventive.

Simptomele cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar se poate prezenta cu simptome diferite și nu întotdeauna tipice. Pacienții pot observa nu numai tuse și lipsă de aer, așa cum este logic să vă așteptați, ci și alte simptome:

 • lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate;
 • slăbiciune cronică, oboseală și apatie;
 • transpirație abundentă;
 • o creștere a temperaturii corpului pentru o perioadă prelungită de timp până la 37-38 °C;
 • o tuse cronică (mai mult de trei săptămâni), eventual cu urme de sânge sau puroi în spută, care nu este ameliorată de tratamentul cu medicamente pentru tuse;
 • durere în piept, umeri, oase;
 • umflături în zona gâtului;
 • respirație șuierătoare în piept.
Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii
Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii

În stadiile incipiente, cu mase mici, simptomele pot să nu fie vizibile, semănând cu semnele unei răceli, oboseală obișnuită. Dar dacă un astfel de sentiment durează mai mult de o săptămână, există un motiv serios pentru a fi în alertă și a consulta un medic.

Diagnostic și tratament

Cele mai frecvente metode folosite pentru verificarea plămânilor sunt

 • radiografii și tomografii computerizate (CT) cu sau fără substanță de contrast;
 • bronhoscopie, urmată de o biopsie a masei.
Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii
Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii

Alte examinări, cum ar fi o biopsie a ganglionilor limfatici cervicali sau axilari, pot fi folosite la discreția medicului.

Tratamentul cancerului este complex, cu intervenții chirurgicale, chimioterapie și alte metode. Sunt în curs de dezvoltare noi metode de tratament care vor contribui la prelungirea vieții și la păstrarea calității acesteia pentru pacienți.

Un medic va oferi recomandări detaliate în funcție de tipul și stadiul cancerului și de starea generală de sănătate.

Vă dorim tuturor o sănătate bună, care poate fi menținută prin acordarea de atenție la cum vă simțiți, consultarea unui medic atunci când ceva vă deranjează și efectuarea de controale regulate în scop preventiv.

Citește și aceste articole:

Cancerul pulmonar, semnele și cauzele bolii

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Boala pulmonară obstructivă cronică: Mituri și adevăruri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete