6 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022

Carbonatul de calciu 6 utilizări și beneficii

Trebuie să citești asta...

Carbonatul de calciu poate contribui la formarea oaselor, la reglarea tensiunii arteriale și poate ajuta la prevenirea cancerului de colon și a bolii ficatului gras. Anumite persoane îl folosesc pentru a trata refluxul acid. Cu toate acestea, există efecte adverse? Și aveți o idee despre doza zilnică de care aveți nevoie? Ați citit vreodată un prospect al acestui tip de supliment sa vedeți care este rolul lui in organism?

Continuați să citiți pentru a descoperi despre suișurile și coborâșurile celui mai popular supliment de calciu din lume.

Carbonat de calciu – Ce este?

Carbonatul de calciu este prezent pe toate continentele. Procesele naturale îl creează de-a lungul a milioane de ani din nămolul de scoici și alte fosile, cel mai cunoscut exemplu fiind calcarul. În plus, acesta creează scoici și coji de ouă. O coajă de ou conține aproximativ 2,2 grame de carbonat de calciu!

Carbonatul de calciu este un compus anorganic alcătuit din calciu, oxigen și carbon. Calciul este cel mai răspândit mineral din corpul uman, constituind între 1% și 2% din greutatea acestuia. Cu toate acestea, doar aproximativ 1% din calciul total al corpului este detectat în sânge, restul fiind reținut în oase și dinți.

Calciul este necesar pentru buna funcționare a fiecărei celule din organism. Acest mineral critic este necesar pentru sănătatea oaselor, a inimii, a mușchilor și a sistemului neurologic.

Calciul este furnizat în suplimente sub formă de o varietate de săruri. Fiecare dintre ele are un procent variabil de calciu pur sau elementar.

Carbonatul de calciu este cel mai des utilizat tip de sare de calciu în suplimente. Acesta are 40% calciu elementar, cea mai mare concentrație de orice fel. Partea negativă este că rata sa de absorbție este destul de scăzută: în jur de 22%. În plus, este cea mai puțin solubilă sare de calciu în apă, ceea ce o face dificil de încorporat în băuturi.

Persoanele cu un nivel scăzut de acid gastric vor avea dificultăți în absorbția carbonatului de calciu, care trebuie să se dizolve într-un mediu acid. Sunteți cu siguranță unul dintre aceștia dacă folosiți medicamente pentru refluxul acid (cum ar fi blocantele histaminice-2 și inhibitorii de pompă de protoni).

CITEȘTE ȘI:
Lintea beneficii, calorii, nutriție

Pro

Contra

Alimente bogate in carbonat de calciu
Alimente bogate in calciu

Citește și: Ce este quercetina? Beneficii, doza zilnică, prospect

Benefic pentru persoane expuse la risc

Atunci când suplimentele de carbonat de calciu sunt combinate cu vitamina D, riscul de fracturi este redus. Aceasta este concluzia celei mai cuprinzătoare evaluări a dovezilor de până acum. O comisie de specialiști, printre care se numără și Fundația Internațională pentru Osteoporoză SUA, a realizat această evaluare. Reducerea riscului de fractură a fost ușoară, dar substanțială.

Suplimentele sunt cele mai utile în prevenirea fracturilor la populațiile cu risc crescut de deficiențe de calciu și vitamina D. Aceasta include persoanele în vârstă (peste 50 de ani), femeile aflate la menopauză și cele care urmează un tratament împotriva osteoporozei.

De ajutor celor care fac exerciții fizice intense

Conform unor date, carbonatul de calciul poate promova sănătatea oaselor la persoanele active din punct de vedere fizic, cum ar fi sportivii, personalul militar și lucrătorii manuali.

Nivelul pH-ului din sânge scade atunci când nivelul de lactat crește după o activitate intensă. Pentru a compensa, organismul extrage calciu din oase, ceea ce duce la creșterea pierderii osoase dacă nevoia de calciu nu este satisfăcută. Suplimentele de calciu pot fi benefice în aceste perioade de solicitare ridicată a întregului organism și a sistemului scheletic.

Calciul și vitamina D au îmbunătățit densitatea minerală osoasă (BMD) și rezistența la 243 de soldați din armată în cadrul unui studiu.

Un alt studiu a oferit la 32 de sportive bine antrenate un mic dejun care conținea 1350 mg de calciu cu 90 de minute înainte de a începe o activitate grea. Calciul a prevenit în mod semnificativ pierderea osoasă asociată cu exercițiile fizice susținute de intensitate ridicată.

Rolul vitaminei D in absorbția calciului

Vitamina D ajută la absorbția calciului în stomac, la menținerea nivelului de calciu în sânge și la întărirea compoziției minerale a oaselor. Dacă obțineți suficientă lumină și vitamina D din surse alimentare pe tot parcursul anului, probabil că nu aveți nevoie de suplimente.

În general, numeroase date arată că carbonatul de calciu întărește oasele și ajută la prevenirea fracturilor la populațiile susceptibile, cum ar fi persoanele în vârstă, femeile aflate în postmenopauză și cele predispuse la osteoporoză.

CITEȘTE ȘI:
Ce este testul de sânge pentru magneziu și de ce sa îl faci

De asemenea, se pare că ajută la reducerea pierderii osoase asociate cu activitatea intensă, în timp ce avantajele pentru persoanele sănătoase care nu au deficiențe sunt necunoscute. Este posibil să doriți să discutați acest aspect cu medicul dumneavoastră pentru a determina dacă ar putea fi benefică ca strategie complementară în circumstanțele dumneavoastră.

Citește și: Melatonina ce este și cum te ajută să dormi și să te simți bine

Beneficii efective si utilizări ale carbonatului de calciu

Menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos

Un aport adecvat de calciu contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale. Potrivit unei evaluări amănunțite a peste 3000 de adulți sănătoși, acesta poate ajuta la evitarea apariției hipertensiunii.

Consumul de calciu a avut un mic efect de scădere a tensiunii arteriale, în special la persoanele cu vârsta sub 35 de ani. Beneficiile au variat în funcție de doză: între 1 000 și 1 500 mg au redus tensiunea arterială cu aproximativ un punct, în timp ce peste 1 500 mg au redus-o cu aproape trei puncte.

Ați putea dori să analizați împreună cu medicul dumneavoastră dacă carbonatul de calciu ar fi benefic în circumstanțele dumneavoastră. În special, nu trebuie utilizat niciodată în locul medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale recomandate de medicul dumneavoastră și trebuie să urmați cu atenție sfatul acestuia.

Prevenirea complicațiilor în timpul sarcinii

Preeclampsia este un episod de tensiune arterială neașteptat de ridicată în timpul sarcinii, care începe de obicei în jurul săptămânii 20. Afectează aproximativ 5% dintre femeile însărcinate și, dacă nu este tratată, poate duce la afectarea organelor, dificultăți în timpul sarcinii și chiar la deces. Aportul adecvat de calciu este esențial pentru prevenire.

Suplimentarea este necesară dacă nu obțineți suficient calciu din mese. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 1,5-2 g de calciu pe zi pentru femeile însărcinate care nu consumă suficient calciu prin intermediul alimentației. Consultați-vă medicul înainte de a începe orice fel de suplimentare pentru a exclude orice pericol potențial sau interacțiune.

Reducerea riscului de cădere a persoanelor vârstnice

Un studiu de analiză a peste 16.000 de persoane în vârstă a descoperit că administrarea împreună a pastilelor de calciu și vitamina D a redus șansele de cădere. Căderile sunt un factor de risc semnificativ pentru persoanele în vârstă și pot duce la fracturi grave sau chiar fatale.

CITEȘTE ȘI:
15 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimularea metabolismului

Nu există nicio îndoială că menținerea unui echilibru optim de vitamina D și calciu la vârstnici este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru sănătatea generală. Acești nutrienți acționează sinergic pentru a susține postura adecvată și conexiunea mușchi-nervoasă.

Cu toate acestea, rezultatele anumitor studii privind combinația lor în suplimente sunt mai puțin convingătoare, o mână de studii demonstrând că nu prezintă niciun beneficiu .

Deși există unele constatări contradictorii, datele generale arată că suplimentarea cu calciu poate contribui la reducerea riscului de cădere la persoanele în vârstă. Este esențial să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă este adecvat în situația dumneavoastră unică.

Simptomele sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual (PMS) este extrem de frecvent, cu o mare varietate de etiologii. Suplimentele de calciu au demonstrat în multiple studii de cercetare că ameliorează o varietate de simptome ale sindromului premenstrual la femei. Suplimentarea a atenuat anxietatea, disperarea, epuizarea și retenția de apă asociate cu PMS.

Deși cercetările sunt limitate, se pare că suplimentarea cu calciu poate ajuta la simptomele PMS. Puteți să le folosiți din acest motiv dacă medicul dumneavoastră decide că ar fi benefice în situația dumneavoastră.

Citește și: Uleiul de cuișoare ce este și cu ce te ajută

Prevenirea cancerului de colon

Suplimentarea cu calciu, conform mai multor studii de cercetare, poate ajuta la prevenirea cancerului de colon sau la scăderea șanselor de recurență. Majoritatea investigațiilor au descoperit că suplimentele de calciu sunt mai benefice atunci când sunt combinate cu vitamina D.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor au exclus componentele legate de alimentație și stilul de viață. Acești factori pot crește semnificativ riscul de cancer de colon; ei modifică flora intestinală și, în cele din urmă, modifică echilibrul dintre sănătate și boală.

Suplimentele de calciu pot contribui la prevenirea cancerului de colon prin apărarea celulelor mucoasei colonului împotriva efectelor dăunătoare ale bilei libere și ale acizilor grași. Un alt mecanism prin care calciul poate funcționa este prin stimularea căii APC/beta-catenină, care devine inactivă la începutul cancerului de colon. Vitamina D, pe de altă parte, ajută la descompunerea acizilor biliari și promovează repararea ADN-ului.

CITEȘTE ȘI:
Ciorapi de compresie: cum să ii alegeți și să ii purtați corect?

Deși putem identifica anumite puncte slabe în cercetare, datele arată că suplimentarea cu calciu poate contribui la prevenirea cancerului de colon. Consultați-vă medicul înainte de a utiliza acest medicament și nu depășiți niciodată doza maximă sugerată.

În general, consumul unei cantități suficiente de calciu din dietă sau din suplimente și menținerea unui nivel sănătos de vitamina D poate contribui la minimizarea riscului de cancer de colon.

Refluxul de acid

Carbonatul de calciu este un tratament bine cunoscut pentru arsuri la stomac, indigestie și reflux de acid. Carbonatul de calciu, fiind alcalin, neutralizează acidul gastric. În plus, un studiu a descoperit că ajută la eliminarea acidului din esofag (conducta alimentară).

Cu toate acestea, capacitatea sa de a neutraliza acidul gastric este doar temporară. Carbonatul de calciu a fost eficient doar timp de 60 de minute în comparație cu un antagonist al histaminei 2 (famotidină/Pepcid), dar famotidina a fost eficientă timp de 9 ore.

Carbonatul de calciu poate fi benefic dacă refluxul dumneavoastră este minor sau tranzitoriu. Cu toate acestea, dacă suferiți de reflux persistent și indigestie, nu se recomandă utilizarea prelungită a antiacidului. Numeroși nutrienți sunt absorbiți numai în prezența acidului gastric. Reducerea continuă a acidului gastric ar putea duce la deficite nutriționale pe termen lung.

O altă preocupare asociată cu insuficiența acidului gastric este creșterea excesivă a bacteriilor intestinale. Acidul gastric servește ca primă linie de apărare împotriva bolilor transmise prin alimente sau băuturi.

Atunci când nivelul acidului gastric scade sub un anumit nivel, acesta își pierde capacitatea de a se apăra împotriva germenilor. Bacteriile pot pătrunde atunci în intestine, creând o sumedenie de complicații.

În loc să depinzi de antiacide, colaborează cu medicul tău pentru a determina motivele care stau la baza refluxului tău acid. Refluxul acid poate fi frecvent ameliorat sau eradicat prin modificări simple ale stilului de viață.

În plus, este posibil să doriți să investigați amărelile pe bază de plante și enzimele digestive ca posibile remedii pentru indigestie și reflux acid.

Citește și: Semințele de chia: beneficii pentru organism

Efecte secundare

Această listă nu este una completă. Consultați-vă medicul sau farmacistul dacă observați orice alte efecte negative.

CITEȘTE ȘI:
Sfecla roșie 5 motive pentru a o adăuga in dieta ta

Posibilitatea apariției pietrelor la rinichi

Cel mai cunoscut efect advers al suplimentelor de calciu este o ușoară creștere a șansei de apariție a pietrelor la rinichi. Conform cercetărilor, există o creștere de aproximativ 17% a riscului. Utilizarea formei de citrat de calciu poate ajuta la diminuarea probabilității ca acest lucru să se întâmple. Citratul de calciu inhibă dezvoltarea și producerea celui mai frecvent tip de calcul renal (acid oxalic).

Tulburări intestinale

Tulburările stomacale sunt un alt efect advers oarecum tipic al suplimentării cu calciu. Constipația, crampele și balonarea sunt toate simptome posibile. În plus, sunt posibile arsurile la stomac și greața. Carbonatul de calciu este cel mai probabil vinovat, deoarece necesită acid gastric pentru a fi absorbit. Astfel, încă o dată, selectarea formei de citrat poate ajuta la atenuarea acestui impact negativ.

Absorbția redusă a substanțelor nutritive

Atunci când carbonatul de calciu este administrat în timpul meselor, acesta poate împiedica absorbția fierului. În cazul femeilor, ale căror nevoi de fier sunt mai mari decât cele ale bărbaților, este mai sigur să se ia acest supliment între mese.

Luați carbonat de calciu ca antiacid timp de cel mult două săptămâni. Scăderea continuă a acidului gastric poate duce, în cele din urmă, la carențe nutriționale și la o creștere excesivă a bacteriilor.

Siguranță

În secțiunea de mai jos vom aborda unele dintre potențialele probleme de siguranță asociate cu suplimentarea cu calciu sau consumul excesiv de calciu.

Cea mai mare parte a cercetărilor incluse în acest articol sunt de natură descriptivă, ceea ce implică faptul că nu a fost demonstrată nicio legătură de cauzalitate. În plus, multe dintre boli sunt complexe, ceea ce înseamnă că alte variabile (de mediu, nutriționale și genetice) pot juca un rol în dezvoltarea lor.

Sănătatea cardiovasculară

Conform anumitor cercetări, suplimentarea cu calciu poate crește riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, mai multe evaluări de anvergură concluzionează că datele sunt insuficiente pentru a formula judecăți valide.

O evaluare din 2012 a 16 cercetări și peste 350k pacienți nu a constatat nicio relație între suplimentarea cu calciu și bolile de inimă.

Analizele grupurilor de experți – inclusiv cele efectuate de Fundația Națională pentru Osteoporoză, Societatea Americană de Cardiologie Preventivă și Fundația Internațională pentru Osteoporoză – coroborează această concluzie.

CITEȘTE ȘI:
15 gustări pe care le mănâncă nutriționiștii în fiecare zi

Cancerul de prostată

A existat o anumită îngrijorare că bărbații care consumă o cantitate excesivă de calciu ar putea crește riscul de cancer de prostată. Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt inconsistente.

O meta-analiză a aproape 900.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani a descoperit că un consum excesiv de calciu a crescut într-adevăr riscul de cancer de prostată. Peste 750 mg pe zi a fost corelat cu un risc crescut.

Alte cercetări au descoperit că riscul de cancer de prostată crește semnificativ doar atunci când consumul de calciu depășește 2.000 mg pe zi.

Unul dintre motivele pentru care consumul excesiv de calciu poate crește riscul de cancer este faptul că solicită mai mult vitamina D. Necesarul de vitamina D crește odată cu creșterea consumului de calciu.

Pericolele de a achiziționa mai mult decât este necesar

Siguranța și eficacitatea suplimentelor de calciu pot fi condiționate de consumul dumneavoastră de calciu din alimentație. Suplimentele au crescut riscul de mortalitate doar la cei care au consumat mai mult de 1.400 mg/zi din alimente, conform unui studiu care a inclus peste 60.000 de femei.

Nivelurile superioare tolerabile de aport de calciu (UL)

Când vine vorba de calciu, mai mult nu este întotdeauna mai bine. Aportul zilnic maxim de calciu pe care nu ar trebui să-l depășiți este enumerat mai jos, inclusiv calciul din suplimente și din surse alimentare. Aproximativ 5% dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani depășesc aceste niveluri cu peste 400 mg/zi.

În timp ce depășirea pragului maxim tolerat de carbonat de calciu pentru o perioadă scurtă de timp este puțin probabil să creeze probleme, a face acest lucru pe termen lung este periculos.

VârstaBărbațiFemeiGravideAlăptează
0–6 luni1,000 mg1,000 mg  
7–12 luni1,500 mg1,500 mg  
1–8 ani2,500 mg2,500 mg  
9–18 ani3,000 mg3,000 mg3,000 mg3,000 mg
19–50 ani2,500 mg2,500 mg2,500 mg2,500 mg
51+ ani2,000 mg2,000 mg 
Doza maxima zilnica tolerată pentru carbonatul de calciu

Efecte in functie de sex

Bărbații care suplimentează cu mai mult de 1.000 mg de calciu în fiecare zi, conform unei cercetări observaționale efectuate pe un eșantion de peste 130.000 de persoane, prezintă un risc ridicat de boli de inimă. La femei, aceeași doză nu a avut niciun efect asupra riscului.

CITEȘTE ȘI:
Oamenii de știință au descoperit o genă care te face să te îngrași

Dozaj si prescriptie

Doza zilnică

Majoritatea persoanelor au nevoie de cel puțin 1.000 mg de calciu zilnic. Femeile cu vârsta peste 50 de ani au nevoie de ceva mai mult: 1.200 miligrame în fiecare zi. Adolescenții, femeile însărcinate și mamele care alăptează ar trebui să se străduiască să aibă un aport zilnic de calciu de cel puțin 1.300 mg.

Cantitatea de calciu de care aveți nevoie sub formă de supliment este determinată de dieta dumneavoastră. Dacă aportul alimentar este insuficient, puteți lua un supliment de până la 1.000 mg pe zi, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă indică altfel. Se recomandă doze divizate de cel mult 500 mg pe zi.

Încercați să obțineți 1.000-1.400 mg de calciu pe zi din dietă și suplimente și discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să atingeți acest obiectiv.

Prospect (dozajul) în practica clinică

În studiile clinice, doza zilnică medie de calciu a fost următoarea:

Acest lucru plasează aportul zilnic recomandat de calciu între 1.000 și 1.200 mg. Se sugerează administrarea a 2 comprimate de carbonat de calciuîn fiecare zi, la nevoie, pentru refluxul acid și indigestie.

Concluzii

Carbonatul de calciu poate întări oasele, reduce riscul de cancer de colon și ameliorează boala ficatului gras. De asemenea, poate ameliora arsurile la stomac. Pe de altă parte, poate provoca tulburări de stomac și pietre la rinichi.

Dovezile contradictorii au legat utilizarea sa de riscurile pentru sănătate, dintre care majoritatea pot fi evitate prin consumul unor cantități suficiente de alți nutrienți (vitamina D, magneziu și vitamina K). Dacă mâncați o mulțime de alimente bogate în calciu, nu ar trebui să luați suplimente.

Depășirea aportului maxim tolerabil de carbonat de calciu poate dăuna sănătății dumneavoastră. Administrarea de carbonat de calciu pentru indigestie și reflux acid poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Căutați mai degrabă să rezolvați cauza care stă la baza problemelor dvs. de digestie.

{{ content }}

A fost util articolul Carbonatul de calciu 6 utilizări și beneficii? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete