Când pot mânca copiii morcovi

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Ești mămică si te întrebi când pot mânca copiii morcovi? Ei bine, specialiștii in pediatrie ne spun ca morcovii pot fi introduși atunci când bebelușul este pregătit să înceapă să mănânce alimente solide adică in jurul vârstei de 6 luni.

Odată ce bebelușii încep să mănânce alimente solide, sursele alimentare de vitamina A sunt absolut esențiale.

Când pot mânca copiii morcovi
Fata fericită și sănătoasă mănâncă legume – mestecând un morcov

Morcovii în bucătărie

Morcovii sunt adesea portocalii și dulci, dar nu au fost întotdeauna așa. Leguma rădăcină este originară din Asia de Sud-Vest, unde oamenii au recoltat inițial frunzele și semințele aromate ale morcovului ca hrană și medicament.

Oamenii au învățat să mănânce și rădăcina plantei, care nu era portocalie, ci galbenă sau purpurie, de formă fusiformă și mai amară decât morcovul modern. Oamenii au adus morcovul în întreaga lume, reproducând în cele din urmă noi soiuri într-un curcubeu de nuanțe – roșu, auriu, violet, alb și variații intermediare.

Soiuri de morcovi diferiti
Soiuri de morcovi diferiti

Morcovii au o aromă vegetală dulce care completează atât mâncărurile sărate, cât și cele dulci și sunt consumați cruzi, gătiți sau conservați în întreaga lume.

Dacă aprofundați cultura culinară a unei regiuni, veți găsi probabil o variantă de salată de morcovi: morcovi marinați în citrice cu ceapă și usturoi; amestecați cu chili, nucă de cocos și semințe de muștar; ușor prăjiți cu ulei și condimente îndrăznețe; fermentați cu varză și ridichi; și murați cu ierburi și boabe de piper, printre altele.

Când pot mânca copiii morcovi?

Morcovii pot fi introduși de îndată ce un bebeluș este pregătit să înceapă să mănânce alimente solide, în general în jurul vârstei de 6 luni.

Bebeluș de peste 6 luni care mănâncă un morcov fiert
Bebeluș de peste 6 luni care mănâncă un morcov fiert

Sunt morcovii sănătoși pentru bebeluși?

Da. Morcovii au un conținut ridicat de fibre și de vitamina B6, care este necesară pentru creșterea și dezvoltarea organismului unui bebeluș. Superputerea secretă a morcovilor este cantitatea incredibilă de carotenoizi, care sunt substanțe nutritive pe care organismul le transformă în vitamina A și care promovează o vedere sănătoasă.

CITEȘTE ȘI:
Piure de legume bebeluși 7-8 luni

Morcovii vin într-o varietate de culori, iar densitatea nutrienților lor este determinată mai mult de calitatea solului în care sunt crescuți decât de nuanța lor. Morcovii de culoare portocalie închisă conțin cea mai multă vitamina A, în timp ce cei de culoare galbenă, portocalie, mov sau roșie conțin nutrienți vegetali specifici care aduc beneficii organismului.

De exemplu, morcovii mov conțin antocianină, un antioxidant puternic, în timp ce morcovii roșii conțin licopen, care este benefic pentru sănătatea inimii.

Poate ați citit că anumite alimente, cum ar fi morcovii, conțin metale grele derivate din solul în care cresc. Acest lucru este adevărat, deși nu trebuie să vă abțineți în totalitate de la morcovi. Legumele rădăcinoase cultivate organic și convențional, cum ar fi morcovii și cartofii, pot conține urme de arsenic, plumb și alte metale grele în sol, din cauza poluării.

Acest lucru este mai îngrijorător în cazul morcovilor sub formă de piure decât în cazul morcovilor întregi, nu numai pentru că aditivii folosiți de producătorii de alimente pentru copii pot conține arsenic și alte metale, ci și pentru că este mai probabil ca bebelușii să consume leguma sub formă de piure decât atunci când ronțăie morcovi întregi.

Pentru a minimiza expunerea la metale grele, evitați să oferiți în mod regulat cereale de orez sugarilor, serviți o varietate de alimente și alegeți alimente integrale în locul celor la borcan.

În cele din urmă, dacă vă îngrijorează nitrații din morcovi sau alte legume, rețineți că beneficiile consumului de legume depășesc de obicei orice riscuri asociate cu expunerea la nitrații din legume.

CITEȘTE ȘI:
Piure de banane bebelusi 6 luni – 1 an

Nitrații sunt compuși vegetali naturali care, atunci când sunt consumați în cantități mari, pot avea un efect dăunător asupra nivelului de oxigen din sânge.

Bebelușii cu afecțiuni medicale preexistente sau cei cu vârsta sub trei luni sunt mai sensibili la efectele nitraților. Nitrații din legume nu reprezintă, în general, o preocupare pentru majoritatea copiilor sănătoși, potrivit unor organizații precum Academia Americană de Pediatrie și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Pentru a minimiza expunerea la nitrați, evitați apa de fântână netestată și fiți precauți atunci când folosiți piureuri.

Printre legumele cu un conținut ridicat de nitrați se numără rucola, sfecla, morcovii, salata, spanacul și dovleacul.

Sunt morcovii un pericol comun de sufocare pentru bebeluși?

Da. Morcovii, în special morcovii pentru copii și bețișoarele de morcovi, reprezintă un pericol comun de sufocare. Pentru a reduce riscul, gătiți morcovii până când sunt fragezi și apoi tăiați-i în dimensiuni adecvate vârstei. Ca întotdeauna, asigurați un mediu de masă sigur pentru bebeluș și rămâneți la îndemâna acestuia în timpul mesei.

Pentru a afla mai multe despre sufocare, vizitați secțiunile noastre despre înecare și sufocare și familiarizați-vă cu lista de pericole comune de sufocare.

Când pot mânca bebelușii și copiii mici morcovi cruzi și chipsuri de morcovi?

Depinde, dar, în general, este mai sigur să așteptați până aproape de vârsta de doi ani. Datorită formei și texturii lor ferme, morcovii cruzi pentru copii prezintă un risc semnificativ de sufocare.

Ca și în cazul morcovilor obișnuiți, gătitul morcovilor pentru bebeluși până când se înmoaie reduce riscul pentru sugari și copii mici. Pentru a reduce și mai mult riscul, tăiați-i pe lungime în jumătăți sau sferturi.

CITEȘTE ȘI:
Lintea calorii informații nutriționale și beneficii

Nu dați niciodată unui bebeluș morcovi cruzi întregi pentru bebeluși și nu dați morcovi cruzi pentru bebeluși copiilor mici până când nu sunteți încrezători în capacitatea lor de a mesteca, ceea ce se întâmplă probabil în jurul vârstei de doi ani.

Chipsurile de morcov, care sunt bucăți de morcov crud, în formă de monedă, sunt considerate un aliment greu de mestecat și, prin urmare, sunt recomandate pentru mestecători mai avansați, de aproximativ doi ani sau mai mult.

În timp ce bebelușii de 6-12 luni pot fi capabili să ronțăie și să sugă în siguranță un chips de morcov mare și gros, probabilitatea ca bebelușul să muște sau să rupă o bucată din acest aliment greu de mestecat este destul de mare, la fel ca și capacitatea sa de a mesteca cu succes, ceea ce crește riscul de sufocare.

Sunt morcovii o cauză frecventă a alergiilor alimentare?

Nu. Alergiile la morcovi sunt mai puțin frecvente, dar au fost raportate. Persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, o alergie la morcovii cruzi sau pot suferi de sindromul de alergie orală (cunoscut și sub numele de alergie polen-aliment).

Sindromul de alergie orală se manifestă de obicei prin mâncărimi temporare, furnicături sau arsuri în gură și este puțin probabil să provoace o reacție care să pună viața în pericol. Gătitul morcovilor reduce apariția reacției.

Ca în cazul oricărui aliment nou, începeți prin a servi o porție mică, de una singură, pentru primele două ori. Dacă nu apare nicio reacție adversă, creșteți treptat cantitatea servită în porțiile ulterioare.

CITEȘTE ȘI:
Nutriție, calorii și beneficii pentru sănătate ale dovleacului

Cum se prepară morcovii pentru bebeluși?

Fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul ritm. Sugestiile de preparare si despre când pot mânca copiii morcovi de mai jos au doar un scop informativ și nu trebuie folosite în locul sfaturilor profesionale, individuale, ale medicului pediatru sau ale nutriționistului sau dieteticianului sau ale unui alt expert în alimentație pediatrică.

1. Între varsta de 6 și 8 luni

Gătiți un morcov întreg decojit (cu cât mai mare, cu atât mai bine) până se înmoaie complet și se poate străpunge ușor cu un cuțit, apoi tăiați-l în două pe lungime și aruncați-l în aer. În plus, puteți face piure sau grătar de morcovi cruzi sau fierți.

Ajutați bebelușul să se autoalimenteze punând o lingură de piure sau de morcov ras în fața lui și permițându-i să încerce să o ia. De asemenea, îi puteți oferi un baston gros de morcov crud (urmăriți un diametru de aproximativ 2 cm sau 1 inch la ambele capete ale bastonului de morcov, evitând capătul conic, care se poate rupe mai ușor), decojit pentru ca bebelușul să roadă.

Aceasta activitate nu va avea ca rezultat multă mâncare în stomac la acea masă, dar va avea beneficii incomensurabile pentru întărirea maxilarului, învățarea limbii să mute mâncarea în partea laterală a gurii unde vor crește în cele din urmă molarii și furnizarea de stimulare senzorială.

Aceste acțiuni contribuie la creșterea coordonării masticației. Deși este improbabil, este posibil ca bebelușii cu dinți și o mandibulă puternică să muște o bucată de morcov. Dacă se întâmplă acest lucru, permiteți-i bebelușului să o scuipe, ținând degetele departe de gura sa.

CITEȘTE ȘI:
Fasolea Borlotti: beneficii, calorii, nutriție

Îl puteți ajuta punându-vă mâna pe spatele bebelușului și înclinându-l ușor în față pentru a permite gravitației să ajute la tragerea bucății de mâncare spre partea din față a gurii, unde poate fi scuipată mai ușor.

Deși aceste momente pot fi înspăimântătoare, ele servesc ca oportunități valoroase de învățare pentru ca bebelușul să învețe ce alimente nu sunt sigure pentru înghițire și să exerseze scuipatul alimentelor.

2. Între vârsta de 9 și 12 luni,

sugarii dezvoltă o apucare cu degetele (unde se întâlnesc degetul mare și arătătorul), ceea ce le permite să ridice bucăți mai mici de alimente. Când observați semne ale acestei dezvoltări, încercați să oferiți morcovi fierți tăiați în bucăți de mărimea unei mușcături.

Puteți continua să oferiți morcovi cruzi, rași, tăiați în bețe de chibrituri sau bastonașe, care prezintă un risc mai mare de sufocare, dar îi permit bebelușului să își dezvolte forța maxilarului și să exerseze mușcarea și scuiparea bucăților mari.

Morcovii cruzi reprezintă un risc de sufocare, așa că asigurați un mediu de masă sigur pentru bebeluș prin reducerea la minimum a distragerilor (fără telefoane mobile, fără tablete), asigurându-vă că bebelușul se află într-un scaun susținut și rămânând aproape de el în timpul mesei.

3. Între vârsta 12 și 24 de luni

Continuați să oferiți morcovi întregi fierți, tăiați în bucăți de mărimea unei mușcături, sau bucăți mai mari dacă doriți, ca hrană pentru degete. În jurul vârstei de doi ani, mulți copii mici sunt pregătiți să manipuleze morcovi cruzi.

Dacă sunteți încrezător în abilitățile de a mânca ale copilului dumneavoastră, puteți oferi morcovi cruzi care au fost tăiați în sferturi în bastonașe. Ca întotdeauna, puteți reduce la minimum riscul de sufocare prin crearea unui mediu sigur pentru a mânca și prin faptul că rămâneți la îndemâna copilului în timpul mesei.

CITEȘTE ȘI:
Ce să nu-i dai copilului cand e constipat. 9 alimente de evitat

Surse:

 1. Carrots: A Beta Carotene Wonder. (n.d.). @berkeleywellness. Retrieved April 6, 2021.
 2. Arscott, S. A., Tanumihardjo, S. A. (2010). Morcovii de mai multe culori oferă nutriție de bază și fitochimicale biodisponibile, acționând ca un aliment funcțional. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(2), 223–239. DOI:10.1111/j.1541-4337.2009.00103.x. Retrieved July 8, 2021.
 3. Neltner, T. (2021, February 11). Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților atrage din nou atenția asupra metalelor grele din alimentele pentru copii și solicită FDA să acționeze. EDF Health. Retrieved July 9, 2021.
 4. Filer, L. J., Lowe, C. J., Barness, L. A., Goldbloom, R. B., Heald, F. P., et al. (1970). Methemoglobinemia infantilă: Rolul nitraților din alimentație. Official Journal of The American Academy of Pediatrics, 46(3), 475-478. Retrieved September 9, 2020.
 5. European Food Safety Authority. (2017). EFSA Explains Risk Assessment: Nitrites and Nitrates Added in Food. Retrieved September 9, 2020.
 6. Brkić, D., Bošnir, J., Bevardi, M., Bošković, A. G., Miloš, S., et al. (2017). NITRATE IN LEAFY GREEN VEGETABLES AND ESTIMATED INTAKE. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines, 14(3), 31–41. DOI: 10.21010/ajtcam.v14i3.4. Retrieved September 9, 2020.
 7. Preboth, M. (2005). AAP clinical report on infant methemoglobinemiaAmerican Family Physician, 72 (12), 2558. Retrieved August 16, 2021.
 8. Greer FR, Shannon M; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Committee on Environmental Health. Methemoglobinemia infantilă: rolul nitratului alimentar din alimente și apă. Pediatrics. 2005;116(3):784-786. doi:10.1542/peds.2005-1497. Retrieved August 16, 2021.
 9. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). (2010). Statement on possible public health risks for infants and young children from the presence of nitrates in leafy vegetables. EFSA Journal, 8(12), 1935. Retrieved September 2, 2021.
 10. Hord, N. G., Tang, Y., Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiological context for potential health benefits. The American Journal of Clinical Nutrition, 90(1), 1-10. DOI: 10.3945/ajcn.2008.27131. Retrieved September 9, 2020.
 11. Greer FR, Shannon M; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Committee on Environmental Health. Infant methemoglobinemia: the role of dietary nitrate in food and waterPediatrics. 2005;116(3):784-786. doi:10.1542/peds.2005-1497. Retrieved August 16, 2021.
 12. Chan TY. (2011). Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia. Toxicol Lett, 15, 200(1-2):107-8. DOI: 10.1016/j.toxlet.2010.11.002. Retrieved August 16, 2021.
 13. Lidder, S., & Webb, A. J. (2013). Efectele vasculare ale nitratului alimentar (așa cum se găsește în legumele cu frunze verzi și sfecla roșie) prin intermediul căii nitrat-nitrit-oxid nitric. British journal of clinical pharmacology75(3), 677–696. DOI: 10.1111/j.1365-2125.2012.04420.x. Retrieved August 16, 2021.
 14. Ballmer-Weber, B. K., Wüthrich, B., Wangorsch, A., Fötisch, K., Altmann, F., & Vieths, S. (2001). Carrot allergy: Double-blinded, placebo-controlled food challenge and identification of allergens. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 108(2), 301–307. https://doi.org/10.1067/mai.2001.116430.
 15. Pollen Food Allergy Syndrome. (2015, January 15). ACAAI Public Website. Retrieved September 3, 2021.
CITEȘTE ȘI:
Piure de avocado bebeluși 6 luni 1 an
Arată mai mult +
{{ content }}

A fost util articolul Când pot mânca copiii morcovi? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete